polewa - 11092 przepisów (strona:90/740)

Posesyjne niemalże tradycyjne już tureckie ciasto vel polski murzynek 113

Suche składniki połącz w drugiej misce 3. Mokre składniki dorzuć do suchych. Wymieszaj. 4. Przelej ciasto do formy. [kwadratowa 23x23 lub tortownica 21] 5. Piecz 30-40 minut. * Polewa* 1szklanka mleka pół szklanki cukru 2łyżki kakao 2łyżki espresso łyżka masła/oleju 1.Składniki umieść w rondelku. 2.Podgrzej do rozpuszczenia składników. 3.Polewę na dwa razy wyłóż na ostudzone ciasto

Fiolka w kuchni
Królewicz. 354

mleka 3 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki mąki  1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 żółtka   1 kostka masła   1 słoiczek powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu Polewa : 2 tabliczki czekolady  1 łyżka śmietanki 12 %  migdały do dekoracji Wykonanie ciasta miodowego: Do miski przesiać mąkę z sodą  , dodać miękkie masło, cukier , cukier waniliowy(...)gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem    Warstwy ciasta :   Ciasto miodowe Powidła Masa budyniowa Biszkopt Powidła Masa budyniowa Ciasto miodowe  Polewa Migdały Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Fale Dunaju, Łaciaty placek 197

łyżki kakao 3 łyżki mleka słoik wiśni Krem: budyń waniliowy z cukrem-sypki, pojemność na pół litra mleka 1/2 mleka 100 g masła 2 łyżki cukru pudru Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady około 50 g 30-40 g masła Dodatkowo potrzebne będą: margaryna do posmarowania blaszki bułka tarta do posypania blaszki opcjonalnie zamiast powyższych papier do pieczenia Przygotowanie: Ciasto(...)cukrem pudrem 2. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić 3. Wystudzony budyń połączyć z utartym masłem, uważając by krem się nie zważył 4. Posmarować wierzch wystudzonego ciasta Polewa: 1. Rozpuścić czekoladę i utrzeć z masłem 2. Polać ciasto Najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem. Smacznego

KreatywnePiny
Jeżynowe Fale Dunaju. 117

cukru+woda, zakręcamy, pasteryzujemy 5-8 minut- kompot na zimę, i do ciasta, gotowy) 0,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła POLEWA: 200 g białej czekolady 50 ml czerwonego wina, kompotu z jeżyn lub innego czerwonego soku (ewentualnie wody i barwnika czerwonego)      Przygotowujemy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem(...)być w takiej samej temperaturze). Ucieramy masło dodając po łyżce chłodnego budyniu (na koniec możemy dodać garść jeżyn). Powstały krem wykładamy na ostudzone ciasto.      Przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę z winem i mieszamy do uzyskania gładkiej polewy, dekorujemy wierzch ciasta. Chłodzimy co najmniej 2 godziny. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Ciasto z budyniem i kajmakiem 149

podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżka mleka Dodatkowo : 200 g gotowej masy kajmakowej z puszki 1,5 opakowania budyniu śmietankowego(...)tylko kajmakiem (żeby po dociśnięciu biszkoptem budyń nie wypłynął). Czynność powtórzyć z drugim plackiem biszkoptu i całość przykryć ostatnią warstwą ciasta. W garnku rozpuścić na małym ogniu wszystkie składniki polewy od czasu do czasu mieszając. Ciasto polać lekko przestudzoną polewą i posypać bakaliami. Przechowywać w lodówce

Bullio
piegusek na białkach 123

suchego maku 140 g mąki pszennej 160 g cukru 125 ml roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo, opcjonalnie: aromat np. migdałowy, bakalie polewa czekoladowa, wiórka kokosowe wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Dodajemy roztopione masło oraz aromat i miksujmy. Następnie do masy białkowej dodajemy przesianą mąkę(...)bakalie. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy w 180 -200 st. C przez ok 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi

Domowy Smak Jedzenia
Placuszki z serków homogenizowanych z polewą czekoladową i rodzynkami 113

Ciasto: 1 jajko, 150g serka homogenizowanego ( ja miałam o smaku bananowym), 90g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2-4 łyżki mleka ( w zależności jak gęste ciasto wychodzi). Polewa: 28g rodzynek, 100g czekolady mlecznej, 60ml mleka. Przygotowanie: Składniki(...)ciasto razem dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię i smażyć placuszki bez tłuszczu, z obu stron do zarumienienia. Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać rodzynki, wymieszać i polewać gotową polewą placuszki. Smacznego

W kuchni u Moniki
Miodowiec z masą z kaszy manny (bez mleka i białka jaja) 212

gryczany) 1 łyżeczka sody 3 żółtka Masa: 1 litr  mleka owsianego 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny bezmlecznej 2 łyżki cukru waniliowego (domowej roboty) 10 łyżek kaszy manny Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki wody 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka margaryny bezmlecznej Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, dodać resztę składników i wszystko zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części(...)zagotować mleko owsiane z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową) wsypywać kaszę mannę. Gotować aż zgęstnieje. Jak lekko przestygnie przekładać nią blaty miodowe.  Przygotować polewę czekoladową - wodę z cukrem gotować 2 minuty, po tym czasie dodać kakao i margarynę. Ciągle mieszając dodać kakao i margarynę. Gotować jeszcze minutę i gorącą polewą polać ciasto. Miodowiec jest

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort czekoladowo-pomarańczowo-dyniowy 130

łyżka przyprawy do pierników Krem: około 300 g wegańskiego sera (przepis znajdziecie tu ) lub 300 g tofu naturalnego (będzie ciut inny smak) 2-3 pomarańcze 3 łyżki cukru pudru Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki masła kokosowego (lub innego roślinnego) 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Olej utrzeć na gładką puszystą masę wraz z cukrem Dodać banany i ponownie utrzeć(...)ciasta nasączyć sokiem pomarańczowym. Na tak przygotowane ciasto nałożyć połowę kremu Na to kolejny krążek ciasta, nasączyć sokiem, przełożyć kremem i położyć ostatni płat ciasta. Na koniec oblać tort polewą czekoladową (wszystkie składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej). Smacznego

greenscarf
Mazurek chałwowy 182

łyżki pasty tahini 4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 250 g mascarpone Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na dobrze ostudzone ciasto i wyrównać. Polewa i ozdoby(...)łyżki pasty tahini 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny żurawina/granat płatki migdałowe Wymieszać wszystkie składniki i fantazyjnie polać nią ciasto. U mnie polewa miała identyczny kolor co masa, więc po prostu posmarowałam nią wierzch i udekorowałam żurawiną i płatkami migdałowymi. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Aranygaluska – Złote Galuszki z Orzechami 107

centymetry grubości. Wykrajamy szklanką (lub czymś okrągłym) kółka z ciasta w przybliżeniu na równe części . Zanurzamy każde z osobna raz w roztopionym maśle a nast ę pnie w polewie z orzechów i kładziemy na blachę jedna obok drugiej, wypełniając ją w całości. Odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąke, wbijamy żółtka i wlewamy trochę mleka z 750 ml., dokładnie(...)wanilio i rumem a gdy jest gotowe dodajemy mas ę i chwilę gotujemy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 ˚C piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Podawać gorące polane polewą waniliową. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Smażony makowiec 413

pieczenia 2 łyżki wody Masa makowa 400 g maku mielonego 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 3/4 kostki masła 0,5 szklanki mleka po łyżce bakalii Polewa czekoladowa 0,5 kostki margaryny 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier dalej ubijając. Żółtka  mieszamy(...)się nie przypaliła. Pod koniec smażenia wsypujemy budyń energicznie mieszając, dodajemy bakalie, smażymy parę minut. Gorącą masę makową wykładamy na spód ciasta przykrywając drugą częścią delikatnie przyciskamy. Składniki na polewę rozpuścić w rondelku. Gorącą polewą dekorujemy ciasto odstawiamy do wystudzenia.   Smacznego

kgwjanczewo
Najlepszy sernik kokosowy 145

Princessa kokosowa 10 herbatników 4 łyżki rozpuszczonego masła MASA SEROWA: 500g mielonego twarogu 200ml mleczka kokosowego 100g wiórków kokosowych 2 jajka 100g cukru pudru 20g budyniu śmietankowego lub kokosowego POLEWA: 100g czekolady 2 łyżki mleczka kokosowego 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania Przygotowanie: SPÓD: W blenderze zmielić wafelki i herbatniki, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem(...)składniki. Wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Upiec w 170'C przez około 50 minut - wierzch ma być delikatnie zarumieniony. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Sernik nie urośnie i nie opadnie :) POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleczko kokosowe, wylać na wierzch sernika, posypać wiórkami

Cakes By Kejt
Ciasto cytrynowe z masą budyniową 195

białości aby polewa była lejąca. Gotowym lukrem polać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego :) Rady: Do lukru zamiast soku można dać wodę lub zrobić proporcje pół na pół jeśli polewa będzie za kwaśna

Na Ciasteczkowych Papierach