gryczany) 1 łyżeczka sody 3 żółtka Masa: 1 litr mleka owsianego 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny bezmlecznej 2 łyżki cukru waniliowego (domowej roboty) 10 łyżek kaszy manny Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki wody 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka margaryny bezmlecznej Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, dodać resztę składników i wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części(...)zagotować mleko owsiane z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową) wsypywać kaszę mannę. Gotować aż zgęstnieje. Jak lekko przestygnie przekładać nią blaty miodowe. Przygotować polewę czekoladową - wodę z cukrem gotować 2 minuty, po tym czasie dodać kakao i margarynę. Ciągle mieszając dodać kakao i margarynę. Gotować jeszcze minutę i gorącą polewą polać ciasto. Miodowiec jest
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżka przyprawy do pierników Krem: około 300 g wegańskiego sera (przepis znajdziecie tu ) lub 300 g tofu naturalnego (będzie ciut inny smak) 2-3 pomarańcze 3 łyżki cukru pudru Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła kokosowego (lub innego roślinnego) 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Olej utrzeć na gładką puszystą masę wraz z cukrem Dodać banany i ponownie utrzeć(...)ciasta nasączyć sokiem pomarańczowym. Na tak przygotowane ciasto nałożyć połowę kremu Na to kolejny krążek ciasta, nasączyć sokiem, przełożyć kremem i położyć ostatni płat ciasta. Na koniec oblać tort polewą czekoladową (wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej). Smacznego
greenscarfłyżki pasty tahini 4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 250 g mascarpone Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na dobrze ostudzone ciasto i wyrównać. Polewa i ozdoby(...)łyżki pasty tahini 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny żurawina/granat płatki migdałowe Wymieszać wszystkie składniki i fantazyjnie polać nią ciasto. U mnie polewa miała identyczny kolor co masa, więc po prostu posmarowałam nią wierzch i udekorowałam żurawiną i płatkami migdałowymi. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkocentymetry grubości. Wykrajamy szklanką (lub czymś okrągłym) kółka z ciasta w przybliżeniu na równe części . Zanurzamy każde z osobna raz w roztopionym maśle a nast ę pnie w polewie z orzechów i kładziemy na blachę jedna obok drugiej, wypełniając ją w całości. Odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąke, wbijamy żółtka i wlewamy trochę mleka z 750 ml., dokładnie(...)wanilio i rumem a gdy jest gotowe dodajemy mas ę i chwilę gotujemy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 ˚C piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Podawać gorące polane polewą waniliową. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawypieczenia 2 łyżki wody Masa makowa 400 g maku mielonego 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 3/4 kostki masła 0,5 szklanki mleka po łyżce bakalii Polewa czekoladowa 0,5 kostki margaryny 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier dalej ubijając. Żółtka mieszamy(...)się nie przypaliła. Pod koniec smażenia wsypujemy budyń energicznie mieszając, dodajemy bakalie, smażymy parę minut. Gorącą masę makową wykładamy na spód ciasta przykrywając drugą częścią delikatnie przyciskamy. Składniki na polewę rozpuścić w rondelku. Gorącą polewą dekorujemy ciasto odstawiamy do wystudzenia. Smacznego
kgwjanczewoPrincessa kokosowa 10 herbatników 4 łyżki rozpuszczonego masła MASA SEROWA: 500g mielonego twarogu 200ml mleczka kokosowego 100g wiórków kokosowych 2 jajka 100g cukru pudru 20g budyniu śmietankowego lub kokosowego POLEWA: 100g czekolady 2 łyżki mleczka kokosowego 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania Przygotowanie: SPÓD: W blenderze zmielić wafelki i herbatniki, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem(...)składniki. Wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Upiec w 170'C przez około 50 minut - wierzch ma być delikatnie zarumieniony. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Sernik nie urośnie i nie opadnie :) POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleczko kokosowe, wylać na wierzch sernika, posypać wiórkami
Cakes By Kejtbiałości aby polewa była lejąca. Gotowym lukrem polać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego :) Rady: Do lukru zamiast soku można dać wodę lub zrobić proporcje pół na pół jeśli polewa będzie za kwaśna
Na Ciasteczkowych Papierachłyżki kawy zbożowej (np. Inki) • 250 ml (1 szklanka) mleka • 2 jajka • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej (np. tortowej) Przełożenie: • kilka łyżek powideł śliwkowych Polewa: • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36% • 1 łyżka kawy zbożowej np. Inki • 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej) Wykonanie : Piekarnik nagrzać(...)słoiczka, ewentualnie w celu zagęszczenia bardziej rzadkich powideł, można umieścić je w rondelku i zagotować z 1 łyżką wody, chwilkę pogotować na małym ogniu. Przełożony piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić. Jeśli chcemy aby piernik
cucinaredżemem, posypać orzechami wymieszanymi z cukrem a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do około 160-170 stopni na około 30 min. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. Podgrzewamy wodę w garnku. Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Ustawiamy ją na garnku, tak aby dno miski nie dotykało lustra wody. Zmniejszamy gaz, woda ma się jedynie(...)delikatnie grzać, a nie gotować. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w temperaturze do 45°C. Gotową polewą polać ciasto i udekorować rozgniecionymi orzechami włoskimi. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię
Smaczne Potrawyrozprowadzić ciasto. Wystudzone ciasto posmarować nutellą a następnie przykryć drugą częścią ciasta. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do około 160-170 stopni na około 30 min. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. Podgrzewamy wodę w garnku. Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski. Ustawiamy ją na garnku, tak aby dno miski nie dotykało lustra wody. Zmniejszamy gaz, woda ma się jedynie(...)delikatnie grzać, a nie gotować. Czekoladę mleczną rozpuszczamy w temperaturze do 45°C. Gotową polewą polać ciasto i udekorować według uznania. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne Potrawyświetnie pasują do gorzkiej kawy, a same idealnie pasują na śniadaniową przekąskę. Najlepsze tuż po upieczeniu, ale drugiego dnia też zachwycą miękkością. Ktoś coś? CUKINIOWE CIASTKA Z KREMOWĄ POLEWĄ 200g tartej cukinii (najlepiej utrzeć ją jakieś 15 min wcześniej, odstawić a następnie porcjami odcisnąć nadmiar wody- i dopiero wtedy zważyć) 200g greckiego jogurtu 1 jajko 100g brązowego cukru 100g białego(...)cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego albo wanilinowego 300g mąki tortowej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu Na polewę (mała porcja) 20g serka kremowego (coś typu Philadelphia) 1 łyżka masła 30g cukru pudru (*czyt. przepis) szczypta cukru waniliowego albo wanilinowego Zaczynamy od utarcia cukinii- robiłam też tego dnia placuszki, więc starłam więcej a po odciśnięciu wody
les mirabellesDodajemy białą czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do roztopienia się czekolady. Odstawiamy do zgęstnienia sosu - powinien mieć konsystencję dobrą do smarowania. Schłodzony sernik smarujemy białą polewa. Całość oprószamy dodatkowymi posiekanymi pistacjami (opcjonalnie). Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakupozostałe mleko wraz z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i gotować aż będzie gęsty. Wystudzić. Masło utrzeć, a następnie dodawać zimny budyń, stale ucierając. Polewa 125 g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody(...)łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić i polać ciasto. Składanie ciasta: Ciasto jasne Masa budyniowa Ciasto ciemne Polewa Posypać skruszonymi płatkami migdałów ciasto smakosz Żródło: Ciasta S. Anastazji
O kuchni z uczuciemCiasto"Delicja" Kwaskowata masa jabłkowa na puszystym biszkopcie, do tego budyniowa masa i czekoladowa polewa. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, delikatnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec ok 30 minut. Masa Jabłkowa: 4 duże jabłka(...)budyń, zagotować i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i aromatem na puszystą masę, dodawać stopniowo po łyżce budyniu. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Krem wyłożyć na jabłka. Polewa: 1/3 kostki margaryny 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru 2 łyżki wody Margarynę rozpuścić, dodać cukier i gotować do czasu, aż się rozpuści, dodać wodę i kakao. Zdjąć
Słodka Kraina Wypieków