placki - 22990 przepisów (strona:65/1533)

Placuszki jogurtowe wypiekane na śniadanie lewą ręką 139

solą. Wymieszaj  do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzej patelnię teflonową i nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smaż  na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty(...)placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włóż w każdego placka plasterki rabarbaru. Przewróć placki na drugą stronę i smaż  do zrumienienia, Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze wyczyść ręcznikiem papierowym. Podawaj je jak ja z gęstym jogurtem i syropem klonowym lub jak sobie wymyślisz. A teraz odpowiedź dlaczego lewą ręką? Upadłam w ogrodzie

Gotuj Sam!
Ciasto miodowe przekładane masą budyniową 147

Smaczne ciasto, ale dopiero na drugi dzień jak placki miodowe nasiąkną i zmiękną od masy budyniowej. Placki miodowe 3 szkl.mąki 1 szkl.miodu 125 g margaryny 2 jajka 1 łyżka sody K rem budyniowy: 0,5 l  mleka 200 g  masła 0,5 szkl.cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej(...)zimnym mleku rozmieszać mąki. Wlać do gotującego się mleka cały czas mieszając. Następnie dodać masło i dokładnie wymieszać.Gorącą masą przekładać upieczone placki miodowe.U mnie na jednym placki jest dżem, ale to niekoniecznie.Przełożone placki polać polewą i dowolnie udekorować.Odstawić na kilka godzin, a najl ,aby placki zmiękły od masy budyniowej

Moje domowe kucharzenie
Placki ziemniaczane 240

Dodajemy jajka, żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, mąkę i skrobię. Mieszamy do połącznia wszystkich składników. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i kładziemy łyżką porcje ciasta ziemniaczanego formując placki. Smażymy z obu stron na rumiano, mają być chrupiące. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Placki ziemniaczane podane z jogurtem naturalnym to błyskawiczne danie na piątek(...)Polsce – około 8 mln ton). - W Peru utworzono największy na świecie bank genów ziemniaka. Znajduje się w nim ponad 10 tysięcy odmian tego warzywa . Wydrukuj przepis The post Placki ziemniaczane appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Czekoladowe pancakes – czyli pyszne śniadanie 222

dodatek słodkich wiśni dopełniły całości Z podanych przez autorkę składników powinno wyjść 12 sztuk placków, przeliczyłam składniki tak aby otrzymać sztuk 18, ponieważ stwierdziłam, że 12 może być troszkę za mało, a lepiej żeby kilka zostało niż miało braknąć. Ku mojemu zdziwieniu, stałam przy plackach chyba z godzinę, a z przeliczonych składników wyszło mi chyba ze 40 sztuk placków(...)autorka robiła pancakes wielkości naleśników, w każdym razie naszym śniadaniem najadłaby się spokojnie 4 osobowa rodzina (i jeszcze by zostało ). Składniki na około 40 sztuk placków takich jak na zdjęciu (smażyłam po 3 placki na patelni o średnicy 26cm): – 5 jaj – 500 ml mleka – 100 g roztopionego masła – 100 g cukru (0,5 szklanki

Relaxtime
Socca, farinata, czyli włoski placek z ciecierzycy 114

moim blogu. Bardzo lubię te okrągłe ziarenka, są bardzo smaczne i zdrowe. Jakiś czas temu podawałam przepis na   mąkę z ciecierzycy (besan) , dziś zapraszam na pyszne włoskie placki przygotowane właśnie z tego rodzaju mąki. Podałam je z  hummusem  i ziarenkami granatu. Wyszło pysznie ! Mój placek wyszedł nieco grubszy, więc jeśli wolicie cieńsze(...)wrzucamy do ciasta wraz  z tymiankiem. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Foremkę obficie smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy około 30 minut, aż placek ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika placek posypujemy grubą solą i pieprzem. Gdy placek lekko przestygnie kroimy go na części i podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Tortilla inaczej czyli .... 203

samo. W między czasie ścieram ser na tarce i kroje szynkę. Gdy druga tortilla będzie już gotowa wyłączam gaz. W tym czasie robię jajko sadzone. Rozsypuję ser na placek tortilli który jest na patelni układam na środek jako sadzone lekko posypuję serem jajko - układam szynkę i posypuje reszta sera(...)przykrywam drugim plackiem tortilli. Całość podsmażam aż spód będzie chrupiący (nie przypal). Odwracam na druga stronę i robię to samo co wcześniej. Pokrój na cztery części.   Tostowa tortilla z jajkiem sadzonym i serem SKŁADNIKI: 88 g sera morskiego (może być inny)  101 g jako sadzone  ( na maśle bądź margarynie, doprawione solą ziołową)  2 placki tortilli

Misz-masz by Domi
Placuszki cukiniowo-marchewkowe z sosem czosnkowym 162

odmiany fety. Podane oczywiście z sosikiem czosnkowym. Nie będę ukrywać, że uwielbiamy placki z cukinii. To niepozorne warzywo musiał wymyśleć ktoś przebiegły, bo powstają z niego niesamowicie dobre placki czy ciasta. Placki świetnie chrupią, jest w nich wyczuwalna nutka i cebulki i czosnku i fety, czyli tego, co tygryski u nas w domu lubią najbardziej. Robiąc(...)placki należy pamiętać o dokładnym odciśnięciu cukinii, gdyż w przeciwnym razie placki będą się rozpadać. Na patelnię nie wlewajmy też zbyt dużej ilości tłuszczu, bo placki nam się nie usmażą, a będą się gotować. Dość gadania, przejdźmy do konkretów, czyli przepisu na placki cukiniowo-marchewkowe. Drukuj Placuszki cukiniowo-marchewkowe z sosem czosnkowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php

Mieszam w Garnku
Ciasto Marysieńka 207

dodajemy pojedynczo żółtka. Pozostałe suche składniki mieszamy razem i wsypujemy powoli do białek, mieszając łyżką do połączenia. Ciasto przelewamy na blaszkę 20x25xm. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. placek orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier do uzyskania błyszczącej piany. Następnie wsypujemy obie mąki i starte orzechy. Na końcu dodajemy łyżkę płynnego miodu. Mieszamy. Placek przelewamy na blaszkę o tych samych wymiarach co biszkopt, czyli 20x25cm i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt i placek piekłam jednocześnie w piekarniku na włączonym termoobiegu, jeśli nie macie takich samych blaszek to można upiec jedno po drugim. krem: 350 ml mleka gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka

Aga w kuchni
Placek ziemniaczany z gulaszem 150

Placek ziemniaczany z gulaszem to dzisiejsza propozycja na obiad. Ja jestem wielkim miłośnikiem placków ziemniaczanych,a moja rodzinka zwolennikami mięsa. Ponieważ wczoraj był postny obiad to dzisiaj można sobie pozwolić na takie sycące i smaczne danie. Placek możecie podać również z sosem pieczarkowym , a przepis znajdziesz tutaj  , a jeśli macie ochotę na placki ziemniaczane z marchewką(...)czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Placki 1 kg  ziemniaków 2 jajka 1 cebula 3 łyżki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać jajka, mąkę , cebulę

O kuchni z uczuciem
Placki ziemniaczane z pastrami 132

odejść od tego trendu i połączyć amerykańskie pastrami z kuchnią polską. Dziś w takim razie zapraszam Was na pyszne chrupiące placki ziemniaczane podane z aromatycznym pastrami na ciepło. Placki ziemniaczane z pastrami Czas przygotowania: 40 minut Składniki Placki: 500 g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/4 łyżeczka soli olej do smażenia Farsz(...)smażymy przez kolejne 5 minut. Jeśli uznamy, że farsz jest za mało w przyprawiony solimy go i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy olej. Musi go być sporo, tak aby placki delikatnie w nim pływały. Na gorący olej wykładamy po jednej łyżce ciasta na jeden placek, wyrównujemy i smażymy z obydwu stron na złocisty kolor. Placki wykładamy

Kulinarne przygody Gatity
Placki ziemniaczane nadziewane mięsem 150

placki ziem,niaczane z cukrem, z majonezem czy też ketchupem – zapewne wersji jest tyle co osób, które je lubią. Pewnego dnia w przepisach mamy znalazłam przepis na Placki ziemniaczane nadziewane mięsem – początkowo myślałam że to przepis na placek zbójnicki lub po zbójnicku, ale okazał się być inną wersją placka […] The post Placki

Magiczny Garnek
Placki z wędzoną makrelą i buraczkami 162

Placki z wędzoną makrelą i buraczkami Składniki na 24-30 placków: Placki 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 ml mleka 2 jaja (osobno białka i żółtka) 200 g mąki pszennej lub orkiszowej 200 g mąki gryczanej sól 50 g masła masło klarowane lub olej do smażenia 1 duża wędzona makrela Buraczki 4-5 niedużych buraczków(...)stron na złoto-brązowy kolor. Przechowywać w cieple do czasu usmażenia wszystkich placków – np. w podgrzanym żeliwnym garnku lub piekarniku nagrzanym do ok. 80°C. Podgotowane buraki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić buraczki. Chwilę podsmażyć. Powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne. Na usmażone placki nakładać porcję buraczków i kawałek ryby. Przykryć sosem chrzanowym, posypać szczypiorem

Pełny talerz
Placki ziemniaczane 129

kiełbaski (taki lubimy najbardziej). Albo na słodko, z gęstą śmietaną i cukrem (to dla mnie smak dzieciństwa). Warto dla nich popracować nad bicepsami przy tarciu ziemniaków :) Składniki: na ok. 16 placków o śr. ok. 8 cm 6 dużych ziemniaków 2 jajka ok. 1 szklanka mąki (musicie sprawdzać konsytencję w trakcie mieszania masy) olej opcjonalnie do wersji wytrawnej: 1-2 cebule sól(...)uzyskania odpowiedniej konsystencji (masa powinna być gęsta i odpadać od łyżki „płatami”). Do wersji wytrawnej dodać także startą cebulę, sól i pieprz. Na patelni dobrze rozgrzać olej. Placki nakładać dużą łyżką lub chochelką – formować placki o średnicy około 8-10 cm. Smażyć na złoto z obu stron. Na słodko – na plackach zrobić

Pociąg Do Kuchni
Placki ziemniaczane zapiekane z kurczakiem i serem 183

Uwielbiam placki ziemniaczane. Tym razem wzbogaciłam je zapiekając z kurczakiem i żółtym serem. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę. Placki po prostu rozpływają się w ustach. Potrawę podałam z sosem cygańskim, który otrzymałam od firmy WSP SPOŁEM. SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków, 1 jajko, 1,5 łyżki mąki, 1 filet z piersi kurczaka, 1 cebula, 10 dag sera żółtego(...)tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszam. 2. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcje masy, tworząc placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 3. Kurczaka kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję małą kostkę. Mięso razem z cebulą smażę około 10 minut na oleju. Oprószam solą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Leon ciasto siostry Anastazji 4285

Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam. Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki(...)make zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wlewamy do foremki , wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy ok. 30 minut. Placek miodowy : Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym , następnie zlepiamy w kule. Wylepiamy dno foremki pokrytej papierem do pieczenia. Ja upiekłam 2 takie placki w temp. 180 C przez

Słodkości i nie tylko