polewa - 11092 przepisów (strona:306/740)

Owoce zapiekane pod miodową kruszonką. 137

całość będzie mieć konsystencję piasku. Naczynka smarujemy masłem ( z podanej porcji wyszło mi 6 takich naczynek jak na zdjęciu) Do każdego naczynka wykładamy po porcji owoców, po wierzchu polewamy łyżeczką miodu a na wierzchu układamy porcje kruszonki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 min. lub do zrumienienia kruszonki. Kruszonki nie żałujemy i wykładamy jej sporo do naczynka. Ona później

Radość kipiąca uśmiechem.
Chruścik lany 116

gniazdka. Ja smażę mniejsze ciasteczka, bardziej poręczne. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwrócić i zrumienić drugą stronę. Wyjmować na półmisek przykryty ręcznikiem papierowym, następnie posypać cukrem pudrem lub polewać miodem. Najlepsze są świeże, one nie lubią zbyt długo stać.   zastawa

królestwo garów
Sałatka owocowa z orzeszkami piniowymi 176

Wykonanie: Jabłko, kiwi, banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie na kawałki kroimy truskawki jak i mandarynki. Orzeszki prażymy na suchej patelni ( będą bardziej chrupiące i aromatyczne ). Owoce polewamy likierem ( ilość według uznania ) i posypujemy orzeszkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
SURÓWKA Z SELERA 145

tarce o drobnych oczkach.  Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem oraz skórką z cytryny. Mieszamy. W szklance mieszamy majonez ze śmietaną.   Do selera przekładamy odsączone rodzynki, polewamy sosem i doprawiamy pieprzem. Mieszamy i odstawiamy aby składniki się "przegryzły". SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Szare kluski z okrasą 195

height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po ich wypłynięciu , gotujemy je jeszcze około 4 minut , a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze . Polewamy obficie smażonym boczkiem i podajemy zanim wystygną , Wegetarianie mogą boczuś zastąpić smażoną cebulką – też pychota , a dwa razem to już po prostu rozpusta , która mi się czasem zdarza " class="wp-smiley

Ogrodnik w podróży
Ciasto z bananami i kremem jogurtowym 880

mieszamy. Taką żelatynę dodajemy do pozostałego jogurtu i miksujemy. Następnie dodajemy śnieżkę i mieszamy dokładnie. Na biszkopt w formie wylewamy 1/3 kremu jogurtowego i układamy na nim połówki bananów. Polewamy je połową pozostałego kremu i przykrywamy drugim biszkoptem. Do pozostałego kremu dodajemy pokrojone w kostkę banany i wylewamy masę na wierzch ciasta. Wyrównujemy i wkładamy ciasto na noc do lodówki

Piekę, bo lubię
Sałatka z kurczakiem i ananasem 172

kawałki. Ananasa kroimy w kostkę. 5. W miseczce majonez mieszamy z sokiem z puszki ananasów. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 6. Wszystkie składniki przekładamy do miski polewamy majonezem i dokładnie mieszamy. Posypujemy słonecznikiem/orzechami i schładzamy w lodówce.  Mmm Pycha! Zajrzyj tutaj

NA MOIM TALERZU
Pączki - najlepsze 207

Pączki smażymy partiami przez kilka minut z jednej, a następnie przewracamy na drugą stronę.  Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy przy użyciu szprycy.  Następnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Sto kolorów kuchni
Tiramisu - najprostsze 168

biszkoptów rozsmarować pozostały serek, posypać kakaem Deser wstawić na kilka godzin do lodówki. Biszkopty nasączałam w ten sposób, że zanurzałam je w głębokim talerzu z naparem z kawy i polewałam z  jeszcze wierzchu

Proste Potrawy
Eklerki dulce de leche 137

wody 4-6 jajek 1 łyźeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na krem: 300 g mascarpone 150 g płynnego dulce de leche   Składniki na polewę 4 łyżki śmietany kremówki 60 g gorzkiej czekolady Wykonanie:  wodę zagotować ze szczyptą soli i masłem, zmniejszyć ogień - dodać mąkę i dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki wymieszać . Mieszać, aż masa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Seler naciowy zapiekany pod pierzynką 138

blenderze mielimy słonecznik z sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz taką ilością wody, żeby miał konsystencję gęstej śmietany. Seler odcedzamy, układamy w formie, rozkładamy na nim cebulę i polewamy słonecznikową śmietaną. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 10-15 minut do czasu aż wierzch zrobi się brązowy. Podajemy go na gorąco, jest bardzo aromatyczny i pyszny. Możecie też

Co na wege obiad?
Tradycyjne pączki (z kajmakiem i malinami) 128

surowe w środku. Jeśli tłuszcz będzie zbyt zimny pączki wchłoną go więcej i nie będą smaczne. Po usmażeniu pączki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierem. Składniki lukru mieszamy i polewamy nim ciepłe pączki. Dekorujemy kandyzowanymi owocami lub skórką pomarańczy/cytryny jeśli uważamy to za konieczne. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Donuty czyli pączki z dziurką 126

olej jest odpowiednio gorący). Pączki smażymy na złoty kolor (ok. 2 minuty z każdej strony). Pączki wyciągamy na papierowy ręcznik odsączając z nadmiaru tłuszczu. Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Z przepisu otrzymamy ok. 12-13 donutów. Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z książki "Ciasta i desery krok po kroku" M. Magnier-Moren

Mania Wypiekania
Migdałowy mazurek na białkach (bezglutenowy)… 241

Jeszcze nawet nie Tłusty Czwartek, a ja już nasmażyłam tyle pączków, że w czwartek chyba nawet na żadne nie spojrzę ;) To znaczy, ok, może nie całkiem

brunetkawkuchni
Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym 170

cebuli dodaję wodę, keczup oraz koncentrat. Mieszam i gotuję na małym ogniu około 5 minut. Sos doprawiam do smaku bazylią, solą oraz pieprzem. 5. Gołąbki wykładam na talerz i polewam sosem pomidorowym. Do przygotowania gołąbków wykorzystałam koncentrat pomidorowy, który otrzymałam do testowania od firmy ROLESKI . Koncentrat pomidorowy to składnik niezbędny w każdej kuchni. Jest głównie używany jako dodatek

Tradycyjna kuchnia Kasi