polewa - 11092 przepisów (strona:342/740)

Owoce wczesnej jesieni pod kruszonką z płatków orkiszowych 112

limonki 20 gram masła 4 łyżki syropu daktylowego Owoce myjemy, śliwki i brzoskwinie pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Jabłka ścieramy na tarce. Owoce skrapiamy sokiem z limonki i polewamy połową syropu daktylowego. Wszystkie dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Płatki orkiszowe, masło i resztę syropu miksujemy w malakserze. Powstałą kruszonka posypujemy owoce i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Mango Papaja
Ciasto dyniowe z białą czekoladą 236

nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy 55 minut. Studzimy. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z łyżką masła.  Polewamy wierzch ciasta. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Szynka wieprzowa z siatki faszerowana jabłkami 208

siatkę włóż listki szałwi. Mięso ułóż w naczyniu do zapiekania i podlej bulionem. Ułóż resztę jabłek. Przykryj naczynie pokrywką i piecz w 180`C około 1,5 godziny. Polewaj od czasu do czasu ciepłym bulionem. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut przed pokrojeniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki z 3 składników 5810

trójkąt łyżeczkę powideł i zwijamy od szerszej części do węższej,  formujemy końce na kształt rogalika. Rogaliki pieczemy ok. 20-25 minut do zarumienienia w 180 stopniach. Po ostudzeniu polewamy lukrem: cukier puder ucieramy z podgrzanym sokiem. Na lukier posypujemy posypkę

Aga w kuchni
Ekologiczny makaron z dyniowym sosem "serowym" nie tylko dla wegan 192

wraz z cebulami gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Ugotowane warzywa odcedzamy, umieszczamy w misie blendera i miksujemy wraz z resztą składników (oczywiście prócz makaronu). Makaron polewamy sosem lub mieszamy go z nim w misce.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 387

sosu, przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 5-7 minut. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Wykładamy na talerz, polewamy sosem i układamy na wierzchu polędwiczki. Smacznego! The post Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Szarlotka sypana (kukurydziana) 144

szklanki cukru 120 gram masła 2 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu Mąkę mieszam z cukrem. Jabłka obieram, wydrążam nasiona i kroję w cienkie plastry. Polewam sokiem z cytryny i posypuję cynamonem. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i smaruję obficie masłem. Wysypuję 1/2 mieszanki suchych składników i układam na nich 30 gram masła (kroję w cieniutkie

Mango Papaja
Placuszki z dyni z pomarańczowym syropem 128

ogniu żeby ciasto zdążyło wyrosnąć i się upiec. Kiedy smażąc pojawia się małe dziurki nasz placuszek obracamy na drugą stronę i jeszcze chwile smażymy. Placuszki przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym syropem z pomarańczami. Uwaga: - pure możecie zrobić z wcześniej przygotowanej karmelizowanej dyni ( tutaj przepis), którą należy zblendować - możemy również przygotować od podstaw tj. obieramy dynię ok.300-350g, kroimy w kostkę

Kuchenne Wariacje
Sernik - Malina 388

postanowiłam poszukać kolejnego przepisu z użyciem malin. No i trafiłam w 10-tkę! Sernik - Malina, to wyśmienite połączenie delikatnego i mięciutkiego jak puch sernika z warstwą śmietanowo-malinową, i polewą z białej czekolady, która świetnie dopełnia całości. Spód: 200 g kruchych ciastek 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu 500 g mascarpone skórka starta z 1 cytryny

Świat Ciasta
Łatwe ciasto limonkowe 146

pieczenia. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polewam ciasto. Wierzch posypuję kolorowymi perełkami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Deser z jabłek z suszonymi owocami 214

myjemy i kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry. Kawałki jabłek przyprawiamy cynamonem i przyprawą do dań słodkich. Przekładamy je do pojemnika na ryż, dodajemy suszone morele i żurawinę. Polewamy wszystko sokiem z połowy pomarańczy. Pojemnik wkładamy na pierwszy poziom parowaru, zalewamy urządzenie wrzątkiem i włączamy na 8 minut. Po wyłączeniu, przekładamy owoce na talerz.  Czekam na wasze komentarze

Parowar Faceta
Ravioli ze szpinakiem i kozim serem na jajku z sosem cytrynowym 194

wystarczy łyżką delikatnie zgarnąć białko do środka, na żółtko. Jajko gotujemy około 3 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową, Jajko przekładamy na talerz, na nie nakładamy ravioli i całość polewamy sosem cytrynowo –śmietanowo -serowym. Przed podaniem żółtko przebijamy, żeby się rozlało. Posypujemy pieprzem i tymiankiem. Smacznego :) Rada: Kolejność  przygotowania dania: Sos przygotowujemy w momencie gotowania się wody na jajka

Moniki Smakołyki
Kluski leniwe – słodki obiad nie tylko dla leniuchów 10453

żeby nie przykleiły się do dna i gotujemy do wypłynięcia. Odcedzamy łyżką cedzakową, rozkładamy na talerze. Powtarzamy operację z każdą pozostałą częścią ciasta. Na rozpuszczonym maśle rumienimy tartą bułkę, polewamy nią gotowe leniwe kluski i posypujemy cukrem. To porcja dla dwóch głodnych dorosłych osób. SKŁADNIKI 500g dobrego, tłustego lub półtłustego twarogu 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Karo in the Kitchen