Placki z cukinii przygotowuję wyjątkowo często – wszyscy je uwielbiamy. Za każdym razem coś modyfikuję – raz są z marchewką, innym razem z tartymi ziemniakami czy botwinką. Teraz padło na przepis typowo grecki. Kolokithokeftedes to placuszki z cukinii z dodatkiem fety i mięty. Charakterne, nie są oni odrobinę mdłe. Uwielbiam w nich orzeźwiający posmak mięty. Warto je podać(...)upalny, letni dzień nie ma nic lepszego. Z przepisu wychodzi ich dość sporo (ponad 30), dlatego najgorsza czynność to smażenie – warto to robić na dwie patelnie. Placki z cukinii, fety i mięty: 3 średnie cukinie 3 jajka 2 cebulki dymki 1 niepełna szklanka mąki pszennej 3 łyżki posiekanych drobno liści mięty pieprzowej 3 łyżki posiekanego drobno koperku
Poezja smakuSłodka Stefanka – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Jaworze Górne, gmina Pilzno, powiat dębicki Słodka Stefanka to jedno z wielu smacznych podkarpackich ciast warstwowych. Zwykle w regionie przygotowuje się je na bazie placków amoniakowych lub placków upieczonych na sodzie oczyszczonej. Rzadziej jest to ciasto kruche, biszkoptowe lub drożdżowe. Słodka Stefanka składa się z trzech placków sodowych upieczonych z dodatkiem miodu. Placki przełożone(...)połowę :) Przepis pani Lucyny Widzisz z Jaworza Górnego znalazłam w publikacji „Pilźnieńskie smaki. Przepisy kulinarne”, wydanej przez Dom Kultury w Pilźnie. Słodka Stefanka – kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto – 3 placki 25x35 cm: 300 g mąki pszennej 150 g margaryny (można zastąpić masłem) 100 g cukru (proponuję 50 g) 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki miodu Krem
Trzeci talerzgofry z szynką parmeńską . Polecane przepisy: – przepis na gofry – klasyczne słodkie – szakszuka – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – racuchy drożdżowe – placki z gotowanych ziemniaków – placki z gotowanych ziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora(...)placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami GOFRY Z AWOKADO I JAJKIEM Ilość porcji: około 10-12 gofrów, w zależności od wielkości Przygotowanie: 25 minut Składniki gofry: 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki oliwy pół szklanki tartego sera cheddar lub 1/3 szklanki tartego parmezanu 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nietylkopasta.plPlacki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Obowiązkowo muszą być chrupiące, a ziemniaki ręcznie tarte na tarce. Najlepsze są takie ciepłe, zaraz po usmażeniu, podane ze śmietaną, sosem czosnkowym albo gulaszem. Choć przyznam Wam, że ja najlepiej placki ziemniaczane uwielbiam posypane cukrem, a Wy z czym lubicie placki ziemniaczane? Składniki(...)placki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem : Składniki: * 1 kg ziemniaków * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 2 jajka * sól i pieprz do smaku * 3-4 łyżki mąki pszennej * olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną delikatnie odsączyć z nadmiaru wody. Następnie zetrzeć na tarce obraną cebulę, dodać
Zrób to smaczniepysznie. Jeśli lubicie takie proste potrawy, to polecam Wam wypróbować mój przepis. Prosto, smacznie i można najeść się do syta. Mój mąż bardzo lubi moją wersję quesadilli. Składniki: 2 placki pszennej tortilli 1 pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa – u mnie ze Skworcu olej do podsmażenia kurczaka 4 średnie pieczarki pół małej cebuli kilka liści mini sałaty(...)rzymskiej 1 pełna łyżka kukurydzy 150 g mozzarelli wiórki około 0,5 łyżki masła *do przygotowania potrzebujemy dużej patelni z pokrywką (ciut większej niż placek tortilli) Przygotowanie: Cebulę kroimy i szklimy na oleju. Po chwili dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażymy całość na małym ogniu. Ściągamy z patelni. Pierś z kurczaka kroimy w małe paseczki. Przekładamy
Słodkie okruszkiMąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną, dodajemy i dokładnie siekamy nożem. Następnie dodajemy miód, jajka, cukier i zagniatamy ciasto. Dzielimy wyrobione ciasto na trzy części, rozwałkowujemy i pieczemy 3 placki w blaszkach 25x35 cm w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Smażymy na dużej patelni na jednolitą(...)łyżki cukru i 1 łyżkę masła. Na gotujące mleko wlewamy rozmieszany budyń z galaretką i mlekiem. Wszystko zagotowujemy i lekko przestudzamy. Gorąca masa nie jest bardzo gęsta. Przekładamy placki: placek – gorące jabłka – placek – ciepły budyń – placek. Ponieważ masa budyniowa początkowo nie jest bardzo gęsta dobrze jest przekładać ciasto w blaszce do pieczenia. Parujące masy oddają wilgoć
Trzeci talerzmojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa(...)włączonym termoobiegiem, piec kolejne 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów śmietankowych lub na zimno. Smacznego! Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą
moj przepis namojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze śliwkami i bezą, u mnie z braku śliwek, rabarbar, ale świetnie dał sobie radę. Ciasto jest bardzo fajne. Spód jest kruchutki i rozpływający się w ustach, kwaśna warstwa owocowa i słodka warstwa(...)włączonym termoobiegiem, piec kolejne 30 min. Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce, można podawać jeszcze ciepłe z gałką lodów śmietankowych lub na zimno. Smacznego! Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą .pf-button.pf-button-excerpt { display: none
moj przepis naPlacki z gotowanych ziemniaków to idealny pomysł na szybkie i proste danie obiadowe. A przy okazji gotowanie w duchu zero waste, czyli niemarnowanie jedzenia. Często bowiem zostają nam z obiadu ugotowane ziemniaki i takie placki, to pyszny sposób na ich wykorzystanie. Spokojnie możemy też je podać na ciepłą kolację, rodzinka będzie zachwycona. Wspaniale smakują po prostu(...)śmietaną, ale możemy też je polać sosem mięsnym lub grzybowym. Placki z gotowanych ziemniaków Placki z gotowanych ziemniaków Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 450 g ugotowanych ziemniaków 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 duże jajko olej do smażenia Dodatkowo: jogurt lub gęsta śmietana szczypiorek
Kulinarne przygody GatityMagda Przepis na te placki to wspaniały patent na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia. Czasem nawet gotuje więcej ziemniaków z myślą o tych pysznych plackach, nie tylko na słodki obiad, ale nawet na super podwieczorek dla mojego dziecka – mój syn mówi, że są mniam mniam Do tego jakiś pyszny owocowy dodatek(...)mnie akurat wiśnie super pasują, kleks jogurtu i można zajadać. Fajne jest też to, że same w sobie placki nie są słodkie, więc jeśli przygotowujemy je dla dzieci, to w kwestii cukru, możemy łatwo kontrolować jego ilość w dodatkach – wiśnie możemy ugotować bez cukru, dziecku podać bez niego, a sobie…dosłodzić Składniki (na 3 porcje): 500g ugotowanych
Smaczna Stronapaprykowa jest podawana osobno i można sobie wg własnych kubków smakowych doprawić każdą potrawę. Złą wiadomością, bynajmniej dla mnie był fakt, że ten gulasz nie jest podawany z plackami, tylko jako zupa. Bardzo byłam zdziwiona i zasmucona z tego faktu. W Budapeszcie byłam już klika dobrych lat temu, gdzie nie była jeszcze promowana kuchnia wegetariańska,więc na gulasz(...)jest to langosz. Od razu po wyjściu z autobusu na każdym rogu stoją chłopki z rozstawionymi patelniami i przygotowują na miejscu langosza. W każdej części miasta można kupić tego placka, czy to od wyżej wspomnianego chłopka, czy to z foodtrocka, jak i również w każdej restauracji. Langosze, to nic innego jak placki drożdżowe z domieszka gotowanych ziemniaków, smażone
pieprzny smaczekmięty (to cała spora roślinka świeżej mięty) – 3-4 łyżki gęstego jogurtu – 5 łyżek oleju lub masła klarowanego – do podania: mango chutney gotowy lub domowy Składniki placki chiapati: – 200 g mąki pszennej – 120 ml ciepłej wody o temperaturze około 70% (możesz zagotować i odstawić na około 5 minut) – pół łyżeczki soli – 2 łyżki(...)kolendry. W czasie smażenia kotlecików przygotuj też chiapati. Masło rozpuść. Rozgrzej też patelnię z nieprzywierającą powłoką. Podziel przygotowane ciasto na 5 części. Za pomocą dłoni rozciągaj je na cienkie placki, podobnie jak pizzę. Za pomocą pędzla kuchennego nasmaruj jedną stronę placka rozpuszczonym masłem i tą stroną połóż na rozgrzanej patelni. Następnie nasmaruj też drugą, wierzchnią stronę placka
nietylkopasta.plDwie zupy i dwa dania w stylu azjatyckim plus placki ziemniaczane zrobione z dodatkiem pęczaku. Takie jest menu na ten tydzień. Jak zawsze, danie mają wspólne składniki i gotowane są ze składników przygotowanych wcześniej. Facebookowa grupa, której administratorem jest Niedzielny Kucharz, Jak planować posiłki liczy już ponad 23 tys. członków. W ciągu miesiąca przybyło kilka tysięcy nowych fejsbukowiczów zainteresowanych(...)zrobiła się jesień nie na żarty, wymyśliliśmy gulasz na rozgrzewkę. Zrobiliśmy go sporo, nie tylko po to, żeby zamrozić na później. Ugotowaliśmy więcej gulaszu, żeby w ciągu tygodnia zjeść placki po węgiersku:) Zamrożona porcja gulaszu po podgrzaniu, zagęszczeniu odrobiną mąki ziemniaczanej, zmieniła się w sos do placków. Zobacz przepis We wtorek były Glazurowane pulpety z kaszą Pulpety, mielone, rumsztyki
Niedzielny kucharzzrobić z ziemniaków. Ziemniaki to nasze dobro narodowe, z którego można przygotować całą masę potraw, nie tylko chipsy i frytki , ale i kluski, knedle, pierogi, pyzy, placki, zapiekanki, zupy itp.Dzisiaj trzecia część cyklu przepisów na trudne czasy, w którym, staramy się udzielić trochę kulinarnych porad na miarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi, z ograniczeniami finansowymi, czy innymi brakami związanymi(...)kreatywnych możliwości, aby gotować tanio, szybko i prosto! Dlatego dzisiejszy wpisy dotyczy ziemniaków, polskiego warzywa nr 1! Polecam cz.1 Kuchnia na trudne czasy i cz.2 – Kotlety, krokiety i placki ze wszystkiego Na trudne czasy polecam kupować warzywa bulwiaste i korzeniowe: buraki, marchew, seler, pietruszkę, pasternak, ziemniaki, najlepiej w większej ilości i bezpośrednio od rolnika, dzięki czemu zaoszczędzimy, mogą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKruchy placek z jabłkami – kuchnia podkarpacka Kruchy placek z jabłkami to bardzo popularne ciasto, mimo to dobry przepis zawsze będzie w cenie. Podkarpackie ciasta z jabłkami są podobne do tych, które piecze się w innych regionach, jednak nasze gospodynie lubiły je piec z pewnymi specyficznymi dla lokalnej kuchni dodatkami. Jednym z nich jest amoniak, który użyty obok proszku(...)pieczenia sprawi, że ciasto będzie miało lekko porowatą strukturę i nie będzie nadmiernie nasiąkało sokiem z jabłek. Dzięki amoniakowi placek z jabłkami dłużej zachowa świeżość. Drugim „tajnym” składnikiem jest łyżka smalcu. Ta niewielka ilość smalcu zwiększa kruchość ciasta i bardzo delikatnie wpływa na jego smak. Oba te składniki zalecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich Przysieki, których przepis dzisiaj polecam
Trzeci talerz