polewa - 11092 przepisów (strona:305/740)

Gruszka w sosie malinowym 139

pół i wydrążamy gniazda nasienne. 2. Gruszki smarujemy miodem i obsypujemy cynamonem. 3. Pieczemy w 180⁰C przez ok. 30-40 min. 4. Rozgniatamy maliny widelcem. 5. Upieczone gruszki polewamy musem malinowym. Gruszki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który zmniejsza poziom cholesterolu, - potas, który odpowiada za prawidłową kurczliwość mięśni. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z brokułami 348

kroimy w kostkę. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. 5. Prażymy na patelni nasiona słonecznika. 6. Na talerzu układamy sałatę, brokuły, Fetę i polewamy przygotowanym sosem. Całość obsypujemy nasionami słonecznika. Sałatka jest bogata w: - glutation (pochodzący z brokułów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z nasiona słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z tuńczykiem i grzankami 174

kostkę i rumienimy na oleju rzepakowym. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy tahinę z oliwą i sokiem z cytryny. 5. Na talerzu układamy sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewkę, kukurydzę, tuńczyka, grzanki i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - witaminę C, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z tahiny), który odpowiada za prawidłową budowę kości

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z truskawkami 167

łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Roszponkę myjemy i układamy na talerzu. 2. Kroimy truskawki i ser Feta w kostkę. 3. Sałatkę posypujemy orzechami i polewamy oliwą z oliwek. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z ciecierzycą 172

Sposób przygotowania 1. Rukolę układamy na talerzu. 2. Kroimy paprykę w kostkę. 3. Przekrawamy pomidorki i ogórki na pół. 4. Warzywa i odsączoną ciecierzycę układamy na rukoli. 5. Całość polewamy oliwą i posypujemy ziołami. Sałatka z ciecierzycą jest bogata w: - likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem, - błonnik pokarmowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kinder kanapka/Mleczna kanapka w wersji fit 458

ciasto będzie nie tylko objawieniem, ale i zaskoczeniem jak dobrze smakuje. To najlepszy dowód, że ciasto może być także dietetyczne :) Ps. Jeżeli macie ochotę możecie dodatkowo wierzch oblać polewą czekoladową np. z gorzkiej czekolady. Składniki na 4 sztuki o wymiarach  6x10,5 cm: ciasto: puszka białej fasoli (240g po odsączeniu) 2,5 łyżki kakao 1 banan 1 jajko

Fabryka pomysłów
Cytrynowy pstrąg smażony na maśle 229

mąki sól, pieprz 1. Pstrąga oczyszczamy, kroimy w dzwonki.  2. Cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Dokładnie nacieramy nią rybę (również wewnątrz), sok wyciskamy i polewamy nim pstrąga. Zostawiamy na około 30 minut w chłodnym miejscu. 3. Na patelni rozgrzewamy masło. Kawałki pstrąga dokładnie obtaczamy w mące, smażymy do zarumienienia

Szefowa kuchni
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM 161

kawałki, układamy na sałacie. Tak samo układamy połówki pomidorków i pokruszoną fetę. Posypujemy posiekanym koperkiem. Sos: oliwę mieszamy z wodą, sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy, posiekany koperek, dosładzamy miodem, polewamy sałatkę. Podajemy po ok 5 minutach jak smaki się przegryzą

Z Majeczką w kuchni
Tostowe babeczki 141

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (środkowy poziom). Pieczemy do ścięcia masy jajecznej. Po wyjęciu z piekarnika czekamy do lekkiego przestudzenia. Po czym delikatnie wyjmujemy tostowe babeczki. Każdą polewamy ulubionym sosem, np. andaluzyjskim i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

Słodkie okruszki
Kopytka ze szpinakiem 181

Podczas krojenia kształt lekko się spłaszczy, należy go delikatnie poprawić palcami. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, ok. 1 min do momentu wypłynięcia. Czas gotowania zależy od ich grubości. Kopytka polewamy roztopionym masłem, posypujemy pieprzem i zieloną pietruszką. Rada: kopytka gotujemy porcjami, wkładamy je na płasko, tylko tyle ile się zmieści na dnie garna, im szersze dno tym więcej się zmieści

Moniki Smakołyki
Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem 209

piecze, do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i miód. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż większość odparuje i pozostanie ok. 1/3 płynu. Studzimy sos. Gdy tarta się upiecze, polewamy nim delikatnie gruszki. Tartę dekorujemy gałązkami tymianku, kroimy na ukośne plastry tak, aby każdemu przypadła połowa gruszki. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem pochodzi

Poezja smaku
Pieczony topinambur 271

chrupiąca! :) Wymyty topinambur kroimy na kawałki – większe na 6, mniejsze na ćwiartki, żeby wszystkie były mniej więcej jednej wielkości i równo się upiekły. Pokrojone warzywko wrzucamy do michy, polewamy oliwą i dosypujemy przyprawy. Dokładnie mieszamy, żeby każdy kawałek pokrył się przyprawami i oliwą :) I koniec pracochłonnych przygotowań! ;) Ja odstawiłam je w tej mieszance na godzinę, ale nie trzeba tego robić

Jak gotować i nie zwariować
Naleśniki pszenno – gryczane ze szpinakiem i kurczakiem z sosem czosnkowo – koperkowym 149

naleśnik nakładamy farsz szpinakowy, kawałki fileta z kurczaka, trochę pokruszonej/pokrojonej fety i łyżkę sosu. Naleśnika składamy z trzech stron. Umieszczamy na chwilę na naleśnikarce lub patelni. Podgrzewamy. Przez podaniem polewamy niewielką ilością sosu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Pierś z kaczki z pieczarkami ziołowymi z papryczką chilli i czosnkiem 170

mamy już gotową pierś z kurczaka odkładamy ją żeby chwilę odstała i kroimy na plasterki czekamy jak soki wyciekną, przynajmniej ja tak wolę i układamy na talerzu i polewamy sosem z pieczarek i pieczarkami. Pierś z dodatkiem pieczarek idealnie pasuje z batatami z tego przepisu  i konfitura z czerwonej cebuli z tego przepisu

Piekielna Kuchnia Pati

Proponowane wyszukiwania