łyżki miodu 1 jajko 75g masła 1/2 łyżeczki sody SERNIK: 500g zmielonego twarogu 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g orzechów włoskich POLEWA: 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 25g masła 50g czekolady gorzkiej Masło rozpuścić razem z miodem i przestudzić. Zmiksować z jajkiem. Wsypać mąkę wymieszaną(...)ciasto piernikowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 20 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160*C i nadal piec przez 40 min. Przygotować polewę umieszczając połączony cukier puder, kakao i wodę w garnuszku. Zagotować, dodać masło i czekoladę. Rozpuścić i przestudzić. Polać po wystudzonym seropierniku. Smacznego :) https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4 Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże
https:KKuchniaMniamstudzimy. Majonez, śmietanę, posiekany koperek, sól, pieprz i sok z cytryny mieszamy w kubeczku. Śledzia kroimy w wąskie paski, układamy go na talerzu, na nim układamy cebulę. Cebulę polewamy łyżko sosu śmietanowego. Buraka i ugotowane jajko ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Na cebuli układamy starte jajko, polewamy sosem, a na koniec układamy starego buraka i te ż polewamy sosem. Odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityszklanki cukru około 375 g 3 łyżki kakao 3 łyżeczki sody 200 ml śmietany przyprawa do piernika 250 g masła 400 g miodu Dodatkowo: powidła czekośliwka marcepan Polewa czekoladowa: 320 g masła 4 czekolady (gorzkie lub słodkie zależnie jak lubimy my z mamą dajemy na ogół 2 mleczne i 2 gorzkie0 Przygotowanie: Miód z przyprawami zagotowujemy, zestawiamy(...)nakładamy 3 piernikowy blat. Masło rozpuszczamy, gorące masło ściągamy z palnika i wrzucamy do niego połamaną czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Kiedy lekko przestygnie kładziemy pierniki na kratce i polewamy je z góry czekoladą. Taka płynna idealnie spływa po pierniku. SMACZNEGO
Lili w kuchniżółtka gotowane 4 żółtka surowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem chałwowy: 100 g masła 100 g chałwy waniliowej 2 łyżki spirytusu 1/2 soku z cytryny Dekoracja: gotowa polewa czekoladowa 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich ( lub inna posypka dekoracyjna) WYKONANIE: Mąkę łączymy z proszkiem, siekamy z tłuszczem. Dodajemy cukier, żółtka surowe i gotowane. Żółtka gotowane ścieramy(...)Masło ucieramy na puch dodajemy stopniowo chałwę. Na koniec alkohol i sok z cytryny. Po wystudzeniu ciastka smarujemy masą . Układamy na tacy jedno obok drugiego. Rozgrzaną polewę czekoladową wlewamy do woreczka lub tuby zrobionej z papieru i wyciskamy na ciastka. Posypujemy orzechami lub posypką cukierniczą. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie
W kuchennym oknie Ewypolewa czekoladowa wykonanie ciasta: placek miodowy-pół dżemu,połowa kandyzowanych owoców-połowa masy-placek miodowy-pół dżemu, połowa kandyzowanych owoców-druga połowa masy-placek miodowy. Na ciasto wylewamy polewę czekoladową i dowolnie dekorujemy
Domowy Smak Jedzeniawyszło pysznie , a w wigilię będzie powtórka! Dla miłośników czekolady i bakalii...niebo w gębie! Składniki wstęgi ozdobne z kakao E.Wedel Makarony Polskie biała czekolada lub gotowa biała polewa czekoladowa olej kokosowy nierafinowany extra virgin Skworcu morele suszone Kresto figi suszone mieszanka studencka orzechy włoskie(...)listki mięty Makaron ugotuj jak nakazuje producent. Ja gotowałam w niskim i szerokim rondlu z dodatkiem nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego i oleju kokosowego Przelej zimną wodą. Rozłóż na półmiski. Polewę bądz czekoladę białą rozpuść w kąpieli wodnej, polej nią makaron. Morele potnij na paseczki, posyp całość wraz z mieszanką studencką. Na koniec dodaj figi pocięte na paski i dosmacz wszystko
Z Kuchni Do Kuchniniewielkim ogniu 10 minut. Gorącą masą serową przekładać placki piernikowe Polewa 2 łyżki margaryny lub masła 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie polewy Składniki połączyć w rondelku, zagotować mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Tort można posypać orzeszkami, wiórkami kokosowymi, lub tym, co aktualnie przyjdzie do głowy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataobejdą... A może dodam do ciasta bakalii...? Piernik staropolski w czekoladzie Składniki: (na 3-4 pierniki) całe ciasto z przepisu na piernik staropolski przełożenie: 1 kg powideł śliwkowych polewa: 700 g ciemnej czekolady (75%) 125 g posiekanych migdałów bez skórki Ciasto podzielić na 3 równe części. Rozwałkować je na prostokąty wielkości blachy do piekarnika. Ułożyć na blachach wyłożonych papierem(...)czasie ciasto przeciąć wzdłuż na 3 części lub w poprzek na 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zatemperować. Oblać czekoladą, posypać migdałami, odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy. Przechowywać dokładnie zawinięte w ściereczki lub papier do pieczenia. Smacznego! Zdjęcie jest nieciekawe, bo oczywiście robione po ciemku. Ostatnio nie zdarza się, żebym była w domu, gdy świeci słońce; albo przynajmniej
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml mleka skórka starta z jednej pomarańczy kilka łyżek soku z pomarańczy 70 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) polewa czekoladowa kandyzowana skórka pomarańczowa Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Dodajemy(...)tłuszczem i wysypujemy mąką. Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzoną babkę smarujemy polewą i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową
My simple kitchenWkładamy do lodówki na całą noc. Polewa 100 g gorzkiej czekolady 7 łyżek mleka 1 łyżka masła Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli z pozostałymi składnikami. Polewamy ciasto. Przepis stąd
Proste Potrawypomarańcze 1 duży budyń waniliowy Delecta 200 g margaryny lub masła 2 żółtka 2 łyżki cukru 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropli aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki 30 % kuleczki zbożowe Decorada Delecta Ciasto przygotować według przepisu na opakowaniu. Pomarańcze obrać, usunąć białą skórkę i jeśli są to pestki(...)będą wyczuwalne cząsteczki pomarańczy. Można dodać kilka kropli aromatu dla podkreślenia zapachu pomarańczy. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem, wstawić do lodówki i przygotować polewę. Śmietankę zagotować i dodać połamaną czekoladę, dobrze wymieszać i polać ciasto. Następnie posypać kulkami zbożowymi. Uwaga! Jeśli ktoś obawia się salmonelli, która może znajdować się w skorupce należy jajka włożyć
talerz przyjemnościmaku ½ szklanki erytrytolu 4 otrąb owsianych/przemielonego siemienia lnianego 2 zapachy migdałowe 4 łyżki mleka sojowego/ryżowego/migdałowego opcjonalnie 2 łyżki startej skórki z pomarańczy (może być sucha) Polewa opcjonalnie: np. ½ roztopionej gorzkiej czekolady 70% kakao odrobina oleju mleko migdałowe/ryżowe Drożdże zalewamy niewielką ilością letniej wody z 1 łyżeczką cukru i pozostawiamy je na 15 minut(...)otworzeniu się strucli w trakcie pieczenia. Pieczemy w temp. 180’C przez około 45 min aż makowiec nie nabierze pięknego rumianego koloru. Gdy ciasto ostygnie możemy je udekorować polewą czekoladową. Jeśli używamy do ciasta żółtek możemy wykorzystać białko do posmarowania ciasta przed położeniem maku i następnie na mak. Spowoduję to mniejsze prawdopodobieństwo odstania maku od ciasta podczas pieczenia. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzepisami z mojego wigilijnego stołu. Część potraw tak jak- bigos, łazanki, krokiety, uszka, pierogi i makowiec przygotowuję wcześniej - i mrożę :) . Jednak należy pamiętać by nie mrozić makowca z polewą. Polewa lub lukier zawsze po odmrożeniu. Pewnie zastanawiacie się dlaczego mrożę dania wigilijne :) ? Dawno, dawno temu obiecałam sobie, że nie będę padać ze zmęczenia, będę sie cieszyć rodziną i najbliższymi
Smaki Edytypłaska łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżka przyprawy do piernika - 1/2 łyżeczki goździków - 1/2 łyżeczki cynamonu - szczypta gałki muszkatołowej - 200 g dość grubo posiekanych orzechów włoskich - 100 g rodzynków polewa - 1/2 szklanki śmietany 18 % - 1 szklanka cukru - 1/2 łyżki kakao - 100 g posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Masło ucieramy stopniowo dodając miód oraz żółtka. Do masy dodajemy przyprawy(...)pianę i łączymy delikatnie z ciastem. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Śmietanę podgrzewamy z cukrem i kakao, aż się cukier rozpuści. Polewą dekorujemy przestudzone ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami
Zainspirowana w kuchniszklanki mąki pszennej 100 gram masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki miodu 1 łyżka kakao 4 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody 2 jaja 1 szklanka ciemnego piwa polewa i dekoracja W garnku rozpuszczam masło, cukier i miód do połączenia składników. Dodaję kakao i przyprawę do piernika. Studzę. Następnie dodaję jajka, sodę i piwo. Masa widocznie się spieni(...)mąkę cały czas mieszając masę. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu studzę i dekoruję polewą z rozpuszczonej ciemnej czekolady i dekorują ulubioną dekoracją. Smacznego, Klaudia. Zapraszam na stronę: https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4
Mango Papaja