polewa - 11092 przepisów (strona:317/740)

Sałatka z serem halloumi, chrupiącym boczkiem, pomarańczą, granatem i grzankami z miodowo-musztardowym dressingiem 147

granata wyciągamy pestki. Na dwóch talerzach rozkładamy mix sałat, rozkładamy filety z pomarańczy oraz grillowany ser halloumi, chrupiący boczek i grzanki. Całość posypujemy granatem. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy nim sałatkę. Podajemy od razu. Smacznego, Klaudia. Moi mili, serdecznie zapraszam Was na stronę http://mojpieknystol.pl

Mango Papaja
Pstrąg łososiowy zapiekany z ziemniakami i brokułem pod beszamelem 186

dobrze się połączą. Następnie wlewamy mleko i nadal mieszamy aż do zgęstnienia sosu - robimy to na małym ogniu, aby nie zagotować. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sosem polewamy zapiekankę i wstawiamy całość do piekarnika na około 35 minut (180 stopni

Kolorowy Przepisownik
Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta 365

cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny i rum – musicie sami zobaczyć ile cukier ich wchłonie aż osiągnie konsystencję bardzo gęstej śmietany. Całość ucieramy łyżką lub drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi lub świeżymi owocami i zostawiamy lukier do zastygnięcia. SKŁADNIKI 150g mąki tortowej 130g maku 120g drobnego białego cukru 190g margaryny (używam klasycznej Kasi) 4 jajka rozmiaru

Karo in the Kitchen
Sernik waniliowy z solonym karmelem. 301

schłodzony wyjąć z lodówki i pokryć wierzch ubitą śmietaną.Polać karmelem i posypać solą morską ,delikatnie. Jeśli całego nie wykorzystamy od razu ,lepiej karmel i sól podać oddzielnie i polewać bezpośrednio przed podaniem.Ciasto przechowujemy w lodówce. Pomysł z Art Kulinaria,dziękuję

Ladylaura.
Nóżki nabite farszem na niecodziennym ryżu Andrzeja Polana 512

folią aluminiową i od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 150'C. Pieczemy przez ok.20 minut.  3. Na talerze wykładamy ryż, na ryż wykładamy po nóżce, polewamy powstałym tłuszczykiem, dekorujemy przypieczoną cebulką i cytryną. Smacznego ;) Autor: Andrzej Polan (przepis użyczony :) ) Po więcej przepisów z programu zapraszam  TUTAJ

My Culinary Art
Aromatyczny schab czosnkowy 200

laurowy i ziele angielskie, podlać niepełną szklanką wody, przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 2 godziny, a w trakcie polewać mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem. Podawać na gorąco lub zimno

Nie tylko w kuchni
Babeczki jogurtowo-cytrynowe 209

mokre składniki. Całość starannie mieszamy. Foremki na małe babeczki napełniamy przygotowaną masą i pieczemy w 180 C przez około 25 minut. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i polewamy lukrem wystudzone babeczki

Zainspirowana w kuchni
Makowiec z Ejszeryszek 247

zamieszkujące na północ od Mazowsza. W Polsce za kolebkę sękacza uważane są Bierżniki koło Sejn na Suwalszczyźnie. „ Gotowy sękacz jest podobny do ściętego pnia drzewa z sękami. W wyniku polewania rożna kolejnymi warstwami ciasta w przekroju sękacza widoczne są grubsze warstwy jasnego ciasta przedzielone ciemnymi warstewkami ciasta spieczonego, co przypomina słoje roczne w pniu drzewa. Spływający w trakcie pieczenia nadmiar

królestwo garów
Owsianka na mleku z grillowaną gruszką, serkiem mascarpone i miodem 190

odpowiadającej ci konsystencji. Gotową owsiankę przelewasz do miseczki. Połowę gruszki kroisz na cztery kawałki i grillujesz chwilkę na patelni grillowej. Gruszkę układasz na owsiance, dodajesz łyżeczkę mascarpone i całość polewasz miodem. Kaloryczność: Cała porcja ma 520 kalorii

Moja Micha
Orkiszowe pierogi z białym serem i musem truskawkowym 197

zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz. Truskawki miksujemy na gładki mus i polewamy nim pierogi. Kaloryczność: Cała porcja ma 490 kalorii

Moja Micha
Dorsz z kiszoną kapustą curry 170

przełożeniu płatów na patelnię dodajemy gałązki majeranku, pokrojony czosnek, skórkę z cytryny i schłodzone masło.  Zmniejszamy ogień, by masło się nie paliło, a powstałą pianą z masła polewamy rybę. Jeśli płaty ryby są bardzo grube, smażymy ok. 2 minut z każdej strony, następnie odstawiamy na kolejne 2 minuty, żeby mięso odpoczęło. Kiszona kapusta curry:  2 szalotki, drobno pokrojone

bistro mama
Kaczka z pomarańczami w sosie warzywno-porzeczkowym 226

ćwiartki, układam na blasze posmarowanej oliwą, posypuję solą, pieprzem i tymiankiem, i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220°C, aż się  zrumienią Upieczone układam dookoła kaczki , całość lekko polewam sosem, którego resztę przelewam do sosjerki i podaję osobno. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Tagliatelle z cukinii z sosem pomidorowym 178

drobną kosteczkę i dodajemy do sosu. Na patelni po pomidorach delikatnie podsmażamy tagliatelle z cukinii Do sosu dodajemy pietruszkę (garść zostawiamy do posypania). Nakładamy na talerz makaron z cukinii , polewamy sosem pomidorowym i posypujemy szczyptą drożdzy oraz natką pietruszki. Smacznego

VegUlka
Schab z kaszą bulgur z parowaru 228

marchewki pomarańczowej  1/2 marchewki żółtej  1 pieczarka  garść roszponki   Przyprawy :  pieprz czarny  imbir kmin rzymski  tymianek    Schab myjemy, osuszamy, polewamy sosem sojowym i obtaczamy w nim dokładnie mięso. Przyprawiamy z obu stron pieprzem czarnym, imbirem, kminem rzymskim i tymiankiem. Po godzinie wkładamy plastry schabu na folii aluminiowej do parowaru

Parowar Faceta
Placki po węgiersku bez papryki. 272

odlać. Wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placki (wielkość zależy od was). Placki wykładamy na papierowy ręcznik aby nie były zbyt tłuste. Placki układamy na talerzu, polewamy gulaszem i zajadamy się ze smakiem

Moje-pitraszenie