polewa - 11092 przepisów (strona:112/740)

Ciasto pietruszkowe 200

gorącego mleka 5 łyżek miodu 100 g miękkiego masła 3 jajka 200 g. korzenia pietruszki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Polewa orzechowa 80 g masła 100 g miodu 60 ml mleka 120 g posiekanych orzechów włoskich  Płatki mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z miodem. Masło ucieramy(...)wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia (ja użyłam świątecznych foremek od PapilArt ) i pieczemy ok 50-55 minut w 180 st. C. Składniki na polewę gotujemy ok 5 minut aż się ładnie połączą, wykładamy na upieczone ciasto i gotowe. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego 328

będzie dobre) , dopiero po tym czasie można zabrać się za formowanie i pieczenie pierniczków. Można je przygotować bez nadzienia lub z powidłami, a wierzch udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Pierniczki z ciasta dojrzewającego można przechowywać bardzo długo w puszce lub innym szczelnym pojemniku, zwłaszcza te bez nadzienia i polewy. Najlepiej upiec je na kilka dni przed świętami, żeby odpowiednio skruszały(...)żeby sprawdzić stan upieczenia - pierniczki po upieczeniu delikatnie zdjąć z blachy, piec następną partię - po całkowitym ostygnięciu przechowywać w puszce lub innym szczelnym pojemniku - można je udekorować lukrem lub polewą czekoladową PIERNICZKI NADZIEWANE - powidła, jeśli nie są zbyt gęste, należy podgrzać w rondelku, aby odparowały i odpowiednio zgęstniały, ostudzić - ciasto podsypując lekko mąką, rozwałkować na placek o grubości około

Smakołyki Bereniki
TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI 187

łyżek kakao tłuszcz i bułka tarta do tortownicy  Mus czekoladowy:   400 ml schłodzonej 30 - 36 % śmietany  200 g gorzkiej czekolady  100 g mlecznej czekolady  Polewa czekoladowa:  1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Poncz: 1/2 szklanki wystudzonej herbaty, 2 łyżki soku malinowego  oraz: mały słoiczek konfitury wiśniowej, 250 g mrożonych wiśni(...)posmarować musem czekoladowym. Na kremie położyć wiśnie, przykryć kolejnym krążkiem, na który kładziemy konfiturę. Ostatni krążek posmarować ponownie musem, razem z brzegami tortu, które okładamy ciastkami. Wierzch tortu smarujemy polewą ( czekoladę + masło ). Udekorować resztką wiśni, pokruszonym herbatnikiem i tic-takami. Wstawić do lodówki.  SMACZNEGO

pieprzny smaczek
AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ 203

jest z piernikiem.  Długo świeży, wilgotny, nawet po 3-4 dniach smakuje idealnie. Wielkim łasuchom polecam przełożenie dodatkowo powidłami śliwkowymi.  Ja omijam ten etap.  Polewa czekoladowa na pierniku jest dla mnie wystarczająco słodka.  Składniki:  1 sz klanka wody 3/4 szklanki cukru 120g margaryny 3 łyżki kakao Składniki zagotować i wystudzić. Następnie dodać: 2 szklanki(...)składniki zmiksować. Dodać suszoną żurawinę. Wymieszać. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180st. Włozyć ciasto i piec ok. 45- 50 minut.  Po wystudzeniu polać polewą czekoladową

Walijskie Pichcenie
Korzenne pierniczki z miodem bez leżakowania 232

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa, bakalie, orzechy WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, miód i ocet, po czym mieszając doprowadzić do wrzenia. Zostawić do ostudzenia. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę(...)blacie i wykrawać foremkami pierniczki. Układać w dużych odstępach na blaszce. Piec około 7-9 minut. Upieczone pierniczki od razu zdejmować z gorącej blaszki. Upieczone i ostudzone pierniczki polać polewą czekoladową i udekorować bakaliami i orzechami. Biorę udział w konkursie

Passions hobbies life
Babka cytrynowa (z cukrem brzozowym) 177

większa) 250g mąki pszennej 250g cukru (użyłam cukru brzozowego/ksylitolu) 250g margaryny 4 jajka 1 cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo u mnie: polewa z białej czekolady (użyłam Helio ) płatki migdałowe ( Helio ) ozdoby cukrowe   Cytrynę dokładnie umyć i w całości zetrzeć na tarce. Margarynę z cukrem/ksylitolem należy utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując - stopniowo dodać żółtka(...)wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą) lub 2 mniejszych keksówek i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Po ostudzeniu posmarować polewą czekoladową i udekorować według uznania

Di gotuje
Keks orzechowy 205

Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 125 gram masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram orzechów włoskich Dodatkowo: 1 polewa czekoladowa Orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Masło przekładamy do rondla, rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)końcu dodajemy ubitą z białek pianę, delikatnie mieszamy, masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ostudzony keks, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami

Bajeczna Kuchnia
Piernik przekładany budyniem dyniowym 217

szkl. wody 3 łyżki kakao budyń: 3 szkl. mleka 300 g puree z dyni 2 budynie waniliowe na 3/4 l Delekta 100 g masła  4 łyżki cukru ponadto: polewa czekoladowa maczek o smaku mango Delekta  Do rondelka wlać olej,wodę ,1/2 szklanki cukru i kakao. Podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Jaja ubić(...)mleka rozprowadzić budynie i 4 łyżki cukru,wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gorącym budyniem przełożyć upieczone ciasto piernikowe. Odstawić do wystygnięcia po czym polać piernik polewą czekoladową i posypać maczkiem o smaku mango Delekta. Piernik odstawić na kilka godzin do schłodzenia by z łatwością pokroić go w kostkę. Przepis dodaję do akcji

Kolorowa kuchnia Elki
ŚWIĄTECZNA ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 145

świeżych lub mrożonych) ● 1 laska wanilii ● 50 cl mleka ● 4 żółtka ● 90 g cukru ● 60 g mąki pszennej ● 10 g miękkiego masła ● 20 cl śmietany kremówki   Składniki na polewę malinowo-czekoladową : ● 250 g białej czekolady ● 100 g malin + 25 g do dekoracji ● 10 cl śmietany kremówki   Przygotowanie biszkoptu : Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody(...)sztywno z 30 g cukru (przed ubijaniem najlepiej wstaw śmietanę na 10- 15 minut do zamrażarki), i delikatnie połącz z przestudzonym kremem. Przygotowany krem wstaw do lodówki.   Przygotowanie polewy malinowo-czekoladowej: 100 g malin zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Białą czekoladę posiekaj, włóż do miski. W rondlu zagotuj śmietankę. Wlej ją na czekoladę., dobrze wymieszaj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Jadalne prezenty: Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) 147

się w nadzieniu. Zobacz! - pomysły na jadalne prezenty: biscotti piernikowe domowa oliwa aromatyzowana domowy ocet aromatyzowany domowa sól ziołowa Część osób sądzi, że tradycyjna baklawa polewana jest właśnie miodem, ale to nieprawda. Klasyczną baklawę polewa się dużą ilością syropu zrobionego z wody i cukru, przez co jest przepyszna, ale też okropnie niezdrowa. Ja przygotowałam  syrop na bazie miodu

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik na czekoladowym spodzie. 187

kubek (400 g) śmietany 18% 5 jajek cukier według smaku szczypta soli sok z połowy cytryny i otarta skórka z owocu 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki budyniu  Polewa: Przepis ----->  TU Jeśli mamy twaróg z kostki to trzeba go zmielić, albo dodać do niego wszystkie mokre składniki i dokładnie zmiksować. Nie ma żadnego ubijania piany, ucierania(...)stopni) podkręcamy do 180 stopni i pieczemy około 80 - 90 min. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto na jakieś 15 min i dopiero wyciągamy, a zimne dekorujemy polewą i wiórkami

Dieta moja pasja
TOP 7 najlepszych jesiennych przepisów! 195

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą Mój numer jeden wśród jesiennych słodkości. Marchew praktycznie niewyczuwalna, za to nadaje ciastu ciekawego koloru. Całość wieńczy lekko kwaskowata, jogurtowa polewa i drobno posiekane batoniki musli.   Ostatnio udało mi się upiec równie pyszną (a nawet lepszą!) wersję bezglutenową. Na pewno wkrótce zamieszczę przepis. ;)  ************************************* Śledź mój profil na  Facebooku

Kuchnia Ellie
Fit sernik z serków wiejskich bez cukru na jaglanym spodzie z polewą karobową 281

stopniach przez ok. 55 minut. Wierzch sernika powinien się zarumienić i może lekko popękać. Sernik studzić przez ok. 30 minut w zamkniętym piekarniku. Potem otworzyć drzwiczki piekarnika. polewa: 10 g oleju kokosowego 2 łyżeczki karobu 1 łyżeczka mąki kokosowej opcjonalnie: ekstrakt ze stewii w płynie Olej rozpuścić, dodać karob i mąkę kokosową, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić stewią. Wylać

FitKot
Knedle ze śliwkami węgierkami. 194

wierzch. Przygotować polewę. Na patelni rozgrzać tłuszcz - tyle by zakrył dno. Wsypać do niego 2 łyżki bułki tartej i mieszając stale zrumienić na złoty kolor. Dodać cynamon. Polewać knedle tak przygotowaną polewą i jeszcze gorące podawać. Smacznego! Pozdrawiam ciepło. Zajrzyj także na Instagram i Facebook

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bezglutenowa Wegańska Tarta kokosowa z truskawkami. 190

mleka kokosowego  1 łyżka (5ml) ekstraktu waniliowego lub laska wanilii  ok. 1/4 szklanki cukru drobnego  2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej  Ponadto na czerwoną polewę:  Szklanka soku malinowego rozrobiona z dwiema łyżkami mąki ziemniacznej  lub kisiel o smaku truskawkowym rozrobiony w 250 ml wody.  oraz 250 g świeżych truskawek  Wykonanie(...)temperatury pokojowej. 5. Na schłodzony spód wykładamy masę budyniową wyrównujemy wierzch i kroimy truskawki na ćwiartki. Układamy na całej powierzchni lekko wciskając je w masę. 6. Przygotowujemy czerwoną polewę. Jeśli jest to kisiel z torebki wtedy zmniejszamy ilość wody by konsystencja była nieco gęstsza. U mnie polewą był rozcieńczony sok malinowy zagotowany z dwiema łyżeczkami cukru oraz zagęszczony rozrobioną mąką

vaniliowoczekoladowa