polewa - 11092 przepisów (strona:348/740)

Murzynek Bambo w ... polskim babcinym kajecie mieszka 187

czekoladowym,babcinym lub maminym. Którego najważniejszym składnikiem jest szczypta miłości, garść troski i dużo cierpliwości (do domowników wciąż polujących na wyżarcie surowej masy lub wyjedzenie upieczonego ale nie oblanego polewą) Składniki: 4jajka 200gram masła 1 i 3/4 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1/3 szklanka wody szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego

Fiolka w kuchni
Ser Halloumi z cudownym owocowym sosem. 192

drobną kosteczkę, a kolendrę dobrze siekamy. Dodajemy do owoców i mieszamy. Wyciskamy sok z całej limonki do mieszanki owocowej i na koniec posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Na koniec polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.  Odstawiamy niech się smaki dobrze przemieszają. Teraz ser halloumi kroimy w plastry ok. 1 cm i przesmażamy na złoty kolor na oliwie z oliwek

vegetanie
ZUPA KREM Z DYNI - jak zwykle ekspresowa. GOTOWANIE WG 5 PRZEMIAN. 165

dzieci nie widzą marchewki i cebuli). Kto nie ma, blenduje "żyrafą" w garnku. Już na talerzach posypujemy krem natką pietruszki (Drzewo), kilkoma łyżkami amarantusowego poppingu (Ogień) i na koniec polewamy lekko mleczkiem kokosowym (Ziemia), uzyskując rozgrzewającą i harmonizującą zupę na obiad czy kolację w zimny dzień. Dziś jedliśmy zagryzając gorącymi tostami ale można zrobić też grzanki i dodać bezpośrednio

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Puszyste pancakes z sosem borówkowym 177

pojawią się, a następnie przekładamy na drugą stronę. Zabieramy się za sos. W małym garnku wrzucamy umyte borówki, wodę i cukier. Gotujemy na małym ogniu aż uzyskamy konsystencję sosu. Polewamy nasze pancakes'y i jemy. Smacznego

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Pizza z kiełbaską i cebulką pieczona na kamieniu 175

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ciasto układamy na kamieniu podsypanym mąką.  Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Układamy pokrojoną w piórka cebulkę, plasterki kiełbaski i kostkę czerwonej papryki. Przykrywamy startym serem i posypujemy oregano. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 190 stopniach. Po wyciągnięciu

Aga w kuchni
paprykowe fryteczki z dipem czosnkowym 225

temperaturę do 250 stopni i pieczemy jeszcze maksymalnie 5-7 minut obserwując czy się nie przypalają na talerzu/półmisku wykładamy pokrojoną sałatę lodową, układamy na niej upieczoną paprykę, następnie polewamy dipem czosnkowym, posypujemy drobno posiekaną nacią pietruszki i opruszamy grubo mieloną solą

zobacz ich smak
Pierś z indyka z puree z żółtej marchewki 178

amarantusa  Przyprawy :    pieprz biały  papryka wędzona kmin rzymski mielony  pieprz cytrynowy  pieprz czarny kardamon Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki. Polewamy ją oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Kawałki piersi przyprawiamy pieprzem białym i cytrynowym, kminkiem rzymskim mielonym oraz papryką wędzoną. Żółte marchewki myjemy, obieramy i kroimy

Parowar Faceta
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki 188

pieprz oliwa    Piekarnik włączamy na 180 C, formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej skórką do góry umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory i paprykę, polewamy delikatnie oliwą. Dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę pokrojone na mniejsze kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.  Gdy warzywa się pieką, obieramy cebulę i czosnek i drobno

Kuchnia na wzgórzu
Jak zrobić szybką sałatkę do pracy ? Lunch do pracy ! 433

słoiczka wlewam musztardę, miód, oliwę i ciepłą wodę. Dokładnie mieszam i gotowe.  Pakuje słoiczek do pojemnika i gotowe ! A w pracy wyciągam pojemnik, z pojemnika słoiczek, odkręcam pokrywkę polewam sosem sałatkę, mieszam i gotowe.  Rano całość zajmuje mi 5 minut. Naprawdę !    Ostatnio zamiast kurczaka miałam – ser pleśniowy, kawałek kabanosa czyli tak naprawdę

Kuchnia na wzgórzu
Schab zapiekany z warzywami w sosie śmietanowo-musztardowym 338

cebulą. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół niego układamy ziemniaki, a na wierzch wykładamy cebulę z pieczarkami. Śmietany, jajko, łyżeczkę musztardy i przyprawy mieszamy ze sobą i sosem polewamy mięso. Schab zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut (najpierw pod przykryciem, na jakieś 20 minut przed końcem pieczenia, zdejmujemy pokrywkę

e-PrzepisyKulinarne
Kebab w chlebku pita 224

będzie rumiane i mięciutkie. Bułki kroję na połowy, ale nie do końca, tworząc kieszeń.  Na spód bułki układam posiekaną sałatę, na to mięso, następnie surówkę warzywną i całość polewam sosem czosnkowym, którego składniki wcześniej mieszam ze sobą SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
schab pieczony z wędzonymi śliwkami 154

słodkiej śmietany( najlepiej 30%). Całość zagotowujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem ( wcześniej próbujemy czy jet taka potrzeba, przecież sos z pod pieczeni jest już przyprawiany) i gotowe. Sosem polewamy porcję upieczonego schabu

Miód i pieprz
No ze MNĄ się nie napijesz?! Dylemat lodówkowy. 139

przykład o tu w Poznaniu... Student  w sumie i w domu  trudne życie ma. (takiemu to zawsze wiaterek w oczy) Wprawdzie jednak zachwyt na widok winiarki,fachowe polewanie,zbyt wprawne wychylanie kieliszka z "Kwaśnym Pawłem" czy też naprawa korkociągu nie sprzyja  aniołkowatemu wizerunkowi jaki student powinien utrzymywać w domu by dostać odpowiednią wałóweczkę i uposażenie konta

Fiolka w kuchni
Poznałam tajemnicę plackowania. 246

Otóż pierwszą i podstawową tajemnicą grubaśnych dobrych placków jest... nieżulenie nieżałowanie dodatków! Dlatego posypujcie je orzechami, polewajcie jogurtami i smakowitymi syropami,dodawajcie owoce,marchew,miodelki, nutellki, masło orzechowe lub miód. Wiedza tajemna. Poranne blogerskie plackowanie (lub wieczorne)i kwestia: To Tobie rano się chce?! Oczywiście skoro jestem na wagarach z prawa pracy(tych o 7.30) to jakąś tam pracę wykonać

Fiolka w kuchni
Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle 176

można je również pozbawić głów – chociaż nie jest to konieczne. Każdą z nich solimy, wkładamy do środka ząbek czosnku i kilka gałązek pietruszki, układamy w wysmarowanej oliwą formie, polewamy kieliszkiem białego wina i wstawiamy do gorącego pieca na ok. 20 minut. Podajemy z pieczywem. Po takim obiedzie nie mam już siły na DOLCE- czyli deser. Chociaż Giovanni kusi mnie

Patchwork