polewa - 11092 przepisów (strona:303/740)

Ziemniaczana z fenkulem i jablkiem czyli Zupowy Wtorek odc.76 231

oleju sól, pieprz 3 szkl. wywaru warzywnego 125 ml białego wina Jabłka kroimy na ćwiartki, fenkuł pozbawiamy wierzchniej warstwy i kroimy w plastry. Na blachę wkładamy jabłka i fenkuł, polewamy 2 łyżkami oleju, solimy i pieprzymy i posypujemy listkami z 2 gałązek tymianku. Mieszamy i pieczemy 30 minut w 200 st.C. W tym samym czasie ziemniaki myjemy i kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołąbki inaczej 225

wody lub bulionu (rosołu) i układamy gołąbki w naczyniu.Naczynie żaroodporne przykrywamy. Piekarnik 180 stopni góra dół i pieczemy godzinę i 20-30 minut. I GOTOWE.Do tego na koniec gołąbki polewany ulubionym sosem może być koncentrat pomidorowy lub inny.SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Naleśniki gryczane z jabłkiem i bakaliami - zdrowe i bezglutenowe 174

włoskich 1 łyżka rodzynek 1 łyżka miodu Masło roztapiamy na patelni. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy orzechy, rodzynki i cynamon. Smażymy krótką chwilę, polewamy z miodem i smarujemy naleśniki

Cynamonowe szczęście
Jajka w sosie jogurtowym z pietruszką 126

cytryny Ugotowane jajka kroimy w ćwiartki i układamy w wybranym naczyniu.  W innym wysokim naczyniu mieszamy jogurt, przeciśnięty przez prasę czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy. Gotowym sosem polewamy jajka i wierzch posypujemy posiekaną pietruszką. Szybko i smacznie

Kolejny blog o gotowaniu
Oszukane pączki bez wyrzutów sumienia. 138

śniadania. Wygląda i smakuje rewelacyjnie, a przy tym (jak zwykle) jest przezdrowe! :)  Do zrobienia oszukanych pączków potrzebujemy kilku jabłek (czyli bazy), smarowidła, dodatków wg uznania i ewentualnie jakiejś polewy. 1. Baza plus coś do smarowania: Całe jabłka kroimy w krążki wysokie na ok. 1,5-2 cm. Następnie czymś, co jest zakończone małym i okrągłym otworem (np. butelką) wykrawamy

Powiedz dietom nie
Kukurydziane muffiny z soczystą gruszką. Idealna złota słodkość dla dzieci i dorosłych. 158

koniec pieczenia w około 25 minucie należy zajrzeć do piekarnika, by sprawdzić stan upieczenia muffinek). Kukurydziane muffinki z soczystą gruszką podajemy same lub oprószone cukrem pudrem, a nawet polane polewą (nie za słodką). Smacznego

Słodkie okruszki
Podudzia z kurczaka nadziewane papryką i pieczarkami. 165

kurczaka. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym spięciem do dołu, dodatkowo wlać około pół szklanki wody do naczynia. Piec około godz. w 180C. W trakcie pieczenia kilka razy mięso polewać wytworzonym sosem.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Muffinki waniliowo-pomarańczowe 145

termoobiegiem 15-18 min jeśli nie macie termoobiegu to w 200 stopniach ok 15 min,  resztę soku z pomarańczy i dodatkowy cukier puder mieszamy na gładki lukier polewamy nim lekko przestudzone babeczki smacznego

Swojskie jedzonko
Cannelloni z mięsem mielonym 199

Jeżeli sos będzie bardzo gęsty należy dolać więcej mleka. Gotowym farszem napełniamy nie ugotowany makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej smarujemy masłem lub olejem.   Wierzch makaronu polewamy dokładnie i obficie sosem beszamelowym.   Na wierzch sypiemy startym serem. Pieczemy przez ok. 45 - 55 minut w 180C. Smacznego

Passion of Cooking
Kurczak z makaronem chińskim i cukinią 211

sosu sojowego mikro liście rzodkiewki  świeża kolendra  świeża bazylia Przyprawy :  pieprz czarny  pieprz cayenne  Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Polewamy oliwą i przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym i cayenne. Cukinie myjemy i kroimy w cienkie paski.  Cebule czerwoną siekamy i parzymy wrzątkiem. Kolendrę i bazylie myjemy, osuszamy

Parowar Faceta
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku – zawsze soczysta 514

bulionem lub rosołem. Wystarczy go 6-7mm na dnie. Będzie parował i nawilżał mięso. Wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego na 165⁰C. Pieczemy. Po 20-30 minutach pieczenia polewamy mięso po wierzchu sokami z patelni. Nie przewracamy go, to zupełnie niepotrzebne. Pieczemy dalej. Po 50 minutach pieczenia sprawdzamy termometrem, wbijając go w najgrubsze miejsce, temperaturę jaką osiągnęło mięso

Karo in the Kitchen
Ciasto karmelowo-słonecznikowe 334

ziarna słonecznika. Dokładnie wymieszać. Biszkopt przekroić poziomo na dwa blaty. Wyłożyć masę i kolejny biszkopt. Górę ciasta można wedle uznania posmarować pozostawionym kajmakiem i posypać ziarnami słonecznika lub ozdobić polewą czekoladową. Gotowe! Przepyszna bomba kalorii gotowa

Tagebuch po polsku
Pyszna sałatka ryżowa z tuńczykiem 165

się smaki. Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Tuńczyka odciskamy z płynu i mieszamy z odcedzoną kukurydzą i wystudzonym ryżem, przyprawiamy solą i pieprzem.  Na talerz nakładamy sałatkę, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy cebulką ze szczypiorkiem.  Jajka kroimy na ćwiartki i układamy z boków, można też pokroić w kostkę i wymieszać z sałatką. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Szparagi w sosie serowym 122

zasmażkę, dodajemy śmietankę i wodę, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy zacznie gęstnieć dodajemy ser, szczyptę gałki, sól, pieprz do smaku i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy szparagi. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Malinowy deser 173

szklanek, dodajemy pokruszone bezy, serek mascarpone i jeszcze raz układamy wszystko w tej samej kolejności, maliny, bezy i serek mascarpone. Na wierzch dajemy malinę, posypujemy drobno pokruszoną bezą i polewamy ajerkoniakiem. Mamy gotowy, pyszny i szybki deser.  Życzę smacznego

Kulinarne życie

Proponowane wyszukiwania