ręką :) Większość z Was na pewno nie raz miała okazję jeść takie danie, ale czy próbowaliście już zrobić tortillę w domu? Jeśli nie, to teraz macie okazję :) Ja zrobiłam placki pszenno-kukurydziane. Oczywiście zabiegani mogą skorzystać z „gotowców”, jednak zachęcam do zrobienia ich własnoręcznie. Są dość proste do wykonania, a przede wszystkim nie zawierają żadnych sztucznych „polepszaczy”. Składniki(...)podwójna lub 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka (jakiej chcecie) 1 opakowanie mix-u sałat 2-3 pomidory 1 łyżka oleju sól pieprz Placki tortilli (ok. 7-8 sztuk): ok. 1/2-3/4 szklanki gorącej (nie wrzącej) wody 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju/oliwy 1 płaska łyżeczka soli Dip: 4 łyżki gęstego jogurtu
MyCookBook.plduża rozpiętość :) od 30 minut do 20 godzin. Można z tego zrobić rewelacyjny patent na domową imprezę, przygotować kilka porcji ciasta i co jakiś czas wstawiać do piekarnika kolejny placek zmieniając dodatki, albo przygotować wieczorem i rano upiec na śniadanie. Może też być zdrowszą wersją pizzy - wystarczy na upieczony placek rozsypać dodatki (ser, pomidor itp.) i zapiec(...)owak placek jest przepyszny, bezglutenowy, wegetariański, prosty w przygotowaniu i uzależniający ;) Przygotowaliśmy dwie wersje placka, jedną z czerwona cebulą, rozmarynem i czarnuszką, drugą z oliwkami, suszonymi pomidorami, rozmarynem i czosnkiem z dodatkiem zmielonej czarnuszki. Polecamy obydwa ale możecie się też ograniczyć do ciasta podstawowego, a po upieczeniu posypać placek grubą solą i świeżo mielonym pieprzem lub ziołami
SzczyptaSmaQokrągły placek o grubości około pięciu milimetrów. Placki ułożyłem na pergaminie i na każdy z nich nałożyłem taką samą ilość farszu. Po dwóch stronach skleiłem brzegi placka tworząc kształt przypominający łódkę - widoczny na zdjęciu. Brzegi placka podniosłem do góry, aby otulały farsz. Istotnym jest, aby solidnie zlepić łączenia ciasta, tak aby w czasie pieczenia nie rozklejały(...)się, dzięki czemu farsz nie będzie wypływał. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni i piekłem w nim tak przygotowane placki przez 20 minut. Po tym czasie wyjąłem placki z piekarnika, przy użyciu łyżki utworzyłem niewielkie zagłębienia w środku farszu i wbiłem tam całe jajka - po jednym do każdego placka. Całość ponownie umieściłem w piekarniku - tym razem
Wyprawy kulinarneósmej -12 stopni C. Po porannym spacerze trzeba było rozgrzać organizm i stąd pomysł na placki z dyni z dużą ilością rozgrzewających przypraw. Składniki ( na ok. 10 placków): ok. 500 g dyni (masa bez nasion) cebula 2 jajka czubata łyżka mąki z manioku (może być pszenna) łyżka startego imbiru płaska łyżeczka czerwonej czubrycy płaska łyżeczka soli pół łyżeczki kozieradki(...)Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 5 minut. Na patelni rozgrzać olej. Lepiej od razu rozgrzać dużą ilość, żeby potem nie dolewać i tłuszcz za bardzo nie wnikał w placki. Na olej kłaść po sporej łyżce masy i rozpłaszczać na patelni na placki. Smażyć po obu stronach na ładny kolor. Po usmażeniu placki odkładać na ręcznik papierowy
Weekendy w domu i ogrodziepierwszy placek i wyciągnąć go razem z papierem na deskę, potem wyłożyć foremkę drugim ciastem i również wyciągnąć je razem z papierem na deskę, a upiec dopiero trzeci placek. W ten sposób od razu po upieczeniu pierwszego placka drugie ciasto można włożyć do foremki i upiec. Na trzeci placek przed pieczeniem wykładamy masę orzechową! Placki(...)kasza się nie przypaliła. Studzimy. Miękkie masło miksujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodając po łyżce zimną kaszę mannę. Na pierwszy placek wykładamy masę mleczną. Przykrywamy ją drugim plackiem, na który wykładamy kajmak z puszki. Całość przykrywamy trzecim plackiem z masą orzechową. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto na bazie przepisu STĄD Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerzPlacek po zbójnicku czy placek po węgiersku nazwy różne ale chodzi o to samo. Pyszny sycący placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu. Gulasz zrobiłam z karkówki z dodatkiem pieczarek. Zapraszam na moją wersję. składniki: gulasz 600 g karkówki 1 cebula 250 g pieczarek 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 szklanki wody 2 listki laurowe sól,pieprz 1 łyżka majeranku(...)minut. Jeśli płyn za bardzo odparuje dolać wody. Gdy mięsko będzie już miękkie gulasz zagęścić odrobiną wody wymieszanej ze śmietaną i mąką lub samą mąką. Placki ziemniaczane Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Do masy dodać jajko i mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy usmażyć placki, w zależności
Monia miesza i gotujebrzegów formy i w dotyku miało taką biszkoptową strukturę. Można też zastosować sposób na ,,suchy patyczek" choć trzeba wziąć pod uwagę, że jest ono dość ciężkie i wilgotne.Gdy placek nam się upiecze a jest jeszcze gorący wyciągamy go z piekarnika i przekrawamy na pół i od razu przekładamy śmietaną - tak,tak ... samą śmietaną Placek ma dość ,,lepliwą" konsystencję(...)podłoża - w sumie dla mnie była to najtrudniejsza część przepisu (Mama okazała się niezbędna) przekrajanie gorącego, parzącego palce placka. Ale naprawdę warto...Przełożony placek odstawiamy do przestygnięcia.Placek jest wyśmienity! Serwatka która wytraca się ze śmietany pod wpływem gorącego ciasta wsiąka w nie dając niesamowity efekt bardzo wilgotnego placka a reszta śmietany w połączeniu ze słodyczą
sierotka maRysia w kuchniPani Dulska to ciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z dodatkiem pomarańczy. Słodycz ciasta przełamują jabłka, które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy(...)pomarańcze. Lubię to! :) Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto makowe (na 2 placki): 4 łyżki mąki pszennej (tortowej) 150 g margaryny 8 jajek 100 g miodu (płynnego) 150 g cukru pudru 50 g rodzynek 300 g suchego maku (lub 500 g maku z puszki) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka aromatu waniliowego Ciasto orzechowe (1 placek): 1 szklanka zmielonych
Trzeci talerzpatelni) smażyć z obu stron grube, złociste placki. Podawać gorące, bezpośrednio po usmażeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 10 placków. Przyprawę do ziemniaków można zastąpić łyżką vegety i szczyptą gałki muszkatołowej. Placki można podawać na słodko (z cukrem, z kwaśną śmietaną i cukrem, z musem jabłkowym) lub na słono (z gulaszem, ze smażoną kiełbasą(...)surówką z kiszonej kapusty, z sosem czosnkowym, z zupą-kremem jarzynowym, z sosem śmietanowo-grzybowym). Placki można smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu. Placki te są grubsze, większe, bardziej chrupiące i sycące od tradycyjnych. Placki należy smażyć na rozgrzanym, ale nie bardzo gorącym oleju. Inaczej spięką się z wierzchu, a wewnątrz pozostaną surowe. Źródło przepisu: Wielkie
Gospodyni MiejskaPlacki nadziane masłem orzechowym - brzmi cudownie i uwierzcie mi na słowo tak właśnie smakuje. Moim skromnym ( taaa....) zdaniem to najlepsze placki na świecie. Niestety zdjęcia nie odzwierciedlają ich wspaniałego smaku, ale dzisiaj za ich jakość musicie mi po prostu wybaczyć ;) Placki/ pancakes żytnie nadziane (w środku) masłem orzechowym, posypane cukrem pudrem Przepis: własny(...)delikatnie wymieszać. Patelnie rozgrzać, wlać na nią olej. Następie wlać na nią łyżkę stołową ciasta. Kiedy pojawią się pierwsze 'bąbelki' na placku, wtedy położyć na nim kółko z masła orzechowego* i przykryć je łyżką ciasta, placka obrócić i smażyć, aż będzie zarumieniony - nie śpieszcie się placuszki są grube i potrzebują trochę więcej czasu na patelni. W ten sam sposób
tost z dżememszybko musiałam sprawdzić jak placek smakuje. Ciasto podobne jest do ciasta na pizze, piecze się je jednak długo bo aż 45 minut, i w efekcie dostajemy pyszny gruby placek. Dodatkiem są tylko dojrzałe pomidory i cebula. Pyszne! Robiłam już nie raz. Z tej porcji zrobimy 2 małe lub jeden duży placek. Piekłam dwa placki , jeden(...)wielkości pasującej do foremki. Włożyć do formy. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st C Wyrośnięty placek polać równomiernie oliwą a następnie posypać pokrojoną w półkrążki cebulą. Na cebuli ułożyć plastry pomidora, posypać grubą solą morską, pieprzem i sporą ilością suchego
Stare Garyteż pierniczków. Ja właśnie tak robię. Można też upiec dwa pierniki i jeden dać komuś w prezencie. Można też upiec drugi na Nowy Rok, lub zrobić po prostu grubsze placki, ale wtedy trzeba je dłużej piec. Możliwości jest wiele. Pieczemy trzy placki, które przekładamy powidłami śliwkowymi i masą orzechową. Bezpośrednio po upieczeniu są one twarde(...)części. Każdą rozwałkuj na cienki placek bezpośrednio na papierze do pieczenia. Upiecz kolejno trzy placki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Upieczone placki wykładaj na kratę kuchenną i od razu zdejmij papier. Wystudź. Przygotuj masę orzechową. Wlej do rondelka śmietankę. Wsyp cukier i zmielone orzechy. Postaw na małym płomyku gazu i podgrzewaj, cały
Wiem co jemgotowe. Smakuje rewelacyjnie. Podpatrzyliśmy to u Madzi koleżanki na imprezie. Szybka przekąska i doskonale się spisuje na imprezach. Zdecydowanie polecamy. Przepis na sam placek podpatrzony na Vegazone . Placek (8 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 160 ml goracej wody 2 łyżki oleju szczypta soli W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą (gotujemy wodę, wyłączamy, czekamy(...)odpoczęcia na kilkanaście minut. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części, z każdej z nich formujemy kulkę, rozpłaszczamy dłonią i wałkujemy jak najcieniej potrafimy. To znaczy tak, żeby placek był 1-2 cm większy od średnicy patelni (skurczy się w trakcie smażenia). Ewentualnie w trakcie wałkowania można lekko podsypywać mąką, jeśli zajdzie taka potrzeba. Dodatkowo autorka Vegazone radzi
Marder&Marder Manufacturecoś dać, ale żeby jeszcze zjadły posiłek później. Placki bananowe są również innym pomysłem na śniadanie. Słodycz bananów jest tak wyczuwalna, że nie trzeba słodzić placków. Ja dzisiaj przedstawiam Wam przepis na placki bananowe z kawałkami pomarańczy, sosem czekoladowym oraz słonymi orzeszkami ziemnymi, które idealnie przełamują słodycz placków i dodatków. Dla mnie to było połączenie idealne i sądząc(...)banana i rozgnieść go widelcem (można użyć blendera, ale ja niestety takowego nie posiadam, bo się spalił), dodać sól, mąkę, sodę i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać. Rozgrzać patelnie. Smażyć placki bez dodatku tłuszczu. Solone orzeszki grubo posiekać nożem. Placki podawać z sosem czekoladowym, kawałkami pomarańczy i orzeszkami ewentualnie z kawałkami wafelków. Smacznego! function load(url, callback
dom-agi.pljeszcze szykujemy jabłka - najlepiej, żeby były miękkie i słodkie. Obieramy ze skórki, kroimy na średniej grubości plasterki i teraz można zacząć smażenie placków. Na rozgrzany olej kładziemy łyżkę ciasta, wciskamy do niego 2 plasterki jabłka, rozkładamy kolejne placki na patelni (na mojej mieszczą się 4 na raz) i właściwie od razu przekładamy pierwszy placek na drugą stronę, potem(...)brzegi będą fajnie chrupiące). Oczywiście można zrobić to równie dobrze na przesmarowanym tylko teflonie - kwestia indywidualnego wyboru czy zdrowsze czy smaczniejsze ;) Z tej ilości ciasta wyszło mi 16 placków. Gotowe placki posypujemy oczywiście cukrem pudrem i pożeramy jeszcze ciepłe :)) Smakują jak połączenie słodkich naleśników z domowymi pączkami i ciepłym jabłkiem, no po prostu bosko! Jeśli moje starsze dziecko zjadło
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE