polewa - 11092 przepisów (strona:324/740)

Bakaliowy pomarańczowiec 249

rozprowadzamy w soku (pół szklanki). Resztę soku podgrzewamy. Dodajemy kiśle i galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody. Mieszamy. Chwilę gotujemy. Dodajemy masło. Mieszamy. Pół tabliczki czekolady roztapiamy z masłem. Polewamy ułożone na cieście biszkopty. Przełożenie ciasta: ciasto z bakaliami, masa budyniowa, ciemne ciasto, masa pomarańczowa, biszkopty. źródło: przepis własny Ilość porcji: 25 Czas wykonania: ok 1,30h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Placuszki z dynią 140

Placuszki z dynią to dobry pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Są mięciutki, puszyste, bardzo syte i mają ładny pomarańczowy kolor. Można podawać z cukrem pudrem, konfiturą lub dowolną polewą. Składniki: (ok. 12 sztuk) 200 g puree z dyni  (przepis na puree z dyni) 50 g jogurtu naturalnego lub kefiru 2 jajka 2 łyżki oleju  3 łyżki cukru

talerz przyjemności
Placek piernikowy – czyli coś słodkiego na Święta i nie nie tylko 212

Przelać ciasto, na wierzchu ułożyć owoce. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec około godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić na kratce, udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową

Niebieski kubek z kawa
Placek po węgiersku 178

mąkę, jajka i sól do smaku, mieszamy.Na rozgrzanym oleju smażymy duże okrągłe placki na złoty kolor z obydwu stron. Na każdy usmażony placek wykładamy porcję gulaszu, składamy na pół, polewamy sosem, podajemy z kleksem śmietany

Bajeczna Kuchnia
lebkuchen pyszne świąteczne pierniczki 347

upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia (gdyby były bardzo miękkie pozostawiamy je przez ok. 2 min. na blaszce a następnie wykładamy na kratkę). Po wystygnięciu polewamy je rzadkim lukrem. Gdyby pierniczki stwardniały umieszczamy je w wilgotnym pomieszczeniu lub do naczynia w którym je przechowujemy umieszczamy kawałki jabłek aby nabrały od nich wilgoci (jabłka często wymieniamy aby nie spleśniały). (inspiracja

Domowy Smak Jedzenia
Domowy makaron z natką pietruszki z masłem cytrynowym 166

można użyć parmezanu. Sos: Sparzoną cytrynę, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy masłem cytrynowym, posypujemy świeżo startym serem i pieprzem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Śledzie ze śmietaną 205

wrzątkiem. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Gdy cebula wystygnie odciskamy ją, łączymy z jabłkiem i układamy na śledziach. Śmietanę przyprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli i polewamy nią wcześniej przygotowane składniki. Śledzie wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, by smaki się połączyły

Zainspirowana w kuchni
Piernik Bożonarodzeniowy 532

przekładamy piernikiem i polecam się na Boże Narodzenie. Wystarczy upiec mnie w formie od babki, przekroić na blaty i przełożyć czym chcecie, dekoracja do wyboru. Jestem pyszny w polewie czekoladowej przyozdobiony bakaliami lub posypany cukrem pudrem i posypką truskawkową. Możecie mnie przygotować przed samymi świętami, będę pyszny i delikatny. Składniki:   mąka  pszenna 300 g jaja masło cukier

Różowa kuchnia
Drożdżówki z serem 174

brązowego koloru :) W tym czasie szykujemy drugą porcję bułek tak samo jak pierwszą. Tak pięknie rosną.... Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę i jeszcze ciepłe ale nie gorące polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem . Smacznego

Wypieki Rene
Drożdżóweczka z jabłkami 129

wodę i sok z cytryny ,  mieszamy a raczej ucieramy aż będzie gładki i błyszczący. Jak ciasto jest już "rumiane "wyciągamy na kratkę do ostygnięcia ,jeszcze letnie polewamy lukrem . smacznego

Wypieki Rene
Tort bezowy z masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi 172

krążkiem, smarujemy znów masą śliwkowo-orzechową i wykładamy kolejną porcję śmietany , kładziemy trzeci krążek delikatnie dociskając i smarujemy wierzch tortu śmietaną a na wierzch dekorujemy prażonymi orzechami lub płynna polewą kajmakową . Odstawiamy do lodówki na kilka godzin i Smacznego :) Tort najlepiej zjeść w ciągu

Wypieki Rene
Sałatka ze szpinaku 200

koniec smażenia dodajemy starty czosnek , m ieszamy chwilę. Paprykę, ser feta kroimy w kosteczkę. Jajka kroimy w ósemki, mieszamy składniki ze sobą delikatnie. Łączymy ze sobą składniki na sos, polewamy sałatkę sosem przed podaniem.Całość posypujemy słonecznikiem. Smacznego

kgwjanczewo
Glazurowane marchewki 129

pokrywkę, ogień zwiększamy i gotujemy do momentu, gdy marchewki zupełnie zmiękną. W tym czasie pomarańczowo-maślano-miodowy sos powinien częściowo odparować i trochę zgęstnieć. Ugotowane marchewki przekładamy na półmisek, polewamy powstałym sosem i posypujemy posiekaną natką. Tak przygotowane marchewki stanowią świetny dodatek do wszelkich pieczonych, smażonych i duszonych mięs. Smacznego

MyCookBook.pl
ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI 177

się podoba ,ale ja się w nich zakochałam i powróciły piękne wspomnienia. Całość została pokryta lukrem,na który kładłam mniejsze kawałki orzechów,następnie rozpuściłam na parze czekoladę i polewałam pierniczki,tworząc esy-floresy.Całość wyszła bardzo smaczna,nie przesłodzona...są naprawdę pyszne....cieszę się,że powróciłam do tego przepisu i takiego zdobienia. Lukier:   400g cukru pudru ok 3 łyżki gorącej

Niespełnione zdolności kulinarne