placki - 22990 przepisów (strona:56/1533)

Placki kartoflane 129

Placki kartoflane (ziemniaczane) to specjalność mojego męża - i ciasto na placki i smażenie. Tym razem postanowiłam wziąć czynny udział w ich wykonaniu i wszystko spisać. Placki robione przez Janka są cienkie i bardzo, bardzo chrupiące. Najczęściej jemy je z dodatkiem ostrych sosów np na bazie jogurtu. Tym razem dodatkiem był dobrze przyprawiony ser  liptauer . Jedyną wadą(...)tych placków wydaje mi się fakt, że trzeba równocześnie smażyć i zjadać. Nie mogą wstygnąć ! Bardzo polecam! składniki 900 g ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej sól olej do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę również zetrzeć na tarce. Do startych ziemniaków dodać jajko, mąkę, startą cebulę. Lekko posolić, wymieszać. Na nieprzywierającej

Stare Gary
Rozpustne placki ziemniaczane z kremowymi kurkami 229

Jaki ulubiony przysmak macie w głowie myśląc o pierwszym dniu jesieni? Bo ja placki! I to niezależnie od pory roku, bo placki mogą być przygotowane naprawdę ze wszystkiego :) Ale dziś pierwszy dzień jesieni, także jeśli chodzi o aurę za oknem i coraz bardziej wyraźny szelest liści pod butami, dlatego stawiam na pyszne, sycące i wypełniające brzuchy troskliwym ciepłem(...)placki ziemniaczane. W moim domu to tata zawsze smażył te złote talarki i zawsze dorzucał do nich czosnek z majerankiem, dlatego ja też dzielę się z Wami własnie tą wyrazistą i aromatyczną wersją. Jeśli jesień, to grzyby. A, że ta jesień jeszcze nie taka głęboka, to złote, pachnące końcem lata kurki skąpane w kremowym sosie na bazie mascarpone

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Langosze z dipem i "Błękit" 198

kilkanaście sekund. Przykryć miskę z ciastem wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej z nich formować rękoma okrągły placek, potem ułożyć go na blacie i jeszcze porozciągać, by ciasto w miarę równomiernie się rozłożyło. Placek powinien mieć grubość(...)średnicę kilkunastu cm. Smażyć placki na głębokim oleju z obu stron na rumiano. W czasie smażenia placków przygotować dip: do jogurtu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i rozdrobnioną chili, wymieszać. Gorące placki podawać z dipem. Na Węgrzech taki dip rozsmarowuje się na całym placku. Jeśli tym przepisem przypomniałam Ci, Gościu, o daniu z podróży, które odtworzyłeś w swojej

Weekendy w domu i ogrodzie
Najprostsze placki z cukinii 483

dipem ogórkowym to pyszna i lekka propozycja na wyśmienity obiad. Mogą również stanowić świetny dodatek do dań z mięsa czy ryb, wszelkie surówki też będą do nich pasować. Placki szybko się robi i nie wymagają wiele pracy. Polecam serdecznie wszystkim, którzy jak ja uwielbiają cukinię! [embed]https://youtu.be/A2XarShcNMg[/embed] Najprostsze placki z cukinii - Składniki na 8 placków(...)czosnek, startą na tarce lub drobno posiekaną cebulę, jajka, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy około 50 ml oleju. Nakładamy po dużej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując odstępy. Smażymy na umiarkowanym ogniu do zrumienienia się, przewracamy łopatką na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przygotowujemy dip. Ogórki

e-PrzepisyKulinarne
Placki ze śliwkami na sodzie 161

będziemy potrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 25 placków 400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 400 g śmietany 12% około 350 g słodkich śliwek 4 jajka (rozmiar L) 3 łyżki cukru (około 50 g) 1 1/2 łyżeczki sody szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisu: Placki ze śliwkami Przygotowanie: Do miski przekładam śmietanę(...)połączyły. Następnie dodaję stopniowo mąkę i miksuję tak długo, aż ciasto będzie jednolite, bez grudek. Do tak przygotowanego ciasta, dodaję drobno pokrojone śliwki. Dokładnie mieszam – ciasto jest gotowe. Smażenie placków: Placki smażę na rozgrzanym oleju na patelni, z obydwu stron na jasno brązowy kolor. Placki smażę na najmniejszym płomieniu. Usmażone układam na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru

Uwaga Babcia Gotuje
Placuszki z serkiem ricotta i borówkami 215

Pyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placki pełnoziarniste z kukurydzą oraz karmelizowaną papryką 156

Przepis na proste placki, które mogą być propozycją zarówno na lekki obiad jak i pyszne śniadanie.  Placki są lekkie, ale pożywne. Świetnie smakują w towarzystwie karmelizowanej czerwonej cebuli oraz papryki. Dodatek pikantnej pasty ajvar dodaje całości charakteru. PEŁNOZIARNISTE PLACKI Z KUKURYDZĄ I KARMELIZOWANĄ PAPRYKĄ Czas przygotowania 20 minut Składniki podane na przygotowanie 2 porcji Składniki(...)placki  3 jajka 2 garści kukurydzy Pół cukinii Pół pęczka szczypiorku 10 łyżek płatków owsianych 2-3 łyżki miksu pestek dyni i słonecznika Czubryca zielona, pieprz, sól Karmelizowane warzywa Czerwona papryka Pół czerwonej cebuli Ocet balsamiczny Pasta ajvar Łyżeczka miodu PLACKI Płatki owsiane oraz pestki zmielić na mąkę, część pestek można zostawić w większych kawałkach Cukinię zetrzeć

HealthyCreations
Placki ziemniaczane z serem feta + film 150

Placki ziemniaczane z serem feta to ciekawy zamiennik tradycyjnych placków ziemniaczanych, prosta i niedroga propozycja na szybki obiad dla całej rodziny. Takie placki wspaniale smakują zarówno na gorąco jak i na zimno, z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie.     składniki na około 10-15 placków 1 kg ziemniaków 2 małe cebule 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej(...)mieloną papryką i wszystko dokładnie mieszamy, na końcu do masy ziemniaczanej dodajemy 150 g pokruszonego sera feta i całość delikatnie razem łączymy. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy niewielkie placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowane placki dekorujemy pozostałym serem oraz natką pietruszki i od razu podajemy

Smakowite Dania
Najlepsze przepisy na zdrowe placki 333

mieszamy dolewając stopniowo wody. Masa ma być lekko gęstawa. 3. Smażymy placuszki na oleju, do gotowych dodajemy resztę jabłka, posypujemy "cukrem pudrem" i zajadamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. PLACKI BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM Składniki: -60 g mąki jaglanej -1 jajo -30 g budyniu waniliowego lub innego smaku (u mnie proteinowy, bez cukru) -80 g banana -woda -2 łyżki masła(...)mąkę, budyń, dodajemy pokrojonego banana i jajo (możecie dosłodzić wedle uznania). Wszystkie składniki mieszamy (ręcznie, blenderem ręcznym czy mikserem) stopniowo dolewając wody, aby powstała lejąca konsystencja.  2. Smażymy placki (ja robiłam to beztłuszczowo). Podajemy z masłem orzechowym (dodałam odrobinę wody, aby zrobić polewę) i posypujemy orzeszkami.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3.    PANCAKES KAKOWO CYNAMONOWO GRYCZANE Składniki

Zdrowie i pysznie na talerzu
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 192

Jarmuż najpierw zjedliśmy jako dodatek do niedzielengo obiadu, potem posłużył jako ważna część sałatki na poniedziałek, następnego dnia znalazł się w pęczotto i wreszcie w środę wszedł w skład placków z cukini. Sekundował mu kurczak, który wspólnie z nim wystąpił w dwóch daniach. Raz w roli głównej: w niedzielę, a w poniedziałek stanowili zgraną kompanię z pieczonymi batatami i ceciorką(...)Pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej z frytkami i pieczonym jarmużem Poniedziałek – Sałatka z jarmużu, kurczaka, batatów i cieciorki Wtorek – Pęczotto z pieczoną papryką, blanszowanym jarmużem i chorizo Środa – Placki z jarmużu i cukinii Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Piątek – Sałatka Cezara Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: Sześć udek z kurczaka Chorizo (0,5 kg) Prosciutto Anchois

Niedzielny kucharz
Ciasto z sezamem, masą chałwową i bezą kokosową 163

Bardzo lubimy w rodzinie placki kruche z pieczonymi orzechami. Jeden z naszych ulubionych placków to ciasto orzechowo-kajmakowe z zapiekanymi orzechami włoskimi. To ciasto robi się podobnie. Nie jest tak skomplikowane jak się wydaje. Pieczemy tylko dwa placki z różnymi warstwami, a potem w środek dajemy masę i voila! Wszystkim gościom bardzo smakowało.   Dla kogo: dla miłośników(...)rondelku, ale nie gotować. Masa ma być jednolita. Masę wystudzić. Podczas stygnięcia zacznie gęstnieć. Gdy będzie wystarczająco gęsta przełożyć nią placki. Placek z kokosem na dole, a placek z sezamem na górze. Jeśli zdarzy się Wam, że placek z sezamem zbyt się Wam przypiecze to wtedy dajecie go na spód, a kokosowy na górę. Ciasto przechowywać

Mania Wypiekania
Domowe nachosy o smaku pizzy (zdrowsza wersja nachosów ze sklepu) – bezglutenowe 189

należy. Z podanych proporcji wyjdzie wam 6 cienkich placków, które przy podziale na 9 części dadzą 54 pyszne, chrupiące trójkąty (jeden ważący 5-7 g ma ok. 24 kcal) Domowe nachosy o smaku pizzy (zdrowsza wersja) 2017-09-19 13:53:42 Porcje 54 Oceń Zapisz przepis Drukuj placki z ciecierzycy (6 placków o średnicy 18 cm) 1 szklanka(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku Do podania np. guacamole albo salsa pomidorowa Przygotowanie W misce wymieszaj wszystkie składniki na placki z ciecierzycy. smaż na średnim ogniu, podobnie jak zwykłe naleśniki. Odłóż do wystygnięcia. Pokrój naleśniki (najlepiej wszystkie naraz) podobnie jak pizzę - na 8 ub 9 kawałków, tak żeby powstały części

Powiedz dietom nie
PLACKI CUKINIOWO-ZIEMNIACZANE (z piekarnika) 128

Ostatnio chodziły za mną placki ziemniaczane i cukiniowe, a że nie mogłam się zdecydować, na które mam bardziej ochotę to postanowiłam zrobić miks... i tak powstały placki cukiniowo-ziemniaczane 😉 Aby placki były zdrowsze i mniej kaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku i zamiast zwykłej mąki dać pełnoziarnistą. Podałam do nich sos ogórkowo-czosnkowy . Plusem pieczenia w piekarniku(...)oczywiście oprócz tego, że są mniej tłuste, jest to, że wszystkie placki pieczemy razem w tym samym czasie i nie musimy stać i ich pilnować. Minusem natomiast jest to, że trzeba na nie długo czekać. Ale warto! Placuszki wyszły pyszne i ledwo wyciągnęłam je z piekarnika, a wszystkie zniknęły 😉 Składniki: 1 duża cukinia 2 ziemniaki 1 cebula 1 jajko

Kuchnia MagdaLeny
Delikatne placuszki z maślanką i jabłkiem 176

zawsze mam problem. Jaki? Bo pasują i na śniadanie i na obiad i na kolację. I teraz w lato, chciałoby się to wykorzystywać I tak u nas w lato placki zjadamy pod różnymi postaciami. Od tych tradycyjnych z owocami czy cukrem pudrem po placki z bobu czy cukinii. Każde dobre na swój sposób. Na słodko lub wytrawnie. Dzisiaj(...)wcinamy. Ja pamiętam, że w dzieciństwie nie lubiłam placków, a już tych z jabłkami wybitnie. Kto wtedy słyszał o ręczniczkach papierowych? Nikt! I te placuchy jabłkowe były dość tłustawe, niestety. Nie wchodziły mi. Wolałam ziemniaczane, ale też akceptowalne z trudem. Na szczęście gusta się zmieniają i dzisiaj nierzadko odbywamy walkę o placki. Niby każdy z dobroci serca tego ostatniego

Mieszam w Garnku
Placindy mołdawskie z fetą, twarogiem i ziołami 622

placindy dzielimy sobie na 4 równe porcje. Jedną zostawiamy, resztę chowamy żeby nie obsychała. Stolnice posypujemy odrobiną mąki, umączamy dłonie – z ciasta toczymy kulę którą rozpłaszczamy na placek. Placek rozwałkowujemy cienko w okrąg na stolnicy, na grubość około 2,5-3mm, nie więcej. Środek rozwałkowanego placka smarujemy łyżeczką oleju, rozkładamy ¼ mieszanki serów. Posypujemy szczypiorem i cebulką(...)ciasta. Gotowe placindy odkładamy na deskę posypaną lekko mąką, żeby się nie przykleiły. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oleju, na małym ogniu. Na gorący tłuszcz wkładamy placek – smażymy około 6 minut na jedną stronę – ciasto powinno się napuszyć, podrosnąć (to dzięki mieszance kwaśnego kefiru i sody!), nie może w środku zostać surowe. Przewracamy na drugą stronę

Karo in the Kitchen