tego przepisu. Tym razem bardziej wilgotna, trochę podchmielona, oblana czekoladą. Wersja dla lubiących ciasta z odrobiną alkoholu. Ciasto : Upiec wg wspomnianego wyżej przepisu. Do nasączenia: 2/3 szklanki likieru Advocaat Polewa czekoladowa: 1/4 kostki margaryny mlecznej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Wszystkie składniki oprócz czekolady wrzucić do garnka i ogrzewać chwilę(...)ognia, wrzucić połamaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wystudzoną babkę nasączyć małymi porcjami likieru nakłuwając w wielu miejscach (użyłam dekoratora z najdłuższą końcówką) , następnie przy pomocy pędzelka pokryć babkę polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin
Praktyczna plmieszanki przypraw o smaku pieczonych jabłek z cynamonem 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta płatki czekoladowe Decorada od Delecta maczek truskawkowy Decorada od Delecta dowolna polewa - u mnie z białej czekolady * orientacyjne wagi: marchewka - około 92 g po obraniu, jabłko - około 195 g przed obraniem. Mieszankę przypraw można zastąpić szczyptą cynamonu i cukru waniliowego. Przygotowanie(...)suchego patyczka około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasta zostawiamy w foremkach do całkowitego wystudzenia, a następnie zdobimy. Ciasta wyjmujemy z foremek. Wierzch każdego małego keksu zdobimy polewą np. z białej czekolady. Całość posypujemy ulubionymi posypkami. Polecam posypki Decorada od Delecta. U mnie córeczka wybrała różową posypkę na swoje ciasto (truskawkowy maczek), a czekoladową (płatki czekoladowe) dla brata. Smacznego
Słodkie okruszkitulipana. Oba są łatwe w przygotowaniu, więc nie obawiajcie się, wygląd ciasta jest może skomplikowany, ale uwierzcie mi, zrobicie go bardzo szybciutko. Następnym razem pokuszę się jeszcze o polewę czekoladową. Tym razem tego nie zrobiłam, efekt wizualny bez polewy jest o niebo lepszy, z polewą efekt smakowy gwarantowany :) Składniki: ciasto: 9 białek 4 żółtka 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie
na moim stole...Ciasto, które w smaku przypomina słynne ciastka "Delicja". Biszkopt nasączony Limocello, konfitura z pomarańczy, gęsta galaretka i lekko wytrawna polewa z czekolady. Przepyszne ciasto na weekend. Składniki (na tortownicę o średnicy 16cm): biszkopt z tego przepisu 2 galaretki pomarańczowe 3-4 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki Limoncello 50 gram mlecznej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao(...)nakładam ją na ciasto. Całość umieszczam w lodówce na kilka godzin, najlepiej całą noc. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę i masło. Dodaję mleko i kakao, dokładnie mieszam. Tak przygotowaną polewą pokrywam ciasto i umieszczam w lodówce do jej stężenia. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja22X28 cm 100 g czekolady gorzkiej, ½ szkl. mąki, ¾ szkl. cukru, 125 g masła, 3 jajka, 3 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka startej na tarce skórki pomarańczowej, szczypta soli Polewa: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, 3-4 łyżki śmietany kremówki WYKONANIE Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy sól. Powoli ucierając(...)dodajemy wystudzoną czekoladę oraz mąkę, a na końcu śmietanę i skórkę pomarańczową. Przelewamy do formy wyłożonej pergaminem, pieczemy 20-25 min w 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzone ciasto smarujemy polewą (czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną w kąpieli wodnej
słodki bratektaki mały wulkan surowego ciasta wtedy wydłużam czas pieczenia ok 15-20 minut i robię test patyczkiem. Można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub ulubioną polewą. U mnie: Polewa czekoladowa: 2 łyżki masła 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Gotować chwilkę
The Sweet Damselmilionem nazw, ale użyć równie dobrze możecie innych. Ilość zależna jest od rozmiarów blaszki. Składniki: - dwa opakowania budyniu waniliowego - 3 łyżki fruktozy - ok. 800 ml mleka bezlaktozowego - wybrane herbatniki Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady - 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie naszego ciasta jest niezwykle szybkie - przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dodając mniej mleka niż kazali. Słodzimy fruktozą(...)czym wylewamy połowę budyniu. Na to idzie kolejna warstwa herbatników, kolejna budyniu i znów herbatniki. Odstawiamy całość do lodówki by trochę stężało, po czym zabieramy się za polewę, do przygotowania której użyjemy kąpieli wodnej. Do miski wrzucamy pokruszoną czekoladę i olej kokosowy, po czym stawiamy ją na garnku z wrzącą wodą i cały czas mieszając rozpuszczamy na jednolitą masę. Teraz
Kulinarne zapędy Kokosapszennej, 3 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru kryształu, 400g masła, 1 puszka brzoskwiń w syropie, 2 łyżki kakao, 50g rodzynek, 1 tabliczka mlecznej czekolady, 50ml spirytusu, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, maczek mango Delecta do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję(...)czekoladę. Mieszam. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu jasnego. 5. Białą czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam, aż masą będzie jednolita. Polewę czekoladową rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta oprószam posypką o smaku mango. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasimasła 1 szkl cukru 1 szkl mleka 2 budynie śmietankowe karmel Delecta składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 galaretki brzoskwiniowe [ truskawkowe] dodatkowo: 2 duże paczki herbatników polewa czekoladowa Blachę o wymiarach 33×22 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników.Zmielony twaróg zmiksować z masłem i cukrem, dodać budynie wymieszane ze szklanką mleka .Całość(...)zmiękną. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściły. Gorącą masę jabłkową wyłożyć na herbatniki. Wierzch masy jabłkowej przykryć warstwą herbatników.Odstawić do zastygnięcia. Polać polewą czekoladową, dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieziemniaki Sól Pieprz Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem kroimy na odpowiadające nam porcje. Jeżeli trafimy na zbyt tłustą karkówkę, nadmiaru tłuszczu możemy się pozbyć. Mięso polewamy oliwą. Dodajemy przyprawę do wieprzowiny, sprasowany czosnek (na 1kg mięsa dodaję pół główki czosnku), posiekany świeży rozmaryn i majeranek. Polewamy oliwą i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowane mięso rozkładamy(...)Będą pieczone w całości. Wybieramy te mniejsze ziemniaki. Staramy się, by miały jednakową wielkość. Możemy przekroić, gdy część jest zbyt duża. Ziemniaki na drugiej blaszce lub w drugim naczyniu polewamy oliwą i doprawiamy solą. Można użyć przyprawy do ziemniaków lub ziół prowansalskich, ale wtedy uważajmy z solą. Nasze mięso miało być w piecu niecałą godzinę. Po połowie tego czasu zdejmujemy
MarcinCheftwarogu tłustego w kostkach 2 szklanki cukru kostka masła 7 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 duże ugotowane ziemniaki garść żurawiny garść płatków migdałowych polewa tabliczka deserowej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości. Twaróg mielimy razem z przestudzonymi ziemniakami trzykrotnie. Białka oddzielamy(...)składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Wylewamy ciasto. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 200 stopni C. Do małego rondela wkładamy czekoladę, masło i cukier. Mieszamy podgrzewając. Polewamy sernik. Ozdabiamy bakaliami. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania 2 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryskórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, aromat pomarańczowy Delecta 4 krople, twaróg 1 kg/wiaderko, olej rzepakowy 5 łyżek, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, polewa czekoladowa 1 opakowanie, kolorowa posypka Decorada Delecta kolorowy maczek - ile potrzeba, kolorowa posypka Decorada Delecta płatki czekoladowe - ile potrzeba, kolorowa posypka Decorada Delecta karmelowe chrupki - ile potrzeba jajka, cukier(...)minut, sprawdzic patyczkiem czy środek jest uieczony, jeśli patyczek nie jest suchy to dopiec na termoobiegu w 160 C z 10 minut, zostawić sernik do wystudzenia sernik polać stopioną polewą czekoladową i posypać kolorowymi posypkami Decorada Delecta - sernik jest bardzo delikatny, aromatyczny i pyszny.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 4 łyżki mleka w proszku 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 3-5 łyżek wody wykonanie: Masło, wodę oraz cukier umieszczamy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: (ciasto) 400 g mąki pszennej 200 g masła 40 g cukru 2 żółtka 5 łyżek wody (nadzienie) 5 dużych gruszek (konferencji) 2 łyżki masła 3 łyżki cukru (polewa) 200 ml wina na grzańca 2 łyżki cukru Wykonanie: Przygotować ciasto. Do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę masło (w temperaturze pokojowej), cukier i żółtka. Miksować(...)odpocząć. Przesunąć nożem po wewnętrznej stronie formy pomagając oddzielić się od niej tarcie. Przykryć górę talerzem, na którym będziemy podawać i delikatnie odwrócić - tarta powinna bez problemu wyjść! Przygotować polewę. Wino i cukier redukować na małym ogniu do uzyskania 1/4 objętości. Ostudzić. Syropem winnym (najlepiej zrobionym już wcześniej) polać równomiernie tartę. Podawać na ciepło z bitą śmietaną lub lodami
zadanie-gotowanieSkładniki: 1 szkl. cukru 1 ¼ szkl. mąki pszennej 1 ¼ szkl. mąki ziemniaczanej 1 masło -250g 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 6 jaj 2- łyżki kakao Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 2-3 łyżki śmietany kremówki 1 łyżka masła szkl. o pojemności 250 ml Wykonanie Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiać przez sito(...)wysokiego garnka ,do wrzącej wody ,która ma sięgać do 3/4 wysokości formy..Gotować na wolnym ogniu 75minut pod przykryciem-pokrywa garnka..Po tym czasie wyjąć babkę z formy. Składniki polewy rozpuścić w garnuszku na małym gazie do połączenia składników. Polać babkę,gdy jest jeszcze lekko ciepła
w mojej kuchni