Chrupiące placki ziemniaczane to klasyk kuchni polskiej i danie, które uwielbiają chyba wszyscy. Są nie tylko pyszne, ale i niezwykle proste w przygotowaniu ze względu na krótką listę składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dzisiaj mam dla Was przepis na bogatszą wersję placuszków, a dokładnie placki ziemniaczane z mięsem mielonym. W takiej wersji placki są bardziej sycące i zaspokoją(...)głód na dłużej. Placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego są soczyste i chrupiące. Znakomicie smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego . Zapraszam na przepis i jak zwykle zachęcam do wypróbowania. PLACKI ZIEMNIACZANE Z MIĘSEM MIELONYM – PRZEPIS Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: około 12 sztuk Składniki 250 g mięsa mielonego 500 g ziemniaków 1 marchewka 1 jajko
Przepiski.plPlacki z makaronu z serem i wędliną Jeśli nie macie pomysłu jak wykorzystać makaron z rosołu albo każdy inny, który został Wam z obiadu, bardzo polecam pyszne placki z makaronu z serem i wędliną . Są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, w sam raz na kolację lub na obiad. Placki makaronowe mogą być wzbogacone o dowolne dodatki(...)przepis do wykorzystania wszystkich resztek z lodówki. Sprawdzi się większość warzyw, wędlin i serów. Jeśli nie jecie mięsa, możecie zupełnie zrezygnować z dodatku wędliny. Ja doprawiłam swoje placki słodką papryką i ziołami, ale możecie wykorzystać też ostrą papryczkę albo ulubioną mieszankę przypraw, na przykład gyros/kebab. Placki z makaronu z serem i wędliną są najlepsze na gorąco
Lekcje w kuchniPlacki marchewkowo-dyniowe to absolutny hit na jesień. To jesienne smaki w pięknym pomarańczowym kolorze. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/placki-marchewkowo-dyniowe-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/placki-marchewkowo-dyniowe-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/placki-marchewkowo-dyniowe-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["2 marchewki,\r","p\u00f3\u0142 dynii,\r","2 jajka,\r","p\u00f3\u0142 szklanki(...)u0105ki (ok 100g),\r","olej,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","2 \u0142y\u017ceczki s\u0142odkiej papryki,\r","\u0142y\u017ceczka pieprzu cayenne,\r","\u0142y\u017ceczka tymianku."],"name":"Placki marchewkowo-dyniowe","recipeCategory":"dania bezmi\u0119sne, dania m\u0105czne, desery, przek\u0105ski, warzywa","cookTime":"PT1H0M","prepTime":"PT0H20M","recipeInstructions":["Marchewki i dyni\u0119 obra\u0107, usun\u0105\u0107 gniazdo nasienne z dyni
Bardzo Gruby SmokBardzo szybkie w wykonaniu, placki na maślance z dodatkiem truskawek. Puszyste, mięciutkie i aromatyczne. Placki można przygotować błyskawicznie, nie używając nawet miksera. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu, posypane obficie cukrem pudrem. Składniki: 500 ml maślanki naturalnej (w temperaturze pokojowej) 1 jajko (w temperaturze pokojowej) 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka(...)cukru waniliowego 1 łyżeczka sody około 20 szt. truskawek Dodatkowo: olej do smażenia Bardzo ważne jest, żeby maślanka i jajko były w temperaturze pokojowej, inaczej placki nam nie wyrosną podczas smażenia. Przygotować średniej wielkości miskę i wlać do niej maślankę. Dodać jajko. Za pomocą rózgi kuchennej wymieszać całość. Następnie stopniowo dodawać przesianą mąkę (cały czas mieszając), płaską łyżeczkę soli
Świat Domowej KuchniPlacki ziemniaczane najlepiej wchodzą z cukrem. To klasyk. Ale nie każdy lubi na słodko. Polecam wersję poniżej. Pyszności! Co nam trzeba? 1 kg ziemniaków mąka pszenna- 200-300g 2 jajka 1 duża cebula sól i pieprz Olej do smażenia Farsz (na 2 talerze placków) Opakowanie 200g małych pieczarek brązowych (mogą być białe) 2 czubate łyżki masła kawałek dobrej(...)masła na patelni. Wrzucamy na nie pieczarki, obsmażamy, dodajemy cebulę i kiełbasę, podlewamy lekko wodą, dusimy 10minut. Odkrywamy, odparowujemy wodę i dodajemy drugą łyżkę masła. Opruszamy solą i pieprzem Placki! Ziemniaki tarkujemy na papkę, bądź używamy robota jak ja np. Kasia, gdzie dobieramy odpowiednią tarczę. Tak samo traktujemy cebulę. Powstałą papkę odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy sól i pieprz
LatosiowydomDzisiaj kolejny przepis poświęcony laskom rabarbaru, które powoli znikają z półek. Tym razem jednak w wersji pieczonej, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do placków, naleśników, czy owsianek. Moja dzisiejsza propozycja na placki z pieczonym rabarbarem to idealny pomysł na śniadanie, czy deser, ale również jako posiłek do pracy. Rewelacyjnie smakują na ciepło i na zimno. Z przepisu wchodzi(...)placków, czyli 4 porcje. Jedna porcja z dodatkami to około 310kcal, B: 16,5g, T: 8,8g, W: 39,1g. Składniki na placki: – 200g ricotty – 200ml mleka – 150g mąki żytniej pełnoziarnistej – 2 jajka – 1 łyżka erytrolu – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Składniki na pieczony rabarbar: – 400g rabarbaru – skórka z 1 pomarańczy – sok z ½ pomarańczy – 1 łyżka erytrolu
Be Fit Be StrongTortilla z szynką i papryką to moja interpretacja meksykańskiej przekąski Quesadilla. Dodatkowo przygotowałam do mojej tortilli domowy sos serowy. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: 4 placki tortilla 100 g szynki 100 g sera żółtego 100 g papryki Sos serowy: 100 g sera żółtego 400 ml mleka 25 g masła 1 ½ łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki pieprzu(...)ziołowego 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Szynkę, ser oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Na 2 placki z tortilli wyłożyć farsz, a następnie przykryć pozostałymi plackami. Na suchą rozgrzaną patelnie położyć placki i smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 3 minuty z każdej strony (dodatkowo na placki można położyć np.talerz, aby się połączyły). Zarumienione placki
KuchniaWeDwoje.plDzisiaj kolejna propozycja na pyszny obiad dla rodziny – placki ziemniaczane na wypasie ! Danie jest bardzo proste w przygotowaniu a do tego syte, pożywne i absolutnie pyszne. Z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Jeśli zastanawiacie się co dobrego przygotować na obiad, to ten prosty przepis na placki ziemniaczane będzie idealny. PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE Składniki (na około(...)placków) 1 kg ziemniaków 100g wędliny 4 jajka 1/2 papryki czerwonej 1 cebulka sól, pieprz Przygotowanie 1. Ziemniaki zetrzeć na tarce. Z powstałej masy ziemniaczanej odcisnąć wodę. 2. Wędlinę, paprykę oraz cebulę drobniutko pokroić i dodać do ziemniaków. Następnie wbić całe jajka i wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. 3. Na rozgrzany olej wykładać łyżką masę ziemniaczaną formując placki
Alle Dobre!Prosty przepis na langosze czyli drożdżowy placek rodem z Węgier. Tradycyjne węgierskie danie smażone na tłuszczu podawane z prostym zestawem masło czosnkowe, szynka, ser i śmietana . Ze względu na lokalizację langosz jest także bardzo popularny na Słowacji. Ten drożdżowy chleb to taki węgierski fast – food. Do kupienia w renomowanych lokalach, barach szybkiej obsługi(...)także w niewielkich budkach i wprost z wózków. Jeśli ktoś był na Węgrzech za pewnie miał okazję spróbować oryginalną wersję langosz. Puszysty, ciepły placek z aromatycznym masłem czosnkowym, tego smaku nie da się zapomnieć. Co to jest langosz Tradycja związana z langoszem jest bardzo stara. Kiedyś gdy Węgrzy wypiekali chleb w dużych piecach, każdy kawałek
Dieta moja pasjaBardzo chrupiące szwajcarskie placki ziemniaczane rosti z grubo tartych ziemniaków wychodzą po prostu przepysznie. Przepis na szwajcarskie placki ziemniaczane rösti Składniki: około kilograma ziemniaków, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, olej do smażenia. Jak zrobić szwajcarskie placki ziemniaczane rösti? Ziemniaki obierz, zetrzyj na grubych oczkach. Dodaj płaską łyżkę soli, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Odlej(...)miseczki, a skrobię, która została na dnie, dodaj do ziemniaków. Wsyp także mąkę, dopraw pieprzem, wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej sporo oleju. Masę nabieraj łyżką, formując płaskie placki. Placki smaż na małym ogniu przez około 4 minuty z każdej strony, aby grube wiórki zdążyły “dojść”. Powinny być ciemnozłote. Podawaj od razu po usmażeniu – wtedy
Kulinarna PolskaGotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, olejem, zakryj ściereczką i odstaw na minimum godzinę do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Każdą z części rozwałkuj na placki, na każdym z placków połóż przekrojony na pół plasterek sera. Złóż na pół i ponownie rozwałkuj tak by zamknąć ser w wnętrzu placków. 4. Gotowe placki smaż(...)posmarowanej oliwą patelni na średnim ogniu do zarumienienia z obu stron. 5. Na ciepłe usmażone placki nałóż rukolę, roszponkę, pokrojoną w kostkę brzoskwinię, oprósz świeżo mielonym pieprzem i posyp słonecznikiem. Serwuj od razu, najlepiej smakują ciepłe. Print CHLEBKI NAAN NADZIEWANE SEREM Z RUKOLĄ ROSZPONKĄ I BRZOSKWINIĄ Ciepły, ciągnący się żółty ser, ukryty w przepysznym indyjskim chlebku. Do tego pieprzna
globuskulinarnyrzodkiewką rukolą i bazylią: – Czosnkowe, aromatyczne, pyszne – Idealne na śniadanie, kolację i wszędzie pomiędzy – Pełne smaków – Nieco pieprzne, chrupiące – Kuchnie świata bez wychodzenia z domu ILOŚĆ PORCJI: 4 / 8 PLACKÓW CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mąka pszenna – 300g + do podsypywania – Jogurt naturalny do ciasta – 150g – Suche drożdże opakowanie – 7g – Woda pół szklanki – Jajko – Sól – 1 łyżeczka – Cukier trzcinowy(...)łyżeczka – Oliwa z oliwek do placków – 3 łyżki – Bazylia – garść świeżych listków – Rzodkiewka – pęczek – Rukola – duża garść – Jogurt naturalny do tzatziki – 150g – Ogórek gruntowy duży – Czosnek ząbek – Sól do tzatziki – do smaku – Pieprz czarny świeżo mielony PRZEPIS: 1. Do miseczki dodaj drożdże cukier oraz wodę. Wymieszaj za pomocą rózgi. Odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie dodaj jogurt naturalny
globuskulinarny