masie ziemniaczanej toną też marchewka lub cukinia, ale to już wariacja na temat. Do placków absolutnie nie wolno dodawać więcej mąki, będą twarde i niesmaczne, zasada ta dotyczy chyba nawet bardziej placów z ziemniaków tartych na tzw. "papkę" niż tych tartych na wiórki. Moje placki przypominają trochę bardziej rösti, czyli szwajcarską potrawę narodową, ale dużo bardziej cenię sobie(...)Kwestia zasadnicza: co podawać do placków? Zalecam jogurt naturalny, zdecydowanie mniej kaloryczny niż powszechnie stosowana śmietana, do jogurtu można dodać zioła, czosnek i całość udekorować pomidorkami. Dobrze też sprawdzają się tylko pomidory i starty parmezan, no albo bardzo klasycznie, czyli śmietana i cukier - ale to już wersja dla chudzielców ;) Moja mama podawała też placki ziemniaczane z sosem grzybowym, jako
Słodki Kompromisjest tam chyba tylko papryka :) Zgodnie z kryterium uzualnym, mamy kolejną "naszą prawdę" zaraz po rybie po grecku i fasolce po bretońsku :) Jak to się stało, że węgierski placek jest tak popularny na Słowacji i w Czechach, o czym może przekonać się każdy, kto był kiedyś choćby w Cieszynie? Poznanie odpowiedzi wymaga szerszego spojrzenia na tą sprawę(...)stojącym na zimnie już jest łatwiej. Wymyślił on budki na kółkach, które stawiany były niedaleko przystanków, a w nich miało być sprzedawane danie proste, tanie i gorące. Wymyślił zatem placki drożdżowe smażone na głębokim oleju lub pieczone, a żeby obniżyć dodatkowo ich koszty produkcji postanowił zorganizować skupy ugotowanych ziemniaków, które zostawały ludziom z obiadu. Ich nazwa langos pochodziła
Kryzysowa Książka Kucharskaplacki :) trochę nietypowe. W internecie znalazłam na jakiejś stronce "ryż dietetyczny" bo z kalafiora. Ja postanowiłam zrobić kaszkę brokułową. Jest pyszna w smaku i niezwykle zdrowa. Na plackach z pieczarkami smakowała wyśmienicie! Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułowej pierzynce około 80 dag ziemniaków 1 duże jajo 1/2 kg pieczarek 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 duże(...)cebule 1 brokuł 2 łyżki masła sklarowanego sól i pieprz do smaku olej do smażenia placków Obierz brokuła i ugotuj go al'dente w lekko osolonej wodzie. Włóż do malaksera i posiekaj go na kaszkę brokułową. Dopraw kaszkę do smaku solą i pieprzem. Obierz cebule. Jedną odłóż a drugą pokrój w piórka po czym zaszklij na 1 łyżce masła sklarowanego
Gotuj Sam!szafce ;-) Placuszki kukurydziane z kukurydzy z puszki oraz mąki kukurydzianej a do tego sos pomidorowy z mięsem mielonym oraz fasolką czerwoną i kukurydzą. Wyszedł całkiem niezły obiad ! Składniki: Placki: 1 puszka kukurydzy 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżka jogurtu greckiego 3-4 plasterki sera żółtego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej sól, pieprz olej do smażenia(...)pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy cukrem i ketchupem do smaku. Zagotowujemy. Na końcu dodajemy fasolkę czerwoną i kukurydzę. Placki: Do miski wrzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę, dodajemy jajko i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą, ser żółty pokrojony w kostkę, jogurt grecki i mieszamy. Przyprawiamy pieprzem
Kuchnia MagdaLenyobowiązkowa późnym latem i wczesną jesienią. W tym roku, przynajmniej u nas, śliwki obrodziły wyjątkowo pięknie – duże, soczyste, właśnie teraz jest ich najwięcej i koniecznie trzeba je wykorzystać. Placek drożdżowy ze śliwkami z tego przepisu jest dość wysoki, puszysty, z obłędną chrupiącą kruszonką. Śliwki nie wpadają do środka, nie robi się zakalec, ciasto jest długo świeże(...)prostu – idealny placek drożdżowy ze śliwkami prosto z kuchni dzieciństwa. Składniki: 5o g drożdży świeżych (jeśli używacie suchych – dajemy połowę) 600g mąki pszennej (ja używam mąki Basia do wypieków drożdżowych) 250 ml mleka ciepłego (nie gorącego!) 270g cukru 200g masła 75 ml oleju 4 jajka duże od 0.5-1 kg śliwek w zależności od ich wielkości
Pociąg Do KuchniKuchnia Regionalnych Smaków w kwietniu gościć, będzie na Lubelszczyźnie. Upieczemy jeden z najsławniejszych przysmaków tego regionu, placek z cebulą, czyli Cebularz. Został on wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych woj. lubelskiego, a historię jego wypieku opisano tutaj . Przepis na blogach będziemy publikować 22 kwietnia 2016 r. (piątek) o godz. 20:00. Po publikacji proszę(...)średnicy 20 cm. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku położyć 1-2 łyżki cebuli z makiem. Cebulę delikatnie wgnieść w placek. Brzegi placków można posmarować, roztrzepanym jajkiem, mlekiem lub olejem. Cebularze powinny wyrastać jeszcze 1 godzinę w ciepłym miejscu. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec cebularze 15-20 minut. Smacznego
Codziennik Kuchennydajemy orzechy i lekko mieszamy. Pianę dzielimy na dwie równe części. 3. Jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Na placek dajemy połowę piany z orzechami. 4. Rozsmarowujemy. 5.Następnie rozwałkowujemy drugi placek i dajemy na pianę z orzechami. 6. Smarujemy pozostałą pianą. 7. I na wierzch rozwałkowujemy trzeci(...)placek. 8. Placek pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. 9. Po upieczeniu i wystudzeniu placek posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiPlacki ziemniaczane, temat rzeka i tyle ile domów tyle ulubionych przepisów od babć, mam czy cioć i w każdym domu królują inne dodatki. Jak Grażynka utworzyła wydarzenie Smażymy placki ziemniaczane postanowiłam usmażyć te placki mojej babci, z dziurką i cukrem. Pamiętam jak dziadek tarł ziemniaki a babcia smażyła i smażyła, miała kogo karmić. Moja babcia smażyła takie(...)żeliwnej a pośrodku każdego robiła małą dziurkę. Pytałam babci po co ta dziurka? aby się równo usmażyły dziecko, odpowiadała. Smak tych placków odtworzyłam i choć nie są tak ogromne jak te babcine to jednak smak jest ten sam. Placki ziemniaczane mojego dzieciństwa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemnie w domciu najbardziej wszystkiego rodzaju naleśniki , czy placki , to uwielbia moja córka . Dzień bez naleśnika , bądź placka to dzień stracony , a tu przedstawiam placka z żółtym serem , jeden z ulubionych , smakuje bardzo fajnie , połączenie sera żółtego i dżemu , bardzo fajny smak , zapraszam do spróbowania . Składniki ( z tego ciasta wychodzą około 3 nie duże placki(...)dolewamy troszkę wodę mineralną , ciasto ma być troszkę gęste troszkę bardziej niż naleśniki . Jak mamy dokładnie wymieszane ciasto to odstawiamy na pół godziny , po upływie tego czasu zaczynamy smażyć placki , na rozgrzaną patelnie dodajemy troszkę oleju i wylewamy na rozgrzaną patelnie ciasto , jak mamy ciasto wylane na patelni to układamy plasterki sera i delikatnie zalewamy ciastem naleśnikowym plasterki sera
Mój Smakpasztetu z kaparami i pieprzem zielonym marynowanym wypełniłam, w sakiewki skręciłam i za pomocą wałka spłaszczyłam. Placki na grillu wypiekałam i przekąskę gotową już miałam. Takie placki na gorąco są genialne , ale na zimno również smakują idealnie . Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej typ 550, szczypta soli, woda, mąka do podsypania, farsz: Wielkopolski pasztet(...)Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po łyżeczce pasztetu, dodajemy po kilka szt. kapary i pieprzu. Ciasto dookoła zwilżamy wodą i składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy dłonią i rozwałkowujemy na placki. Rada: placki podsypujemy mąką. Placki grillujemy z dwóch str. na suchym dolnym ruszcie. Rada: placki najlepiej będą się piekły pod przykrywą, można ją zastąpić folią
Moniki SmakołykiPlacek po węgiersku to połączenie chrupiącego placka ziemniaczanego z gulaszem. Potrawa znana i lubiana, dla mnie zestaw idealny. Ciekawe, że Węgrzy kompletnie nie znają tego placka. Podstawą nadzienia jest gulasz węgierski (przepis podstawowy znajdziesz tu ), który możesz modyfikować i uzupełniać ulubionymi składnikami. Gdy nasyciliśmy się gulaszem, to co pozostało uzupełniłam pieczonym pieczarkami i dodatkową papryką(...)cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej. Odstawić na 10 minut. Odstałą wodę odlać, a pozostałą na dnie miski skrobię ziemniaczaną dołożyć do placków. Do masy ziemniaczanej dodać mąkę (im mniej, tym bardziej chrupiące będą placki), wbić jajko, dodać do smaku soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym smalcu upiec 4 dość duże placki.Wielu może się skrzywi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Niektórzy piszą, że jest to smak ich dzieciństwa... czy ktoś z Was to potwierdza? U mnie w domu nie przyrządzało się takich pyszności i teraz już wiem, co straciliśmy. Placki są naprawdę wyśmienite i banalne w przygotowaniu. Podobno najlepiej jest zrywać kwiaty w południe, w słoneczny dzień. Najlepiej te, które dopiero co rozkwitły. Podobno, bo ja zebrałam(...)kwiatów zużyłam pół litra mleka, jedno jajko, około 5 czubatych łyżek mąki, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Ciasto powinno mieć konsystencję pitnego jogurtu, nie powinno być zbyt gęste, gdyż placki mogłyby wyjść zbyt grube i nie dosmażyć się w środku. Trzymając za "ogonek" każdy z kwiatów zanurzyłam w cieście a następnie włożyłam na patelnię z dość mocno rozgrzanym olejem
PichceniomaniaKiedyś będąc na wakacjach jadałam pysznego placka po węgiersku, próbowałam odtworzyć ten smak. Wyszedł bardzo smaczny i bardzo sycący. Zachęcam do wypróbowania przepisu! :) Placek po węgiersku/zbójnicku Składniki: Placki ziemniaczane 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 1 jajko(...)czubatych łyżek mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dokładamy jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy duże placki na złoty kolor z obu stron. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego puszka kukurydzy 2 papryki czerwone 2 cebule 2 ząbki czosnku pół szklanki przecieru pomidorowego
Smaki Nataliiłyżka mąki, 1 papryka czerwona, 200g fasolki szparagowej, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz Placki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia, PRZYGOTOWANIE: 1. Gulasz: Mięso z łopatki kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję(...)kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa. Do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Całość gotuję około 15 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i oregano. 2. Placki: Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Mieszam. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę na rumiano duże okrągłe placki
Tradycyjna kuchnia Kasiowsianą kruszonką. Ciasto to możemy zajadać bez większych wyrzutów sumienia gdyż jest bardzo zdrowe. Mąka razowa, mała ilość cukru i to brązowego plus płatki owsiane! Nie spodziewałam się, że placek z rabarbarem i owsianą kruszonką będzie taki pulchny i delikatny. U mnie w domu znikł w ciągu paru minut - w sumie czego się spodziewać jak 5 kobiet się przysiądzie(...)Ciasto przekładamy do formy 25/30 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy usmażony rabarbar lub rabarbar i truskawki. Mieszamy ze sobą składniki kruszonki i posypujemy nimi placek - delikatnie dociskami. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 1 godzinę - najlepiej sprawdzać patyczkiem kiedy ciasto będzie upieczone. Smacznego!!! Artykuł Placek z rabarbarem i owsianą kruszonką pochodzi
sierotka maRysia w kuchni