polewa - 11092 przepisów (strona:81/740)

Sernik jaglany bez pieczenia 161

pomarańczy (trochę odkładamy do posypania gotowego sernika) - 4 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 4 łyżki mąki kokosowej - 3 łyżki oleju kokosowego - garść rodzynek POLEWA: - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 2 łyżki syropu z agawy/cukru trzcinowego - ew. 1 łyżka masła klarowanego Kaszę wsyp do garnka i podpraż kilka minut na małym ogniu, żeby pozbawić ją goryczy. Zalej(...)olejem kokosowym i mąką. Można to robić na raty, na końcu mieszając wszystko i dodając rodzynki. Masę przełóż do formy (silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia), mocno dociśnij. Przygotuj polewę: w rondelku rozpuść czekoladę, słód i masło. Polej sernik polewą i posyp odrobiną skórki. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę

Smakuje zdrowo
Piernik Świąteczny 195

margaryny 10 dag cukru 1/2 szklanki miodu 2 łyżki przyprawy korzennej 1/2 szklanki śmietany 18% 3 jajka 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu Polewa: 1 łyżka masła 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao 1,5 łyżki wody PRZYGOTOWANIE: 1. Margarynę rozpuszczam z miodem i cukrem. Dodaję przyprawę korzenną oraz śmietanę. Mieszam i gotuję(...)foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 10x25cm). Piekę 60 minut w temperaturze 170 stopni. 4. Masło gotuję 3 minuty razem z cukrem, wodą i kakao. Odstawiam do przestudzenia. Gęstą polewą polewam ciasto. Wierzch posypuję prażonymi migdałami lub orzechami włoskimi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto wiewiórka 180

ostygnięcia. Przygotowujemy polewę. Serek ubijamy z masłem. Dodajemy stopniowo cukier cały czas mieszając. Odstawiamy na chwilę do lodówki aby nieco stężało. Polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)  Niektórzy nie wytrzymali i musieli skosztować polewę

Kolizje Smaków
Piegusek z wyjątkową polewą czekoladową 188

cukru 4 jajka 250 g suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanka mleka 1 łyżeczka pasty z wanilii 2-3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej Składniki na polewę: 3 łyżki kakao 2-3 łyżki masła 4 łyżki cukru lub ksylitolu 1 płatek żelatyny = 1 łyżeczka 3-4 łyżki gorącej wody   Wykonanie: odmierzyć i wymieszać obie mąki(...)płatek żelatyny (namoczony wcześniej w zimnej wodzie). W rondelku rozpuścić masło z cukrem/ksylitolem. Zestawić rondel z ognia, wsypać kakao i dokładnie wymieszać rózgą. Na końcu wmieszać rozpuszczona żelatynę. Przygotowana polewą posmarować wystudzoną babkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fale dunaju z gruszką 237

ciasto wystudzić. Przygotować krem. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Przygotować polewę. Do rondelka wlać 4 łyżki wody  i zagotować. Dodać cukier puder i dokładnie wymieszać aby się rozpuścił. Następnie dodać pokrojone masło, masło rozpuścić ale nie zagotować. Gdy masło się(...)rozpuści zdjąć rondelek z ognia, dodać kakao i energicznie wymieszać aby składniki się połączyły. Polewę przestudzić i polać ciasto tworząc esy-floresy. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia

Monia miesza i gotuje
Piernik czternastodniowy 170

piernika (dodać po 14 dniach) pozostałe składniki: 500 ml mleka 100 g cukru 4 łyżki kaszy manny 10 g masła olejek rumowy powidła śliwkowe (u mnie 1 słoiczek) polewa: 100 g cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 3 łyżki mleka Wykonanie: Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać miód i jajka a następnie zagnieść ciasto(...)masło, olejek rumowy i utrzeć na masę. Pierwszy placek posmarować powidłami, następnie położyć drugi placek na którym rozsmarować masę. Masę przykryć ostatnim plackiem. Ciasto podzielić na mniejsze części. Przygotować polewę: Wszystkie składniki przełożyć do garnka o grubym dnie i delikatnie podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto posmarować polewą

Mama Gotuje
Miodowiec z masą jabłkową i kokosową 204

szklanki kaszy manny 1 łyżka masła 1 galaretka pomarańczowa masa kokosowa: 1/2 l mleka 25 dag masła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Każdą część wykładamy na blaszkę (25x36) i pieczemy w temperaturze(...)wody. Mieszamy. Wykładamy masę na placek. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier, kaszę i kokos. Przez chwilę gotujemy. Masło ucieramy dodając stopniowo zimną masę. Wykładamy na masę jabłkową. Przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą. Posypujemy wiórkami. źródło: przepis własny Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 1,30h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Ciasto dyniowo-mandarynkowe 154

szklanki) 200 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy skórka starta z 2 mandarynek 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Do polewy: 50 g białej czekolady lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego W garnku roztopić masło mieszając starać się, żeby się nie zagotowało. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i odstawić. Dodać puree(...)dyni i skórkę startą z mandarynek, wymieszać i ostudzić. Odłożyć dwie łyżki masy do polewy. Do większości lekko ciepłej masy dodać żółtka i wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodawać do masy w trzech partiach delikatnie mieszając łyżką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy delikatnie mieszając. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto

talerz przyjemności
Placek miodowy z masą jabłkową- konkurs 178

manny 1 łyżka masła 1 galaretka pomarańczowa masa z kaszy manny: 1/2 l mleka 25 dag masła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa placki w temperaturze 195 stopni C przez(...)wody. Mieszamy. Wykładamy masę na placek. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier, kaszę i kokos. Przez chwilę gotujemy. Masło ucieramy dodając stopniowo zimną masę. Wykładamy na masę jabłkową. Przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą. Posypujemy wiórkami

Pobite gary Barbary
Ciasto czekoladowe z burakami 183

mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżka octu 100 g kakao 320 g cukru 15g cukru z prawdziwą wanilią polewa czekoladowa: 100 g czekolady (dowolnej) 50 g śmietany kremówki (30%) 1 łyżeczka oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Keksówkę o długości ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 17o °C z funkcją termoobiegu. Buraki pokroić(...)formy, piec ok. 75 minut (gotowe ciasto powinno być wilgotne w środku, więc nie ma sensu wykonywać testu patyczkiem). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia. Polewa czekoladowa: Śmietankę mocno podgrzać ale nie zagotować, dodać olej oraz połamaną czekoladą. Wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. Ganache wylać na schłodzone ciasto. Serwować z kleksem bitej śmietany

Pyry na Gaz
Ciasto Dziwak 554

dałam truskawkową) cukier puder do smaku Masło utrzeć z cukrem na gładką puszystą masę. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wlać tężejącą do utartej masy. Wszystko razem utrzeć. Polewa 125 g masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki wody(...)łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić i polać ciasto. Składanie ciasta ciasto z makiem masa ciasto z jabłkami polewa ciasto Dziwak

O kuchni z uczuciem
babeczki kawowe 176

połączeniu z kremem z likierem baileys , kremem z białej czekolady , kremem śmietankowym lub po prostu z polewą lukrową (przepis poniżej), na której możecie ułożyć Wasze ulubione owoce. KREMOWA POLEWA LUKROWA : 100 g. serka naturalnego np. philadelphia(...)masła (nie solonego) 300 g. cukru pudru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki. Smacznego!!! Babeczki kawowe – Domowe Torty Artykuł babeczki kawowe pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Babeczki waniliowe 278

krem z likierem baileys , krem z białej czekolady , lub wyjątkowo pyszny krem cappuccino . Możecie je również udekorować polewą lukrową (przepis poniżej), na której możecie ułożyć Wasze ulubione owoce. KREMOWA POLEWA LUKROWA : 100 g. serka naturalnego np. philadelphia(...)masła (nie solonego) 300 g. cukru pudru Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki. Smacznego!!!   Artykuł Babeczki waniliowe pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Pomarańczowy murzynek według Nigelli Lawson 205

Jest dokładnie taki jak powinien być. Wilgotny, mocno czekoladowy, dość ciężki i zbity. Konfiturę pomarańczową można zastąpić jakąkolwiek inną i też wyjdzie pysznie. Próbowałam z wiśniową i truskawkową. Biała polewa dodała bożonarodzenioweg o klimatu, ale z powodzeniem moż na zas tąpić ją czekoladą mleczną. Nie ma szans by to c iasto się nie udało, dlatego poradzą sobie(...)połączenia składników. Stopniowo dodajemy mąkę, krótko mieszając.  3. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Studzimy. 4. Przygotowujemy polewę: na patelni podgrzewamy masło wraz z czekoladą. Po chwili zdejmujemy z ognia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewę rozsmarowujemy na ciasto. Zostawiamy do zastygnięcia

Szefowa kuchni
Świąteczna kostka piernikowa 186

szklanka cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika gotowa polewa  toffi wiórki kokosowe do obtoczenia Sposób przygotowania: Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika.   Jajka(...)Piec  około 45 minut. Całkiem zimne ciasto pokroić w całości na równe kwadratowe kostki.  Obtaczać w przygotowanej wg wskazówek na opakowaniu polewie, oraz wiórkach kokosowych. Odstawić do stężenia.  Smacznych wypieków ! http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html

Wanilia i Kardamon