są bardzo lekkie. Będą doskonałe na obiad w towarzystwie sałatki i aromatycznego sosu, lub na lekką kolację. Jeśli macie ochotę na inne wersje warzywnych placków to podrzucam kilka inspiracji: Pieczone placki z marchewki, ziemniaków i gruszki Z batata i kalafiora Z cukinii, sera feta i suszonych pomidorów Z cukinii, ziemniaków i marchewki Pełnoziarniste z kukurydzą Ziemniaczano-marchewkowe(...)resztą groszku Seler posiekać drobno i dodać do reszty warzyw Dodać kaszę, przyprawy i połączyć Porcje masy wykładać na blachę z papierem do pieczenia w formie placków Piec około 40 minut (aż placki będą ścięte i przyrumienione) w 180 stopniach
HealthyCreationsPlacki ziemniaczane to klasyczne danie kuchni polskiej – bardzo znane i lubiane. To również tanie danie, łatwe do przygotowania choć czasochłonne, jeśli ziemniaki ścieramy ręcznie. Z czym jecie placki ziemniaczane? Z cukrem? Ze śmietaną? Moja dzisiejsza propozycja dodatku to syrop klonowy – świetnie się komponuje z plackami, bardzo dobrze smakuje a przy tym jest zdrowszym i bardziej(...)aromatycznym zamiennikiem cukru. PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE Składniki na placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki sól pieprz olej syrop klonowy Jak zrobić placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajka, mąkę i dobrze mieszamy masę ziemniaczaną. Rozgrzewamy patelnię
Dorota Smakujebotwinką, dodają do jajek, robiąc jajecznice z botwinką. lub duszą na odrobinie masła. Osobiście uwielbiam botwinkę i bardzo często dodaję do różnego rodzaju potraw. Polecam wypróbować ten przepis, ponieważ placek wyszedł bardzo smaczny i sycący Składniki: – 60g botwinki (u mnie liście i łodyżki) – 80ml kefiru – 1 jajko – 30g sera żółtego (u mnie gouda(...)całej powierzchni patelni. Kiedy wierzch placka się zetnie, ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Smacznego Placek orkiszowy z botwinką i serem Placek orkiszowy z botwinką i serem Placek orkiszowy z botwinką i serem Placek orkiszowy z botwinką i serem Artykuł Placek orkiszowy z botwinką i serem pochodzi z serwisu
Smaki ArmineDzień dobry Kochani Jak rozpoczęliście nowy tydzień? Ja mam znowu fazę na placki, dlatego dziś podzielę się przepisem na pyszne placki bez cukru na bazie banana i jabłka. A Wy co dobrego dziś jedliście? Składniki na 5 placków: – 100g jabłka – 100g banana – 70g mąki ryżowej – 1 jajko – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Banana(...)proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni z obu stron na rumiano. Smażyć na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Swoje placki polałam sosem ze zblendowananego twarogu, jogurtu greckiego i truskawek. Można je również przełożyć masłem orzechowym, ulubionym dżemem, polać miodem, syropem, lub roztopioną czekoladą. Smacznego Placki bananowo- jabłkowe (bez cukru
Smaki ArmineLubicie placki warzywne? Ja je uwielbiam, ogólnie lubię wszelkiego rodzaju placki, dlatego zawsze chętnie wymyślam nowe kombinacje. Dziś polecam placki z marchewki z dodatkiem sera żółtego i pietruszki. Wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i bardzo sycące. Jeśli lubicie placki tak, jak ja je lubię, to koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis Placki te proponuję podać z bardzo(...)wymieszać. Smażyć z obu stron na rumiano, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu, pod pokrywką z dziurką. Idealnie smakują z jogurtem naturalnym a także z guacamole. Smacznego Placki marchwiowo- serowe Placki marchwiowo- serowe Placki marchwiowo- serowe Artykuł Placki marchwiowo- serowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineNieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, ciasto jeszcze raz wymieszać i wyłożyć na patelnie formując placek. Smażyć pod pokrywką z dziurką na średnim ogniu. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie odwrócić placek na drugą stronę, posypać serem startym na tarce na drobnych oczkach i smażyć przez kolejne 2 minuty. Podawać z ulubionymi warzywami i sosami. Ja podałam z kremem balsamicznym(...)sosem sriracha. Smacznego Placek kukurydziany z pomidorem i papryką Placek kukurydziany z pomidorem i papryką Placek kukurydziany z pomidorem i papryką Placek kukurydziany z pomidorem i papryką Artykuł Placek kukurydziany z pomidorem i papryką pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineDrugim typem ciast są różnego rodzaju ciasta kruche przekładane warstwowo. Bazę tych ciast stanowią zwykle 3-4 cieniutkie placki, które przekłada się tradycyjnymi wyrobami domowymi – powidłami, serem, jabłkami. Placki piecze się z ciasta kruchego, ciasta z dodatkiem amoniaku, lub też na sodzie oczyszczonej z dodatkiem miodu. W każdym przypadku przekłada się je w taki sposób, by ciasto zmiękło(...)dodajemy). Kiedy zmiękną, wyłączamy gaz, wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, żeby żelatyna zdążyła się rozpuścić. Gorące jabłka wykładamy na ciasto z serem i przykrywamy pojedynczym ciastem. Placek najlepszy jest na drugi dzień, kiedy ciasto z wierzchu zmięknie od jabłek. Nie musi być przechowywane w lodówce, ale warto je przykryć folią, by pozostało wilgotne. Wierzch ciasta można polać polewą, choć
Trzeci talerzplacki powstał spontanicznie z potrzeby wykorzystania batata i kalafiora, które już się o to prosiły. Myślałam jak połączyć te warzywa w coś smacznego i wpadłam na pomysł placków. Placki wyszły świetne, na pewno jeszcze do nich wrócę. Delikatne w smaku, z wyraźnie wyczuwalną słodyczą batata. Więc jeśli lubicie smak batatów to te placki na pewno przypadną(...)gustu. Placki upiekłam w piekarniku dzięki czemu są bardzo lekkie i zdrowe, a co najlepsze robią się praktycznie same 😉 PLACKI Z BATATA I KALAFIORA Czas przygotowania 35 minut Z podanych składników wyszło 10 niewielkich placków Średni batat Pół kalafiora 2 jajka Łyżka mąki kukurydzianej Łyżka płatków jaglanych Sól, pieprz Batata obrać ze skórki Na dużych oczkach tarki zetrzeć
HealthyCreationsponiżej składników wyszły mi 23 racuchy z bananami . Jeśli lubicie przepisy na placki i placuszki, to zachęcam również zajrzeć tutaj po moje przepisy: Racuchy na maślance bez drożdży , Placki z jabłkami wg przepisu mojej Babci , Placki z serka homogenizowanego , Jabłka w cieście naleśnikowym , Pancakes – przepis na najlepsze amerykańskie placki oraz Naleśniki budyniowe . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Racuchy(...)250ml oleju rzepakowego). Na patelnię wlać olej, rozgrzać go porządnie, ustawić płomień na niezbyt duży. Układać po łyżce ciasta na gorący olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Jeśli placki rumienią się zbyt szybko, to należy zmniejszyć moc palnika. Po usmażeniu przełożyć racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Racuchy na maślance podawać oprószone cukrem
Kulinarne PrzebojeChodakowskiej – to prosty przepis na placuszki z cukinii podawane z sosem jogurtowo-ogórkowym. Przepis pochodzi z książki Ewy pt. “Zmień Swoje życie z Ewą Chodakowską”. Fit placki z cukinii wg Ewy Chodakowskiej – Składniki: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na placki: 1 niewielka cukinia lub pół większej (ok. 200g) w oryginale 2 łyżki mąki(...)zielonego ogórka szklarniowego) mały ząbek czosnku (ok. 3g) 1/4 łyżeczki posiekanej mięty 1 łyżeczka soku z cytryny (ok. 5g) opcjonalnie sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fit placki z cukinii wg Ewy Chodakowskiej – Wykonanie: Przygotować placuszki: Cukinię (obrać jeśli masz starszy okaz, a młodej cukinii z miękką skórką nie trzeba obierać) potrzeć na tarce o dużych
Kulinarne PrzebojePlacki z marchewki i cukinii, przepis na danie do pudełka Pomysł na te placki znalazłam w jednej z gazet, która ostatnio trafiła w moje ręce. Placki z marchewki i cukinii, przepis na obiad. Przepis tak jak wspomniałam znalazłam w jednej z gazet, ale przecież nie byłabym sobą gdybym w przepisie czegoś nie zmieniła ;) U nich(...)warzywa były pokrojone w cienkie krótkie słupki. Ja zrobiłam długie paski za pomocą obieraczki do warzyw, szybciej i prościej wg mnie. Placki z marchewki i cukinii 2 cukinie 2 marchewki duże 1 duża jasna cebula 3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej łyżeczka kuminu mielonego szczypta ostrej papryczki chilli
Kuchnia na wzgórzuSzwedzkie placki raggmunkar to prawie zapomniane danie w Szwecji. U nas placki ziemniaczane są niezmiernie popularne, a różnorodność przepisów jest przeogromna. Lubię szwedzkie placki ziemniaczane, są trochę inne od typowych polskich placków. przyrządza je się z utartych ziemniaków ale ciasto jest nieco lejące, bo Szwedzi rozrzedzają je mlekiem. Sposób podania placków różni się od naszego, bo Szwedzi(...)dżemem z borówki. Ja wprowadziłam małą innowację, mianowicie dodałam szpinak. Placki smakują praktycznie jak autentyczne raggmunkar, bo przecież szpinak jest neutralny w smaku. Kolor placków nie da się jednak ukryć! Jest przepiękny! Szwedzkie placki raggmunkar Składniki: na 2-4 porcje 5 dużych ziemniaków 70 g świeżego szpinaku 3 jajka 80 mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej razowej
codojedzeniasamym cukrem. My uwielbiamy z sosem czosnkowym i tym samym polecam w ten sposób placuszki również wam. Moja wersja placków nie zawiera jaj, są całkowicie wegańskie, tak na prawdę zastanawiam się po co to jajko w plackach. Nic mi się na patelni nie rozwalało a placki wyszły na prawdę bardzo dobre. Jeśli podoba Ci się(...)mój przepis, zapraszam do komentowania. Przepis : (około 25 placków) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 2 cebule 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej do smażenia ewentualnie do polania : 200 ml śmietanki roślinnej + 2 ząbki czosnku Wykonanie: 1. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy. Dzielimy ziemniaki na pół, pierwszą część ziemniaków ścieramy na małych oczkach ( użyłam do tego
Mój pomysł nadół – jeżeli się da Po około pół minuty przewracamy placka na drugą stronę dociskając łyżką albo szpatułą formując coś na kształt dysku – chcemy, żeby wnętrze placka się dokładnie upiekło. I tak pieczemy aż placek będzie złociście zarumieniony, co jakiś czas przewracając go, żeby z obu stron się zarumienił. Upieczone placki przekładamy na talerz wyłożony(...)wchłonął nadmiar tłuszczu. Hotteok podajemy solo lub z ulubionymi dodatkami: mnie smakują ze schlodzonymi buraczkami czerwonymi i z kimchi . Praktyczna rada: Podane proporcje ciasta wystarczają na około 7-9 placków (zależy jakiej wielkości), przy czym nadzienie jest na dwa razy tyle. Zatem ja albo robię podwójną porcję ciasta albo zachowuję pozostałe nadzienie do późniejszego odgrzania jako stir-fry. Dzieci
Lamarida.pl