polewa - 11092 przepisów (strona:133/740)

MURZYNEK CIASTO 130

mleka i 4-5 łyżkami kakao. Można dosypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dla smaku. Wszystko dokładnie mieszam i po zagotowaniu odlewam około pół szklanki, która będzie potrzebna na polewę. Całość studzę a w międzyczasie oddzielam białka czterech jajek  i miksuję je na sztywną pianę. Pozostałe cztery żółtka miksuję z wystudzoną masą, dodając dwie szklanki mąki  i trzy łyżeczki(...)temp.180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta-kroję je na trzy placki. Dwa z nich smaruję dżemem z czarnej porzeczki lub powidłami śliwkowymi  a wierzch polewam wcześniej odlaną polewą. Dla zupełnej rozpusty czasem robię krem ze śmietany kremówki...;-) Można posypać całość pokruszonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi.... i w końcu możemy zabrać się za jedzenie ciasta, które zawsze

potrawyregionalne
PIECZONA KACZKA W GLAZURZE ŻURAWINOWO IMBIROWEJ 167

kości. Moja była naprawdę idealnie doprawiona. Wyczuwalna ostrość chili i imbiru, kwaskowatość żurawiny i soku z cytryny  została przełamana słodyczą miodu i sosem sojowym. Kaczkę należy często polewać sosem z pieczenia aby nie wyschła i nie zrobiła się sucha. Jeśli pieczecie ją w zamkniętym garnku np.ceramicznym lub żaroodpornym  nie ma  potrzeby jej  wtedy polewać. Składniki: kaczka(...)przykrycia przez 30 minut. Następnie pod przykryciem  (wystarczy folia aluminiowa jeśli pieczecie na blasze)  przez 2 godziny w temp.180 stopni. Kaczkę co jakiś czas przekręcałam i polewałam wytapiającym się sosem. Jeżeli będziecie piec większą kaczkę, to wydłużcie czas pieczenia. W miseczce wymieszałam  składniki na glazurę. Możecie odlać nadmiar wytopionego sosu, schować go do lodówki i wykorzystać

potrawyregionalne
Sernik pomarańczowy na spodzie śliwkowo-czekoladowym z polewą 137

napowietrzać masy. Wylać na spód śliwkowy. Piec w 150*C przez 60-90 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć i wystudzić. Boki odkrawać od formy po całkowitym wystudzeniu sernika. Polewa: 1/3 słoika powideł śliwkowych gładkich 1 łyżka gorzkiego kakao 2 łyżki soku z pomarańczy  Powidła podgrzać z sokiem, dodać kakao i wymieszać na gładko. Udekorować wystudzony sernik

Chocolate Muffin Blog
Sałatka z kurczakiem i grzankami 274

sałatek. W misce w której podamy sałatkę na stół układamy warstwowo wymieszane składniki i polewamy sosem i znowu warstwa składników i sos aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być sos.  Można też podać wymieszane składniki i sos osobno i każdy polewa sobie sałatkę bezpośrednio na talerzu. Sałatkę najlepiej wymieszać tuż przed podaniem aby grzanki nie rozmiękły

Monia miesza i gotuje
makowiec pod orzechową pierzynką 159

żelatyny na masę orzechową: 150 g orzechów włoskich zmielonych 1/2 szklanki mleka 200 g masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 1/2 kieliszka spirytusu dodatkowo: duża paczka herbatników miękka polewa czekoladowa 2 łyżki kokosu Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić, odkleić od papieru do pieczenia i włożyć do foremki na papier. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić. Wszystkie składniki masy(...)zagotować. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, następnie dodawać żółtka, orzechy i spirytus. Masę orzechową delikatnie rozsmarować na bitej śmietanie i na wierzchu rozłożyć herbatniki. Polać polewą i posypać kokosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
piernik z pianką 118

Mocno tężejącą piankę wyłożyć na dolny blat ciasta i przykryć pozostałym ciastem.  Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotować mieszając, zdjąć z ognia i mieszać jeszcze kilka minut, aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i udekorować orzechami i kokosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik gotowany mojej babci 186

kilka minut na małym ogniu, żeby nie przypalić. Zdjąć z ognia i gorącą masą przekładać placki. Masło, kakao, cukier puder i wrzątek zagotować mieszając. Dodać ajerkoniak i mieszać aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto i posypać orzechami. Odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rolada bakaliowa w waflu 123

herbatników 100 g rodzynek 100 g skórki pomarańczowej  250 g margaryny (nada się lepiej niż masło) 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 3 banany polewa czekoladowa (przepis tu) 100 g kokosu  kilka łyżek mleka Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić. Margarynę, cukier i kakao zagotować, dodać bakalie  i odstawić do wystudzenia. Herbatniki połamać(...)zmiękły. Wzdłuż jednego boku ułożyć banany. Kiedy wafle namokną zwinąć wszystko w roladę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie roladę wyjąć z folii, polać polewą i obtoczyć w kokosie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
piernik z wkładką owocową 152

wiśni z kompotu 1/2 szklanki orzechów włoskich  łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: litr mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 6 łyżek cukru kostka masła dodatkowo: herbata z rumem polewa czekoladowa Ciasto piernikowe: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej(...)miksować aż całkowicie wchłonie się w budyń. Połowę gorącej masy wyłożyć na jeden blat ciasta piernikowego, przykryć wkładką z owocami, wyłożyć resztę masy i ostatni blat ciasta. Polać polewą lub posypać cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Izaura- sernik na murzynku 202

Izaura- ciasto popularne w latach 90-tych, jedno z ciast, które pamiętam z dzieciństwa. To nic innego jak puszysty sernik upieczony pomiędzy warstwami murzynkowego ciasta, koniecznie oblany polewą i posypany kokosem. Bardzo smaczny, delikatny a do tego szybki i łatwy do zrobienia.  *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 jajka 1,5 szklanki mąki 250 g masła(...)mąki ziemniaczanej skórka z cytryny dodatkowo: 2 łyżki kokosu  Przygotować ciasto: masło, wodę, cukier i kakao zagotować dokładnie mieszając aby masa była jednolita. Wystudzić, pół szklanki odlać na polewę. Do pozostałej wystudzonej masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.  Ser zmiksować z jajkami, następnie dodać cukier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto z kulkami serowo-kokosowymi 100

uszkodzić kulek serowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić. Masło, cukier puder, kakao i wrzątek zagotować mieszając. Kiedy polewa trochę zgęstnieje polać ciasto i posypać płatkami kokosa i czekoladą.  źródło przepisu - muzulmakanakuchni - z moimi zmianami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik dyniowy z nutą pomarańczy 188

piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Sernik zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu można dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem. Polewa czekoladowa: do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować, dodać 3 łyżki cukru pudru wymieszać aby się rozpuścił, dodać 100 g masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować

Monia miesza i gotuje
Ciasto Leon 266

kolejną porcję budyniu. Biszkopt. Porcja budyniu. Kolejno jabłka z galaretką cytrynową. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Ostatnia porcja budyniu. Na wierzch placek miodowy. Ciasto można wykończyć polewą z czekolady. Polewa: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 35 g masła Składniki umieścić w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie wymieszać do dokładnego połączenia. Wykładać ciepłe na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej smakuje

kulinarnyswiatdomi
Tarta grzybowo-mięsna z cykorią 115

mięsa mielonego 1 jajko 3-4 łyżki wody 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów sól pieprz 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej papryki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego szczypta oregano polewa serowa; 100 g sera feta lub sałatkowego pół szkl mleka sól pieprz 1 jajko 4 szt cykorii 1 łyżka startego żółtego sera odrobina chili Cykorię przekroić na pół, wyciąć głąb. Ciasto(...)wodą, dodać posiekany czosnek. Ser z mlekiem i jakiem doprawić do smaku i zmiksować przy pomocy blendera. Na podpieczone ciasto wyłożyć i wyrównać masę mięsną, ułożyć cykorie i zalać polewą serową. Posypać żółtym serem , położyć kilka plasterków chili i posypać szczyptą oregano. Zapiekać

Gotowanie jest łatwe
Mazurek stefankowo kajmakowy 91

jajek 1 szkl cukru 1,5 szkl mąki 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa kajmakowa polewa czekoladowa bakalie do przybrania Masło utrzeć z połową cukru, dodać po jednym żółtku , ubijać aż do uzyskania puszystej masy. Białka(...)ubić na pianę z resztą cukru, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Z ciasta upiec 3 placki w formie o rozm 33x22 Wystudzone przełożyć masą kajmakową i polać polewą, udekorować bakaliami

Gotowanie jest łatwe