placki - 22990 przepisów (strona:65/1533)

Leon ciasto siostry Anastazji 1900

Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam. Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki(...)make zmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wlewamy do foremki , wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy ok. 30 minut. Placek miodowy : Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym , następnie zlepiamy w kule. Wylepiamy dno foremki pokrytej papierem do pieczenia. Ja upiekłam 2 takie placki w temp. 180 C przez

Różne smaki w kuchni
PLACKI ZIEMNIACZANE 107

PLACKI ZIEMNIACZANE   Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjne placki ziemniaczane . Placki  z zewnątrz są bardzo chrupiące, a w środku miękkie. Możemy je podać z gęstą śmietaną, cukrem, majonezem lub z dużą ilością zielonej sałaty - aby danie było nieco 'lżejsze' . Polecam przepis na placki ziemniaczane. SKŁADNIKI: 1kg ziemniaków 2 jajka 2 średnie cebule około 2 czubate(...)startych ziemniaków dodajemy jajka, cebulę, śmietanę oraz mąkę pszenną (ilość mąki zależy tak naprawdę od jakości i rodzaju ziemniaków - ważne, aby nie sypać mąki zbyt wiele, ponieważ placki wyjdą wówczas 'gumowate') - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy, aby nie pozostały grudki mąki. Krok 4. Masę ziemniaczaną nabieramy łyżką i kładziemy na gorący olej lub masło klarowane (placki

Moja Książka Kucharska
Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) 348

pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne, i pożywne danie.  Placki Ziemniaczane z Gulaszem Wieprzowym (ze Schabu) - Składniki: ok. 6 00 g schabu 3 duże ząbki czosnku 4 liście laurowe(...)olej łyżeczka musztardy sarepskiej łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie) czubata łyżka kwaśnej śmietany 12-18% (opcjonalnie) przyprawy: słodka papryka ostra papryka czosnek w proszku pieprz tymianek ma j eranek sól Placki Ziemniaczane: 5 duż ych ziemniak ów (1kg po obraniu) 2 duże cebule 2 jajk a dość czubata łyżka mąki ziemniaczanej dość czubata łyżka mąki pszennej płaska łyżeczka soli pieprz

Słodka Strona
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y 11320

się najbardziej podoba i czy chcecie więcej takich inspiracji Tortilla z kurczakiem, gruszką i serem feta Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 1 placek tortilla 100 g piersi z kurczaka ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego garść mix sałat – około 30 g 60 g (1/4 sztuki) gruszki(...)zawinąć w rulon. Gotowe w 15 minut.   Tortilla z łososiem, serkiem i rukolą Czas wykonania: 5 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 1 placek tortilla 50 g serka kanapkowego 50 g łososia wędzonego w plastrach garść rukoli Przygotowanie: Placka do tortilli wysmarować serkiem, posypać rukolą i wyłożyć kawałki łososia. Całość

KuchniaWeDwoje.pl
Placki ziemniaczane z marchewką 159

Startą masę dokładnie odsączyć na drobnym sicie. Zazwyczaj w masie jest dużo wody a odsączenie jest gwarancją smacznych, chrupiących placków bez nadmiaru tłuszczu. Do odsączonej masy dodać jajko, mąkę i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać olej. Placki nakładać łyżką (u mnie ok 2 łyżki na placek). Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Placki odwracamy tylko raz i dopiero kiedy ładnie się zarumienią od spodu. Po usmażeniu placki można odsączyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem

Ze smakiem i z pasją
Placki ziemniaczane z marchewką i curry 139

dobrze wymieszać. 2. Smażenie Na 2 patelniach rozgrzać olej. Ja używam oleju "3 ziarna" z racji bardzo dobrych walorów smakowych. Smażyć z dwóch stron do zarumienienia, nakładając na patelnie placki wielkości dłoni. Kiedy placki znajdują się na patelni, można je rozprowadzić łyżką stołową w celu uzyskania jednakowej grubości. Unikniemy wtedy podpiekania na narożnikach , a placek będzie równ(...)curry w plackach ziemniaczanych daje ciekawy, orientalny smak. Na zakończenie czeka nas ostra nuta curry, która wspaniale komponuje się w połączeniu ze słodką marchewką. Chętni mogą dosłodzić placki cukrem trzcinowym, choć według mnie marchew dostarcza już optymalnej ilości słodyczy

Pij soki wyciskane
Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami oraz "Niewinność" 207

pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja - wzorem Mamy - najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych placków, a dopiero potem biorę się za lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je ponownie rozwałkować(...)wykroić placki. Przygotować miseczkę z przegotowaną wodą i pędzelkiem. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, posmarować wodą brzegi placka, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2-3 minut. Wyjąć pierogi na durszlak i polać zimną przegotowaną lub przefiltrowaną wodą. Przełożyć na talerz

Weekendy w domu i ogrodzie
Placuszki jogurtowe wypiekane na śniadanie lewą ręką 112

solą. Wymieszaj  do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzej patelnię teflonową i nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smaż  na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty(...)placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włóż w każdego placka plasterki rabarbaru. Przewróć placki na drugą stronę i smaż  do zrumienienia, Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze wyczyść ręcznikiem papierowym. Podawaj je jak ja z gęstym jogurtem i syropem klonowym lub jak sobie wymyślisz. A teraz odpowiedź dlaczego lewą ręką? Upadłam w ogrodzie

Gotuj Sam!
Ciasto miodowe przekładane masą budyniową 115

Smaczne ciasto, ale dopiero na drugi dzień jak placki miodowe nasiąkną i zmiękną od masy budyniowej. Placki miodowe 3 szkl.mąki 1 szkl.miodu 125 g margaryny 2 jajka 1 łyżka sody K rem budyniowy: 0,5 l  mleka 200 g  masła 0,5 szkl.cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej(...)zimnym mleku rozmieszać mąki. Wlać do gotującego się mleka cały czas mieszając. Następnie dodać masło i dokładnie wymieszać.Gorącą masą przekładać upieczone placki miodowe.U mnie na jednym placki jest dżem, ale to niekoniecznie.Przełożone placki polać polewą i dowolnie udekorować.Odstawić na kilka godzin, a najl ,aby placki zmiękły od masy budyniowej

Moje domowe kucharzenie
Placki ziemniaczane 203

Dodajemy jajka, żółtko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, mąkę i skrobię. Mieszamy do połącznia wszystkich składników. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i kładziemy łyżką porcje ciasta ziemniaczanego formując placki. Smażymy z obu stron na rumiano, mają być chrupiące. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Placki ziemniaczane podane z jogurtem naturalnym to błyskawiczne danie na piątek(...)Polsce – około 8 mln ton). - W Peru utworzono największy na świecie bank genów ziemniaka. Znajduje się w nim ponad 10 tysięcy odmian tego warzywa . Wydrukuj przepis The post Placki ziemniaczane appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Czekoladowe pancakes – czyli pyszne śniadanie 195

dodatek słodkich wiśni dopełniły całości Z podanych przez autorkę składników powinno wyjść 12 sztuk placków, przeliczyłam składniki tak aby otrzymać sztuk 18, ponieważ stwierdziłam, że 12 może być troszkę za mało, a lepiej żeby kilka zostało niż miało braknąć. Ku mojemu zdziwieniu, stałam przy plackach chyba z godzinę, a z przeliczonych składników wyszło mi chyba ze 40 sztuk placków(...)autorka robiła pancakes wielkości naleśników, w każdym razie naszym śniadaniem najadłaby się spokojnie 4 osobowa rodzina (i jeszcze by zostało ). Składniki na około 40 sztuk placków takich jak na zdjęciu (smażyłam po 3 placki na patelni o średnicy 26cm): – 5 jaj – 500 ml mleka – 100 g roztopionego masła – 100 g cukru (0,5 szklanki

Relaxtime
Socca, farinata, czyli włoski placek z ciecierzycy 85

moim blogu. Bardzo lubię te okrągłe ziarenka, są bardzo smaczne i zdrowe. Jakiś czas temu podawałam przepis na   mąkę z ciecierzycy (besan) , dziś zapraszam na pyszne włoskie placki przygotowane właśnie z tego rodzaju mąki. Podałam je z  hummusem  i ziarenkami granatu. Wyszło pysznie ! Mój placek wyszedł nieco grubszy, więc jeśli wolicie cieńsze(...)wrzucamy do ciasta wraz  z tymiankiem. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Foremkę obficie smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy około 30 minut, aż placek ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika placek posypujemy grubą solą i pieprzem. Gdy placek lekko przestygnie kroimy go na części i podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Tortilla inaczej czyli .... 178

samo. W między czasie ścieram ser na tarce i kroje szynkę. Gdy druga tortilla będzie już gotowa wyłączam gaz. W tym czasie robię jajko sadzone. Rozsypuję ser na placek tortilli który jest na patelni układam na środek jako sadzone lekko posypuję serem jajko - układam szynkę i posypuje reszta sera(...)przykrywam drugim plackiem tortilli. Całość podsmażam aż spód będzie chrupiący (nie przypal). Odwracam na druga stronę i robię to samo co wcześniej. Pokrój na cztery części.   Tostowa tortilla z jajkiem sadzonym i serem SKŁADNIKI: 88 g sera morskiego (może być inny)  101 g jako sadzone  ( na maśle bądź margarynie, doprawione solą ziołową)  2 placki tortilli

Misz-masz by Domi
Placuszki cukiniowo-marchewkowe z sosem czosnkowym 130

odmiany fety. Podane oczywiście z sosikiem czosnkowym. Nie będę ukrywać, że uwielbiamy placki z cukinii. To niepozorne warzywo musiał wymyśleć ktoś przebiegły, bo powstają z niego niesamowicie dobre placki czy ciasta. Placki świetnie chrupią, jest w nich wyczuwalna nutka i cebulki i czosnku i fety, czyli tego, co tygryski u nas w domu lubią najbardziej. Robiąc(...)placki należy pamiętać o dokładnym odciśnięciu cukinii, gdyż w przeciwnym razie placki będą się rozpadać. Na patelnię nie wlewajmy też zbyt dużej ilości tłuszczu, bo placki nam się nie usmażą, a będą się gotować. Dość gadania, przejdźmy do konkretów, czyli przepisu na placki cukiniowo-marchewkowe. Drukuj Placuszki cukiniowo-marchewkowe z sosem czosnkowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php

Mieszam w Garnku
Ciasto Marysieńka 173

dodajemy pojedynczo żółtka. Pozostałe suche składniki mieszamy razem i wsypujemy powoli do białek, mieszając łyżką do połączenia. Ciasto przelewamy na blaszkę 20x25xm. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. placek orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier do uzyskania błyszczącej piany. Następnie wsypujemy obie mąki i starte orzechy. Na końcu dodajemy łyżkę płynnego miodu. Mieszamy. Placek przelewamy na blaszkę o tych samych wymiarach co biszkopt, czyli 20x25cm i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt i placek piekłam jednocześnie w piekarniku na włączonym termoobiegu, jeśli nie macie takich samych blaszek to można upiec jedno po drugim. krem: 350 ml mleka gotujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka

Aga w kuchni