się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty(...)placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką. Propozycja podania: cukier puder / bita śmietana / syrop klonowy / posłodzona gęsta
Życie zaczyna się w kuchnizainspirowało. Placki z buraka cukrowego . Placek ziemniaczano buraczany wydał mi się dobrym pomysłem, ale korzystając z rad autorki, postanowiłem podać go z ostrym sosem. Postanowiłem zrobić duży placek, co skojarzyło mi się z plackiem po węgiersku, także w tamtej kuchni postanowiłem szukać sosu. I znalazłem. Wręcz idealny. Sárgarépa-főzelék czyli węgierska potrawka z marchewki. Składniki: - ziemniaki - burak(...)tych do ogórków. Można też pokroić. Potem ją gotujemy, dodajemy przypraw i wody z mąką, aby nam powstał gęsty sos. Doprawiamy papryką żeby było ostre i polewamy nasz placek
Kryzysowa Książka Kucharskamąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych placków, a dopiero potem biorę się za lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je ponownie rozwałkować(...)wykroić placki. Przygotować miseczkę z przegotowaną wodą i pędzelkiem. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, posmarować wodą brzegi placka, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2 minut. Wyjąć pierogi na durszlak i polać zimną przegotowaną lub przefiltrowaną wodą. Przełożyć na talerz, by ostygły
Weekendy w domu i ogrodzieprostu całą dłonią na pożądaną wielkość i obtocz w otrębach . Piekarnik rozgrzewamy do 240' , placki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków, układamy dodatki na wierzch surowego placka i pieczemy do zarumienienia się boków ciasta. Trwa to około 10 minut. Dodatki: 1 duży mięsisty pomidor mała cienka cukinia pół czerwonej cebuli ząbek czosnku sól, pieprz do smaku(...)układamy odstane dodatki. Wsuwamy do nagrzanego pieca i zapiekamy 10 minut. Jeśli ktoś nie trawi ciepłych pomidorów może podpłomyk upiec sam a dodatki w postaci zimnej położyć na gorące placki! Upieczone placki posypujemy świeżą miętą i podajemy :-) Smacznego! Jeszcze kilka fotek z wypiekania: Salsa pomidorowa. Liście ogórecznika. Podpłomyki posmarowane jogurtem z lubczykiem. Podpłomyki z rozłożoną salsą
Gotuj Sam!Placki z gotowanych ziemniaków, nadziewane farszem ze szpinaku i sera feta. Taki farsz uwielbiam w każdej postaci – w naleśnikach, pierogach czy właśnie plackach Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości placków. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym. 500 g ziemniaków 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania (ok. 1/2 szklanki) szczypta soli szczypta pieprzu Farsz: 200 g mrożonego(...)średnicy 8 cm) wykroić kółka z ciasta. Na każdy placek potrzebujemy dwóch wykrojonych kółek. Na wykrojony placek kłaść łyżkę farszu, przykrywać drugim plackiem, a brzegi dociskać palcami (żeby dokładnie się skleiły). Placki smażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron, do lekkiego zbrązowienia
Bulliojuż to powiedzmy, że to syr. :)) Jak zwał tak zwał, dla mnie to nieistotne. Ważne że bardzo lubię, odpowiadają mi lepiej niż te z sosami i mięsem. Placki: 2 kg ziemniaków 2 jajka średnia cebula sól i czarny pieprz do smaku olej do smażenia. Twarożek: 0,5 kg twarogu półtłustego mały kubek jogurtu naturalnego młoda cukinia pół(...)oczkach razem z cebulą i przekładamy na sito. Dostałam kiedyś maila z zapytaniem po co tak, nie lepiej dodać mąki? Można dodać, ale to już nie będą czyste placki ziemniaczane, to raz. A dwa takie placki są czystą potrawą bezglutenową i jest jeszcze trzeci bardzo ważny powód....takie placki nie pryskają przy smażeniu. Jak dla mnie
Dieta moja pasjaPlacki, placki... ziemniaczane, ziemniaczane z dodatkiem warzyw... Smażyłam na różne sposoby. Jakie by nie były zawsze smakują. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne placki z samej cukinii. Są delikatniejsze niż placki ziemniaczane. Sprawdźcie i przekonajcie się, że naprawdę smakują wyjątkowo Składniki: 2 cukinie 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 duży ząbek(...)Dodałam posiekaną cebulę. Następnie jajka, śmietanę i posiekany koperek. Wymieszałam. Na koniec wsypałam mąkę. Na patelni rozgrzałam olej i na gorącym smażyłam placuszki. Na złoto, z każdej strony. Usmażone placki odkładałam na chwilę na tacę, na wyścielony papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. A następnie jeszcze gorące podałam ze śmietaną i koperkiem Te placki przypadły
Kuchnia u Krysidzieciństwa. Podstawową wersję postanowiłam wzbogacić i w ten sposób powstała bardziej luksusowa i nowoczesna wersja tradycyjnych placków ziemniaczanych. W dzieciństwie najczęściej jadłam takie posypane cukrem, ale wraz z upływem lat preferencje smakowe nieco się zmieniły i to na plus, nawet dwa duże plusy! Placki są złociste, chrupiące, nie za grube. Dla wzbogacenia smaku placki podałam z kremowym serkiem(...)dodatkiem szczypiorku, który posypałam posiekaną natką, czarnuszką i ostrą papryką. Tak wyglądają placki XXI wieku! A jak smakują! Placki ziemniaczane z kremowym serkiem ziołowym, czarnuszką i ostrą papryką Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 średniej cebuli 1 jajko 3 - 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia 1/3 łyżeczki soli 1 kubeczek serka kremowego ze szczypiorkiem do posypania czarnuszka
Moja smaczna kuchniadlatego szukałem pomysłu jak je zutylizować, żeby się nie zmarnowały. Z pomocą przyszła moja mama, która zasugerowała zrobienie naszych tradycyjnych podhalańskich moskoli. Czym są moskole? Moskole są to placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków . Można pokusić się o stwierdzenie, że są chlebkami naan na miarę naszych polskich możliwości. Wersji na moskole jest co najmniej kilka, ale te najlepsze powinny być(...)jeść z ulubionymi sosami. Co kto lubi. Ja osobiście preferuję pierwszą opcję, czyli z masłem czosnkowym lub solo. Takie jadłem od dziecka i takie lubię najbardziej. Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku Wydrukuj przepis Porcji: 6-8 sztuk Czas przygotowania: 15 minut Potrzebujesz: 500g ugotowanych ziemniaków 100-150g mąki pszennej lub orkiszowej, a ewentualnie bezglutenowej
Blendmanjezioro. Czarny bez rośnie tam przy całej linii brzegowej, ale dla nas dwojga wystarczy niewiele kwiatostanów, z jednego kwiatostanu powstaje jeden placek. Jak chcecie skosztować takich placków, to się pospieszcie, bo bez zaraz zacznie przekwitać i na takie bezowe placuszki trzeba będzie poczekać cały rok, a w tym roku zostanie jeszcze możliwość przygotowania soku z owoców czarnego bzu. Składniki(...)placków z kwiatów czarnego bzu: 7 kwiatów czarnego bzu 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie bezowych placuszków : Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i za pomocą trzepaki łączymy wszystkie składniki, można to zrobić mikserem. Kwiaty bzu zanurzamy w cieście, trzymając bez za ogonek. Kładziemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiwi obrać, pokroić w dość grube plasterki. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Gdy placki podrosną (mniej więcej(...)drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 plasterki kiwi. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką. Po lekkim przestudzeniu wierzch obsypać cukrem pudrem. Przepis dodaję również do durszlakowej akcji
6niebozapewniam, zawsze wyjdą zdrowsze, smaczniejsze i lepsze od sztucznych, sklepowych odpowiedników. Robiąc domowe tortille, początkowo musimy zastanowić się czy będą służyć jako placki do zawijania, czy jako placki do quesadillas. Tortille, w które chcemy zawinąć farsz, muszą być miękkie i nie mogą się łamać, zaś do quesadillas lepiej, gdy są twardsze. By uzyskać miękkie placki - dodamy więcej(...)będziemy trzymać je krócej na patelni. Tortille z tego przepisu możecie użyć również do przekąski a'la tacos , tortilli z tofu a'la kurczak oraz mini wrapów . Na zdjęciach placki do quesadillas, które wkrótce podam z chili con carne. Składniki: - 250g mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej (u mnie orkiszowa, do quesadillas używamy 300g mąki) - 125-150ml gorącej wody
Be Fit Be Strongdodatek do wszelkich dań kuchni tureckiej lub arabskiej. Wyrośnięte ciasto podzieliłem na sześć równych części. Każdą część rozwałkowałem na cienki placek, starając się zachować formę koła. Na każdym placku równomiernie rozsmarowałem cienką warstwę przygotowanego wcześniej przyprawionego mięsa z warzywami, tak aby cały placek był pokryty farszem. Piekarnik rozgrzałem piekarnik do maksymalnej temperatury z włączonym termoobiegiem. Na blaszce położyłem(...)arkusz pergaminu i delikatnie posmarowałem oliwą. Na pergaminie położyłem gotowy placek. Piekłem placki pojedynczo na środkowym poziomie piekarnika - każdy placek przez około 6 minut. Gotowe placki wyłożyłem na talerze. Polałem przygotowanym wcześniej sosem czosnkowym i udekorowałem kawałkami pokrojonej w ósemki cytryny
Wyprawy kulinarneróżnych resztek, których szkoda wyrzucić, bo nadają się jeszcze do jedzenia. Można przygotować z nich zapiekankę, potrawkę lub wrzucić na ciasto i upiec placek. Jeśli mamy obawy, że placek będzie wyglądać mało zachęcająco, można go przykryć ( podwójna zakręcona margherita ) lub zwinąć. Składniki : Ciasto na pizzę (na podwójną ilość; wychodzi bardzo puszyste; nadmiar ciasta można przechować w zamrażarce(...)kulę i zostawić pod przykryciem (pod wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia. Wyrastanie zajmie ok. kwadransa. Po tym czasie rozdzielić ciasto na 2 części. Każdą z części rozwałkować na prostokątny placek, podsypując mąką. Rozwałkowałam szklanką jeden placek na papierze do pieczenia umieszczonym na blasze. Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Na środku ciasta rozsmarować na kształt prostokąta
Weekendy w domu i ogrodzieSzczerze mówiąc w moim otoczeniu nie ma osoby, która nie zajadałaby się z apetytem plackiem po węgiersku. Choć danie jest bardzo kaloryczne i wymaga sporego nakładu pracy, to i tak bardzo często je przygotowuję – wszyscy je uwielbiamy. Składniki: Na placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 2 – 3 łyżki mąki pszennej, posiekany szczypiorek, sól(...)jajka, mąkę, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wylewać placki na całą powierzchnię patelni i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placki układać na talerzach. Na środku każdego placka wyłożyć równomiernie sos z mięsem, placki złożyć na pół. Całość posypać drobno pokrojonym czosnkiem lub zieleniną. Podawać z surówkami
Nie tylko w kuchni