polewa - 11092 przepisów (strona:303/740)

Surówka z Ogórków i Chilli 187

Ogórki kroję na cienkie plasterki. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę.  Z papryczki wyciągam ziarenka a następnie myję i siekam bardzo drobno.  Całość ze sobą mieszam, polewam oliwa i dodaję pieprz oraz szczyptę soli.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Morszczuk zapiekany pod pieczarkowo – serową pierzynką 144

panierujemy w mące i smażymy na oleju z obu stron. Naczynie do zapiekania ( ja zrobiłam dla każdego oddzielnie, dla wygody ) smarujemy olejem i wykładamy na nie usmażoną rybę. Rybę polewamy śmietaną. Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kostkę. Przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podczas smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na ryby. Na górę ścieramy ser i zapiekamy

Smaki Ewy
Sałatka z fetą 153

kostkę cebulę, pomidorki pokrojone na pół oraz ser feta. posypujemy posiekanym drobniutko koperkiem. Produkty na sos połączyć ze sobą dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy, polewamy po sałatce.  Smacznego

kgwjanczewo
Zapiekany łosoś z pesto z natki pietruszki i chipsami z topinamburu 145

cytryny pieprz cytrynowy,  sól 2 ząbki czosnku  Przygotowanie:   Łosoś dokładnie myjemy,przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać usuwamy ości. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i polewamy nią rybę i posypujemy sezamem. Łososia zapiekamy przez 20 min w 200 st.  Topinambur obieramy i kroimy na plasterki, rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem delikatnie pieprzymy i solimy

Łycha smaków
Rozgrzewająca zupa z pieczonym czosnkiem i mleczkiem kokosowym 148

główki czosnku 1 małe mleczko kokosowe 1 łyżka oliwy 2 łyżki majeranek suszony sól ziołowa, pieprz grzanki Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Ząbki czosnku pozostawiamy w łupinach polewamy oliwą, doprawiamy pieprzem i solą ziołową i zapiekamy przez ok. 30 minut. Po ostudzeniu obieramy i rozdrabniamy widelcem (czosnek jest bardzo miękki) i dodajemy do wywaru warzywnego wraz

Łycha smaków
Tort makaronowy 143

następnie posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Przecier pomidorowy doprawiamy solą pieprzem, majerankiem, bazylią świeżą, oregano oraz dodajemy aby go zagęścić płatki drożdżowe.  Na cukinii układamy makaron polewamy sosem pomidorowym i układamy paski cukinii i tak tworzymy 3 warstwy. Ostatnią warstwę posypujemy parmezanem migdałowym. Zapiekamy w 200 st. przez 45 min. Zdjęcie zrobiłam na drugi

Łycha smaków
Caprese z buraczków, mozzarelli i bazylii 145

plasterki zalewamy marynatą: ocet balsamiczny, oliwa, pieprz, sól. Najlepiej pozostawić plasterki buraka w zalewie na min. 1 godzinę. Na talerzu układamy plasterki zamarynowanych buraczków na przemian z mozzarellą, całość polewamy marynatą (która pozostała z buraczków), posypujemy pieprzem, solą i dekorujemy bazylią

Łycha smaków
Zapiekane buraki z kozim serem 164

pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy w plasterki przyprawiamy pieprzem i solą, następnie układamy pokrojony w plasterki ser kozi, posypujemy słonecznikiem i zapiekamy w 180 st przez ok. 15 min. Całość polewamy marynatą: ocet balsamiczny, oliwa, pieprz, sól

Łycha smaków
Wegetariańskie szaszłyki 158

kostki, rzodkiewkę na pół a pieczarki pozostawiamy całe. Wszystkie warzywa zalewamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 2 -3 godziny.  Następnie warzywa nabijamy na patyczki do szaszłyków, polewamy marynatą która nam została i grillujemy

Łycha smaków
Sałatka z zapiekanymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 138

przez ok. 20 min.  Sałatę i czosnek niedźwiedzi dokładnie myjemy rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojone ogórki, paprykę, oliwki i kostki fety. Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól  i mieszamy. Na koniec dodajemy zapieczone szparagi

Łycha smaków
Sałatka z kulkami z fety bazylią i suszonymi pomidorami 151

oliwek  ocet balsamiczny  pieprz, sól Przygotowanie: Myjemy sałatę i dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski ogórki, paprykę i suszone pomidory (5 szt).  Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól  i mieszamy.  Fetę rozdrabiamy widelcem dodajemy pokrojone w bardzo cienką kostkę pomidory suszone i bazylię. zagniatamy i formujemy kuleczki. Najlepiej kulki z fety

Łycha smaków
Szaszłyki z dorsza 154

nabijamy wraz z pomidorkami i szparagami na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki przekładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy olej kokosowy, plastry cytryny i pieczemy przez ok. 20 min. Następnie rybę polewamy cienko pokrojonym koperkiem i oliwą

Łycha smaków
Sałatka z zapieczonymi szparagami, bobem i jakiem w koszulce 148

lekko wrzała woda i gotujemy przez 5 min. Na zapieczone szparagi układamy cienko pokrojoną rzodkiewkę, pomidora, ugotowany bób. Do pesto z rzodkiewki dodajemy oliwę i mieszamy, następnie polewamy sałatkę.  Całość posypujemy świeżym tymiankiem, szczypiorkiem i prażonym słonecznikiem

Łycha smaków
Sałatka z zapiekanymi szparagami, serem pleśniowym i pesto z botwinki 145

łyżek oliwy z oliwek  pieprz, sól Przygotowanie: Sałatę myjemy i dodajemy pokrojony pomidor, zapieczone szparagi, pokrojony ser pleśniowy. Pesto z botwinki rozrabiamy z oliwą i polewamy sałatkę. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą i posypujemy pestkami słonecznika

Łycha smaków
Truskawki z cynamonowym miodem i kolorowym pieprzem 119

Truskawki dokładnie myjemy i ucinamy szypułki. W naczyniu mieszamy miód ze świeżo startym cynamonem. W  naczyniu układamy tryskawki z melisą posypujemy pieprzem (startym i w kulkach). Całość polewamy cynamonowym miodem mniammmmm

Łycha smaków