polewa - 11092 przepisów (strona:336/740)

Smażony filet z dorsza z domowymi frytkami 149

dobrze rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron (zaczynając od strony ze skórką) do zezłocenia. Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki, po czym przekładamy do miseczki i polewamy łyżeczką oleju. Dokładnie mieszamy, aby każdy kawałeczek został pokryty warstwą tłuszczu. Następnie posypujemy ziemniaki przyprawą i znów starannie mieszamy. Frytki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku

MyCookBook.pl
Pieczona karkówka pod pierzynką z żółtego sera i pieczarek 170

sałaty. Do oleju dodajemy cukier, pieprz czarny i cayenne, sok z cytryny i sól. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej w shakerze lub w szczelnie zamkniętym słoiku). Przed samym podaniem polewamy sałatę i mieszamy, aby sos dokładnie pokrył wszystkie liście. Na patelni roztapiamy 2-3 łyżki masła (może być też klarowane) i wrzucamy pokrojone na niezbyt cienkie plasterki pieczarki. Delikatnie solimy

MyCookBook.pl
Grillowane podudzia z kurczaka (bez kości) w orientalnym stylu podane z mieszanką sałat 154

płaskie łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru duża szczypta pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki na marynatę wsypujemy do miseczki i dokładnie ze sobą mieszamy, po czym polewamy nią drylowane podudzia i starannie je obtaczamy. Przykrywamy naczynie z zamarynowanym kurczakiem folią spożywczą i odstawiamy najlepiej na kilka godzin (lub całą noc) do lodówki. Następnie nie pozostaje nic innego

MyCookBook.pl
Polędwiczki z indyka z dżemem porzeczkowym i cukinią z grilla 144

oleju 1 łyżka tymianku 1 duża szczypta soli Dodatkowo: kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki Wykonanie: Każdą polędwiczkę delikatnie rozbijamy tłuczkiem, aby się lekko spłaszczyła. Mięso umieszczamy w misce, polewamy je olejem i mieszamy, aby dokładnie pokryło się cienką warstwą tłuszczu. Doprawiamy solą, pieprzem, a także majerankiem. Najlepiej odstawić mięso przynajmniej na godzinę w chłodne miejsce, aby mogło przejść smakiem

MyCookBook.pl
Makaron razowy z serem i truskawkami 165

twaróg i ponownie dokładnie blendujemy (możemy też zmiksowane truskawki po prostu wymieszać z serem łyżką). Na koniec dodajemy cukier i raz jeszcze mieszamy. Do miseczek nakładamy porcje makaronu, który polewamy kilkoma łyżkami serowo-truskawkowej masy. Dekorujemy pokrojonymi na kawałki truskawkami i listkami mięty. Smacznego

MyCookBook.pl
Jogurt grecki z musli i borówkami polany miodem 124

owocami bez dodatku cukru) garść świeżych owoców (u mnie borówki amerykańskie) 1 łyżka płynnego miodu (dowolnego) Wykonanie: Do miseczki przekładamy jogurt, posypujemy go musli oraz owocami i na koniec polewamy miodem. Przed samym spożyciem możemy wymieszać ze sobą wszystkie składniki. I gotowe! J Smacznego

MyCookBook.pl
Rozmarynowa polędwiczka wieprzowa z sosem śliwkowym 134

stopni. Powinna ładnie zbrązowieć i pozostać miękka i soczysta. Polędwiczkę wieprzową kroimy na lekko ukośne plastry ok. 5 minut po wyjęciu jej z piekarnika. Plasterki układamy na talerzu i polewamy je sosem śliwkowym. Podajemy np. z ryżem (użyłam jaśminowego). Smacznego

MyCookBook.pl
Sałatka ze szpinaku i truskawek z dressingiem miodowo-balsamicznym 116

Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy ocet, dodajemy miód, olej, szczyptę chilli, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki i przyprawy połączyły się ze sobą. Dressingiem polewamy szpinak i truskawki na ok. 5-10 minut przed podaniem. Smacznego

MyCookBook.pl
Budyń z dyni 149

konsystencja budyniu będzie gładka i gęsta. Znów stawiamy garnek z budyniem na małym ogniu i podgrzewamy tylko do momentu zagotowania. Budyń od razu przelewamy do salaterek/miseczek. Przed podaniem polewamy dowolnym sokiem lub syropem owocowym. Budyń można jeść na ciepło i na zimno. Smacznego! *Jeśli nie dysponujemy gotowym puree z dyni wówczas surową dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach

MyCookBook.pl
Halloween'owe tagliatelle 153

napojów wycinamy małe, zielone kółeczka, które posłużą nam za źrenice :) Można zrobić to także nożyczkami. Ugotowany makaron odcedzamy i hartujemy zimną wodą, a następnie nakładamy na przygotowane talerze. Polewamy go gorącym pomidorowo-mięsnym sosem, na którym układamy kulki mozarelli, a na nich bazyliowe kółeczka. Smacznego

MyCookBook.pl
"Pajęczaki" - muffinki bananowo-czekoladowe na Halloween 160

okazji Halloween zapraszam na bananowo-czekoladowe muffinki ozdobione słodką, czekoladową polewą z motywem pajęczyny :D Muffinki są bardzo smaczne, miękkie i pięknie pachną bananami. Roztapiająca się podczas pieczenia czekolada tworzy dodatkowo uroczy, marmurkowy wzorek :) Możecie trochę pobawić się w dekorowanie i zrobić np. białą pajęczynę na mlecznej czekoladzie lub też białą czekoladę zabarwić na pomarańczowo :) Za każdym razem efekt będzie

MyCookBook.pl
Tarta ze szpinakiem i pieczonym łososiem 172

Odstawiamy go do przestudzenia i na koniec mieszamy z roztrzepanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na uprzednio upieczonym i ostudzonym spodzie układamy połowę rozdrobnionego łososia oraz połowę szpinaku. Polewamy sosem. Ponownie układamy łososia i szpinak polewając całość resztą pozostałego sosu. Na koniec tartę posypujemy startym parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 minut

MyCookBook.pl
Risotto z cukinią i gruszką w czerwonym winie 115

wrzucamy na nią pokrojoną w ósemki gruszkę. Przesmażamy około 5-6 minut. Zalewamy gruszki winem dodajemy cytrynę i jałowiec. Gotujemy około 10 minut. Gotowe risotto wykładamy na talerz, polewamy sosem z czerwonego wina i układamy na szczycie gruszki. Smacznego

Kuba Gotuje
Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis 271

wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody.  Przygotowanym lukrem polewamy rogale marcińskie i od razu posypujemy siekanymi orzechami.   Więcej inspiracji jak dodać jesiennej oprawy naszemu daniu można znaleźć na stronie Westwing               Moje

Słodka Strona
Hummus z pieczoną dynią, czyli pasta z ciecierzycy 200

minut. Pianę, która będzie zbierać się nad wodą regularnie usuwamy. Ugotowaną ciecierzycę płuczemy (możemy odłożyć kilka kuleczek do późniejszej dekoracji) i miksujemy wraz z resztą składników na gładką pastę. Polewamy oliwą, posypujemy zatarem lub po prostu tymiankiem, suma kiem, sezamem i oregano. Smacznego

Be Fit Be Strong