smakowitość jabłek, przełamane nutką cytryny. Polecam bo naprawdę pyszne. Składniki: 6 jajek 3/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia litr dżemu jabłkowego 3 galaretki cytrynowe polewa czekoladowa różowy cukier na posypkę cynamon laska Skworcu.pl laska wanilii Skworcu.pl Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę, stopniowo dodajemy żółtka, ubijamy. Dodajemy pomału cukier, miksujemy cały czas(...)się rozpuściły.Dodajemy starkowany cynamon, ok 2-3 łyżeczek i środek z połowy laski wanilii. Dobrze mieszamy, wylewamy na ciasto , przykrywamy drugim plackiem, odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte polewamy rozpuszczoną polewą, posypujemy różowym cukrem. Wanilia i cynamon pochodzą ze sklepu Skworcu.pl, zapraszam na zakupy: http://www.skworcu.com.pl
Z Majeczką w kuchnigóra -dół z termoobiegiem. Sprawdzamy metodą "suchego patyczka" Gdy piernik jest upieczony, wyciągamy go z piekarnika, studzimy. Dobrze wystudzony przekładamy powidłem, wstawiamy do lodówki do schłodzenia a następnie oblewamy polewą. I nie zostaje nam nic innego, jak patrzeć, jak nasz piernik zniknie w mgnieniu oka :) DOMOWE POWIDŁO ŚLIWKOWE: Nasza tradycja od wielu lat. Własne śliwy owocują w kilka rodzajów tych(...)niebezglutenowe). Z jednej strony delikatne, rozpływające się w ustach a z drugiej bardzo wyraziste w smaku, charakterne. Zestawione z domowym, pysznym powidłem śliwkowym i czekoladową, mocno imbirową polewą stworzyło nam raj dla podniebienia. Tylko jedna wada została zauważona przez wszystkich - za szybko znika. Z anyżową herbatą z plastrem cytryny pasowali do siebie jak ulał. :) Zaopatrzyłyśmy się ostatnio w coś
Wypisz WymalujNastępnie wsypujemy mąkę, budyń czekoladowy i kakao, miksujemy do połączenia składników, dosypujemy rodzynki i wykładamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Polać czekoladą lub polewą Polewa czekoladowa - błyszcząca 3 - 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao 6 kostek czekolady 50 g margaryny 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajajka 350g maki 300g cukru cukier waniliowy 200g śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao rodzynki i wiórki kokosowe ( po ok. 3 - 4 łyżki) polewa lub cukier puder do posypania Wykonanie: Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z polową cukru i cukrem waniliowym na puszysta piane,z druga polową cukru ubić śmietanę. Mąkę wymieszać(...)wiórki kokosowe, a do drugiej 2 łyżki mąki i rodzynki. Nakładać do tortownicy kleksy jasnego i ciemnego ciasta. (tort. 24cm) piec 50-60 min w temp 180° Ozdobić polewa lub oprószyć cukrem pudrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałyżka masła Masa orzechowa: 200g mielonych orzechów włoskich 250g margaryny 1 szkl mleka 3-5 łyżek cukru pudru - w zależności jak słodkie chcemy mieć (ja dałam 3) Dodatkowo: polewa czekoladowa Przygotowanie: Ciasto : Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy go na pół. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blachy, podsypując mąką(...)gorącej masy, a drugą część rozsmarować jak masa w garnuszku nam trochę zgęstnieje - to zdecydowanie ułatwia sprawę, bo nic się nie rozpływa :)) --> kruche ciasto --> masa orzechowa --> polewa czekoladowa ze sprawdzonego przepisu Ciasto odstawiamy przynajmniej na 1 dzień. Smacznego
charlotte gotujejaja i żółtko MASA BUDYNIOWA: litr mleka 3 budynie czekoladowe MASA SEROWA: pół kostki miękkiej margaryny pół szklanki cukru 4 serki waniliowe 3 jaja i białko budyń śmietankowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Wykonanie: Najpierw musimy zagnieść ciasto (ze wszystkich składników "CIASTO") i wyłożyć je na prostokątną blaszkę. Następnie gotujemy budynie czekoladowe, gorące przekładamy na surowe ciasto i równo(...)wymieszaniu łączymy ze sztywną pianą z czterech białek i równo rozkładamy na zimnym budyniu czekoladowym. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy na 40 minut. Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi
Serce zamknięte w formie pysznościbabeczek, kawałków babki lub biszkoptu. Jeśli ciasto jest zbyt suche wystarczy dodać trochę tłustej śmietany lub kremu. Ja swoje lizaki zrobiłam z prostych babeczek czekoladowych. Składniki na babeczki czekoladowe Polewa czekoladowa (lub tabliczka czekolady do rozpuszczenia) Kolorowe cukiereczki do ozdoby Babeczki przygotowujemy według przepisu . Kruszymy je na mniejsze kawałki i formujemy kulki mocno ugniatając. W razie potrzeby można dodać(...)kremu lub tłustej śmietany do pokruszonych babeczek i dopiero wtedy formować kulki. Gotowe kulki wstawiamy do zamrażarki na około 15 minut. Kulki układamy na talerzu, rozpuszczamy polewę czekoladową (lub czekoladę w kąpieli wodnej). Polewamy ciastka czekoladą i zanim zastygnie dekorujemy kolorowymi cukiereczkami. Kiedy czekolada stężeje nabijamy kulki na patyczki do szaszłyków. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercybabeczek na pewno jest to dobry sposób, żeby ją wykorzystać. Do przygotowania tej przekąski wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, ciasto wystarczyło pokolorować barwnikami spożywczymi. Składniki na babeczki waniliowe + polewa czekoladowa i cukrowe koraliki do dekoracji Babeczki przygotowujemy według przepisu . Gotową masę przekładamy do 6 małych miseczek, do każdej dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik(...)środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Babeczki (mogą być jeszcze ciepłe) rozkruszamy do 6 miseczek. Formujemy małe kulki z ciasta mocno ugniatając je w dłoniach. Rozpuszczamy polewę czekoladową, maczamy w niej czubki patyczków do szaszłyków i wbijamy w kolorowe kulki z ciasta. Kiedy czekolada wyschnie przyczepiając mocno patyczek, możemy zanurzyć całego lizaka w polewie. Czekamy chwilę, żeby
Ciastkozercymleka + 100 ml 75 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 150 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki powidła śliwkowego Polewa czekoladowa: 50 g masła 2 łyżki mleka 1,5 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania ciasta miodowego. W rondelku łączymy: masło, cukier, miód i podgrzewamy(...)równą częścią do góry, a boki ciasta smarujemy pozostałym kremem. W malakserze mielimy pozostałe skrawki ciasta i nimi dekorujemy boki ciasta. W rondelku łączymy wszystkie składniki polewy, podgrzewamy do połączenia się składników, lekko studzimy i dekorujemy górę miodownika. Miodownik odstawiamy na ok. 2-4 dni w chłodne miejsce, wtedy blaty ciasta zmiękną i całe ciasto przejdzie
Kuchnia Łukaszarazem nasza wariacja to nietypowy sernik (z sera, serka mascarpone i śmietany) na zimno, posypany owocami kandyzowanymi, schowany pomiędzy mocno czekoladowymi blatami biszkopta bezglutenowego i oblany genialną, czekoladową polewą . Jest pyszny. Przepis czeka na Ciebie tutaj, a nas z lodówki wołają ostatnie dwa kawałki. Niby wypadałoby się podzielić, ale... chyba obejmiemy je prawem producenta (kto stworzył, ten niechaj delektuje się(...)sera mielonego (z wiaderka), - 200 g serka mascarpone, - 3 łyżeczki żelatyny, - pół opakowania cukru wanilinowego, - cukier puder 250-300 cukru pudru, - 100 ml wody, SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: - 130 ml śmietany 30%, - tabliczka czekolady mlecznej, - 4-5 łyżek słodkiego kakao. DODATKOWO: - owoce np. skórka pomarańczowa i żurawina, WYKONANIE BISZKOPTU: Całe jajka ubić z cukrem. Wymieszać budynie, mąkę, proszek
Wypisz Wymalujminut, aż większość się rozgotuje. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczone jeżyny zblendować z płynną czekoladą na gładki mus. Polać nim wystudzony sernik, chłodzić w lodówce, aż polewa całkowicie zastygnie
Walijskie Pichceniepolewą czekoladową. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady, dodajemy 3 łyżki dżemu wiśniowego i 120 ml śmietanki kremówki 36%. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i polewamy jeszcze ciepłe ciasto
Animelka Blogprzestygnie przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietanę i pozostałą część likieru, gdy składniki zagotują się, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i gdy polewa trochę zgęstnieje, polewamy nią ciasto. Ciasto najładniej i najefektowniej prezentuje się, gdy kroimy je na owocach. *Na przepis na dzisiejszy wypiek natknęłam się na stronie mojewypieki.com, jednym z moich ulubionych cukierniczych blogów, który
Taste Of My Dayłyżeczki proszku do pieczenia Krem 0,5 litra mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki cukru 250 g masła 200 g nutelli 250 g suszonych śliwek Kresto 100 ml spirytusu Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji bezy czekolada gorzka śliwki suszone Kresto Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać(...)śliwki razem z spirytusem i wymieszać. Na paterze położyć placek biszkoptu, rozsmarować biały krem z śliwkami, przykryć drugim plackiem biszkoptu. Krem czekoladowy rozsmarować na górze i bokach tortu. Schłodzić. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na górze
Ala piecze i gotujełyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 4 opakowania KitKatów (my miałyśmy lekkie braki w ilości więc dałyśmy 3 opakowania KitKatów i jedno WW) Polewa: 90g białej czekolady (1 tabliczka) 5 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka) 1 łyżka masła Pomarańczowy barwnik 3 kostki ciemnej czekolady Masło wraz z gorzką czekoladą roztapiamy(...)pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na folii spożywczej. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po około 2 godzinach
Kolizje Smaków