placki - 22990 przepisów (strona:46/1533)

PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM WOŁOWYM I SOSEM CZOSNKOWYM! 260

niejednej przydrożnej chacie. Ale tylko dotychczas udało nam się trafić dosłownie może trzy razy, tak aby chcieć wrócić jeszcze raz na ten posiłek. Zazwyczaj zamiast wołowiny dodawana jest wieprzowina, placki ziemniaczane czyli jedna z najprostszych rzeczy, a tak często restauracje się na nich "wywalają".   Dlatego kiedy przychodzi Lubemu ochota na placki po myśliwsku robię je sama(...)odstraszać robienie placków ziemniaczanych i tarcie ich na tarce, ale ja od razu Wam powiem, że zazwyczaj kroje ziemniaki w dużą kostkę i wrzucam do kielicha od blendera, naciskam magiczny guzik i gotowe hehehe. Roboty na 2 minuty, blenduję też cebulę, czosnek i jaja, potem masę przelewam do miski dodaje mąkę i tyle. Więc przygotowanie ciasta na placki zajmuje

SMYKWKUCHNI
Placki ziemniaczane – sprawdzony przepis 213

produktów, z których najważniejszy to oczywiście ziemniaki, dodatkowo cebula, jajko i mąka, a sposobów i propozycji podania jest naprawdę mnóstwo, od samych placków ziemniaczanych z solą, czy cukrem, przez podanie z keksem kwaśnej śmietany, aż po placki po węgiersku z gulaszem. Poniżej sprawdzony przepis na chrupiące placki ziemniaczane:   Placki ziemniaczane Składniki (około 10szt.) 600g ziemniaków(...)cebula 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo kwaśna śmietana 18% Placki ziemniaczane Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy, następnie połowę ścieramy na tarce z oczkami do ścierania ziemniaków, a drugą połowę na tarce z grubymi oczkami. Starte ziemniaki pozostawiamy w pojemniku na 10 minut, po czym odciskamy nadmiar soku. Cebulę obieramy i kroimy

Księga-Smaku
Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz 1366

Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz – jak zrobić? A no przepis na te placuszki z cukinii jest banalnie prosty, podobny do tradycyjnych placków, które robię, aczkolwiek wzbogacony jest o jogurt naturalny, co nadaje im fajnego smaku i nieco lekkości :) Polecam je podawać z keksem kwaśnej śmietany :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz – Składniki: 1 średnia cukinia (ok. 400 g ) 1 cebula (ok. 60g) 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 czubate łyżki mąki pszennej (lub trochę

Kulinarne Przeboje
Placek ziemniaczano-serowy 160

świetny pomysł na obiad czy kolację. Do przygotowania szybki, szczególnie, że wykorzystać można ziemniaki z obiadu (tego samego lub poprzedniego dnia), a składniki są łatwo dostępne. Zdecydowałam się mój placek ziemniaczany upiec w większej od keksówki blaszce, by nie był wysoki i nie przypominał wyglądem pasztetu ;) choć, jeśli mam być szczera(...)samego początku on w ogóle plackiem nie miał być :D zamierzenie było, by ciasto wypiec w gofrownicy, tworząc tym samym ziemniaczano-serowe gofry. Niestety - sprzęt nawalił, nie udało się wypiec nawet jednej porcji, więc cała mas wylądowała na blaszce. To było lepsze i wygodniejsze rozwiązanie, niż stać nad patelnią i smażyć placki ;) W formie gofrów już kiedyś podobne "placki

Kolorowy Przepisownik
Serowe placki z bananem i mąką ryżową 128

pszennej nie zauważyłam. Może to zbyt mała liczba zjedzonych placków a może zbyt wczesna pora… W każdym razie placuszki są bardzo proste do zrobienia i polecam je każdemu. Najdłużej zajmuje samo smażenie i ubicie piany. Z resztą składników rozprawiamy się przy pomocy widelca, dzielnie łącząc je ze sobą. Placki smażyłam na łyżce oleju kokosowego, co jakiś czas nieco(...)uzupełniając jego ilość, ale można również je smażyć na zupełnie suchej patelni. Najlepsze są na ciepło, ale i zimne placki się obronią. Na zimno doskonałe są z serkiem homogenizowanym domowej roboty np. malinowym i dodatkowo owocami. Dżem też się nada… Spróbujcie również wersji placków z rodzynkami o ile lubicie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content

Mieszam w Garnku
Placki Ziemniaczane z Sosem Kurkowo- Śmietanowym 195

Złociste, chrupiące placki ziemniaczane to klasyczne, tradycyjne, polskie danie, które wielu z nas uwielbia i chętnie przygotowuje w domach. Placki ziemniaczane z aromatycznym, wyjątkowym, aksamitnym sosem kurkowo-śmietanowym to wyjątkowe , wytworne i niezwykle apetyczne danie. Placki Ziemniaczane z Sosem Kurkowo- Śmietanowym - Składniki: Placki Ziemniaczane: 4 duże ziemniaki 2 cebule jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej(...)mogą być także mrożone) 3 00 ml śmietanki 30% cebula 3 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny 3 łyżki masła szczypta cukru sól, pieprz, tymianek 3 łyżki kwaśnej śmietany Placki Ziemniaczane z Sosem Kurkowo- Śmietanowym - Sposób przygotowania: Placki Ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy jajko, mąkę pszenną, ziemniaczaną

Słodka Strona
Kuchnia kaszubska - Placki ziemniaczane, plince 195

ziemniaczane. Tutaj tradycyjnie są jedzone ze śmietaną i z cukrem. Niektórzy Kaszubi dodają do ziemniaków starte jabłka. Taką właśnie wersję wypróbowałam i jestem zachwycona smakiem tych placków. Jabłka delikatnie łagodzą i osładzają placki, nie dominując nad ziemniakami. Szczerze polecam! Ta wersja placków ziemniaczanych w mojej ocenie wygrywa ze wszystkimi innymi. Jedliśmy je popijając domowym kompotem z truskawek kaszubskich prosto(...)ziemniaczane, do których Siostry podały w miseczkach dla każdego porcję dżemu z gruszek. Przyznam, że pierwszy raz spotkałam się z takim połączeniem, lecz okazało się, mimo moich obaw, że placki ziemniaczane z dżemem gruszkowym smakują wyśmienicie  :) Kuchnia kaszubska - Placki ziemniaczane przepis Plince 3-4 porcje 750 g mączystych ziemniaków (waga po obraniu) 1 spore jabłko 2 jajka

Posadzone i zjedzone
Placek drożdżowy ze świeżymi grzybami i sosem serowym 173

dotlenienia się w lesie za wszystkie czasy! Placek drożdżowy, który dzisiaj prezentuję jedliśmy na piątkowy obiad. Jako, że grzybów mamy sporo, nie oszczędzałam ich i upchałam w tym placku całe pół kilo. Placek ma na prawdę grubą warstwę grzybów. Spód i boki to nic innego jak ciasto na pizzę, tyle, że zredukowałam składniki. Można powiedzieć, że jest(...)cieście. Całość zalałam sosem serowym na bazie kwaśnej śmietany. Do tego była moja ulubiona wersja zielonego groszku, czyli ze śmietaną i koperkiem. Jeśli będziecie chcieli przygotować taki sam zestaw - placek grzybowy i groszek - z kubeczka śmietany przeznaczonej do placka odłóżcie 1 łyżkę i dodajcie ją do groszku. Placek świetnie smakuje także na zimno, więc można w takiej

Posadzone i zjedzone
Greckie placki pomidorowe (tomatokeftedes) 182

uzyskania gęstego ciasta). Najlepiej ostatnie 10-20 g dodać do ciasta, gdy upiecze się pierwsza partia placków (pomidory wciąż puszczają sok i trzeba je znów zagęścić). Doprawić masę pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki, wykładając 1-2 łyżki ciasta na placek. Placki smażyć z obu stron na złoty(...)ręczniku papierowym, ale niestety tomatokeftedes mają luźniejszą konsystencję od naszych placków ziemniaczanych, więc przy zdejmowaniu na docelowy talerz mogą się porwać :( Podawać np. z jogurtem greckim, sosem czosnkowym lub tzatzikami.  I jeszcze widoczek na Meteory, masyw skał w centralnej Grecji (zdjęcie wykonała moja siostra - dziękuję). Grecja - Meteory ----- Podobne: Placki cukiniowo-ziemniaczane Placki wielowarzywne Rozgrzewające placki dyniowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek Drwala i "Dziewczyna znad Rio Paraiso" 171

Placek Drwala jadłam w regionalnej restauracji w Hajnówce. Restauracja miała wtedy oblężenie i mnóstwo zamówień, więc czekałam długo, ale było warto :) Z wyglądu przypomina placek po węgiersku. Placek Drwala w tej restauracji był pieczony. Dla wygody i oszczędności czasu usmażyłam kilka mniejszych. Dodałam do niego kawałek cukinii, bo nie chciałam, by mi się zmarnowała. Ważnym składnikiem sosu(...)grzyby leśne, które sprawiają, że od tamtego pobytu na Podlasiu bardzo chętnie przygotowuję to danie w domu. Składniki : Placek 3 ziemniaki opcjonalnie: kawałek cukinii jajko mała cebula 2 płaskie łyżki mąki pszennej sól pieprz olej Sos 2 marchewki pietruszka garść suszonych grzybów (polecam mieszankę z borowikami) cebula 3 gałązki majeranku sól pieprz (u mnie ziołowy) Grzyby połamać na mniejsze

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki twarogowe z truskawkami 170

Bardzo lubię placki na śniadanie lub na kolację. Ponieważ sezon truskawkowy w pełni to zrobiłam mega smaczne placki z twarogu z truskawkami. Są puszyste, smaczne i szybkie do zrobienia. Na blogu znajdziecie również inne placki np. śmietankowe z truskawkami  czy placki z sera ricotta . A Jakie są Wasze ulubione placki? Składniki 250 g twarogu(...)truskawek olej do smażenia Twaróg ugnieść widelcem z cukrem. Dodać  jajka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką małe placki. Na każdy placek nałożyć truskawki pokrojone w plasterki. Smażyć z dwóch stron. placki twarogowe z truskawkami

O kuchni z uczuciem
Placki ziemniaczane z sosem ogókowo - ziołowym 203

Ułatwienie kolejne to to, że mamy z córcią podobne upodobania smakowe :-) I właśnie jednym z takich dań, które zjemy zawsze są placki ziemniaczane :-) Kiedyś już pisałam Wam o plackach "na grubych oczkach" , o plackach z mięsem i pieczarkami  i o plackach z sosem słodko - kwaśnym .  Za to dziś mam wersję bardziej wakacyjną(...)sprawą sosu, a i same placki są z ziemniaków zarówno gotowanych jak i surowych - to też odmiana w stosunku do poprzednich przepisów :-) Kiedyś muszę Wam napisać jeszcze o plackach wyłącznie z gotowanych ziemniaków, ale to w swoim czasie... Dziś wariacja wakacyjna :-) Pyszna... SKŁADNIKI Placki: 6 ziemniaków (mniej więcej równej wielkości) 1 jajko  sól

Czary - gary w kuchni
Placek po węgiersku 178

robimy w domu jest dużo lepszy ;) To taka mała reklama na wstępie ;) Lecz jako, że możemy być wedle Was nieobiektywni, polecamy wypróbowanie przepisu i sprawdzenie smaku na własnym podniebieniu :) Placek po węgiersku to po prostu chrupiący placek ziemniaczany (w wersji maxi) polany gulaszem, zazwyczaj podawany z kleksem z kwaśnej śmietany. Obiad bardzo pożywny, smaczny, może nie najlżejszy(...)każdym razem z niego korzystamy (czasem zmieniamy tylko proporcje składników i „dorzucamy” coś od siebie). Jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić placków po węgiersku w domu to gorąco Was do tego zachęcam :) Składniki (na ok. 6 porcji): Placki (ok. 5-6 sztuk): 1 kg ziemniaków (może być troszkę więcej) 2 cebule 1 duże jajko ok. 3-4 czubate łyżki mąki

MyCookBook.pl
Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym 2270

Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z aromatycznym sosem pieczarkowym to klasyczne, tradycyjne, polskie danie, które wielu z nas uwielbia i chętnie przygotowuje w domach. Placki z poniższego przepisu wychodzą przepyszne w smaku, są delikatnie a przy tym chrupiące, a domowy sos pieczarkowy idealnie komponuje się z nimi tworząc niezwykle apetyczne danie Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym - Składniki: Placki(...)łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany 18%  Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym - Sposób przygotowania: Placki Ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy jajko, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy solą oraz

Słodka Strona
PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE 152

sosami lub same jako przekąska. Dzisiejsze nie wymagają wiele pracy jak i składników. Na dobrą sprawę wystarczy trochę ziemniaków i marchwi. Placki ze śmietaną i z cukrem (klik) Placki ziemniaczane z kurkami (klik) Chrupiące placuszki ziemniaczane z serowym sosem (klik).   Składniki na placki: 800 g ziemniaków 2 szt.marchewek pół pęczku natki pietruszki świeże gałązki tymianku(...)jest tymianek. Oderwałam z niego listki i pokroiłam. Powędrował do reszty. Dodałam natkę pietruszki i przyprawy. Na tym etapie można zakończyć przygotowywanie placków. Ja postanowiłam jeszcze dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Ale nie ma potrzeby.I bez niej placki będą smaczne i chrupiące. Rozgrzałam patelnię. Na rozgrzanym oleju formowałam małe placuszki.    Smażyłam przez 2-3 minuty na każdej

potrawyregionalne