gotowa. Jeżeli cała pasta z pietruszki nie jest zjedzona od razu po przygotowaniu, to możemy ją wstawić do lodówki i przechowywać przez kilka dni. Pastę przekładam do słoiczka, górę polewam łyżką oleju lub oliwy i wstawiam do lodówki. Pasta z pietruszki jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujemiędzy czasie pałki w misce obracam kilka razy aby całe były pokryte marynatą. Po około 3 godzinach - smażenie: Zamarynowane pałki z kurczaka układam na patelni z rozgrzanym olejem i polewam marynatą. Całość smażę pod przykryciem przez około 8 minut z każdej strony do miękkości mięsa – długość smażenia zależy od wielkości płomienia. Pałki lub udka możemy również upiec w piekarniku: Blachę
Uwaga Babcia Gotujerozprowadzamy w soku (pół szklanki). Resztę soku podgrzewamy. Dodajemy kiśle i galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody. Mieszamy. Chwilę gotujemy. Dodajemy masło. Mieszamy. Pół tabliczki czekolady roztapiamy z masłem. Polewamy ułożone na cieście biszkopty. Przełożenie ciasta: ciasto z bakaliami, masa budyniowa, ciemne ciasto, masa pomarańczowa, biszkopty. źródło: przepis własny Ilość porcji: 25 Czas wykonania: ok 1,30h Koszt wykonania
Pobite gary BarbaryPlacuszki z dynią to dobry pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Są mięciutki, puszyste, bardzo syte i mają ładny pomarańczowy kolor. Można podawać z cukrem pudrem, konfiturą lub dowolną polewą. Składniki: (ok. 12 sztuk) 200 g puree z dyni (przepis na puree z dyni) 50 g jogurtu naturalnego lub kefiru 2 jajka 2 łyżki oleju 3 łyżki cukru
talerz przyjemnościPrzelać ciasto, na wierzchu ułożyć owoce. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec około godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić na kratce, udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową
Niebieski kubek z kawamąkę, jajka i sól do smaku, mieszamy.Na rozgrzanym oleju smażymy duże okrągłe placki na złoty kolor z obydwu stron. Na każdy usmażony placek wykładamy porcję gulaszu, składamy na pół, polewamy sosem, podajemy z kleksem śmietany
Bajeczna Kuchniaupieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia (gdyby były bardzo miękkie pozostawiamy je przez ok. 2 min. na blaszce a następnie wykładamy na kratkę). Po wystygnięciu polewamy je rzadkim lukrem. Gdyby pierniczki stwardniały umieszczamy je w wilgotnym pomieszczeniu lub do naczynia w którym je przechowujemy umieszczamy kawałki jabłek aby nabrały od nich wilgoci (jabłka często wymieniamy aby nie spleśniały). (inspiracja
Domowy Smak Jedzeniamożna użyć parmezanu. Sos: Sparzoną cytrynę, suszymy, kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cytrynę i chwilkę podgrzewamy, żeby masło nabrało cytrynowego smaku. Makaron polewamy masłem cytrynowym, posypujemy świeżo startym serem i pieprzem. Smacznego
Moniki Smakołykiwrzątkiem. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Gdy cebula wystygnie odciskamy ją, łączymy z jabłkiem i układamy na śledziach. Śmietanę przyprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli i polewamy nią wcześniej przygotowane składniki. Śledzie wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, by smaki się połączyły
Zainspirowana w kuchniprzekładamy piernikiem i polecam się na Boże Narodzenie. Wystarczy upiec mnie w formie od babki, przekroić na blaty i przełożyć czym chcecie, dekoracja do wyboru. Jestem pyszny w polewie czekoladowej przyozdobiony bakaliami lub posypany cukrem pudrem i posypką truskawkową. Możecie mnie przygotować przed samymi świętami, będę pyszny i delikatny. Składniki: mąka pszenna 300 g jaja masło cukier
Różowa kuchniabrązowego koloru :) W tym czasie szykujemy drugą porcję bułek tak samo jak pierwszą. Tak pięknie rosną.... Po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę i jeszcze ciepłe ale nie gorące polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem . Smacznego
Wypieki Renewodę i sok z cytryny , mieszamy a raczej ucieramy aż będzie gładki i błyszczący. Jak ciasto jest już "rumiane "wyciągamy na kratkę do ostygnięcia ,jeszcze letnie polewamy lukrem . smacznego
Wypieki Renekrążkiem, smarujemy znów masą śliwkowo-orzechową i wykładamy kolejną porcję śmietany , kładziemy trzeci krążek delikatnie dociskając i smarujemy wierzch tortu śmietaną a na wierzch dekorujemy prażonymi orzechami lub płynna polewą kajmakową . Odstawiamy do lodówki na kilka godzin i Smacznego :) Tort najlepiej zjeść w ciągu
Wypieki Renekoniec smażenia dodajemy starty czosnek , m ieszamy chwilę. Paprykę, ser feta kroimy w kosteczkę. Jajka kroimy w ósemki, mieszamy składniki ze sobą delikatnie. Łączymy ze sobą składniki na sos, polewamy sałatkę sosem przed podaniem.Całość posypujemy słonecznikiem. Smacznego
kgwjanczewo