CIASTO DYNIOWE Z KREMEM CYNAMONOWYM Sezon dyniowy w pełni, dlatego prezentuję Wam bardzo smaczne ciasto dyniowe. Składa się ono z trzech wilgotnych i mięciutkich placków, przełożonych słodkim cynamonowym kremem. I muszę tu dodać, że krem nie należy do najmniej kalorycznych (jego składniki to masło, cukier puder, cynamon i przyprawa korzenna), ale nadaje ciastu wyrazistości. Ciasto długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi(...)pajęczyną z lukru i trochę "upasionymi" pająkami:D Od dziś na blogu będziecie mogli znaleźć więcej halloweenowych inspiracji między przepisami na inne potrawy. Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI na 3 placki: 1 kostka (200 g) miękkiego masła 1,5 szklanki brązowego cukru 4 duże jajka 450 g puree z dyni (najlepiej odmiany Hokkaido) 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu
Słodko-Słony Świat Ilonytradycyjnych w województwie lubelskim. Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza, a pierwsze wzmianki o cebularzu i przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze tego wyjątkowego, wywodzącego się z kuchni żydowskiej placka, sięgają dziewiętnastego stulecia. Cebularze jako pierwsi zaczęli wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Potem receptura rozprzestrzeniła się po całej Lubelszczyźnie. Przed wojną był wypiekany m.in. przez Żydów kazimierskich(...)następnie wyrabiaj ciasto przez 30 minut tak, by odstawało od ręki. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Podziel ciasto na 12 części, rozwałkuj na cienkie placki o średnicy 15 - 20 cm. Placki ułóż na wysmarowanej olejem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blasze do pieczenia. Brzegi placków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Na każdym placku rozłóż farsz
Grahamka, weka i kajzerkatwardo i ostudzone obrać - nie mogą być całkiem ugotowane utrzeć je na tarce grubsze oczka i wymieszać z przyprawą do ziemniaków i rozdrobnione chilli na mocno rozgrzanym oleju smażyć placki o grubości do 1 cm i odkładać na ręcznik papierowy boczek wędzony podsmażyć na lekko rumiany na każdy placek położyć plaster boczku - cebuli- pomidora- sera ja zapiekłam(...)mikrofali 10 minut na 450Wat Combi - w piekarniku z 20 minut w 180C placki Rösti są narodową potrawą Szwajcarów z ziemniaków podgotowanych, podawane są jako duże placki z różnymi dodatkami lub bez, ja usmażyłam małe placuszki bo nam takie lepiej smakują i podsumowując to te placki są mega smaczne, łatwe i można je komponować z czym się
W Mojej Kuchni Lubięduzo Na rozgrzanej patelni z tluszczem duza lyzka nakladamy ciasto ksztaltujac placki Smarzymy z obu stron tak, aby sie zrumienily z obu stron Usmarzone placki ukladamy do miski wylozonej papierowymi reczniczkami aby w nie tluszcz wciekal Gotowe placki rozkladamy na talerzu i posypujemy cukrem Smacznego! ciasto na placki placki sie smarza(...)zaraz trafia na talerz Ps Placki ziemniaczane mozna rowniez podawac polane smietana i posypane cukrem, ale tez polane sosem pieczarkowym lub miesnym
Klaudynkowa kuchniałyżka cukru 3 łyżki wody Jabłka obrać , pokroić w plastry , smażyć na małym ogniu.Dodać wodę,cukier i sypką galaretkę.Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.Pokruszyć jeden placek na drobne kawałki i dodać do zimnej masy jabłkowej Masa z kaszy manny: ½ litra mleka 10 dag wiórek kokosowych 1 kostka masła lub dobrej margaryny 4 łyżki kaszy manny(...)łyżki margaryny 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować. Przełożenie placka: Placek kruchy – masa jabłkowa – masa z kaszy manny – placek kruchy – polewa. /źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaprzyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce całkiem się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na placki o średnicy 30 cm. Następnie pierwszy placek(...)wkładamy do szklanej formy o średnicy 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób będziemy panować nad odpowiednią średnicą ciasta, a warstwy nie będą się nam rozjeżdżać. Pierwszy placek smarujemy nadzieniem, układamy na nim drugi placek, który smarujemy nadzieniem, układamy na nim trzeci placek, też go smarujemy, a na niego układamy czwarty placek, którego już
Kulinarne przygody Gatitymłodych ziemniaków, trochę grubsze niż tradycyjne, bo uformowane w metalowych obręczach kucharskich. My lubimy tradycyjne placki ziemniaczane, ale tak przygotowanych placków, w dodatku z gulaszem nie potrafiliśmy sobie odmówić A z gulaszem BBQ to jest to! Placki ziemniaczane przygotowujemy wg tego przepisu , ale te były przygotowane z młodych ziemniaków. Placki są grubsze, rumiane z dodatkiem pietruszki(...)dusimy aż płyn się zredukuje i powstanie pyszny sos. Na talerzu układamy po dwa usmażone placki ziemniaczane, gulasz podajemy obok placków w osobnym naczyniu, dekorujemy świeżym koperkiem i połówkami marynowanych pieczarek. Smacznego! The post Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPlacki ziemniaczane z gulaszem Placki ziemniaczane z gulaszem Dzisiaj polecam placki ziemniaczane z gulaszem. Składniki na gulasz: ½ kg szynki z kulki 3 papryki 1 papryczka chili 2 średnie marchewki 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka w proszku 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki(...)mąki 3 łyżki oleju Placki ziemniaczane z gulaszem Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, aż się zarumieni i przełożyć do rondla. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule pokroić w pół talarki. Marchewkę pokroić w drobne słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Na tłuszczu, który nam pozostał po smażeniu mięsa podsmażyć czosnek
Pomysłowa kuchniaDzień dobry, Dziś chciałam opowiedzieć Wam fascynującą historię placków pita - jednego z najstarszych rodzajów chleba przygotowywanych przez człowieka. Stanowi on postawę kuchni wielu krajów basenu Morza Śródziemnego , tak więc koniecznie chciałam nauczyć się przygotowywać je w domu. I muszę Wam powiedzieć, że kupne pity nie umywają się do domowych - zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na wykonanie tych chlebów samodzielnie(...)którą poza sezonem można zamienić na szpinak. Pita - historia jednego z najstarszych chlebów Pity są rodzajem płaskiego, lekko wyrośniętego pszennego chleba w kształcie okrągłym lub owalnym. Takie płaskie chlebowe placki (po angielsku flatbread) są najstarszym przygotowywanym przez człowieka rodzajem chleba , nie wymagającym specjalnych narzędzi czy pieców. Z łatwością mogły je przygotowywać pierwotne ludy koczownicze, np. Beduini, którzy podobno wytwarzali
Chilli Czosnek i OliwaCzasami mam ochotę na coś innego, oryginalnego. Postanowiłam przygotować placki i podać na nich gulasz. Jednakże zainspirował mnie Kupiec swoim pysznym bulgurem, postanowiłam więc to połączyć! Pysznie i pożywnie! Co nam trzeba? 6 marchewek 2 selery 2 cebule 2 ziemniaki 2 torebeczki kaszy bulgur Kupiec dodatkowo: sól i pieprz oraz czosnek suszony wedle uznania, 2 jajka, 200 g mąki(...)łyżka bułki tartej plus dowolny gulasz, poniżej macie kilka pomysłów: Gulasz z serduszek na plackach ziemniaczanych Gulasz z piersi z indyka w cebulowym sosie Gulasz ziołowy z łopatki z warzywami Gulasz wołowy z marchewką. Gulasz w barwach jesieni Gulasz z łopatki w ciemnym sosie Czosnkowy gulasz z indyka Robimy! Warzywa obieramy, myjemy i przepuszczamy przez tarkę na wiórka- cienkie
Latosiowydomguacamole. Wszystko do złożenia w chwilę, można dokładać, mieszać, przekładać ile się chce – jak co komu smakuje najlepiej Składniki (na 4 duże porcje): 500g mielonej wołowiny 4 placki gotowych tortilli – polecam duże – w przepisie dowiesz się dlaczego* 3-4 listki sałaty lodowej płaska łyżeczka czerwonej papryki 2 szczypty ostrej papryki 1/3 łyżeczki mielonego kuminu 1/3 łyżeczki(...)podania: kwaśna śmietana cząstki limonki do skropienia listki kolendry lub pietruszki chipsy z tortilli* *Jeśli chcemy podać nasze tacos z domowymi chipsami czy też nachosami, polecam kupić duże placki tortilli które obcinamy na mniejsze kółka a ze ścinków robimy właśnie chrupiące chipsy. Układamy mniejszy talerz na środek gotowych placków i ostrym nożem wycigany po obrysie mniejsze tortille. Nastawiamy
Smaczna StronaPlacuszki kapuśniaczki Świetne do czerwonego barszczu. Rumiane, mięciutkie w środku oraz pysznie chrupiące z zewnątrz placki z kiszonej kapusty. Możemy je podać z ulubionym sosem np. czosnkowym, grzybowym lub mięsnym. Polecam! Składniki: 300g kiszonej kapusty ugotowanej do miękkości 1 szklanka mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki mleka 2 jajka po pół łyżeczki soli, pieprzu, majeranku olej(...)wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy przyprawy *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Ugotowaną, ostudzoną i odciśniętą z wody kapustę drobno kroimy *** *** Kapustę dodajemy do ciasta i całość ponownie dokładnie mieszamy *** *** Smażymy placki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy placek *** *** Smażymy na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiano *** *** Po zdjęciu
Blog z Apetytemjeszcze troszkę mąki. Gotowe owijamy w folię, wkładamy na kilka godzin do lodówki. Jak już wspomniałam, może leżakować długo, nawet kilka tygodni. Po schłodzeniu rozwałkowujemy je na placek o grubości około 3 mm, najwygodniej na podkładce sylikonowej lub blacie podsypanym mąką. Na połowie powierzchni placka pieczątką do ciasteczek polecam wycisnąć delikatnie wzorki(...)mnie, jak widać na zdjęciu, dość pokaźne gwiazdki. Placek piernikowy piekłam w kwadratowej foremce silikonowej, po przestudzeniu przekroiłam go na dwie równe, prostokątne części: przeznaczoną na wierzch ciasta z ozdobnymi pieczątkami, na spód - bez wzorków. Obkroiłam je do rozmiarów formy - podłużnej keksówki, w której później składałam torcik. Piernik po upieczeniu oczywiście twardnieje, by był
Kronika PiekarnikaPlacuszki kapuśniaczki Świetne do czerwonego barszczu. Rumiane, mięciutkie w środku oraz pysznie chrupiące z zewnątrz placki z kiszonej kapusty. Możemy je podać z ulubionym sosem np. czosnkowym, grzybowym lub mięsnym. Polecam! Składniki: 300g kiszonej kapusty ugotowanej do miękkości 1 szklanka mąki pół łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki mleka 2 jajka po pół łyżeczki soli, pieprzu, majeranku olej(...)wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy przyprawy *** *** Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Ugotowaną, ostudzoną i odciśniętą z wody kapustę drobno kroimy *** *** Kapustę dodajemy do ciasta i całość ponownie dokładnie mieszamy *** *** Smażymy placki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy placek *** *** Smażymy na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiano *** *** Po zdjęciu
Blog z ApetytemMini placki na śniadanie to doskonała propozycja na szybkie śniadanie dla dzieci . Moja córka takie mini placki zabiera ze sobą do szkoły i zajada w czasie przerwy między lekcjami. Placki te wykonane są dosłownie w kilka chwil, a do wymieszania ciasta nie potrzeba nawet wyciągać miksera. Podać je można posypane cukrem pudrem(...)polane syropem klonowym, z dżemem lub z bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Mini placki na śniadanie - składniki: * 265 g mąki pszennej * 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Skworcu ) * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu ) * 2 łyżeczki cukru * 300 ml mleka * 2 jajka * 1/3 szklanki oleju Wykonanie: Wszystkie składniki zarówno suche jak i mokre
Zrób to smacznie