placki - 22990 przepisów (strona:58/1533)

PLACEK CZESKI – PRZEKŁADANIEC BUDYNIOWY 263

tego cukier, miód i mleko – wymieszać. Na stolnicy wymieszać mąkę z sodą i jajkiem, zalać to ciepłym roztworem. Wyrobić ciasto jak kruche, podzielić na 4 części i rozwałkować. Każdy placek pieczemy 8-9 min. w tradycyjnej brytfannie o rozmiarze 39,5 cm x 23,5 cm w temperaturze 180 stopni. Jeśli placek będzie się kruszył, uformować rękoma(...)idealnie równy i cienki placek, przypasowując go do formy. Na formę kładziemy za każdym razem papier pergaminowy i smarujemy wcześniej tłuszczem. Po upieczeniu zabieramy papier z plackiem i odstawiamy do wystygnięcia. Placki powinny być zrumienione, cienkie i po jakimś czasie bardzo twarde. Po przełożeniu ich budyniem, staną się idealnie miękkie. SKŁADNIKI NA KREM/ BUDYŃ 0,5 L mleka

Calzonella.com
Placki z Cukinii – Proste i Smaczne 216

robił to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 12 placków 2 średnie cukinie (około 700 g) 8 łyżek mąki pszennej (około 120 g) 2 jajka 3 ząbki czosnku do smaku: sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Placki z cukinii https://www.youtube.com/watch?v=xnURaRhI6G0 Przygotowanie: Z umytej i osuszonej cukinii odcinam końcówki, przekrawam(...)pieprzem i całość dokładnie mieszam. Z tak przygotowanej masy smażę placki. Placki z cukinii smażę wielkości placków ziemniaczanych, na rozgrzany olej nakładam po łyżce stołowej masy delikatnie ugniatam i smażę na złoty kolor z obydwu stron. Po usmażeniu placki układam na papierowym ręczniku aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placki z cukinii są gotowe można podawać. Życzę

Uwaga Babcia Gotuje
Pyszne ciasto przekładane " Cygańskie drogi" 235

szklanki oleju 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 1 kisiel żurawinowy  kilka kropli barwnika czerwonego 3 łyżki maku 2 łyżki kakao + 2 łyżki mąki do ostatniego placka masa 500 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklaka wrzątku do nasączenia placków  1 szklanka wody  sok z 2 cytryn 1 łyżka cukru Ciekawe rozwiązania(...)gotowe :) Przygotowanie masy: W wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę i ostudzamy. Śmietanę ubijamy i stopniowo łączymy z galaretką. W formie układamy placek biały, nasączamy i kryjemy masą, następnie układamy placek kakaowy, nasączamy, kryjemy masą, układamy placek makowy, nasączamy i kryjemy masą na koniec układamy placek żurawinowy, nasączamy i kryjemy masą. Na wierzch możecie zetrzeć na tarce czekoladę

Niezły Młynek
placek po węgiersku 205

wielki placek ziemniaczany polane śmietaną. Ale jak to zwykle bywa od teorii do praktyki daleka droga. Wiem, że nie jest to zbyt wykwintne danie ale dla wielbicielki placków ziemniaczanych - a ja ją niewątpliwie jestem - jest to danie idealne. Wyszedł pyszny. PLACEK PO WĘGIERSKU dla 3 osób ok 2 h Składniki pól kilograma mięsa gulaszowego (wołowina lub wieprzowina(...)dusimy razem ok 25 minut. Na patelni robimy zasmażkę z oleju i mąki i gdy się przyrumieni dodajemy ją do sosu. Na końcu dodajemy koncentrat. Przyprawiamy na lekko pikantnie. Placki ziemniaczane robimy według podanego przepisu, smażymy je na dużej patelni z obu stron. Na dużym talerzu kładziemy placka, smarujemy go gęstym sosem mięsnym, składamy na pól i polewamy

sierotka maRysia w kuchni
Pizza raz jeszcze 156

placku. I o to jest - pizza ale tym razem z nieco innej perspektywy - mojej i paru osób,  którzy mówiąc kolokwialnie - żyją z pizzy. Pamiętam lat temu dobrych kilka jak byłem na wycieczce szkolnej, między innymi w Rzymie. Nauczeni życiem w Polsce, gdzie wszystkiego musi być dużo, konkretnie i syto  weszliśmy do ogromnej pizzerii z zamiarem skonsumownia grubego placka(...)pizzę w niecałe 6 minut, kiedy w naszej "polskiej" pizzerii czeka się na nią minimum 15 (więc na pewno była odgrzewana, nie ma bata!). Oszukano nas także na grubości placka - no bo w naszej "polskiej" pizzerii podają pizzę o minimalnej grubości rzędu 1 cm. Nie mam serca aby wspomnieć, że składników na placku było tyle, co kot szarobury napłakał

Right Behind The Kitchen
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE, GRUBOTARTE 322

Kolejna odsłona pysznych placków ziemniaczanych. Placki muszą być cienkie i chrupiące, takie uwielbiamy i takie zawsze przygotowuję. Od jakiegoś czasu zmieniłam tylko tarkę do ich tarcia, teraz przygotowuję je na dużych oczkach, takich do tarcia buraków. Zyskałam czas - przygotowuje się je błyskawicznie, dodatkowo smakują nam jeszcze bardziej niż te, które przygotowywałam dotychczas (choć i tamte są przepyszne), tak więc(...)same plusy. Tym, którzy nie próbowali, a bardzo lubią placki, polecam, to taka błyskawiczna wersja. Podane ilości są orientacyjne, tutaj dużą rolę odgrywają użyte ziemniaki, dlatego mąkę najlepiej dodawać stopniowo. Może się bowiem okazać iż będzie jej za dużo, może też jej być za mało. Mąki pszennej dodajemy trochę mniej. Składniki: - u mnie 1,150kg obranych ziemniaków - 100g mąki

Smaczne Zdrowe
Marlenka- ciasto karmelowe 226

Marlenka to ormiańskie ciasto bardzo popularne w Czechach, w Polsce można je kupić gotowe. Ciasto złożone z sześciu cienkich miodowych placków i sześciu warstw kajmakowej masy najlepiej smakuje trzeciego dnia po upieczeniu, kiedy placki zmiękną. Można je długo przechowywać, dlatego idealnie nadaje się na święta. Nie jest trudne, ale dość czasochłonne.  Składniki: 600 g mąki 120 g masła(...)ścięły. Dodać część przesianej mąki, zmiksować a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Podzielić ciasto na 6 części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki wielkości mniej więcej dużej blaszki (ciasto bedzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz cieżej będzie na nim pracować). Piec placki kilka minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wegański PLACEK PO WĘGIERSKU 148

zimnooooo już. Najlepsze jedzenie na takie dni to wszelkie gulasze, ciepłe kasze, pieczone warzywa, no i gorące placki ziemniaczane :)  Od czasu do czasu chce mi się takie placki trochę podrasować i wtedy mamy placek po węgiersku, oczywiście w wersji vegan. Podstawowy przepis na placki bez jajek znajdziecie  tutaj . Żeby duży placek nie łamał(...)papryka, no i oczywiście przyprawy - papryka w proszku, pieprz, czosnek, sól.  Można dodać jeszcze kotlety sojowe pokrojone w kostkę, przygotowane wcześniej  w ten sposób , ale bez nich placek też jest dobrze napakowany i również pyszny. Tradycyjną śmietanę od lat zastępujemy "śmietaną" ze słonecznika, na którą przepis znajdziecie  tutaj . Część takiej śmietany mieszam z gulaszem, reszta służy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Placki ziemniaczane 112

tego jak wilgotna wyszła nam masa ziemniaczana dodajemy 3-4 łyżki mąki. Wyciskamy czosnek i drobno posiekaną cebulę. Solimy do smaku .Po dokładnym wymieszaniu wszystkiego możemy już smażyć pyszne placki. W zasadzie można dodać niemal dowolne przyprawy czy zioła nadając plackom ziemniaczanym unikalnego smaku. Masę nakładamy na rozgrzaną patelnie i rozcieramy formując placka. Smażymy po obu stronach(...)złocisty kolor. Placki strasznie piją, więc należy pamiętać o częstym dolewaniu oleju.By placki były mniej tłuste i lepiej strawne można je wyciągać do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym. Także utarte na grubej tarce ziemniaki będą wciągać mniej tłuszczu. Placki ziemniaczane p odajemy ciepłe z keczupem, śmietaną, lub sosem. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij

Smaczne Potrawy
Ciasto czeskie 876

wyłożyć na blachę. Każdy z placków piec ok. 8-12 minut w temperaturze 200 stopni (aż zrobią się złote). Ja piekłam każdy z placków osobno i też polecam tak zrobić. Zaraz po upieczeniu placki są dosyć miękkie, dlatego należy uważać ściągając je z blachy.   Wykonanie masy: Kaszę mannę (nie błyskawiczną) ugotować na mleku z cukrem waniliowym(...)smaku. Gotową masę odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka i zimny grysik. Masa musi być puszysta i gładka. Dwa placki posmarować powidłami i masą grysikową. Na placek górny wyłożyć cienką warstwę masy grysikowej. Oblać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Warstwy ciasta (od dołu): 1. placek miodowy

Mania Wypiekania
Naleśniki 208

Poniżej prezentujemy krótki przepis jak przygotować naleśniki rozumiane jako placki same w sobie. Abstrahujemy tu więc od wszelkich dodatków i farszów jakie są do nich stosowane i jakie często skutkują zupełnie odrębnymi i samodzielnymi daniami. Z drugiej strony, ponieważ wiele osób ogranicza się jedynie do połączenia uniwersalnego naleśnika z konfiturą lub czymś podobnym, publikujemy tę instrukcję jako przepis(...)patelni rozlewamy je po całej powierzchni tej ostatniej. Placek smażymy przez 2-3 minuty, aż zacznie swobodnie przemieszczać się po patelni. Jeśli to nie nastąpi, należy ostrożnie oderwać placek płaską łopatką. Następnie przerzucamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 1 minutę. Gotowy placek zdejmujemy z patelni i powtarzamy cykl z poprzednich punktów

Kulinarna Pokusa
Placki ziemniaczane super chrupiące 184

mnie największe atuty placków ziemniaczanych. Można je jeść z gulaszem, cukrem lub śmietaną. Do ziemniaków można też dodać pokrojoną drobno pikantną kiełbasę. Składniki - na około 15-17 placków 1 kg ziemniaków 1 średniej wielkości cebula lub duża garść drobno posiekanego szczypiorku 3-4  łyżki mąki pszennej (ilość zależy od tego jak bardzo wodniste są ziemniaki) 1 jajko sól(...)pieprzem i dokładnie wymieszać. Z płynu, który pozostał po odsączeniu ziemniaków odleć sok pozostawiając powstały na dnie osad - jest to skrobia ziemniaczana, którą należy dodać do masy na placki i całość ponownie wymieszać. Nabierać łyżką stołową i rozprowadzić na patelni niewielkie placki o grubości około 3-4 mm. Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty na gorącym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegetariański placek po węgiersku. 171

kraju i to jest chyba lider przydrożnych barów.  Plackowi po węgiersku dorównuje tylko klasyczny żurek z wkładką :) Nie chodzi nam o to, aby negować to danie, bo jest naprawdę pyszne. W wersji klasycznej oczywiście mięsne, jednak nasza wersja to odpowiednik wegetariański. Idealny dla miłośników takiego jedzenia. My lubimy placki ziemniaczane bardzo, a do tego gulasz z warzyw(...)Koniecznie wypróbujcie :)   Wegetariański placek po węgiersku (4 osoby) Składniki na placki: 8 ziemniaków 1 cebula 1 jajo 5 pieczarek pieprz, sól, tymianek, bułka tara, ostra papryka Placki ziemniaczane przygotowujemy jak klasyczne. Czyli ścieramy ziemniaki i cebulę na tarce lub maszynowo. Dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą, a na sam koniec wcześniej przesmażone z pieprzem pieczarki pokrojone

vegetanie
Placek po zbójnicku 173

Danie 2w1:)  Placek po zbójnicku w moim wykonaniu podobno nie smakuje tak jak typowy placek po zbójnicku:) jest więc to moja wersja placka ziemniaczanego z gulaszem.  Uważam, że jest smaczny i jeśli ktoś ma ochotę spróbować jak smakuje - to polecam:) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 1 jajko 6-7 łyżek mąki 1 czerwona papryka 2 cebule(...)mięsa (wedle upodobań, u mnie to był schab) sól pieprz słodka papryka w proszku kostka rosołowa - opcjonalnie Najpierw robimy gulasz. Gdy będzie się dusił - weźmiemy się za robienie dużego placka ziemniaczanego Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić na kawałki Paprykę umyć, wydrążyć pestki, pokroić w małą kostkę 1 cebulę obrać i drobno posiekać Rozgrzać olej na patelni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placki warzywne w kremowym sosie z kurkami 177

placki to świetna alternatywa dla dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Polecam i czekam na Wasze komentarze. Czas przygotowania: 50 min. Składniki na ok. 30 placków Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI na placki warzywne: 5 średnich ziemniaków 1 cukinia 1 bakłażan 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 pomarańczowej papryki 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki(...)łyżka natki pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE placków warzywnych: Wszystkie warzywa ( ziemniaki, cukinia, bakłażan, papryka) myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego. Starte warzywa przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, mleko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju

kulinarnyJa