polewa - 11092 przepisów (strona:103/740)

Czekoladowe lizaki ciastkowe 214

babeczek, kawałków babki lub biszkoptu. Jeśli ciasto jest zbyt suche wystarczy dodać trochę tłustej śmietany lub kremu. Ja swoje lizaki zrobiłam z prostych babeczek czekoladowych. Składniki na babeczki czekoladowe Polewa czekoladowa (lub tabliczka czekolady do rozpuszczenia) Kolorowe cukiereczki do ozdoby Babeczki przygotowujemy według przepisu . Kruszymy je na mniejsze kawałki i formujemy kulki mocno ugniatając. W razie potrzeby można dodać(...)kremu lub tłustej śmietany do pokruszonych babeczek i dopiero wtedy formować kulki. Gotowe kulki wstawiamy do zamrażarki na około 15 minut. Kulki układamy na talerzu, rozpuszczamy polewę czekoladową (lub czekoladę w kąpieli wodnej). Polewamy ciastka czekoladą i zanim zastygnie dekorujemy kolorowymi cukiereczkami. Kiedy czekolada stężeje nabijamy kulki na patyczki do szaszłyków. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Tęczowe lizaki 204

babeczek na pewno jest to dobry sposób, żeby ją wykorzystać. Do przygotowania tej przekąski wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, ciasto wystarczyło pokolorować barwnikami spożywczymi. Składniki na babeczki waniliowe + polewa czekoladowa i cukrowe koraliki do dekoracji Babeczki przygotowujemy według przepisu . Gotową masę przekładamy do 6 małych miseczek, do każdej dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik(...)środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Babeczki (mogą być jeszcze ciepłe) rozkruszamy do 6 miseczek. Formujemy małe kulki z ciasta mocno ugniatając je w dłoniach. Rozpuszczamy polewę czekoladową, maczamy w niej czubki patyczków do szaszłyków i wbijamy w kolorowe kulki z ciasta. Kiedy czekolada wyschnie przyczepiając mocno patyczek, możemy zanurzyć całego lizaka w polewie. Czekamy chwilę, żeby

Ciastkozercy
Miodownik z kremem budyniowym. 327

mleka + 100 ml 75 g cukru  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki powidła śliwkowego Polewa czekoladowa: 50 g masła 2 łyżki mleka 1,5 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie:  Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy(...)równą częścią do góry, a boki ciasta smarujemy pozostałym kremem.   W malakserze mielimy pozostałe skrawki ciasta i nimi dekorujemy boki ciasta.  W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy, podgrzewamy do połączenia się składników, lekko studzimy i dekorujemy górę miodownika.  Miodownik odstawiamy na ok. 2-4 dni w chłodne miejsce, wtedy blaty ciasta zmiękną i całe ciasto przejdzie

Kuchnia Łukasza
SERNIK W-Z LUB MILKY WAY NA ZIMNO (z mocno czekoladowym biszkoptem bezglutenowym) 269

razem nasza wariacja to nietypowy sernik (z sera, serka mascarpone i śmietany) na zimno, posypany owocami kandyzowanymi, schowany pomiędzy mocno czekoladowymi blatami biszkopta bezglutenowego i oblany genialną, czekoladową polewą . Jest pyszny. Przepis czeka na Ciebie tutaj, a nas z lodówki wołają ostatnie dwa kawałki. Niby wypadałoby się podzielić, ale... chyba obejmiemy je prawem producenta (kto stworzył, ten niechaj delektuje się(...)sera mielonego (z wiaderka), - 200 g serka mascarpone, - 3  łyżeczki żelatyny, - pół opakowania cukru wanilinowego, - cukier puder 250-300 cukru pudru, - 100 ml wody, SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: - 130 ml śmietany 30%, - tabliczka czekolady mlecznej, - 4-5 łyżek słodkiego kakao. DODATKOWO: - owoce np. skórka pomarańczowa i żurawina, WYKONANIE BISZKOPTU: Całe jajka ubić z cukrem.  Wymieszać budynie, mąkę, proszek

Wypisz Wymaluj
PUSZYSTY SERNIK Z JEŻYNOWĄ POLEWĄ 240

minut, aż większość się rozgotuje. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczone jeżyny zblendować z płynną czekoladą na gładki mus.  Polać nim wystudzony sernik, chłodzić w lodówce, aż polewa całkowicie zastygnie

Walijskie Pichcenie
Ciasto czekoladowe 298

polewą czekoladową. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady, dodajemy 3 łyżki dżemu wiśniowego i 120 ml śmietanki kremówki 36%. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i polewamy jeszcze ciepłe ciasto

Animelka Blog
Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 273

przestygnie przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietanę i pozostałą część likieru, gdy składniki zagotują się, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i gdy polewa trochę zgęstnieje, polewamy nią ciasto. Ciasto najładniej i najefektowniej prezentuje się, gdy kroimy je na owocach. *Na przepis na dzisiejszy wypiek natknęłam się na stronie mojewypieki.com, jednym z moich ulubionych cukierniczych blogów, który

Taste Of My Day
Tort czekoladowy z suszonymi śliwkami 273

łyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 litra mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 250 g masła 200 g nutelli 250 g suszonych śliwek Kresto 100 ml spirytusu Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji bezy czekolada gorzka śliwki suszone Kresto Przygotowanie: Biszkopt:   Białka ubić na sztywno, dodać(...)śliwki razem z spirytusem i wymieszać. Na paterze położyć placek biszkoptu, rozsmarować biały krem z śliwkami, przykryć drugim plackiem biszkoptu. Krem czekoladowy rozsmarować na górze i bokach tortu. Schłodzić. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na górze

Ala piecze i gotuje
Brownie KitKat na Halloween 255

łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 4 opakowania KitKatów (my miałyśmy lekkie braki w ilości więc dałyśmy 3 opakowania KitKatów i jedno WW) Polewa: 90g białej czekolady (1 tabliczka) 5 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka) 1 łyżka masła Pomarańczowy barwnik 3 kostki ciemnej czekolady Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy(...)pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na folii spożywczej. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po około 2 godzinach

Kolizje Smaków
babka drożdżowa z rodzynkami... 159

Składniki: mąka tortowa 50 dag, jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 10 dag, cukier 10 dag, mleko ciepłe 1 szklanka, drożdże 1/2 kostki, sól - szczypta, rodzynki sułtanki 10 dag, polewa toffi 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba drożdże rozetrzeć w z odrobiną cukru, mąki, ciepłego mleka i odstawić na 30 minut do misy robota dać całe jajka i widelcem(...)godzinę wyrośnięte ciasto jeszcze z 1 minutę wyrobić w robocie i przełożyć do formy silikonowej z kominkiem 24 cm piec w 200C około 40 minut do suchego patyczka polewę toffi z opakowania przełożyć do miseczki, dodać 5 dag białej czekolady, 2 łyżki śmietany 18% i w kąpieli wodnej roztopić mieszając ciasto wystudzone wyjąć z formy i polać polewą, posypać kolorową

W Mojej Kuchni Lubię
Placek wspaniały 471

Masa: 1 puszka masy kajmakowej 1 kostka masła po jednej garści pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe) trochę pokrojonej czekolady (niekoniecznie) Wierzch: 4 paczki herbatników szkolnych 0,5szkl rumu polewa rumowa lub biała  Masło utrzeć, dodawać stopniowo(...)łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać bakalie i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt. Herbatniki moczyć delikatnie w rumie, żeby nie rozmokły i układać na masie. Na wierzch wylać gotową polewę rumową

Anioły w kuchni
Placek czekoladowo-gruszkowy 200

zmielonych migdałów, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 50 g orzeszków, 100 g gorzkiej czekolady, 3 jajka, 2 gruszko pokrojone w kostkę Polewa; 300 ml kwaśnej śmietany, 100g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Cukier mieszamy z dwoma rodzajami maki, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i przyprawami(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do tortownicy.Pieczemy 45 minut. Przykrywamy folia aluminiową i pieczemy jeszcze 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Robimy polewę. Czekoladę i śmietanę powoli podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia. Studzimy i polewamy placek:)     /źródło Apetyt

Anioły w kuchni
Tort marcepanowy z mango. 227

cukru 70g kakao Masa śmietanowa z mango. 200g zmiksowanego mango 100g cukru pudru 1 limonka - sok 1 laska wanilii 6 łyżeczek żelatyny 25 ml rumu brązowego 500ml śmietany 36% Polewa winna z żurawiną. 250ml wina na grzańca 1 laska wanilii 60g cukru 1 anyż gwiazdkowy 1 laska cynamonu 100g żurawiny suszonej 3 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Marcepan zmiksować z żółtkami(...)Wymieszać z 2 łyżkami musu z mango, a następnie z resztą musu i rumem. Połączyć z ubitą śmietaną, delikatnie mieszając. Placki marcepanowe przełożyć masą z mango. Chłodzić w lodówce. Polewa z wina i żurawiny . Wino zagotować z cukrem, wanilią, anyżem , cynamonem oraz żurawiną. Dodać żelatynę i mieszając zagotować. Nie gotować! Przyprawy wyjąć i masę zmiksować, wystudzić. Polać wierzch tortu

Kulinarny karnet Christophera
Czekoladowe ciasto z truskawkowym musem. 284

mąki tortowej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10g kakao Mus truskawkowy.. 500g truskawek 150g cukru 5 łyżeczek żelatyny Do nasączenia 0,5 szklanki ponczu truskawkowego. Polewa czekoladowa. 100g czekolady do gotowania 50g masła Wykonanie. Tortownicę ,20cm.obsypać wewnątrz kakao. Masło rozpuścić dodać połamaną czekoladę i mieszać ,aż do jej rozpuszczenia. Odstawić. Jajka ubić, dodać cukier(...)dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody gorącej. Dobrze wymieszać. Odstawić do stężenia. Ciasto przekroić na dwa krążki. Nasączyć ponczem. Na jeden krążek nałożyć mus i przykryć drugim. Polewa. Masło rozpuścić i dodać połamaną czekoladę do gotowania. Kiedy się rozpuści zdjąć z ognia i chwilę mieszać. Polać wierzch ciasta i wstawić do lodówki. Przybrać świeżymi truskawkami

Kulinarny karnet Christophera
Jaglany deser daktylowo bananowy (bez mleka, jajek i glutenu) 405

dojrzały banan 1 szt daktyle 8 szt agar lub żelatyna 2 łyżeczki Polewa: krówki sojowe 4-5 szt mleko sojowe 2 łyżki Dla osób uczulonych na soję zamiast polewy krówkowej polecam syrop daktylowy lub z agawy. Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem, po kilku minutach (gdy zmiękną) odlać nadmiar wody. Żelatynę (lub agar) zalać 3 łyżkami mleka i zostawić aby spęczniała(...)banana, kaszę i zmiksować  za pomocą blendera na gładką masę. Przelać do miseczek lub foremek silikonowych. (Aby po ostudzeniu wychodziły ładne "babeczki" można foremki lekko nasmarować np. olejem) Polewę krówkową przygotować rozpuszczając w gorącym mleku pokruszone krówki, można dodatkowo podgrzać wstawiając naczynie do gorącej wody. (lepiej nie rozpuszczać w garnku na kuchence, bo bardzo łatwo przypalić

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania