placki - 22990 przepisów (strona:71/1533)

Placki ziemniaczane z sosem z maślaków 157

takich mrożonych maślaczków można przygotować niesamowicie pyszny sos. A taki sos smakuje najlepiej z plackami ziemniaczanymi i to z takimi pieczonymi na blasze. Pierwszy raz miałam przyjemność przygotowywać placki ziemniaczane na gorącej blasze ta jak to kiedyś robiły nasze babcie i prababcie. Co jest potrzebne do takiego gotowania w plenerze? Przede wszystkim czysta(...)zardzewiała blacha i drewno. Nic więcej. Wystarczy rozpalić pod nią tak by porządnie się nagrzała. Pierwsze kilka placków próbowałam smażyć na papierze do pieczenia jednak bardzo szybko mi się palił więc kolejne smażyłam już bezpośrednio na blasze. Wystarczy smażyć placki na blasze posmarowanej olejem po 2 minuty z jednej stronie i pysze, domowe i swojskie jedzenie gotowe. Do tego

Życie ze smakiem
PLACKI ZIEMNIACZANE Z JABŁKAMI 131

Moje największe odkrycie miesiąca ...placki ziemniaczane na słodko z dodatkiem jabłek. Są rewelacyjne! Dużo lepsze od tradycyjnych racuchów, a nawet lepiej mi smakowały niż zwykłe, wytrawne placki ziemniaczane. Dodatkowo wzbogaciłam je o płatki owsiane. Dzięki temu, że zarówno ziemniaki, jak i jabłka starłam na tarce o dużych oczkach, placki wyszły mega chrupiące 😉 Podałam je z bitą śmietaną(...)kawałkami świeżych jabłek, a wszystko to posypałam cynamonem. Dla miłośników placków na słodko to prawdziwa gratka! Składniki: 5 ziemniaków 2 jabłka 2 jajka 2 łyżki cukru pudru 5-6 łyżek mąki pszennej 1/2 szklanki płatków owsianych szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki oraz jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie odsączamy na sitku z nadmiaru

Kuchnia MagdaLeny
Placki z cukinii i żółtego sera 180

smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i kusząco pachną. Zresztą cukinia i żółty ser to jak dla mnie duet idealny! A dodatkowo masło do smażenia...  Uwielbiam!   Zapewniam, że placki znikną ekspresowo na ciepło, jak i po ostygnięciu, z sosem lub bez.  Polecam!  Inne propozycje na placki z cukinii znajdziecie tu - klik i tu - klik(...)tarce o dużych oczkach, ser tak samo, a cebulę i czosnek drobno posiekać. ( Z cukinii dodatkowo zlać sok.) Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i doprawić do smaku. Placki smażyć na średnim ogniu z obu stron - na rumiano. (Jeśli w międzyczasie w misce nadal będzie wytwarzał się sok z cukinii - na patelnię należy wykładać gęste porcje ciasta.) Odsączyć

Di gotuje
Placki z miodem 186

Placki bezglutenowe na bazie serka mascarpone i maślanki. Idealne na śniadanie lub kolację. Dzieci uwielbiają takie placki. Można podać z dżemem lub ze śmietaną. W zakładce PLACKI I PLACUSZKI znajdziecie inne przepisy i pomysły. Szczególnie polecam placki twarogowe z truskawkami Składniki 2 łyżki jogurtu naturalnego 250 g serka mascarpone 3 łyżki miodu 2 jajka 1 szklanka(...)maślankę, miód i jajka roztrzepać trzepaczką lub widelcem. Dodać mascarpone i ponownie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką małe placki. Smażyć na rumiano z dwóch stron. placki z miodem

O kuchni z uczuciem
Placki porowe 209

przepis to jedno z największych zaskoczeń tego roku ;) Pierwszy raz placki porowe jadłam w wegańskiej knajpie, zauroczona smakiem próbowałam znaleźć przepis idealny i w końcu jest :) Placki mają bardzo wyjątkowy smak, nie do opisania, musicie koniecznie spróbować! :) Swoje placki podawałam z pesto brokułowym . Świetnie pasuje też do nich pesto buraczane . Wierzch można posypać parmezanem lub szczypiorkiem. Składniki(...)sztuk dużych placków. Składniki: 2 pory, tylko biała część, potrzebujemy ok 230g 1 czerwona cebula 30ml oleju lub czubata łyżka oleju kokosowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki jajko 60g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 75ml mleka szczypta soli Pory kroimy na pół, następnie w około 1cm paski. Cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż będą miękkie. Studzimy. Mleko

Czerwona Porzeczka
Puszyste placuszki jogurtowe z borówkami :) 211

inspiracji śniadaniowych, zorientowałam się, że nie robiłam jeszcze placków jogurtowych. Korzystając z wolnej chwili zabrałam się za ich przygotowanie. Są bardzo podobne do innych placków, jednak znaczącą różnicą jest dodatek jogurtu naturalnego, którego obecność nadaje plackom puszystości i mięciutkiej struktury. Placki są bardzo bardzo dobre, a dodatek borówek nadał owocowo-kwaskowego smaku.  Składniki: 60 g mąki gryczanej(...)okrągły placek.  Smaż na średnim ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza, po tym czasie przewróć placki na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę.  Gotowe placki przekładaj dżemem lub tak jak ja masłem bananowym (Pole Na Stole), które swoją drogą jest genialne i przepyszne, polecam do spróbowania dla tych co lubią bananowo-koksowe smaki

Zdrowie na języku :P
Placki ziemniaczane z cebulką 176

ziemniaczanych. W dzieciństwie przejadłam się nimi i po prostu miałam do nich pewien dystans. Jednak z upływem lat, moje smaki się zmieniły i nadszedł ten moment na usmażenie placków ziemniaczanych :) Poniższe placki są proste do przygotowania i świetnie smakują. Polecam!  Porcja dla 2-3 osób: 3/4 kg obranych ziemniaków 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki mąki 1 jajko(...)rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placek = 1/2 łyżki ciasta). Z czasem, ciasto na placki lekko ciemnieje, ale w ogóle tym się nie przejmujcie :) Placki lekko spłaszczyć i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażone placki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło

Ugotować
Placki ziemniaczane po wiejsku z szynką i sosem pieczarkowym 230

Chyba każdy z nas jest miłośnikiem placków ziemniaczanych. Dziś proponuję Wam przepis na pyszne placki po wiejsku z dodatkiem cebuli i szynki. Placki podałam z sosem pieczarkowym.  SKŁADNIKI: Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków, 200g szynki spod Powału Hańderek , 1 mała cebula, 1,5 łyżki mąki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pieczarkowy: 300g pieczarek(...)cebula, 200 ml śmietany 30%, 50g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Placki: Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych otworach. Szynkę kroję w małą kostkę. Dodaję do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki smażę na rumiano

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placuszki z owocami 182

się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty(...)placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką. Propozycja podania: cukier puder / bita śmietana / syrop klonowy / posłodzona gęsta

Życie zaczyna się w kuchni
Sárgarépa-főzelék na placku ziemniaczano buraczanym 169

zainspirowało. Placki z buraka cukrowego . Placek ziemniaczano buraczany wydał mi się dobrym pomysłem, ale korzystając z rad autorki, postanowiłem podać go z ostrym sosem. Postanowiłem zrobić duży placek, co skojarzyło mi się z plackiem po węgiersku, także w tamtej kuchni postanowiłem szukać sosu. I znalazłem. Wręcz idealny. Sárgarépa-főzelék czyli węgierska potrawka z marchewki. Składniki: - ziemniaki - burak(...)tych do ogórków. Można też pokroić. Potem ją gotujemy, dodajemy przypraw i wody z mąką, aby nam powstał gęsty sos. Doprawiamy papryką żeby było ostre i polewamy nasz placek

Kryzysowa Książka Kucharska
Pierogi z soczewicą i "Biuro Przesyłek Niedoręczonych" 191

mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych placków, a dopiero potem biorę się za lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je ponownie rozwałkować(...)wykroić placki. Przygotować miseczkę z przegotowaną wodą i pędzelkiem. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, posmarować wodą brzegi placka, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2 minut. Wyjąć pierogi na durszlak i polać zimną przegotowaną lub przefiltrowaną wodą. Przełożyć na talerz, by ostygły

Weekendy w domu i ogrodzie
Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty 194

prostu całą dłonią na pożądaną wielkość i obtocz w otrębach .  Piekarnik rozgrzewamy do 240' , placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków, układamy dodatki na wierzch surowego placka i pieczemy do zarumienienia się boków ciasta. Trwa to około 10 minut. Dodatki: 1 duży mięsisty pomidor mała cienka cukinia pół czerwonej cebuli ząbek czosnku sól, pieprz do smaku(...)układamy odstane dodatki. Wsuwamy do nagrzanego pieca i zapiekamy 10 minut. Jeśli ktoś nie trawi ciepłych pomidorów może podpłomyk upiec sam a dodatki w postaci zimnej położyć na gorące placki! Upieczone placki posypujemy świeżą miętą i podajemy :-) Smacznego! Jeszcze kilka fotek z wypiekania:  Salsa pomidorowa. Liście ogórecznika. Podpłomyki posmarowane jogurtem z lubczykiem.  Podpłomyki z rozłożoną salsą

Gotuj Sam!
Placki z ziemniaków nadziewane szpinakiem 345

Placki z gotowanych ziemniaków, nadziewane farszem ze szpinaku i sera feta. Taki farsz uwielbiam w każdej postaci – w naleśnikach, pierogach czy właśnie plackach Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości placków. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym. 500 g ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 200 g mrożonego(...)średnicy 8 cm) wykroić kółka z ciasta. Na każdy placek potrzebujemy dwóch wykrojonych kółek. Na wykrojony placek kłaść łyżkę farszu, przykrywać drugim plackiem, a brzegi dociskać palcami (żeby dokładnie się skleiły). Placki smażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, do lekkiego zbrązowienia

Bullio