placki - 22990 przepisów (strona:43/1533)

Miodownik z Krzywego – kuchnia podkarpacka 101

Krzywego – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Krzywe, gmina Dydnia, powiat brzozowski Tradycyjny miodownik, jak sama nazwa mówi, to ciasto warstwowe pieczone z dodatkiem miodu. W naszym regionie najczęściej pieczono 3 cienkie placki na sodzie oczyszczonej, które przekładano masą grysikową (z kaszy manny). Masę tę przygotowywano na dwa sposoby – na gorąco, albo na zimno. Masa gorąca miała postać budyniu z dodatkiem masła(...)którym przekładano placki. Masa zimna miała postać kremu, który ucierano dodając do wystudzonego budyniu grysikowego miękkie masło. W obu przypadkach masa miała za zadanie zmiękczyć i połączyć miodowe placki. Wierzch miodownika polewano zazwyczaj polewą czekoladową. Polewa nie tylko wzbogacała smak ciasta, ale też zabezpieczała jego wierzch przed wysychaniem. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Krzywego to miodownik z masą

Trzeci talerz
Placek amoniakowy z serem i jabłkami – kuchnia podkarpacka 72

Placek amoniakowy z serem i jabłkami – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Rzeszów, gmina Rzeszów, powiat m. Rzeszów Ciasto amoniakowe to nasz regionalny specjał, który niestety odchodzi w zapomnienie. Niegdyś bardzo popularne, dzisiaj zastępowane jest zwykle ciastem kruchym. Dawniej pieczono z niego ciastka amoniaczki lub różnego rodzaju przekładańce. Gospodynie weselne z pierwszej połowy XX wieku przygotowania weselnych wypieków zaczynały właśnie od amoniaczków(...)tygodnia, ponieważ mogły leżeć kilka dni, a ich smak i konsystencja pozostawały bez zmian. W formie ciastek, ciasto amoniakowe zachowuje kruchość i lekką chrupkość. Jednak użyte do pieczenia cienkich placków do ciast warstwowych, zachowuje się inaczej. Przełożone wilgotnymi warstwami smażonych owoców czy sera, mięknie i zespala się z nimi. Jabłka to owoce, które najczęściej wykorzystywano do przekładania amoniakowych placków. Smażony

Trzeci talerz
Langosz z piekarnika 107

Langosz z piekarnika to FIT wersja popularnej, węgierskiej potrawy. Smakuje dużo lepiej niż tradycyjnie smażony w głębokim tłuszczu. Sprawdź z czym podać węgierskie placki. Langosz to węgierskie danie (Langos), gdzie lang oznacza płomień . W średniowieczu langosze wypiekane były przy tlących się płomieniach w piecach chlebowych, zaraz po wypieczeniu bochenków chleba. Obecnie najczęściej smaży się je na głębokim tłuszczu. Ostatnio(...)obiad zamiast smażonych langoszy, upiekłam je w piekarniku. W takiej wersji najbardziej mi smakują . Składniki i sposób wyrabiania ciasta na węgierski placek jest identyczny zarówno w wersji smażonej jak i pieczonej. Wystarczy wyrobić ciasto drożdżowe z ogólnodostępnych składników: mąki, mleka, ugotowanych ziemniaków, oleju, soli, cukru oraz drożdży. Następnie trzeba uformować placki z wyrośniętego ciasta drożdżowego i piec

Ania gotuje
Langosze z piekarnika 91

Langosze z piekarnika to FIT wersja popularnej, węgierskiej potrawy. Smakują dużo lepiej niż tradycyjnie smażone w głębokim tłuszczu. Sprawdź z czym podać węgierskie placki. Langosz to węgierskie danie (Langos), gdzie lang oznacza płomień . W średniowieczu langosze wypiekane były przy tlących się płomieniach w piecach chlebowych, zaraz po wypieczeniu bochenków chleba. Obecnie najczęściej smaży się je na głębokim tłuszczu. Ostatnio(...)obiad zamiast smażonych langoszy, upiekłam je w piekarniku. W takiej wersji najbardziej mi smakują . Składniki i sposób wyrabiania ciasta na węgierski placek jest identyczny zarówno w wersji smażonej jak i pieczonej. Wystarczy wyrobić ciasto drożdżowe z ogólnodostępnych składników: mąki, mleka, ugotowanych ziemniaków, oleju, soli, cukru oraz drożdży. Następnie trzeba uformować placki z wyrośniętego ciasta drożdżowego i piec

Ania gotuje
Placki ziemniaczane 92

Placki ziemniaczane to klasyka nie tylko dla fanów ziemniaków. Smok poleca szczególnie do jedzenia ich samych bez żadnych dodatków, choć oczywiście w wersji z gulaszem lub śmietaną też są wyborne! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/placki-ziemniaczane-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/placki-ziemniaczane-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/03\/placki-ziemniaczane-320x200.jpg"],"recipeIngredient(...)u00f3w,\r","2 jajka, \r","2 cebule,\r","1\/2 szklanki m\u0105ki,\r","s\u00f3l, pieprz,\r","gar\u015b\u0107 natki pietruszki,\r","olej do sma\u017cenia"],"name":"Placki ziemniaczane","recipeCategory":"dania bezmi\u0119sne","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Ziemniaki obra\u0107, zetrze\u0107 na drobnej tarce.\r","Doda\u0107 cebul\u0119 pokrojon\u0105 drobno.\r","Doda\u0107

Bardzo Gruby Smok
Słodkie placki marchewkowe 85

Pyszne i słodkie placki marchewkowe to łatwy przepis na przekąskę, kolację lub jedzenie na wynos. Placki z marchewki robi się szybko, a składniki są w sklepach przez cały rok. Przyjemnym dodatkiem są wiórki kokosowe. Oto przepis na słodkie placki marchewkowe.  40 minut 2 porcje 2 marchewki (około 300 g) 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)tarki. Wsypujemy mąkę, cukier i kurkumę. Wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki na blachę nakładamy porcje ciasta i formujemy w miarę równe placki. Wierzch każdego placka posypujemy wiórkami kokosowymi. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Placki marchewkowe podajemy na ciepło lub zimno z miodem

My Chcemy Jeść
Placki z cukinii i ziemniaków 86

Łatwe do przygotowania i bardzo smaczne placki z cukinii i ziemniaków. Pyszny i zdrowy obiad, który zrobisz bez dużego wysiłku. Nowa odsłona znanych wszystkim tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przepis na placki z cukinii i ziemniaków to dobre jedzenie bez dużego wkładu finansowego. Często zadaję pytanie, co zrobić dobrego do jedzenia? Tym razem problem rozwiązał się sam, gdyż była cukinia(...)smacznie  oraz wiem, co jem . O tej porze roku w kuchni u mnie króluje cukinia i zazwyczaj robię z niej leczo. Tym razem wyszły jednak  wegetariańskie   placki z cukinii i ziemniaków . Takie zdrowsze  placki ziemniaczane  w nowej i lżejszej odsłonie. Wkrótce również podam przepis na rewelacyjne w smaku ciasto czekoladowe z cukinii

Kuchcik gotuje
PLACKI NA MAŚLANCE 92

Moja córka uwielbia wszelakie placki i naleśniki , myślę, że mogłaby je jeść codziennie. Jednak, aby jej się nie znudziło to staram się je urozmaicać. Tym razem upiekłam placki na maślance , które można podać według upodobań. Posypane cukrem pudrem, posmarowane ulubioną konfiturą, masłem czekoladowym, orzechowym czy z bitą śmietaną. Placki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i delikatne(...)smaczne, że polecam od razu upiec je z podwójnej porcji ;) Składniki na placki na maślance (około 24 placki): * 200 g maślanki * 2 jajka * 1 łyżka oleju * 3 łyżki cukru * 180 g mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli Wykonanie: Do miski wlać maślankę, olej, wbić całe jajka. Masę wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Wsypać

Zrób to smacznie
Placek ziemniaczany z mięsem 86

Inna wersja placka po cygańsku. Okrągły chrupiący ziemniaczany placek z aromatycznym mięciutkim mięsem. Do tego ogórek i mamy pyszny obiad!   Na placki 10 dużych ziemniaków 2 jajka 1 duża cebula 1,5 szklanki mąki sól i pieprz Na farsz: 500g karczku wołowego (może być inne mięso) 1 czerwona papryka 5 dużych pieczarek 2 duże czerwone cebule(...)kilka suszonych śliwek Śmietana-2 łyżki Trochę mąki sól, pieprz, czerwona papryka-słodka Do polania śmietana-18% plasterki świeżego ogórka świeży szczypiorek Robimy! Placki Ziemniaki tarkujemy na papkę, bądź używamy robota jak ja np. Kasia, gdzie dobieramy odpowiednią tarczę. Tak samo traktujemy cebulę. Powstałą papkę odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy sól i pieprz, wbijamy jajka i mieszamy do połączenia

Latosiowydom
Ziołowe placki z gotowanych ziemniaków 83

Ziołowe placki z gotowanych ziemniaków zapiekane z mozzarellą , szynką parmeńską, pesto z czosnku niedźwiedziego i pomidorkami koktajlowymi. Placki przygotowaliśmy podczas warsztatów z Tomkiem Jakubiakiem i firmą Polmlek ,  które miały na celu promocję eko nabiału - masła i serów.  Do przygotowania potraw używaliśmy eko masła extra i eko mozzarelli w wiórkach. Były to pierwsze warsztaty, w których uczestniczyłam(...)Tomkiem Jakubiakiem... Warsztaty odbyły się 2 tygodnie temu, kiedy był jeszcze czosnek niedźwiedzi i na miejscu przygotowaliśmy pesto. Teraz musimy użyć pesto gotowe, dobrze jak mamy swoje zapasy. Placki : ½ szklanki mąki pszennej, 2 średnie ugotowane ziemniaki, 2 jajka, 6 łyżek mąki kukurydzianej, tarta mozzarella - u nas eko mozzarella wiórki Polmlek, kilka plastrów szynki parmeńskiej, kilka listków bazylii, masło

królestwo garów
Domowe placki do tortilli albo kebaba. Łatwo się zawijają i smakują dużo lepiej od gotowców. PRZEPIS 107

Można zawinąć w nie co tylko chcecie – klasyczne składniki tortilli albo kebaba, różne sałatki, a nawet jajecznicę. Mamy dla was przepis na placki do tortilli albo kebaba, które wychodzą elastyczne, a w smaku biją sklepowe gotowce na głowę. Przepis na domowe placki do tortilli lub kebaba Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej, niepełna szklanka wody, 5 łyżek(...)oleju, łyżeczka soli. Jak zrobić domowe placki do tortilli lub kebaba? Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, wymieszaj. Wodę zagotuj, wlej olej. Wodę z olejem powoli wlewaj do mąki, cały czas mieszając łyżką, następnie zacznij wyrabiać dłońmi (uważaj, żeby się nie poparzyć), a gdy składniki się połączą, przełóż na blat lub stolnicę i wyrabiaj około 5 minut

Kulinarna Polska
Składane wrapy z tortilli z guacamole i jajecznicą 97

Składane wrapy z tortilli są ostatnio jednym z najpopularniejszych śniadań. Nic dziwnego, bo 1 prosty trik umożliwia złożenie pszennych placków w efektowny sposób. Proste guacamole, jajecznica, bekon i plastry pomidora to tylko jedna z wielu możliwości tego przepisu. Za sprawą jajecznicy to połączenie w sam raz na śniadanie lub drugie śniadanie. Modyfikacji może być mnóstwo i z pewnością w najbliższym(...)Kalorie 310 kcal Najmodniejsze śniadanie z TikToka – wrapy z tortilli składane na 3. Tortille z guacamole, jajecznicą, bekonem i plastrami pomidora. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 placki pszennej tortilli 1 słodki pomidor malinowy szynka wieprzowa w plasterkach 4 jajka ściółkowe 2 łyżki masła GUACAMOLE 1 niewielkie awokado 1/2 limonki 1 garść świeżej kolendry, poszatkowanej nożem sól i mielony

ProstePesto.pl
Wegańskie placki bananowe 115

Wegańskie placki bananowe to zweganizowany przepis na nasze ulubione placki bananowe . Bez dodatku jajek są jeszcze bardziej bananowe i równie dobre! Tak jak oryginalny przepis, pozwala na wykorzystanie dojrzałych, zbrązowiałych bananów (zobacz więcej przepisów na ekonomiczne gotowanie ). Dzięki słodyczy dojrzałych bananów możemy nie dodawać do nich cukru, a także smażyć bez oleju. W ten sposób uzyskamy nieco odchudzoną(...)wersję. Ogólnie rzecz biorąc bardzo polecam i apeluję, nie wyrzucajcie dojrzałych bananów, zróbcie z nich placki! Przepis na wegańskie placki bananowe Składniki 2 średnie dojrzałe  banany  (240 g) ¾ szklanki  mąki  (110 g) łyżeczka  proszku do pieczenia opcjonalnie olej do smażenia (około 20 g) 5 łyżek cukru (przy niedojrzałych bananach; 60 g) pół łyżeczki

WegePrzepis