placki - 22990 przepisów (strona:57/1533)

PLACKI CUKINIOWO-ZIEMNIACZANE (z piekarnika) 116

Ostatnio chodziły za mną placki ziemniaczane i cukiniowe, a że nie mogłam się zdecydować, na które mam bardziej ochotę to postanowiłam zrobić miks... i tak powstały placki cukiniowo-ziemniaczane 😉 Aby placki były zdrowsze i mniej kaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku i zamiast zwykłej mąki dać pełnoziarnistą. Podałam do nich sos ogórkowo-czosnkowy . Plusem pieczenia w piekarniku(...)oczywiście oprócz tego, że są mniej tłuste, jest to, że wszystkie placki pieczemy razem w tym samym czasie i nie musimy stać i ich pilnować. Minusem natomiast jest to, że trzeba na nie długo czekać. Ale warto! Placuszki wyszły pyszne i ledwo wyciągnęłam je z piekarnika, a wszystkie zniknęły 😉 Składniki: 1 duża cukinia 2 ziemniaki 1 cebula 1 jajko

Kuchnia MagdaLeny
Delikatne placuszki z maślanką i jabłkiem 166

zawsze mam problem. Jaki? Bo pasują i na śniadanie i na obiad i na kolację. I teraz w lato, chciałoby się to wykorzystywać I tak u nas w lato placki zjadamy pod różnymi postaciami. Od tych tradycyjnych z owocami czy cukrem pudrem po placki z bobu czy cukinii. Każde dobre na swój sposób. Na słodko lub wytrawnie. Dzisiaj(...)wcinamy. Ja pamiętam, że w dzieciństwie nie lubiłam placków, a już tych z jabłkami wybitnie. Kto wtedy słyszał o ręczniczkach papierowych? Nikt! I te placuchy jabłkowe były dość tłustawe, niestety. Nie wchodziły mi. Wolałam ziemniaczane, ale też akceptowalne z trudem. Na szczęście gusta się zmieniają i dzisiaj nierzadko odbywamy walkę o placki. Niby każdy z dobroci serca tego ostatniego

Mieszam w Garnku
Placindy mołdawskie z fetą, twarogiem i ziołami 613

placindy dzielimy sobie na 4 równe porcje. Jedną zostawiamy, resztę chowamy żeby nie obsychała. Stolnice posypujemy odrobiną mąki, umączamy dłonie – z ciasta toczymy kulę którą rozpłaszczamy na placek. Placek rozwałkowujemy cienko w okrąg na stolnicy, na grubość około 2,5-3mm, nie więcej. Środek rozwałkowanego placka smarujemy łyżeczką oleju, rozkładamy ¼ mieszanki serów. Posypujemy szczypiorem i cebulką(...)ciasta. Gotowe placindy odkładamy na deskę posypaną lekko mąką, żeby się nie przykleiły. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oleju, na małym ogniu. Na gorący tłuszcz wkładamy placek – smażymy około 6 minut na jedną stronę – ciasto powinno się napuszyć, podrosnąć (to dzięki mieszance kwaśnego kefiru i sody!), nie może w środku zostać surowe. Przewracamy na drugą stronę

Karo in the Kitchen
Placek po węgiersku 209

lubi je w innej formie, jedni z dodatkiem soli i niczego więcej, inni z różnej maści sosami a jeszcze inni... z cukrem :) Moja wersja placek po węgiersku to placek ziemniaczany z mięsnym sosem i dodatkiem śmietany. Jest aromatyczny, chrupiący i niezwykle syty! Składniki: 5 ziemniaków 2 duże cebule 1 jajko 4 łyżki mąki olej 300 g mięsa wieprzowego(...)Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju, najlepiej na małej patelce - rozkładając masę na całej jej wielkości. Smażymy na złoty kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Placki polewamy przygotowanym sosem gulaszowym oraz podajemy z porządnym kleksem śmietany. Posypujemy koperkiem. Smacznego

Taste Therapy
Burrito z wołowiną i guacamole 163

dodajemy sól, około 1/3-1/2 łyżeczki i wszystko mieszamy rozgniatając widelcem lub, jeśli awokado nie jest zbyt miękkie, możemy posłużyć się blenderem. Gotowe. Teraz czas na tortille. Składniki na 12 placków o średnicy około 22-24 cm to: 340 g mąki pszennej (550) 340 g mąki krupczatki 7 łyżek oleju płaska łyżeczka soli 360 ml wrzącej wody Oba gatunki mąki mieszamy(...)chwili otrzymamy sprężyste, gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by przestygło. Dzielimy nożem na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy kulkę i rozwałkowujemy na dość cienkie, wręcz lekko prześwitujące placki. Skład ciasta sprawia, że nie przykleja się do stolnicy. Czysta i prosta robota :) Placki nie muszą być idealnie okrągłe, ale jeśli chcecie, możecie je przyciąć przykładając na wzór

Pichceniomania
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM POMARAŃCZOWYM I KAJMAKIEM 433

piecze się krótko w trzech tortownicach, ale nie martwcie się, jeśli nie macie ich u siebie. Zmiksowana masa na ciasto może bowiem spokojnie poczekać do następnego pieczenia, wiec możecie placki upiec po kolei. Przygotowanie kremu to również dosłownie kilka chwil, potem pozostaje już tylko składanie tortu. Dla mnie osobiście jak zwykle największą frajdą było dekorowanie tortu :) Te wszystkie suszone(...)nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno 3-ch tortownic o wymiarach 21 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. UWAGA: Jeśli nie masz 3-ch tortownic możesz placki upiec po kolei. Ja piekłam najpierw dwa, a potem trzeci. Zmiksowana masa na ciasto może poczekać. W jednej misce wymieszaj suche składniki (oprócz cukru) tj: mąkę, przyprawę piernikową, proszek

Słodko-Słony Świat Ilony
DROŻDŻOWE CIASTO PROFI 152

cierpliwości można pokombinować i przy tym dobrze się bawić. Dla takich jak ja to zabawa i miło spędzony czas w kuchni. Wygląd końcowy może zaskoczyć niejedną osobę.  Placek można zajadać popijając barszczykiem. Jest smaczny na ciepło jak i na zimno.  SKŁADNIKI: Ciasto: mąka pszenna 450 g. + do podsypywania drożdże suche 8 g.  mleko ciepłe(...)wyrośnięcia, podwojenia masy.  Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać razem z groszkiem i pasztetem.  Ciasto drożdżowe podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Na dwóch plackach odrysować nożem talerz średniej wielkości. Na jednym wyłożyć farsz. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem i przykryć drugim okrągłym plackiem. Boki docisnąć widelcem, aby ciasto

Kuchnia Paulettes
Piernik staropolski 1356

czasie ciasto należy wyjąć z lodówki i ocieplić (tuż po wyjęciu jest twarde i mało plastyczne) - ocieplone ciasto należy podzielić na trzy części i przygotować trzy duże placki, lub tak jak ja podzielić na dwie równe części, jedną zostawić do wykonania pierniczków, drugą podzielić na trzy kawałki i rozwałkować na placki o grubości około 1cm i wymiarach formy(...)której będą pieczone (u mnie szeroka keksówka 25,5x12,5cm) - placki należy piec w 160-170 stopniach przez około 15-20 minut lub do tzw. suchego patyczka - nie należy piec ich za długo, gdyż ciasto może niepotrzebnie się przesuszyć - upieczone placki wystudzić, następnie oddzielić od siebie papierem do pieczenia, a całość owinąć folią spożywczą lub aluminiową i odłożyć

Smakołyki Bereniki
Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka 425

składniki na ciasto zagniatamy. Miękkie i elastyczne ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy je na wielkość foremki (łatwiej to zrobić bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem). Pieczemy 3 osobne placki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Czas pieczenia 1 placka około 17 minut. Twaróg mielimy w maszynce(...)mieszając, aż zrobi się gorąca. Mieszamy pół szklanki mleka z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej i wlewamy do sera, zagotowujemy. Gorącą masę wykładamy na pierwszy placek i przykrywamy drugim plackiem. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni. Ściągamy z ognia, dodajemy galaretkę i dobrze mieszamy. Gorące jabłka wykładamy na drugi placek i przykrywamy trzecim

Trzeci talerz
Placki ze szczypiorkiem, koperkiem i szpinakiem 158

koperkiem, pietruszką i szczypiorkiem. Nareszcie wiosennej zieleniny jest pod dostatkiem! Trzeba korzystać :) Takie placuszki doskonale nadają się również do szkolnego pudełka na drugie śniadanie lub do pracy. Polecam! Placki ze szczypiorkiem, koperkiem i szpinakiem około 30 szt. Placki: 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 500 ml maślanki 2 jajka 3 łyżki(...)posiekanego młodego szpinaku 2 garście rukoli ½ pęczka szczypiorku 1 łyżka natki pietruszki Sos: 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki szczypiorku sól Placki: Mąkę z proszkiem, sodą i solą wymieszać w misce. Dodać maślankę, jajka i olej. Wymieszać wszystko rózgą (trzepaczką), wsypać zieleninę i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, łyżką

Posadzone i zjedzone
Placki ziemniaczane a’la pizza 165

Lubicie placki ziemniaczane?   Ja bardzo. Różne. Dzisiaj mam dla Was (i dla siebie) placki ziemniaczane a’la pizza. Można je dowolnie dekorować, układać na wierzchu ulubione dodatki. Dokładnie tak jak przy komponowaniu pizzy. To co mamy w lodówce i to na co przyjdzie nam ochota. A więc... do pracy. Ja moje placki a’la pizza właśnie(...)miseczek.   Piekarnik ustawiłam na 180 °C. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na średniej patelni rozgrzałam łyżkę oleju i na gorący wyłożyłam masę z   jednej miseczki. Wygładziłam. Smażyłam placki (o średnicy około 17-18 cm) na rumiano z obu stron.   Pomidora sparzyłam i obrałam ze skórki i pokroiłam w paski. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki. Wędlinę pokroiłam

Kuchnia u Krysi
Pizzerinki z placków ziemniaczanych 197

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój). Pizzerinki z placków to świetne urozmaicenie dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Składniki na dodatki mogą być według Waszego uznania.  Podałam przykładowe, które znajdują się w mojej wersji na zdjęciu. Pycha! Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Dodatki: żółty ser pieczarki wędzony boczek(...)pomidorki koktajlowe szczypiorek sos kremowo-serowy (przepis na końcu) Dodatkowo: olej Sos kremowo-serowy: (*) 300 ml śmietany 18% 100g żółtego sera gałka muszkatołowa sól, biały pieprz Przygotować placki. Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką). Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Następnie na patelni rozgrzać solidną ilość oleju i za pomocą

Di gotuje
Placki sernikowo-bananowe 184

ciasto wydaje się Wam mało słodkie - dodajcie cukier. Ciasto jest dosyć gęste, ale jeśli wolicie cieńsze placuszki, to możecie dodać odrobinę mleka - wtedy łatwiej będzie formować mniejsze placki. Placki można smażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej, ale możecie także dodać odrobinę tłuszczu, wtedy placki będą też miały nieco chrupiącą skorupkę(...)wykładam na patelnię po 3 łyżki ciasta, co daje 3 placki. Dzięki proszkowi do pieczenia podczas smażenia na powierzchni placków powinny pojawić się bąbelki, to znak, że należy je przełożyć na drugą stronę. Kontrolujcie moc gazu, gdyż placki można łatwo przypalić. Z podanej porcji wychodzi ok. 12 grubszych placków. My najbardziej lubimy jadać te placuszki z masłem orzechowym

Cooking Monster
Placki z kwiatu Czarnego Bzu 159

mojprzepisna.pl | Placki z kwiatu Czarnego Bzu W zasadzie to pomysł na placki wymyślił mój mąż, więc jest to jego przepis, ale ja się z wami chętnie podzielę. Bardzo prosty przepis na kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym. Placki z dodatkiem wody gazowanej wychodzą pulchne, lżejsze. Można też użyć innego mocno gazowanego napoju lub piwa. Na blogu jest(...)mocno rozgrzaną patelnię, smażyć około 1-2 min na dużej mocy (u mnie 7 na 9), następnie gaz zmniejszyć (u mnie 4 na 9) do momentu aż powierzchnia placka od góry prawie się zetnie, uciąć grubsze łodyżki. Przewrócić na drugą stronę. Smażyć jeszcze 1 lub 2 minuty do zarumienienia. Można posypać cukrem pudrem. Podawać gorące. Smacznego! Placki

moj przepis na
Pankejki z kiwi 209

dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników.Rozgrzać patelnię [naleśnikarkę ]i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki kiwi.Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką

Moje domowe kucharzenie