polewa - 11092 przepisów (strona:331/740)

Czekoladowe ciasto z buraka 163

papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Wierzch możecie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Owocowe wspomnienie lata - Chia z owocami 191

wrzucamy do garnuszka, dolewamy 2 łyżki wody i mieszając od czasu do czasu, czekamy aż owoce się rozpadną i stworzą pyszny sos. Przygotowane dzień wcześniej chia wyjmujemy z lodówki, polewamy sosem owocowym, ozdabiamy świeżymi owocami i miętą. A jaki jest Twój sposób na odczarowanie zimy?  Pozdrawiam, Ania

Mój Smak na Życie
Roladki schabowe i kluski śląskie 150

uzyskania pożądanej konsystencji sosu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Kluski śląskie Najlepsze są gdy przygotujemy je ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Idealne z roladkami i sosem. Moja babcia polewała je często skwarkami. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana jajko Ziemniaki ugotować, utłuc tłuczkiem i ostudzić. Dodatkowo przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dzięki temu kluski będą delikatne, bez grudek. Ziemniaki

Smakołyki Asi
Babka cytrynowa 151

białek. Ciasto przelewamy do foremki na babkę i pieczemy ok 50-60min godz w 170st C. Studzimy. Składniki na lukier ucieramy pałką i dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy, polewamy babkę i posypujemy wiórkami

Smakołyki Asi
Ciasto czekoladowo-cukiniowe 108

razem z cukinią i orzechami wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię i piec ok 45 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżkę masła lub oleju). Polać ciasto i posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi i migdałami

Smakołyki Asi
Dietetyczne truflowe ciasto czekoladowe (bez mąki i tłuszczu) 179

chudnij) i od razu wiedziałam, że będzie hitem! Ciasto stanowi świetną propozycję na zimowy podwieczorek. Podany poniżej przepis zawiera wprowadzone przeze mnie zmiany – zamieniłam fruktozę na ksylitol i pominęłam polewę. Pyszne, wilgotne, bez mąki i tłuszczu. Sama czekolada, pomarańcza, migdały, jajka i trochę słodyczy. Wyjątkowo pyszna alternatywa dla brownie :) Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania

Bazując na smaku
Sernik z budyniem, żurawiną i czekoladą 207

serem do pieca, zmniejszam temp do 220 stopni. Piekę z 10-15 minut po czym zmniejszam temp do 180 stopni i piekę 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewam sernik rozpuszczona czekolada z wodą, czekam , aż zastygnie i szpatułka do dekoracji kremu robię wzorki na wierzchu. Wstawiam do lodówki sernik na 1-2 godziny i można podawać

Różowa kuchnia
jabłka pieczone z płatkami owsianymi 128

łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki miodu wykonanie: Jabłka myjemy, ścinamy wierzch i wydrążamy środek. Płatki owsiane mieszamy z cynamonem oraz rodzynkami i taką mieszanką napełniamy jabłka. Wierzch posypujemy migdałami i polewamy miodem. Całość zapiekamy przez

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak duszony w zalewie miodowo - musztardowej 248

słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju sól (Składniki zalewy łączymy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia miodu) Kurczaka myjemy i układamy w żaroodpornym naczyniu, Polewamy zalewą i odkładamy na min. 3 h do lodówki (jeśli mamy możliwość to najlepiej na całą noc) Po tym czasie dusimy pod przykryciem na małym ogniu 1 godzinę (kilka razy

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 139

teaspoon of honey and leafs from half of rosemary twig). Heat everything together until the water evaporates, turn the heat off. Teraz nakładamy wszystko na talerz. Łososia polewamy dowolną (im większą tym lepszą ;)) ilością chutney’a obok nakładamy soczewicę. Zostało najprzyjemniejsze – smacznego! Now put everything on a plate. Put as much chutney as you like (the more

Martyna Cooks
Ciasto marchewkowe 274

jednak wzbogacają one bardzo smak wypieku. Wierzch tzw. carrot cake zwieńcza zazwyczaj charakterystyczny frosting, przygotowany na bazie lekko słonego kremowego serka. Moje ciasto udekorowałam nieco inną, ulubioną przeze mnie polewą, przyrządzoną z ubitej słodkiej śmietanki i białej czekolady. Całość obowiązkowo posypałam dużą ilością orzechów. Brzmi wystarczająco zachęcająco? :) Swoje ciasto upiekłam w małej tortownicy o średnicy 17cm , dlatego jest takie wysokie

Smakołyki Bereniki
Trifle z jabłkami i karmelem 174

Cafe Amaretto ten pewnie zauważył, że ostatnio dominują tam przepisy łączące jabłka z karmelem. Można tam znaleźć t artę z jabłkami i sosem karmelowym oraz roladę jabłkową z polewą karmelową . Wszystko w związku z poszukiwaniem idealnego przepisu na karmel i metody jego przygotowania. Udało mi się w końcu to osiągnąć i spieszę wobec tego z przepisem na pyszny deser jabłkowo

Wiem co jem
domowy syrop z pigwy 368

korzenia imbiru wykonanie: Pigwę myjemy, kroimy w plasterki i usuwamy pestki. Imbir obieramy i również kroimy w plasterki. W słoju układamy na przemian pigwę z imbirem, każdą warstwę polewamy miodem. Słój zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce. Od czasu do czasu potrząsamy

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak w plastrach bekonu w sosie z pomidorków daktylowych 194

cebulą dymką, podlewamy śmietanką, dodajemy suszone i świeże pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę razem dusimy.  4. Na talerze nakładamy przygotowany makaron, układamy pocięte w plastry filety drobiowe, polewamy sosem i posypujemy zieloną częścią dymki

Apetyczna babeczka
Ser kozi z jabłkiem i miodem 169

sera koziego 1,5 jabłka 1 łyżka miodu garść orzechów włoskich i/lub płatków migdałowych Jabłka kroimy na małe cząstki, wykrawamy gniazda nasienne, dodajemy ser, orzechy i/lub migdały, polewamy wszystko miodem i voilà – pyszne śniadanie gotowe ! Odkąd wyleczyłem się z cukrowego nałogu, jestem bardziej wrażliwy na słodycz i dla mnie to danie jest trochę za słodkie, więc bardzo lubię złamać

PaleoSMAK