polewa - 11092 przepisów (strona:109/740)

Fit Tort bananowo - figowy na spodzie owsianym z orzechami bez cukru 224

płatków owsianych  100 g orzechów laskowych 50 g miękkiego masła  1 łyżka jogurtu naturalnego masa jogurtowa  500 g serka naturalnego 4 banany 8 łyżek żelatyny deserowej polewa 3 łyżki miodu 5 fig 3 łyżki frużeliny wiśniowej Przygotowanie: Płatki owsiane z orzechami blendujemy, dodajemy masło i jogurt ugniatamy i wykładamy spód tortownicy 26 cm wyłożonej papierem pergaminowym(...)wylewamy na spód i z powrotem wstawiamy do lodówki na 4h.  W rondelku podgrzewamy frużelinę z miodem, figi dzielimy na ósemki wrzucamy do rondelka i delikatnie mieszając smażymy. Polewę ostudzić. Krótko przed podaniem na torcie rozłożyć figi wraz z polewą. Smacznego

Niezły Młynek
Fale dunaju z jabłkiem 223

cukru, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 1 margaryna, 2 jabłka, krem:  2 budynie waniliowe, 800 ml mleka, 1 masło, polewa: 1/2 czekolady gorzkiej, 1/4 szklanki kremówki. Przygotowanie:    Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy miękką margarynę. Miksujemy, aż do dokładnego utarcia. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)stopniach ok 45 minut. W tym czasie gotujemy budynie i gdy nam ostygną miksujemy z miękkim masłem. Gdy ciasto ostygnie wylewamy na niego budyń. Polewę robimy z czekolady i kremówki, podgrzewając do rozpuszczenia się czekolady. Polewamy ciasto o chłodzimy w lodówce

Aga w kuchni
Metrowiec 231

krem. Polewa czekoladowa: 125 g masła lub margaryny 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 łyżka kakao Wszystkie składniki połączyć w naczyniu, mieszając ogrzewać na małym ogniu. Powstałą polewę wystudzić. Wystudzone ciasta pokroić w kromki o grubości ok. 1,5 cm. Smarować je kremem i łączyć jedna za drugą, na przemian jasne i ciemne. Całość oblać polewą. Schłodzić. Gotowe

Praktyczna pl
Królewiec- smaczny przekładaniec 204

zgęstnienia. Wystudzić od czasu do czasu mieszając (masa ma być na tyle gęsta , żeby nie spływała z placka). Lekko schłodzić, od czasu do czasu mieszając mikserem. Na końcu przygotować polewę. Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Gdy tylko masa zacznie się gotować , zestawić z palnika i ostudzić od czasu do czasu mieszając.  Placek miodowy przekroić wzdłuż(...)stroną posmarowaną do dołu) na masie. Następnie wierzch naszego biszkopta posmarować ponownie powidłem śliwkowym i na to wyłożyć delikatnie i rozsmarować resztę masy i przykryć drugim plackiem. Wierzch oblać polewą.Posypać wiórkami kokosowymi od Skworcu. Włożyc do lodówki, najlepiej na noc. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
ROZPUSTNE CIASTO CZEKOLADOWE, WEGAŃSKIE 376

się pieką przygotowujemy sobie krem. Puree z dyni miksujemy razem z syropem i masłem orzechowym na gładką masę, następnie dodajemy kakao i całość ucieramy. Gotowy krem odstawiamy do lodówki. Polewa: W małym rondelku podgrzać mleko, olej oraz(...)syrop, gdy zaczną bulgotać dodać posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę, intensywnie mieszać aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić. Wystudzone placki przełożyć przygotowanym kremem i polać przestudzoną polewą czekoladową. Można posypać wegańskimi płatkami czekoladowymi (jak u mnie) lub samym kakao. 28 października jest Międzynarodowym Dniem Czekolady, to dzień urodzin mojej Córci :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Różowe babeczki w kształcie serca 162

łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego Polewa czekoladowa: 5 kostek mlecznej czekolady 1 łyżka mleka +posypka czekoladowa 1. Mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy cukier i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, mleko, ocet, olej, aromaty(...)nasze babeczki. Jeżeli robicie serduszka, odstawiacie je do ostygnięcia w foremce.  4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Polewamy nasze serduszka lub babeczki przygotowaną polewą i dekorujemy czekoladową posypką. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe

My Culinary Art
Ciasto Delicje 126

Mieszamy na małej mocy palinka, uważając żeby nie przypalić od spodu. Powinniśmy otrzymać konsystencję budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie budyń ucieramy z kostką masła na puszysty krem. Polewa: 1 czubata łyżka kakao 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki zimnej wody 100 g masła Kakao, cukier, wodę zagotowujemy. Dodajemy masło. Ponownie zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodatkowo(...)całości wykładamy krem. Na krem nakładamy wycięty biszkopt. Kółeczka zostawiamy na później. W otworki wrzucamy czekoladę, orzechy, rodzynki, nakładamy tężejącą galaretkę. Każdy otworek przykrywamy wyciętym kółeczkiem. Całość dekorujemy polewą i posypujemy fantazyjnie czekoladą, rodzynkami i orzechami. The post Ciasto Delicje appeared first on Made

Made By Mom And Son
Ciasto z musem jabłkowym i budyniem 558

masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego masła Polewa: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 8-9 łyżek mleka Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Ciągle ubijając dodajemy olej i wodę(...)całkowicie stężała. Po wyjęciu z lodówki nakładamy budyń i drugi biszkopt. Lekko dociskamy i umieszczamy ponownie w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem i masłem. Mieszamy do połączenia składników. Gotową polewę wylewamy na ciasto i odstawiamy by nieco stężała. Ciasto jest gotowe. Smacznego

Kolizje Smaków
Sernik karmelowo-orzechowy 226

ciasteczek herbatnikowych pół szklanki oleju 1/4 szklanki mleka garść orzechów włoskich Sernik: 400 g sera 300 g masy krówkowej 100 g orzechów włoskich 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g orzechów włoskich 3 czubate łyżki miodu 80 g masła      Przygotowujemy spód ciasta - ciasteczka łamiemy na mniejsze kawałeczki, żeby ułatwić sobie miksowanie, dodajemy orzechy(...)niższą półkę piekarnika, dzięki czemu ciasto będzie bardziej wilgotne i kremowe w smaku.      Masło rozpuszczamy na małym ogniu z dodatkiem miodu, cały czas mieszamy, żeby słodka polewa się nie przypaliła. Dodajemy posiekane orzechy włoskie i przelewamy na lekko przestudzony sernik. Zostawiamy do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.      Być może niedługo czekają mnie jeszcze

sama złodycz
Tort 3-Bit 206

Polewa czekoladowa: ¼ kostki margaryny 4 łyżki cukru 1łyżka kakao 1 łyżka wody Wszystko razem ogrzewać mieszając do rozpuszczenia składników. Przestudzić. Układać: - herbatniki - masa karmelowa - krakersy - masa śmietankowa - herbatniki - polewa czekoladowa. Schłodzić. ********************************************************************************* To była wersja podstawowa, a tym razem proponuję 3-Bit - tort, przekładany następująco: 1. Cisto biszkoptowe. ( Upieczony w tortownicy biszkopt z 8 jajek, podzieliłam na 2 blaty

Praktyczna pl
Kostki kokosowe 198

: 12,5 dag masła 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 10 łyżek cukru 3 - 4 łyżki kakao Wszystkie składniki ogrzewać na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej polewy. Do obtaczania: 30dag wiórków kokosowych Wystudzone ciasto pokroić. Każdą kostkę zamoczyć w polewie, a następnie obtoczyć w wiórkach kokosowych

Praktyczna pl
Awaryjne ciasto "kanapka z dżemem" 245

cukru 6 łyżek mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka wody Do przełożenia: Dobry dżem truskawkowy (użyłam dżemu domowej roboty) ok. 350 ml Polewa czekoladowa: 1/4 kostki margaryny mlecznej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka wody Ponadto: kilka łyżek płatków kukurydzianych Jajka zmiksować z cukrem na puch. Pod koniec miksowania dodać(...)papierem do pieczenia. Upieczone cisto przestudzić, a następnie przeciąć wzdłuż na dwa pasy. Jedną część ciasta posmarować połową dżemu, przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozprowadzić pozostały dżem. Składniki polewy ogrzewać na małym ogniu, do momentu aż się połączą. Gotową polewę przestudzić, następnie dodać lekko pokruszone płatki kukurydziane, wymieszać, wyłożyć na wierzch ciasta. Schłodzić

Praktyczna pl
Czekoladowe ciasto z malinami 220

Masę przelewamy do tortownicy 24 cm. śr. Na masę wykładamy gęsto maliny. Piec około 35-40 minut w temp. 170 st. Wychłodzone ciasto polałam polewą czekoladową . Polewa czekoladowa: 1/2 masła 1/2 szklanki c ukru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao Składniki wkładamy do jednego naczynia , dokładnie mieszamy , całość zagotowujemy .Wylewamy jeszcze ciepłą na ciasto

Gorący kąsek
Pączki 136

około 20 sztuk: 500 g mąki pszennej 5 żółtek 50 g drożdży świeżych 200 g mleka 70 g masła 80 g cukru szczypta soli 2 łyżki spirytusu marmolada polewa: 100 g białej czekolady              25 g masła dodatkowo: olej do smażenia Połowę mleka wlać do miseczki, dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę(...)temperatury 175 stopni C i smażyć pączki z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć je na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu. Za pomocą szprycy nadziać ulubioną marmoladą. Przygotować polewę: białą czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dokładnie mieszając. Lekko przestudzić i udekorować nią usmażone pączki

wyzwania kuchenne
Sernik chałwowy na kruchym spodzie 195

stopniach. Co istotne, na dół piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, przez co ciasto powinno wyjść bardziej wilgotne w smaku.      Śmietankę i resztę pokruszonej chałwy przeznaczonej na polewę mieszamy w rondelku na małym ogniu - grudki powinny się rozpuścić całkowicie, a cała masa odrobinę zgęstnieć (trwa to jakieś 5-8 minut). Cały czas mieszamy, bo przypalić to coś jest(...)cholernie łatwo.      Lekko przestudzoną polewę wylewamy na sernik - powinna być na tyle gęsta, żeby nie spłynąć w ciągu 10 sekund z blatu kuchennego. Całość najlepiej wstawić na noc do lodówki, żeby sernik stężał jeszcze bardziej.      Skoro było o dzieciństwie to musi być Kult :) Tym bardziej, że pomarańczowa trasa niebawem! insertCookd("50dc179932afb0ea07c37bf71f1e217e

sama złodycz