kremówki 30% 125 g mascarpone 200 ml adwokatu 2 łyżki żelatyny ale-raj Bita śmietana: 400 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl wody Polewa adwokatowa: 50 ml adwokatu 0,5 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Ciasto: Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać stopniowo przesianą(...)uści ć w ciepłej wodzie. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. W lewać powoli letnią żelatyn ę i krótko miksować. Bitą ś mietanę rozsmarować na cieście. Polewa adwokatowa: Żelatynę wsypać do adwokatu, podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny i zdjąć z ognia. Jak zacznie tężeć polać po bitej śmietanie
Ala piecze i gotujełyżki cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła Dodatkowo: 2 galaretki zielone paczka okrągłych biszkoptów 180g Napar do biszkoptów: 1 łyżeczka kopiasta kawy 3/4 szklanki wrzątku 1 łyżeczka cukru Polewa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto jasne: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto ciemne: Żółtka z jajkami ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy olej oraz(...)część wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wykładamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy pozostały krem i przykrywamy go drugim plackiem. Wierzch polać polewą . Schładzamy w lodówce. rrarossa@gmail.com
RAROSSApobliskim markecie ani sklepie nie mają foremek do pączków, a ja miałam jedynie foremki do babeczek. Ale ale, przynajmniej w babeczkach można było dodać wypełnienie ;) Na oponkach byłaby tylko polewa :D Moje ‘pączki’ na tłusty czwartek wyszły wilgotne i moooooocno czekoladowe :3 Kwaskowy dżemik w środku dodaje im tylko uroku ;) Składniki: 2/3 szklanki oleju kokosowego lub masła klarowanego(...)kokosowego (pół na pół ze śmietanką kokosową) ¾ szklanki erytrolu 1 łyżeczka soli 1 szklanka mąki kokosowej Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy bądź migdałowy Opcjonalnie: dżem bez cukru (do wypełnienia babeczek) lub polewa czekoladowa (czekolada gorzka bez cukru z olejem kokosowym) Przygotowanie: W małym garnku roztapiamy olej kokosowy. Gdy już jest płynny, dodajemy do niego kakao i mieszamy aż składniki ładnie
Jak gotować i nie zwariowaćniczym sernikowa chmurka! Obłędny! Polecam każdemu spróbować - na pewno zakochacie się od pierwszego wejrzenia! Na taką chwilę przyjemności każdy powinien sobie od czasu do czasu pozwolić! :) Sernikowa chmurka w polewie czekoladowej Po raz pierwszy podczas pieczenia sernika użyłam twarogu sernikowego z wiaderka, jakoś nie mogłam się do nich przekonać. I przyznaję, że jestem zachwycona! Użyłam twarogu sernikowego firmy Piątnica - zawiera(...)dokładnie przeczytać tutaj ! Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty. Pozostawiamy go do przestygnięcia w piekarniku, a potem najlepiej na całą noc w lodówce. Po tym czasie dekorujemy polewą czekoladową! Składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 50 g masła Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia, a następnie dekorujemy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!kostkę masła i rozpuszczamy, cały czas mieszając, tak by budyń się nie zwarzył. Teraz, przekładamy placki gorącym budyniem. Staramy się wymierzyć trzy równe porcje i polewamy każdy placek, przykrywając go kolejnym. Górę pokrywamy polewą czekoladową i posypujemy kolorową, cukrową posypką. POLEWA CZEKOLADOWA 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 3 łyżki cukru 1,5 łyżki masła Wszystko chwilę zagotować
Calzonella.commniej. Sernik jest upieczony, gdy po dotknięciu lekko patyczkiem, środek sprężuje. Po upieczeniu, ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie całkowicie ostudzony wstawić do lodówki. Sernik polecam polać polewą czekoladową. POLEWA CZEKOLADOWA: 70 ml śmietany kremówki(...)czekolady, gorzkiej lub mlecznej, posiekanej W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę. Odstawić na 2 minuty, a następnie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Odstawić w chłodne miejsce do zgęstnienia. Sernik najlepiej przechowywać cały czas w lodówce, wtedy jest najlepszy. Na górę można też położyć ulubioną galaretkę z owocami. Doskonale się sprawdza z truskawkami bądź brzoskwiniami
Calzonella.combakalie. Wszystko razem wymieszać (mikserem najlepiej), wylać na foremkę ( keksówkę) i piec ok. 35-40 minut w 170º ( nie dłużej, bo murzynek może stać się suchy). Jak przestygnie polewam ciasto polewą czekoladową. Można posypać po niej prażone orzechy laskowe lub migdały. POLEWA CZEKOLADOWA: 6 łyżek kakao 6 łyżek zimnej wody 6 łyżek cukru 3 łyżki masła Wszystko chwilę zagotować
Calzonella.compieczenia 2 łyżki kakao Masa: 0,5 l mleka 0.5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka kostka masła 82% Polewa: 2 czekolady gorzkie każda po 100 g 200 g kremówki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie stopniowo na zmianę dodawać wodę(...)ciasta smarować kremem i układać je jedna obok drugiej na zmianę tzn jasna ciemna, jasna i tak do skończenia się ciasta. Metrowiec schłodzić w lodówce a następnie oblać czekoladą. Polewa: Kremówkę umieścić w garnuszku i podgrzewać prawie do wrzenia. W między czasie połamać na drobne kawałki czekoladę. Dobrze ciepłą kremówka zalać czekoladę i rozmieszać na gładką masę. Smacznego
Krakowskie smaki Anipiekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 75 minut, po tym czasie sernik studzimy w uchylonym piekarniku do temperatury pokojowej. Składniki polewy podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia czekolady. Gotową polewą polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego, Klaudia
Mango Papajablaty. dodatkowo: polewa czekoladowa (100 g czekolady deserowej + 50 g masła, rozpuszczamy w kąpieli wodnej) mała garść podprażonych orzechów laskowych, posiekanych 1-2 opakowania kiender bueno wykonanie: Ciasto polewamy polewą czekoladową, posypujemy posiekanymi orzechami. Całość schładzamy przez noc w lodówce. Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi wafelkami kinder bueno
Domowy Smak Jedzeniagesty budyń. Zdjąć z palnika i wystudzić. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając po łyżce budyniu stale miksować. Na koniec dodać kawę i zmiksować. Masę podzielić na dwie części Polewa(...)masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody 2 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować. Składanie ciasta ciasto biszkoptowe 1/2 masy ciasto kokosowe 1/2 masy ciasto biszkoptowe polewa ciasto cappuccino
O kuchni z uczuciemOwsianka na mleku z bananem, polana sosem czekoladowym i posypana wiórkami kokosowym (Śniadanie jednoosobowe) Składniki: Owsianka: 5 łyżek płatków owsianych górskich lub zwykłych 250ml mleka łyżeczka słodzika ze stewią Polewa czekoladowa: 10g (łyżeczka) oleju kokosowego łyżeczka karobu lub kakao Dodatkowo: banan łyżka wiórków kokosowych Przygotowanie: Mleko wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy do niego płatki owsiane oraz słodzik(...)olej kokosowym (ja robię to w kąpieli wodnej) i dodajemy karob, bądź kakao. Dokładnie łączymy ze sobą. Banana kroimy w plasterki. Gotową owsiankę przelewamy do miseczki, układamy pokrojonego banana, polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy od razu. Kaloryczność: Taka owsianka ma 510 kalorii
Moja Michapowyższej masie i dodać do ubitej śmietany. Dodać wraz z czekoladą oraz cukrem pudrem do sera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wylać na wierzch ciasta. Schłodzić. Polewa: 150g mlecznej czekolady, łyżka oleju, 120ml śmietanki 30%. Czekoladę(...)połamać na kawałki i wraz z olejem oraz ze śmietanką stopić na parze w kąpieli wodnej tak jak powyżej. Przestudzić. Lekko tężejącą masą polać sernik. Wstawić do lodówki, by polewa zastygła. * Można sobie nieco ułatwić pracę i od razu ubić całe 600ml śmietanki, po czym podzielić je na 3 części. To samo można zrobić z żelatyną, przygotować
Z miłości do słodkościmąki 1,5 szklanki cukru 3 jajka 3/4 szklanki miodu 1 szklanka śmietany 18 % 20 dag margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika 1 łyżka kakao Polewa: 1 tabliczka czekolady 2 łyżki śmietany 30 % Dodatkowo: posypka cukrowa tłuszcz bułka tarta Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy żółtka, miód ,śmietanę, mąkę przesianą z sodą, kakao(...)delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietaną, przygotowaną polewą polewamy upieczone i ostudzone ciasto, posypujemy posypką cukrową
Bajeczna Kuchniawaniliowy Danone 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 100 g wiórków kokosowych 4 jajka 2 budynie waniliowe Winiary 1 opakowanie ciasteczek Oreo Pigwa do dekoracji z Ogródka Dziadunia Polewa: 100g czekolady mlecznej 50 g margaryny Wykonanie : Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. Następnie dodać serek(...)temperaturze 180 stopni aż będą złociste tak około 25 minut, zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej. 100 g czekolady rozpuścić z 50 g margaryny. Zimne serniczki polać polewą i udekorować pigwą. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili