polewa - 11092 przepisów (strona:304/740)

Puszyste leniwe pierogi 152

solą i przekładamy przygotowane pierogi. Po wypłynięciu sprawdzamy jednego czy jest gotowy, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito i odcedzamy. Masło topimy na patelni, dodajemy bułkę tartą, po zarumienieniu polewamy pierogi i posypujemy cukrem według uznania.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Sałatka samo zdrowie 135

Pomidorki i oliwki kroimy na pół a cebulę w drobną kostkę i dokładamy do mieszanki. Serek kroimy w kostkę ok. 0,5 cm i również dodajemy do sałaty. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem, mieszamy i przekładamy do salaterki. Podajemy np. do potraw mięsnych z grilla. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Sałatka z soczystym kurczakiem 131

talerz, pomidory kroimy na cząstki, układamy na talerzu. Jajka obieramy, kroimy na ćwiartki i również wkładamy na talerz. Wyjętą pierś kroimy na paski, układamy na sałacie i całość polewamy przygotowanym wcześniej dipem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Grysikowe ciasto z mascarpone 156

minut na środkowym poziomie. Resztę cukru gotujemy z 125 ml wody i sokiem  pomarańczowym. Pozostawiamy na ogniu na 2 minuty bez pokrywki. Wyjmujemy z piekarnika upieczone ciasto i polewamy gorącym syropem. Posypujemy wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciepła ciasto kroimy na kawałki. Na talerzyk wlewamy trochę Amaretto i moczymy ciasto. Na zimno jest również pyszne.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Ciastka ponczowe 132

temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia. Wodę z cukrem i skórką z cytryny gotujemy 5 minut, odstawiamy do ostygnięcia i dolewamy rum. Polewamy wystudzone ciastka syropem. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dekorujemy nią ciastka wraz z owocami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Racuszki cynamonowe z sosem wiśniowym 153

stron. Sos wiśniowy: Dżem mieszamy z mąka ziemniaczaną. Śmietaną ubijamy i dodajemy do dżemu, wszystko mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Całość gotujemy cały czas mieszając. Gorącym sosem polewamy przygotowane racuszki.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Baklava 158

dołu(ciasto musi być pokrojone przed pieczeniem). Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 35 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na pięć minut i polewamy syropem. Podajemy, gdy ostygnie najlepiej dopiero na drugi dzień.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Placuszki karmelowe z sosem waniliowym 146

dodajemy do masy. Czekoladę trzemy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z masą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na średnim ogniu. Przed podaniem polewamy przygotowanym sosem waniliowym. Sos waniliowy Składniki: - 1 laska wanilii - 500 ml śmietany kremówki - 0,5 łyżki masła Przygotowanie: Masło roztapiamy w garnku, dodajemy śmietankę, laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, wyjmujemy nożem ziarenka

Kulinarne życie
Cannelloni pod beszamelem 179

jeszcze mleka. Gotowy beszamel doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rurki cannelloni faszerujemy mięsem i układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej połową sosu beszamelowego. Gotowe cannelloni polewamy resztą beszamelu. Całość zapiekamy w temperaturze około 185 stopni przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do około 150 stopni, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze przez 5 minut

Jacob Tastes
Owsianka z jagodami i jogurtem 159

łyżeczki miodu 3 łyżeczki jogurtu naturalnego Płatki umieszczamy w garnuszku i zalewamy mlekiem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 8 minut.  Jagody miksujemy z jogurtem i miodem. Polewamy owsiankę i podajemy. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Kluski Śląskie - gumowe 333

Wyrabiamy ciasto i formujemy kulki. Można dla tradycji zrobić przysłowiową dziurkę na sos :) Do gotującej się osolonej wody, wrzucamy kluski. Kiedy woda się zagotuje, a kluski odejdą od dna, polewamy je zimną wodą. Zmniejszamy palnik i gotujemy nasze kluski aż podwoją swoją objętość i będą pulchne, mieszając od czasu do czasu, najlepiej drewnianą łyżką. No i gotowe :) Są to moje

W Moim Magicznym Domu
Kilka pomysłów na... 171

dyniową i pure *na dole posmarowane pure dyniowym  pieczone "pierogi" z farszem z ciecierzycy i suszonych pomidorów z camembertem  Pieczony kawowy jagielnik, na spodzie lekko orzechowym i polewą czekoladową (vegan

More food, love and dreams
Sałatka toskańska 471

lodówki żeby kurczak naszedł przyprawą, obsmażamy na patelni grillowej. Oczyszczoną paprykę kroimy w paski, pomidora kroimy w ósemki. Sałatę układamy na talerzu, układamy kurczaka oraz pomidory i paprykę, polewamy dressingiem tysiąca wysp, posypujemy prażonymi ziarnami

Bajeczna Kuchnia
Mielonka wieprzowa z szynkowara 147

gotujemy na małym ogniu 120 minut od momentu zagotowania w temperaturze 80 stopni. Szynkowar wyjmujemy, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki na noc. Szynkowar otwieramy, przekręcamy do góry dnem, polewamy gorącą wodą, mięso samo powinno się wysunąć

Bajeczna Kuchnia
Panna cota waniliowa z malinami 147

się zagotuje. 3. Do śmietanki dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. 4. Mieszankę przelewamy do foremek silikonowych i odstawiamy do wystudzenia. 5. Maliny rozgniatamy widelcem. 6. Deser panna cota polewamy musem malinowym. Panna cota jest bogata w: - wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości, - witaminę C(pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: \ Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach

Proponowane wyszukiwania