polewa - 11092 przepisów (strona:312/740)

Rumcajsowe Enchiladas 214

Fasola musi pozostać lekko twarda. Na tortillę nakładamy kilka łyżek sosu i 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany i zawijamy, zakładając brzegi do środka. Otrzymane ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałym sosem i obsypujemy obficie tartym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni około 15 minut

Gotuj z Rumcajsem
Twarogowe trufle z jagodami. 151

nada - niektóre bardzo trudno roztopić, tworzą się grudki. Na pewno sprawdzi się gorzka o zawartości 74% kakao z Lidla, fajnie się topi i nadaje się też do robienia polewy. Ma krótką listę składników, dużą zawartość kakao, ale niestety także cukier. Wciąż szukam tej idealnej, póki co muszę zadowolić się tą. Wracając do przepisu, oto twarogowo-czekoladowo-jagodowe kulki, które powstawały

Powiedz dietom nie
Sernik - Malina 216

postanowiłam poszukać kolejnego przepisu z użyciem malin. No i trafiłam w 10-tkę! Sernik - Malina, to wyśmienite połączenie delikatnego i mięciutkiego jak puch sernika z warstwą śmietanowo-malinową, i polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości. Spód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny

Świat Ciasta
Zimowa sałatka z krewetkami, suszonymi figami, grillowaną cukinią i kaszą kuskus 204

delikatnie naoliwić oliwą), z grillowane krążki przeciąć na pół. Cebulę siekamy w piórka i figi kroimy ma mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą  i polewamy sosem.    Smacznego

Niezły Młynek
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 202

masło ubijając mikserem. Krem wykładamy na pierwsze ciasto i rozsmarowujemy dokładnie. Przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy i odstawiamy do lodówki, by się przegryzło. Podajemy posypane cukrem pudrem, polane lukrem lub polewą z białej czekolady

Dzieje kuchennej Wiewióry
Steki z jelenia z sosem Guinness 186

będą właśnie tak przygotowane. Steki smażymy bez przykrycia, tylko jeden raz obracając – po ok. 10 minutach. Drugą stronę smażymy już krócej, wystarczy 5 minut. Następnie mięso przekładamy na blaszkę, polewamy sosem z patelni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 20 minut (również bez przykrycia), co jakiś czas polewając sosem. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy

mojewypiekiinietylko
Strucla z makiem, zawijaniec 480

ponownego wyrośnięcia.  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 40 minut, po upieczeniu rozcinamy papier z góry, przekładamy do wystudzenia, wierzch można polać lukrem lub polewą i posypać dodatkowo bakaliami

Apetyczna babeczka
Sałatka gyros 4085

odkładamy trochę do posypania wierzchu, kapustę pekińską drobno kroimy, cebulę i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. W większej salaterce układamy połowę obsmażonego mięsa, na to układamy połowę kukurydzy, polewamy ketchupem. Układamy połowę cebuli, ogórków, smarujemy majonezem i układamy warstwę kapusty pekińskiej. Pozostałe składniki układamy w tej samej kolejności. Wierzch posypujemy odłożoną kukurydzą

Bajeczna Kuchnia
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Tofu z warzywami po grecku 165

sojowy otręby pszenne i owsiane w stosunku 1:1 - 4 łyżki Tofu kroimy w kawałki podłużne na grubość maksymalnie 0,5 cm, nakłuwamy widelcem i wkładamy do miseczki. Całość polewamy sosem sojowym, przyprawiamy w zależności od upodobań. Po wymieszaniu zostawiamy, aby nabrało smaku. Marchew, seler i pietruszkę, ścieramy na dużych oczkach. Por kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w małą kosteczkę

Przepysznik - BLW i nie tylko
Piernikowe tiramisu 163

łyżkę likieru migdałowego Amaretto. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder ubijamy krótko mikserem. Masa powinna być gęsta. Przygotowujemy pucharki/szklanki/kieliszki. Na dno każdego z nich wsypujemy trochę rozdrobnionego piernika, polewamy go ok. 2-3 łyżeczkami kawy z dodatkiem likieru. Następnie nakładamy warstwę śmietany z mascarpone, którą przykrywamy piernikiem (nasączonym kawą), a ten z kolei ponownie masą śmietanowo-serową. Powinniśmy zrobić

MyCookBook.pl
Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel 149

Święta za pasem, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś przedstawiam niezwykle łatwe, a jednocześnie efektownie wyglądające ciasto z jabłkami i żurawiną. Podane z polewą z korzennego karmelu, na pewno zachwyci wszystkich przy świątecznym stole. W trakcie przygotowania go warto używać sprawdzonych składników, dlatego ja dodałam proszek do pieczenia Delecty i sprawdzone orzechy włoskie Bakalland . Polecam! Scroll down for recipe

karmelowy
Drożdżowa strucla makowa 179

ponownego wyrośnięcia. Pieczemy około 30- 35 minut w temp 180*c- to zależy od naszego piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku się nie klei. Zimną struclę polewamy czerwonym lukrem i dekorujemy śnieżynkami. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
#29 Pierniczki idealne 172

znaczenia. Rewelacyjnie pokręca smak pierniczków :) Do cukru pudru dodajemy stopniowo, po kilka kropli, sok z wyciśniętych cytryn lub pomarańczy, ucieramy na pastę o konsystencji, jakiej potrzebujemy - do polewania całych pierniczków rzadszy, do przylepiania ozdób gęstszy :). Lukier królewski  - idealnie biały, ładnie kryjący, gęsty, dość szybko wysychający. 1 białko ubić mikserem z odrobiną soli, dosypywać stopniowo cukier puder w ilości

Kuchnia w szuwarach
miodowe placuszki z orkiszowymi płatkami 162

sporą łyżką, wylewamy je na patelnię, formując z ciasta placki. Smażymy placuszki na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron, aż  lekko zbrązowieją. Usmażone placki przekładamy na talerze, polewamy odrobiną miodu i podajemy

Miód i pieprz
Mini eklerki z bitą śmietaną 189

śmietanki 30-36%  1-2 śmietan-fixy (opcjonalnie) 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia (można zrobić polewę czekoladową) Wodę z margaryną i solą zagotować w niewielkim garnuszku.  Garnuszek zdjąć z ognia i energicznie mieszając - dodać mąkę.   Całość ponownie postawić na ogień i podgrzewać (cały czas mieszając

Di gotuje