placki - 22990 przepisów (strona:61/1533)

Mazurek „Pyszotka” 124

posmarować dżemem. Następnie, ubitą pianę podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach.. Rodzynki odcedzić i osuszyć. Wszystkie bakalie podzielić na dwie części, posypać nimi placki, kończąc orzechami. Tak przygotowane placki piec w piekarniku przez 15 - 20 minut, pilnując aby bakalie się nie przypaliły. Jeśli bakalie i pianka bezowa zacznie zbyt mocno się(...)rumienić, należy odrobinę zmniejszyć temperaturę. Placki wyjąć z piekarnika i zostawić do przestygnięcia. Do garnka wlać mleko ( odlewając 1/2 szklanki ) zagotować. W szklance z odlanym mlekiem wymieszać mąkę i cukier, ugotować budyń. Ugotowany budyń wystudzić. W misce miksera utrzeć masło do którego dodawać porcjami wystudzony budyń, w razie potrzeby dosłodzić, dodać sok z cytryny

SprawdzonaKuchnia.pl
Placki jogurtowe z jabłkami 100

Placki jogurtowe z jabłkami  szybkie placuszki na śniadanie lub kolację. Placki jogurtowe z jabłkami to nasze ulubione weekendowe śniadanie. Kilka prostych składników, chwila mieszania i po 20 minutach zajadamy się nimi bez opamiętania. Delikatne i puszyste placki na jogurcie można przygotować także z innymi owocami, więc nigdy nam się nie znudzą. Jednak moim zdaniem najlepsze(...)niejadka. Jeśli macie dobrą, nieprzywierającą patelnię możecie je usmażyć bez użycia tłuszczu. Na blogu znajdziecie też przepis na racuchy na maślance oraz najlepszy ser z jogurtu labneh  Puszyste placki jogurtowe z jabłkami Placki jogurtowe z jabłkami szklanka = 250 ml pojemności 1 łyżka = 15 ml proporcje na około 15-20 racuchów jogurtowych z jabłkami 1 szklanka jogurtu naturalnego

Cztery Fajery
Placki z cukinii i kukurydzy 102

często jest widywane w mojej kuchni. Świetnie sprawdza się na grillu, można z niej zrobić makaron warzywny , a nawet ciasto! Dzisiaj jednak mam dla Was klasykę, czyli przepis na placki z cukinii z dodatkiem kukurydzy. Jak dla mnie to połączenie jest bezbłędne. Delikatna cukinia + chrupiąca i słodka kukurydza… to nie mogło się nie udać! Placki z cukinii(...)jajek? Tak jest! Mąka plus woda zawarta w cukinii wystarczą. Placki dzięki temu są wegańskie, ładnie się lepią i wychodzą… jak na zdjęciu 😂 Z czym podawać placuszki? Placki zaserwowałem z sosem sriracha. Uwielbiam połączenie słodkiego (tutaj słodka kukurydza) z ostrym sosem. Fajnie sprawdzi się również jogurt lub śmietanka. Do tego posiekana zielona cebulka… Taki obiad

Blendman
Mazurek 157

posmarować dżemem. Następnie, ubitą pianę podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach.. Rodzynki odcedzić i osuszyć. Wszystkie bakalie podzielić na dwie części, posypać nimi placki, kończąc orzechami. Tak przygotowane placki piec w piekarniku przez 15 - 20 minut, pilnując aby bakalie się nie przypaliły. Jeśli bakalie i pianka bezowa zacznie zbyt mocno się(...)rumienić, należy odrobinę zmniejszyć temperaturę. Placki wyjąć z piekarnika i zostawić do przestygnięcia. Do garnka wlać mleko ( odlewając 1/2 szklanki ) zagotować. W szklance z odlanym mlekiem wymieszać mąkę i cukier, ugotować budyń. Ugotowany budyń wystudzić. W misce miksera utrzeć masło do którego dodawać porcjami wystudzony budyń, w razie potrzeby dosłodzić, dodać sok z cytryny

KUCHNIA POLSKA
Placek po węgiersku (placek po zbójnicku) 167

Chociaż placek po węgiersku (znany także pod nazwą "placek zbójnicki" lub "placek po zbójnicku") nie należy do lekkich i łatwostrawnych potraw, czasami warto sobie na niego pozwolić. Chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku duży placek ziemniaczany, podany z gulaszem i kwaśną śmietaną, zdobył podniebienia wielu Polaków. Popularny jest zwłaszcza w Małopolsce i na Podhalu(...)jakim stopniu łechta wasze podniebienia?  Składniki (4 porcje)  placek -0,5 kg ziemniaków -1/2 cebuli -1 jajko -kilka łyżek mąki -sól, pieprz -olej do smażenia gulasz -800 g szynki wieprzowej -100 g wędzonego boczku -1 mała cebula -1 czerwona papryka -200 g pieczarek -1 ząbek czosnku -150 ml białego wina -100 ml passaty pomidorowej -1 szkl

Zielona Kuchnia
Bazyliowy placek śniadaniowy 113

łyżce mąki, mieszając. Wrzucamy ser i bazylię, mieszamy. Na końcu przyprawy i znowu mieszamy. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę lub olej. Dobrze wymieszaną masę wylewamy na gorącą patelnię. Formujemy placek i zakrywamy patelnię. Smażymy kilka monit na średnim ogniu, sprawdzając co jakiś czas czy spód się zarumienił. Jeśli jest brązowy, obracamy placek jednym ruchem za pomocą szerokiej łyżki(...)Smażymy placek dalej z drugiej strony. Nie musimy przykrywać patelni w tej części smażenia jeśli chcemy, by placek był z jednej strony chrupki. I tak wychodzi nam bazyliowy placek śniadaniowy. Podajmy po kilku minutach smażenia. Smacznego . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Bazyliowy placek śniadaniowy pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl

Fleksitarianizm.pl
Niemiecki placek cebulowy 90

Robiąc niemiecki placek cebulowy , jak to przy ciastach drożdżowych bywa, najwięcej musiałem czekać na ciasto, a samej pracy było niezbyt dużo. Na początku przez myśl mi przeszło, czy tego sobie nie oszczędzić i nie zrobić kruchego ciasta na spód, ale jak miał to być niemiecki Zwiebelkuchen , to niech taki będzie – od samego początku aż do końca. Cebula już(...)tortownicy z wyrośniętym ciastem wlać równomiernie mieszankę cebulową. Na nią rozsypać pokrojony w drobną kostkę boczek oraz kminek. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone masło. Niemiecki placek cebulowy wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 50 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Niemiecki placek cebulowy pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Placki ziemniaczane z patisonem 147

ziemniaczane. Jemy je na słodko lub na słono, według upodobań. Ja osobiście wolę w wersji na słodko. Aby jednak nie było nudno, czasem do placków dodaję jeszcze inny składnik. Tym razem zrobiłam placki ziemniaczane z patisonem w proporcjach pół na pół. Placki wyszły pyszne i chrupiące. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5 patisona kilka ziemniaków(...)ciasta i lekko rozsmarowywałam na cienki placek. Placki smażyłam z obu stron na złoty kolor i wykładałam na talerz nakryty ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki podawać ze śmietaną i cukrem, z wędzonym łososiem, twarożkiem, lub innymi ulubionymi dodatkami lub bez. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Z serii zrób to sam: Tortilla z kurczakiem i warzywami 104

szklanka mąki pszennej + do wałkowania duża szczypta soli ok. 1,5 szklanki letniej wody 0,5 szklanki oleju z pestek winogron (możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego) Placki kukurydziane - sposób przygotowania: Obie mąki wymieszaj z solą i dodając powoli letnią wodę zagniataj ciasto. Dodaj oliwę i "dognieć" do ciasta. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody(...)Placki smaż bez dodatkowego tłuszczu! z obu stron. Po smażeniu usuń nadmiar mąki z placków. Przygotuj wcześniej ręczniki papierowe do wycierania patelni z obsypującej się mąki :) #lifehack Żeby każda tortilla miała rozmiar pasujący do mojej patelni, wycinaj placki rondem tortownicy :D Pierś kurczaka zamarynuj w oliwie doprawionej wg. upodobań solą oraz np. papryką słodką, czosnkiem, curry

Gary Bez dna
Roladki z tortilli 137

zakupów Przygotowanie składników (ilość w zależności od tego, ile roladek chcemy uzyskać): tortille pełnoziarniste lub pszenne majonez (1 łyżka na każdy placek) sałata (2–3 liście na każdy placek) szynka (2–3 plastry na każdy placek) ser (2–3 plastry na każdy placek) łosoś wędzony (2–3 plastry na każdy placek) inne składniki – wedle uznania(...)zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest bardzo prosty. Nie trzeba absolutnie żadnego talentu kulinarnego, by przygotować estetycznie wyglądające i świetnie smakujące przekąski. Po drugie: jest pyszny. To niby tylko placki z majonezem i tortillą, ale wszyscy je uwielbiają. Roladki rozejdą się w mgnieniu oka! Po trzecie: to znakomity sposób na dojedzenie produktów, które zostały po świętach. Lodówka pełna serów

Proste-przepisy.pl
Placek orzechowy – kuchnia podkarpacka 147

Placek orzechowy - kuchnia podkarpacka Pod prostą nazwą placek orzechowy kryje się jedno z najbardziej charakterystycznych dla środkowego Podkarpacia ciast tradycyjnych. Składa się ono z 4 warstw ciasta drożdżowego, które jeszcze przed pieczeniem przekłada się typowymi dla regionu nadzieniami. Najpopularniejsza jest wersja ciasta przełożonego nadzieniem makowym, orzechowym i powidłami. Takie ciasto piecze się na przykład w Krzemienicy w gminie(...)Czarna, gdzie nazywane jest mazurkiem lub drożdżówką z makiem i orzechami. W Gorliczynie (gmina Przeworsk) placek ten znany jest pod nazwą przekładaniec, albo mazurek królewski. W Gliniku (gmina Wielopole Skrzyńskie) z kolei tradycją jest pieczenie przekładańca drożdżowego, w którym 2 warstwy nadzienia stanowią orzechy, a warstwa środkowa to powidła. Z kolei samym nadzieniem makowym przekładają ciasto drożdżowe gospodynie

Trzeci talerz
Placek tarty czarno-biały 196

tarty czarno biały, znany też jako pleśniak Ciasto tarte towarzyszy mi od dzieciństwa. Robiła je moja babcia, ciocia i mama, a po wielu latach odnalazłam oryginalny przepis na ten placek w starym zeszycie. Placek tarty jest wyjątkowy, bo ciasto zarabia się bez cukru, a cały smak pochodzi z piany i nadzienia. Podobno to ciasto znane jest jako pleśniak(...)mnie zawsze będzie plackiem tartym. Składniki na placek tarty czarno-biały 40 dag mąki 4 jajka - żółtka oddzielone od białek 25 dag masła lub margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 - 5 łyżek cukru słoik ulubionego dżemu ulubione bakalie - rodzynki, orzechy, migdały itp. szczypta soli polewa czekoladowa Placek zaczynamy od zarobienia kruchego ciasta. Wszystkie składniki

Gotujemy i jemy
Placek tarty czarno-biały 205

tarty czarno biały, znany też jako pleśniak Ciasto tarte towarzyszy mi od dzieciństwa. Robiła je moja babcia, ciocia i mama, a po wielu latach odnalazłam oryginalny przepis na ten placek w starym zeszycie. Placek tarty jest wyjątkowy, bo ciasto zarabia się bez cukru, a cały smak pochodzi z piany i nadzienia. Podobno to ciasto znane jest jako pleśniak(...)mnie zawsze będzie plackiem tartym. Składniki na placek tarty czarno-biały 40 dag mąki 4 jajka - żółtka oddzielone od białek 25 dag masła lub margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 - 5 łyżek cukru słoik ulubionego dżemu ulubione bakalie - rodzynki, orzechy, migdały itp. szczypta soli polewa czekoladowa Placek zaczynamy od zarobienia kruchego ciasta. Wszystkie składniki

Korniszonki
Placki brokułowe 161

idealna przekąska na drugie śniadanie lub lekką kolację. Można je śmiało zabrać do pracy lub szkoły. Będzie do nich świetnie pasował sos jogurtowo-ziołowy oraz lekka sałatka z dressingiem. Placki są pieczone, a nie smażone, więc sprawdzą się dla tych, którzy liczą kalorie, bo nie dodajemy tu dodatkowego tłuszczu. A może nawet dzięki takim plackom przekonacie wszystkich przeciwników(...)łkę i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy dokładnie, najlepiej dłonią, aby dobrze połączyć składniki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy po łyżce masy brokułowej (solidną łyżkę) i formujemy placki na papierze. Dobrze i ciasno je ugniatamy, aby później nie rozpadały się. Uformowane placuszki wkładamy na około 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni. Gotowe placki

Analiza Smaku
Placek serowy ze szpinakiem 132

szaro, buro i ponuro na dworze, że nie pozostaje nic innego, jak tylko zjeść treściwe śniadanie i zasuwać do pracy Dziś polecam placek serowy ze szpinakiem, który pysznie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie Składniki: – 50g świeżego szpinaku – 50g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 50g serka wiejskiego – 1 jajko(...)patelni, na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie odwrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 3-4 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Placek serowy ze szpinakiem Placek serowy ze szpinakiem Placek serowy ze szpinakiem Placek serowy ze szpinakiem Artykuł Placek serowy ze szpinakiem pochodzi z serwisu Kulinarne życie

Smaki Armine