polewa - 11092 przepisów (strona:130/740)

Ciasto Kilimandżaro 187

szklanki i wymieszać z mąkami, cukrem, żółtkami i wlać zawartość do gotującego się mleka. Stale mieszać i gotować aż masa zgęstnieje. Przestudzić . Masło utrzeć i dodawać stopniowo zimny budyń. Polewa 250 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao(...)Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu. Przełożenie ciasta Biszkopt przeciąć na dwie części. Na jednej ułożyć warstwę jabłek, warstwę budyniu i drugą część ciasta. Polać polewą. Zrodło Ciasta S. Anastazji kilimandżaro

O kuchni z uczuciem
SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK 407

200g masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 serek homogenizowany waniliowy(150 g) aromat cytrynowy Dodatkowo: 8 jabłek średniej wielkości Polewa: 1 łyżka śmietany 18% 1 szklanka cukru pudru Wykonanie:  Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło oraz serek waniliowy i aromat. Przy(...)przełożyć płat ciasta nawijając je na wałek.  Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut. Kiedy ciasto jest w piecu możemy przygotować sobie polewę.  Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.  Lukier rozsmarowujemy na gorącym upieczonym cieście i zostawiamy do wystudzenia

Walijskie Pichcenie
Sernik Teściowej 221

soli 1kg sera półtłustego 5 jajek 1 szkl. cukru pudru 100g roztopionego masła 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń śmietankowy 1/2 opakowania przyprawy SERNIX kilka kropel aromatu rumowego polewa czekoladowa/wiórki kokosowe rodzynki/brzoskwinie Przygotować kruchy spód: mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i solą, dodać masło i posiekać je na drobno, dodać żółtka i śmietanę, po czym szybko zagnieść

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wegańskie babeczki orzechowe 173

godzinę, po czym lekko odsączyć i z miksować na gęstą pastę) 1 mocno dojrzały banan 1/2 szklanki dowolnego roślinnego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu Polewa karmelowa: 2 garście orzechów (ziemne, włoskie, migdały) 2 łyżki miodu lub syropu daktylowego 1 łyżka cukru (u nas trzcinowy nierafinowany) 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła) Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)wyłożyć gotową masęo do foremek na muffinki, najlepiej silikonowych. Ciasto w czasie pieczenia nie rośnie jakoś specjalnie, więc można wyłożyć foremki po brzegi. Piec pół godziny. W międzyczasie przygotować polewę: w garnku na niewielkim ogniu podgrzać miód z dodatkiem cukru, dorzucić olej i wymieszać, cały czas podgrzewając, aż masa zacznie gęstnieć. Dodać orzechy i jeszcze chwilę mieszać. Ciepły jeszcze karmel

Przepysznik - BLW i nie tylko
Orzechowe kulki. 154

Składniki; 30 dag herbatników ( możemy czesc zamienic na biszkopty lub na kruche ciaseczka ) 3 łyzki masła 100 ml mleka  2 łyzki kakao  3 łyzki dżemu wiśniowego  Polewa; pół kostki margaryny (ok.15 dag) 4 łyzki cukru pudru 2 łyzki mleka pół szklanki zmielonych orzechów brazylijskich  Ciastka należy drobno rozkruszyć. W garnuszku rozpuscic masło, dodac mleko oraz(...)nieco większe. Z podanych składników zrobić polewe, lekko ja przestudzić i obtaczać w niej kulki a następnie obtoczyć w zmielonych orzechach. Kulki równiez możemy podac bez dodatkowego obtaczania w polewie tylko w samych orzechach, zawsze to trochę mniej kalorii ;-) ps. jeśli masa wyjdzie nam za luźna wtedy należy dodać więcej pokruszonych ciasteczek. Miłego słodkiego dnia

Radość kipiąca uśmiechem.
Eklerki 199

Krem: 500 ml śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan fix ( 2 x 9 g) - można pominąć, 16 g cukru waniliowego. Polewa: ( wystarczy nawet połowa podanych składników na polewę) 100 g gorzkiej czekolady, 100 g białej czekolady, 60 g masła. Przygotowanie:   Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści i woda zagotuje, zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem

W kuchni u Moniki
Ciasto kokosowe bez jajek 209

Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - będzie gotowe kiedy wyciągniemy suchy . Wystudzone ciasto polać polewa czekoladową. Zwykle robię własną, na bazie sprawdzonego metoda prób i błędów przepisu na idealną polewę czekoladową . Tym razem jednak lenistwo wzięło górę i wykorzystałam kupną z białej czekolady

Grunt to przepis!
Ciasto bakaliowo-czekoladowe z chałwą 404

szklanki wody Masa chałwowa: 20 dag chałwy waniliowej 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 750 ml mleka 250 g masła Dodatkowo: ½ szklanki marmolady lub powideł Polewa czekoladowa 50 g chałwy waniliowej do posypania Sposób wykonania: Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść na stolnicy jednolite ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30cm.Posmarować powidłami(...)dodawać po łyżce zimnego budyniu, aż do skończenia. Przełożenie: Na ciasto kruche wyłożyć połowę masy chałowej przykryć ciastem czekoladowym, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem czekoladowym, całość polać polewą czekoladową udekorować pokruszoną chałwą i orzechami. Smacznego! http://piatnica.net

Wanilia i Kardamon
czekoladowy torcik z malinami 247

kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy do połączenia się składników. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Jeśli zostawimy troszkę kremu to możemy nim posmarować boki i obłożyć ściętym i pokruszonym ciastem. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Całość schładzamy w lodówce. Dekorujemy malinami. (inspiracja z przepisu p. Doroty

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z cukinią, ananasem i kokosem 168

cukru 150 g rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu 2 jajka 150 g utartej cukinii 250 g pokrojonego w kostkę ananasa, u mnie świeży ¼ łyżeczki soli Polewa mała puszka skondensowanego mleka, słodkiego, u mnie 225 g kokosowe wiórki do posypania Utrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach i pozostaw na sicie do obcieknięcia. Wymieszaj cukinię(...)formie. Wlej skondesowane mleko do małego garnuszka i doprowadź do wrzenia, po czym szybko zmniejsz temperturę i gotuj przez 10 minut. Mleko powinno być dosyć gęste. Tak przygotowaną polewą posmaruj wierzch ciasta, a następnie posyp kokosowymi wiórami

codojedzenia
Murzynek z musem brzoskwiniowym 350

kakaowa: 500 ml  mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kostka  masła 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki  kakao 1 kieliszek spirytusu Polewa: 1,5 łyżki  masła 2 czubate łyżki cukru 2 czubate łyżki  kakao 2 łyżki wody Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów kolorowa posypka PRZYGOTOWANIE: 1.  Biszkopt(...)masy dodaj kakao oraz spirytus. Utrzyj. Masę wyłóż na ciasto i wyrównaj. Przykryj drugim blatem biszkoptu.   4.  Masło zagotuj razem z cukrem, kakao i wodą. Przestudź. Gęstą polewę rozsmaruj na cieście. Wierzch ciasta oprósz kolorową posypką.  Gotowe ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Fale Dunaju z gruszkami i galaretką 204

esencji waniliowej 4 łyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe 3 szklanki mleka 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy po 1 jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko(...)lodówki.  3. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka. Studzimy. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy na gładką masę. Masę budyniową wykładamy na galaretkę. Dekorujemy polewą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny

Na Ciasteczkowych Papierach
Szarlotka japońska 368

mielonego maku 4 jajka, żółtka oddzielone od białek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kaszki manny garść ulubionych bakalii 300 g jabłek, startych na dużych oczkach Składniki na polewę: 60 g masła 1 czubata łyżka kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżka wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masło ucieramy(...)wyłożonej papierem do pieczenia (lub do formy silikonowej, wtedy bez papieru), wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut, wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru, co jakiś czas mieszając. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto, odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Ciasto możemy dodatkowo udekorować bakaliami lub migdałami

My Culinary Art
Kruchy sernik 189

cukru * 25 dag margaryny * 2 jaja * 2 łyżeczki sody sernik * 1 kg twarogu mielonego * 20 dag margaryny * 3 jaja * 2 budynie śmietankowe * szklanka cukru pudru * 25 dag rodzynek polewa * tabliczka gorzkiej czekolady * galaretka o dowolnym smaku * 13 dag masła * 5 łyżek kwaśnej śmietany Sposób przygotowania:  Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą część pieczemy(...)gorącego tłuszczu dodajemy twaróg. Mieszamy. Dodajemy rodzynki i dwa suche budynie. Podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Układamy warstwami kruche ciasto, sernik, kruche ciasto, sernik, kruche ciasto. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w  szklance wody. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z tłuszczem. Dodajemy tężęjącą galaretkę i śmietanę. Wylewamy na ciasto. Ozdabiamy według własnego uznania

Pobite gary Barbary