Grillowany dorsz atlantycki w sosie sojowym z warzywami na parze 208strony skóry, jak rybka zmieni kolor na jaśniejszy do połowy przekładamy delikatnie na druga stronę i smażymy do uzyskania charakterystycznych dla grillowania prążków. Uparowane warzywa przekładamy na talerz polewamy sosem jogurtowo ziołowym obok układamy rybę i skrapiamy ją pietruszkowym pesto
Piekielna Kuchnia Pati
Kaszanka inaczej 255plasterki jabłka, i tak aż do końca foremki. Całość posypujemy przyprawą do ziemniaków. Do śmietany dodajemy całe jajko i dokładnie mieszamy, dodajemy starty cheddar, mieszamy i gotowym sosem polewamy naszą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy zapiekankę na 30 min. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy serem wędzonym i wstawiamy do momentu jak ser ładnie się rozpuści
Piekielna Kuchnia Pati
Świąteczne pierniczki w czekoladzie 247Gotowe ciasteczka zdejmujemy z blaszki i wykładamy na papier do pieczenia, aby wystygły. 7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą czekoladą polewamy pierniczki. Czekamy, aż czekolada zastygnie. Wtedy delikatnie przekładamy ciasteczka do metalowej puszki i odstawiamy w chłodne miejsce. Miłego pierniczenia
W kuchni Katie
Pierogi ruskie 251będzie bardziej elastyczne. Ciasto porcjami cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi polewamy stopionym masłem i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Moniki Smakołyki
Hamburger z łososiem i sosem tzatziki 261lekko podpiekamy również na patelni. Kilka łyżek jogurtu mieszamy z pokrojonym w kosteczkę ogórkiem, przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Na podpieczone bułki układamy kotlety, posypujemy sałatą i polewamy sosem tzatziki. www.mojpieknystol.pl
Czarnawisienka
Karp w galarecie 215nikt nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Od kiedy pamiętam karp na wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba jest lekko kwaśna. Nie polewamy jej przed podaniem ani cytryną czy też octem. Składniki: 1 karp ( około 1 ½ kg ) 3 l wody 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula Sól Vegeta ( domowa ) Liść
Smaki Ewy
Makowiec - ciasto drożdżowe 285ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. 4. Makowce pieczemy w temperaturze 185 stopni przez około 40 minut. Gotowe makowce studzimy. Przygotowujemy lukier: cukier puder rozpuszczamy w gorącej wodzie, polewamy nim ciasto, posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Pozostawiamy do wystygnięcia
Szefowa kuchni
Babka piernikowa 194tabliczka czekolady wiśnie kandyzowane 1. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. 2. Masę przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. 3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, z termoobiegiem przez około 40 minut. 4. Polewamy rozpuszczoną czekolady. Układamy kandyzowane wiśnie
Szefowa kuchni
Muffinki piernikowe 271Dziś pyszne muffinki piernikowe z nadzieniem z domowego dżemu i polewą z mlecznej czekolady :) Z podanych składników wyszło mi 9 dużych babeczek, piekłam je w papilotkach tulipanach – można je zrobić samodzielnie z kwadratów papieru do pieczenia. Składniki: 300 g mąki 50 g brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g miodu 150 g masła
Ciastkozercy
Losos w platkach sniegu na grzance orzechowej 207wyłożyc papierem i rozprowadzic na nim gotowe ciasto .Piec w nagrzanym piekarniku okolo 20 minut,do zarumienienia.Studzic na kratce.Wystudzone ciasto pokroic na kawalki ,na których ukladamy kawałki łososia,polewamy oliwka i posypujemy parmezanem
w mojej kuchni
Halibut z orzechami i granatem 217pieprzu 3 łyżki białego wina lub cydru biały ryż do podania rukola do dekoracji Filet pozbawiam skóry i ości. Doprawiam solą i pieprzem. Ewentualnie kroję na mniejsze części. Polewam miodem i posypuję granatem oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Cytrynę kroję na ćwiartki. Koper myję. W naczyniu żaroodpornym umieszczam rybę z dodatkami, wokół niej rozkładam cytrynę i koper. Całość umieszczam
Mango Papaja
DOMOWY LEMON CURD CZYLI ANGIELSKI KREM CYTRYNOWY 269Słodko-kwaśny ... pysznie cytrynowy, aromatyczny i niezastąpiony jako dodatek do kremowych mas, ubitej śmietany, polewy czy kruchych ciasteczek. W niektórych przepisach dodatkowym składnikiem kremu jest łyżka mąki ziemniaczanej. I tylko od nas zależy czy chcemy uzyskać formę gęstego budyniu (wtedy dodajemy mąkę) czy lżejszego, lekko płynnego kremu. Mój lemon curd przygotowałam bez dodatku mąki. Planuję przełożyć
Walijskie Pichcenie
Pierogi z kapustą i grzybami 3617Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek. Rozpuścić masło na patelni dodać pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić Polewamy po ugotowanych pierogach . Smacznego
kgwjanczewo
Sernik na herbatnikach 232Sernik to obowiązkowe ciasto na święta. Tym razem proponuję za herbatnikach. Można dodać bakalie i zrobić polewę, jak kto lubi. Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny. Polecam :) 1 kg mielonego twarogu np. taki KLIK 6 jajek 1 szklanka cukru 15 dag miękkiego masła 1 budyń waniliowy + 2 łyżki mąki pszennej+ łyżeczka proszku do pieczenia
Takie tam pichcenie
Serniczki z białą czekoladą i bakaliami 406wnętrze jest kremowe, wręcz rozpływające się w ustach. Wierzch serniczków zwieńcza mój ulubiony frosting z białej czekolady i ubitej słodkiej śmietanki oraz kolorowe bakalie, które pięknie kontrastują z bielą polewy. Z poniższego przepisu wychodzi 9 małych serniczków . Serniczki z białą czekoladą i bakaliami Składniki: SPÓD 3-4 (25g) herbatniki 15g masła 2-3 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich 1/3 łyżeczki cynamonu
Smakołyki Bereniki