polewa - 11092 przepisów (strona:300/740)

Beza straciatella z wiśniami 218

sztywno z cukrem pudrem śmietan fiksami oraz sokiem z limonki, dodajemy starte czekolady mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką. Dużą bezę kładziemy na paterze, rozsmarowujemy ¾ części kremu, polewamy konfiturą wiśniową, przykrywamy mniejszą bezę, rozsmarowujemy resztę kremu, dodajemy wiśnie. Schładzamy w lodówce i podajemy. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Grillowany łosoś z boczniakami 186

ząbek czosnku 2 łyżki pietruszki 3 cm papryczki chilli 10 cm białej rzodkiewki 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżeczki oleju kokosowego sól, pieprz Łososia polewamy olejem, solimy pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. Rzodkiew kroimy w 0,5 cm plastry. Na małej patelni roztapiamy olej kokosowy i wrzucamy na nią rzodkiew i smażymy

Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka brokułowa z jajkiem 170

jogurtem dodajemy czosnek, sparzone zioła doprawiamy solą pieprzem do smaku i dobrze mieszamy. Na talerzu układamy brokuła a na niego pozostałe warzywa. Na samym wierzchu układamy ćwiartki jajek całość polewamy sosem

Piekielna Kuchnia Pati
Pączki hiszpańskie - gniazdka 160

dokładnie, będziecie wiedzieć czy jeszcze dolewać, czy już zostawić tak jak jest. Cukier szybko się rozpuści w soku z cytrusów. Ja bardzo lubię wersję cytrynową i limonkową. Gotowym lukrem polewamy gniazdka, można tak jak to robi Hońka, czyli tuż nad zlewem. Nadmiar sam ścieknie i będzie łatwiej go posprzątać. Gniazdka równie smaczne są z samym cukrem pudrem. Jak mamy chęć

Karczma Honorietty
Ciasto "Kokosek" Bez Mąki 168

cukru 3 łyżeczki budyniu waniliowego w proszku bez cukru 4 łyżki mleka 150 gr masła roztopionego i ostudzonego 250-300 gr wiórków kokosowych 5-6 okienek czekolady gorzkiej do polewy + 3-4 łyżeczki słodkiej śmietany 30 % lub 36 % 1. Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto rozgrzejmy piekarnik do 180-190 stopni. 2. Roztrzepujemy jajka z cukrem ( możemy za pomocą widelca bądź trzepaczki

Gotowanie...to proste !
Szybka sałatka z serem feta 219

nią rozkładamy przekrojone na pół pomidory koktajlowe, na to kładziemy ogórka pokrojonego w plastry i przeciętego na pół, na to rozrzucamy oba rodzaje oliwek pokrojonych w plastry. Całość polewamy lekko olejem ryżowym. Na wierzch układamy ser feta pokrojony w kostkę (najlepiej się kroi go mokrym nożem) doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie solą ale pamiętajmy że ser feta sam w sobie

Piekielna Kuchnia Pati
Szybka pizza 3 sery 135

wkładamy do piekarnika na 15-20 min. Tak by ciasto francuskie nam się ładnie przyrumieniło, wówczas będziemy mieć pewność że będzie kruche a nie ciapą od spodu. Gotowe ciasto polewamy np oliwą smakową lub też naszymi ulubionymi sosami

Piekielna Kuchnia Pati
Staropolski piernik dojrzewający 172

placki odkładamy na 2-3 dni żeby poleżały, ja nie miałam tyle czasu więc leżakowały sobie tylko 1 dzień i też było ok. Następnie smarujemy je powidłami, a wierzch polewamy czekoladą. I znów dajemy mu ze 2 dni na leżakowanie :) Smacznego

Cynamonowe szczęście
Naleśniki z mięsem i pieczarkami zapiekane w sosie pomidorowym 203

farsz będzie bardziej zwięzły.Placki naleśnikowe smarujemy farszem, zwijmy. Układamy w naczyniu żaroodpornym,wsmarowanym tłuszczem. Z podanej porcji wychodzi 10 naleśników, ułożonych w dwóch warstwach. Przygotowujemy sos w/g przepisu. Polewamy naleśniki. Posypujemy żółtym serem.  Zapiekamy 30 min. w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Pałki z kurczaka pieczone w białym winie z bakaliami 206

Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem. A 5 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby kurczak się zarumienił. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania potrawy wykorzystałam płatki migdałowe oraz mieszankę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Orientalny kurczak z ryżem i brokułami 375

kurczaka, dolewamy bulion, sos sojowy i ocet ryżowy. Dosładzamy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu na 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Kurczaka podajemy na ryżu i polewamy sosem, serwujemy z brokułami. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik czekoladowo-śliwkowy 187

nagrzanego do 160 stopni. Piec około 1,5 godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą  czekoladową

Kubki smaku
,,Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami’’ 153

dnem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Delikatnie rozwijamy ciasto fillo. Jeden płat ciasta nacieramy olejem z suszonych pomidorów. Wykładamy do przygotowanej formy, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Polewamy olejem kolejny płat ciasta i układamy go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układamy kolejne płaty, pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Wykładamy nasz farsz, zawijamy wystające ciasto

Podróż w kulinaria
Pieczony schab z czosnkiem i ziołami. 162

formy żaroodpornej i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C i piec ok. 1,5 godz. Im większy kawałek schabu tym dłużej go pieczemy. Podczas pieczenia co jakiś czas polewamy mięso powstałym sosem. Jeśli natomiast sos nam wyparował wtedy mięso podlewamy  ciepłą wodą. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka obiadowa 157

opcjonalnie) Kapustę pekińską kroimy lub rwiemy w dość spore kawałki, mieszamy z rukolą i roszponką. W szklance mieszamy śmietanę, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz do smaku. Mieszankę sałat polewamy 10 min przed podaniem i dokładnie mieszamy, opcjonalnie możemy upróżyć słonecznik i sezam i wymieszać z sałatką

Piekielna Kuchnia Pati