masła lub margaryny 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 180g nutelli 5 jajek 200 g drobnego cukru 1 szkl. zmielonych orzechów 2 łyż. kakao 2 łyż, proszku do pieczenia Polewa: 100g czekolady gorzkiej 50g margaryny Przygotowanie: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier dalej ucierając. Następnie dodać nutellę i ponownie utrzeć . Biała oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać(...)pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę , Delikatnie wymieszać z masą, Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 min po 20 min w 180 stopni przez następne 30 min. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej , dodać masło i wymieszać
Wypieki Uliryżowe lub inne) 2 łyżki margaryna bezmleczna 100g cukier puder 0,5 szklanki aromat waniliowy kilka kropli do polania biała czekolada lub dla uczulonych na mleko wegańska polewa do ciast : masło kakaowe lub stały olej kokosowy (nierafinowany) 40g mleko sojowe/ryżowe/kokosowe w proszku 3 łyżki cukier puder 1 łyżka aromat waniliowy 3 krople całe migdały(...)minut) Tłuszcz kakaowy lub kokosowy rozpuszczamy w garnuszku zanurzonym w gorącej wodzie. Dodajemy mleko w proszku, cukier i aromat, mieszamy do połączenia się składników. Po wystygnięciu ciasteczek oblewamy je polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi i na kapkę polewy przyklejamy migdały
głodny alergikKokosanki to jeden z lepszych smaków dzieciństwa . Delikatne ciasto, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. Idealne do kawy. Zamieniłam tradycyjny aromat(...)ciast na likier kokosowy. Ciasto: 4 jajka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 8 łyż. oleju 8 łyż. wody likier kokosowy 2 łyż. proszku do pieczenia Polewa: kostka margaryny 3/4 szkl. cukru szklanka wody 3 łyż, kakao tabliczka czekolady Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem , dodać wodę i olej dalej ucierając. Następnie dodać
Wypieki Uliłyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 320 g miękkiego masła 1 czekolada mleczna posiekana 100 g posiekanych wafelków prince polo (2 batony xxl) 100 ml spirytusu Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego Dodatkowo herbatniki Przygotowanie: Beza: W misce wymieszać orzechy, kokos i pokrojone wafelki. Białka ubić na sztywno(...)powstały grudki. Zagotować , zdjąć i przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch, ostudzić.Masło utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Na koniec wlać spirytus i wymieszać. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na herbatnikach
Ala piecze i gotujedobrej margaryny 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru Mleko zagotować, dodać cukier i kasze mannę oraz kokos i przez chwilkę gotować.Masło ucierać dodając stopniowo ostudzoną masę. Polewa(...)łyżki margaryny 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować. Przełożenie placka: Placek kruchy – masa jabłkowa – masa z kaszy manny – placek kruchy – polewa. /źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkakostka masła Olejek waniliowy Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Masło ucierać z cukrem i stopniowo dodawać budyń, olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą. Polewa(...)margaryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka 10 dag cukru pudru olejek rumowy Wszystkie składniki wymieszać i zagotować na małym ogniu . Polewą polać gotowe ciasto Źródło,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaszkl masło -100 g KREM masło -200 g cukier waniliowy -2 opak mąka pszenna -2 łyżki mąka ziemniaczana -2 łyżki mleko -0,5 l cukier -3/4 szkl POLEWA tabliczka czekolady mlecznej 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej PRZYGOTOWANIE: CIASTO Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół. Połową ciasta wylepić formę(...)Masę odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę. SKŁADANIE CIASTA 1 - ciasto miodowe 2 - krem 3 - ciasto miodowe z orzechami 4 - polewa. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook
Kuchnia Danusiproszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki MASA mleko-1/2 szklanki cukier-1/2 szklanki margaryna-1 kostka cukier waniliowy-2 opakowania mleko w proszku-2 szklanki polewa czekoladowa-1 opakowanie pakowanie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać(...)cukrami waniliowymi, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzone mleko i wsypywać też mleko w proszku, wymieszać. SKŁADANIE CIASTA Biszkopt Masa mleczna Biszkopt Polewa czekoladowa. Ciasto schłodzić w lodówce. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusijogurtowo-cynamonowo-miodową polewą ~ Składniki: ( inspiracja ) knedle: 40g mąki żytniej razowej (może być inna) płaska łyżka siemienia lnianego 80g serka twarogowego łyżeczka cynamonu śliwki 3 łyżki wrzątku polewa: 150g jogurtu naturalnego miód/syrop klonowy łyżeczka cynamonu Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Mąkę, serek, cynamon i siemię lniane mieszamy tak, aby powstała gładka i nielepiąca się(...)połówki i nadziewamy nimi knedle. Wrzucamy je do osolonego wrzątku i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je i kładziemy na talerzu. Jogurt mieszamy z miodem/syropem klonowym, cynamonem i polewamy nasze kuleczki. Smacznego
Kuchenny Skrawek Niebapłatków owsianych 100 g orzechów laskowych 50 g miękkiego masła 1 łyżka jogurtu naturalnego masa jogurtowa 500 g serka naturalnego 4 banany 8 łyżek żelatyny deserowej polewa 3 łyżki miodu 5 fig 3 łyżki frużeliny wiśniowej Przygotowanie: Płatki owsiane z orzechami blendujemy, dodajemy masło i jogurt ugniatamy i wykładamy spód tortownicy 26 cm wyłożonej papierem pergaminowym(...)wylewamy na spód i z powrotem wstawiamy do lodówki na 4h. W rondelku podgrzewamy frużelinę z miodem, figi dzielimy na ósemki wrzucamy do rondelka i delikatnie mieszając smażymy. Polewę ostudzić. Krótko przed podaniem na torcie rozłożyć figi wraz z polewą. Smacznego
Niezły Młynekcukru, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 1 margaryna, 2 jabłka, krem: 2 budynie waniliowe, 800 ml mleka, 1 masło, polewa: 1/2 czekolady gorzkiej, 1/4 szklanki kremówki. Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy miękką margarynę. Miksujemy, aż do dokładnego utarcia. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)stopniach ok 45 minut. W tym czasie gotujemy budynie i gdy nam ostygną miksujemy z miękkim masłem. Gdy ciasto ostygnie wylewamy na niego budyń. Polewę robimy z czekolady i kremówki, podgrzewając do rozpuszczenia się czekolady. Polewamy ciasto o chłodzimy w lodówce
Aga w kuchnikrem. Polewa czekoladowa: 125 g masła lub margaryny 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 łyżka kakao Wszystkie składniki połączyć w naczyniu, mieszając ogrzewać na małym ogniu. Powstałą polewę wystudzić. Wystudzone ciasta pokroić w kromki o grubości ok. 1,5 cm. Smarować je kremem i łączyć jedna za drugą, na przemian jasne i ciemne. Całość oblać polewą. Schłodzić. Gotowe
Praktyczna plzgęstnienia. Wystudzić od czasu do czasu mieszając (masa ma być na tyle gęsta , żeby nie spływała z placka). Lekko schłodzić, od czasu do czasu mieszając mikserem. Na końcu przygotować polewę. Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Gdy tylko masa zacznie się gotować , zestawić z palnika i ostudzić od czasu do czasu mieszając. Placek miodowy przekroić wzdłuż(...)stroną posmarowaną do dołu) na masie. Następnie wierzch naszego biszkopta posmarować ponownie powidłem śliwkowym i na to wyłożyć delikatnie i rozsmarować resztę masy i przykryć drugim plackiem. Wierzch oblać polewą.Posypać wiórkami kokosowymi od Skworcu. Włożyc do lodówki, najlepiej na noc. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisię pieką przygotowujemy sobie krem. Puree z dyni miksujemy razem z syropem i masłem orzechowym na gładką masę, następnie dodajemy kakao i całość ucieramy. Gotowy krem odstawiamy do lodówki. Polewa: W małym rondelku podgrzać mleko, olej oraz(...)syrop, gdy zaczną bulgotać dodać posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę, intensywnie mieszać aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić. Wystudzone placki przełożyć przygotowanym kremem i polać przestudzoną polewą czekoladową. Można posypać wegańskimi płatkami czekoladowymi (jak u mnie) lub samym kakao. 28 października jest Międzynarodowym Dniem Czekolady, to dzień urodzin mojej Córci :-) Smacznego
Smaczne Zdrowełyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka octu jabłkowego 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego Polewa czekoladowa: 5 kostek mlecznej czekolady 1 łyżka mleka +posypka czekoladowa 1. Mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy cukier i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, mleko, ocet, olej, aromaty(...)nasze babeczki. Jeżeli robicie serduszka, odstawiacie je do ostygnięcia w foremce. 4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Polewamy nasze serduszka lub babeczki przygotowaną polewą i dekorujemy czekoladową posypką. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe
My Culinary Art