pyszny, wilgotny placek na pewno przypadnie niejednej osobie do gustu. Sezon na rabarbar nie trwa zbyt długo, więc jeżeli nie macie dostępu do niego, to możecie upiec sam placek dodając jednak więcej gałązek mięty. Wyjdzie Wam wtedy taki cytrynowo-miętowy placek. Mi takie wilgotne placki bardzo smakują. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego(...)zmiksować i przelać do formy. Na wierzchu rozsypać równomiernie rabarbar, lekko go wcisnąć w ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 60 minut na środkowej półce piekarnika. Upieczony placek wyciągnąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Ostudzony wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem
Passions hobbies lifechwili gdy spojrzałam co mam jeszcze dobrego w kuchni, takie pozostałości które chciałam "wykończyć". Kilka pieczarek, mąka która została po pizzy, mała cebulka, parę suszonych pomidorów.... Wyczarowałam z nich placki, zrobiło się wytrawnie i ...smacznie! Brzuchy pełne. Takie placki świetnie komponują się z maślanką, kefirem, szklanką kakao. Wyczarowane placki podaję same lub z domowymi dipami, np. czosnkowym(...)Wersja mięsna, inna? - dodajcie do nich dowolną kiełbasę, parówki lub wędlinę, groszek, kukurydzę, soczewicę, fasolę. Nawet kawałki kurczaka lub ryby. Tarty twardy ser i bazylię, powstaną placki serowe. Na pewno każda wersja będzie nie tylko inna, ale i bardzo apetyczna!:) Składniki: 280 g mąki 8 pieczarek 4 suszone pomidory w oleju 1 mała cebula szklanka mleka
Zasmakuj Kuchnimleka. Bardzo szybkie do zrobienia i smaczne. Można zrobić z połowy porcji, bo wychodzi ich dużo. Ja robiłam dla sześciu osób i było ok. Na blogu w zakładce PLACKI znajdziecie inne pomysły. Szczególnie polecam placki twarogowe z truskawkami Składniki 1 puszka kajmaku (400 g ) 2 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia olej do smażenia Kajmak zmiksować z jajkami i mlekiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i ponownie zmiksować. Na patelni rozgrzać masło i smażyć placki na rumiano z dwóch stron. placki kajmakowe
O kuchni z uczuciemkolację. Jeśli zostanie Wam ugotowany ryż z dnia poprzedniego to można go wykorzystać do usmażenia takich placuszków. Można podać posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną. Więcej pomysłów na placki znajdziecie w zakładce PLACKI i PLACUSZKI. Czekam na Wasze komentarze i zdjęcia potraw. Składniki 100 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier według własnego smaku olej do smażenia Ugotowany ryż zblendować , dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wlewać łyżką małe placki. Smażyć na rumiano z dwóch stron. placki ryżowe z budyniem
O kuchni z uczuciemtylko do połączenia się wszystkich składników. Przelej masę po równo do 3-ch tortownic (najlepiej wcześniej umieścić masę w większym naczyniu/dzbanku z miarką i podziel ją równo). Piecz placki wszystkie naraz lub pojedynczo przez około 25-30 minut (ja piekłam około 28 minut) do tzw. suchego patyczka. Upieczone placki wyjmij z piekarnika i pozostaw(...)oznaczało, że krem jest gotowy. Do gotowego kremu dodaj ekstrakt waniliowy i opcjonalnie spirytus. SKŁADANIE: Na paterze ułóż pierwszy placek, posmaruj go 1/3 kremu . Przykryj kolejnym plackiem i posmaruj kolejna 1/3 kremu . Na górę połóż trzeci placek i posmaruj wierzch oraz boki tortu pozostałym kremem. Tort udekoruj według uznania np. plasterkami cytryny i limonki
Słodko-Słony Świat Ilonypowiem Wam, że lubię trzeć ziemniaki. Dziwne, co? Zaglądając do lodówki zauważyłam, że mam w niej paprykę, cebulę i piersi z kurczaka - od razu pomyślałam o placku po węgiersku. Placki ziemniaczane: 3-4 duże ziemniaki 1 cebula 1-2 całe jajka 1 łyżka mąki pieprz i sól Ziemniaki i cebulę tarkujemy na dużych oczkach (każdy tarkuje(...)małych, gwarantuje Wam, że na placki tarte na dużych oczkach są o wiele lepsze), dodajemy jajko, sól, pieprz i mąkę. Wszystko razem mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką placki, rozprowadzamy je na całą patelnię. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Sos: 1/2 cebuli 1 papryka 300g piersi
My World by Dagmara Rekdługo myślałam, że bliny to placki ziemniaczane, bo tak się na nie mówiło w mojej okolicy. Dopiero z książek o Rosji, Ukrainy lub Białorusi dowiedziałam się, że to placki drożdżowe z ziemniaczanymi mające niewiele wspólnego. Ciasto na bliny przygotowują się z różnych składników - może być to mąka pszenna z ziemniakami, mąka pszenna lub żytnia z mąką gryczaną(...)okazji. Ja proponuję łatwą i szybką sałatkę z tuńczyka. By bliny ładnie wyglądały, można je smażyć na patelni do przygotowywania pancaków. U mnie ta patelnia jest wciąż marzeniem... Składniki : Placki 230 mąki pszennej 120 g mąki gryczanej (ponieważ nie przepadam za smakiem gryki, połowę tej mąki zamieniłam razową mąką orkiszową) 2 jajka 10 g drożdży 250 ml ciepłej wody
Weekendy w domu i ogrodzienajmniej 30 minut. Odrywać niewielkie kawałki ciasta, ulepić z nich kulki (mi z tych proporcji wyszło ich pięć). Kulki z ciasta cienko rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Smażyć placki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Pamiętajcie, że trzeba je krótko smażyć, inaczej będą twarde i sztywne! Mi placki wyszły niewielkie, dlatego też smażyłam(...)złagodzenia smaku. Zagęścić mąką kukurydzianą, posypać drobno posiekaną natką pietruszki, odstawić. Na każdym placku rozsmarować łyżkę sosu pomidorowego, posypać startym serem i nałożyć nasz farsz. Złożyć na pół. Podgrzewać po kilka minut z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej. Gotowe placki pokroić na mniejsze kawałki i podawać np. z natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia Ellieobojętna, choć uwielbiam wszelkie placki i naleśniki. Jednak w moim domu pojawia się... dość często, szczególnie gdy zostaje nam pieczony kurczak. Kiedyś szłam na łatwiznę i kupowałam gotowe placki, lecz jakiś czas temu wypróbowałam kilka przepisów na domową tortillę i znalazłam swoje ulubione. Tu przedstawię Wam wersję pszenną, która jest idealna. Placki są elastyczne i o niebo(...)lepsze od tych ze sklepu. Sami spróbujcie! (około 6 większych lub 8-10 mniejszych placków ) 2 szklanki (*) mąki pszennej (warto typ 550 zmieszać z krupczatką) 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 160-170 ml gorącej wody (**) Opcjonalnie: ulubione zioła W większej misce należy wymieszać mąkę z solą (oraz ew. z ziołami) i dodać
Di gotujePlacki z otrębów owsianych. W sam raz na śniadanie. Nie są tak mięciutkie jak klasyczne placki. Mogą być odpowiednikiem pieczywa dla osób na diecie Podaję je raczej na wytrawnie np. posmarowane serkiem twarogowym i posypane pokrojonym pomidorem lub ogórkiem. Z przepisu wychodzą 4 małe placki (smażone na patelni o średnicy ok. 15 cm). 6 łyżek otrębów owsianych(...)zmiksować z jajkami, jogurtem naturalnym i solą. Odstawić na około 15 minut, aż otręby napęcznieją. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, bez tłuszczu. Masę wylać na patelnię i przykryć pokrywką. Placki smażą się dużo dłużej niż klasyczne placki pszenne. Przekręcać kiedy będą wyraźnie usmażone i zwarte. Jeśli przy próbie przekręcania rozpadają się, odczekać dłużej
BullioChrupiące placki ziemniaczane podawane z gulaszem to idealne danie na jesienno-zimowe obiady. W wielu domach i restauracjach znane jako placki po węgiersku. Nie wiem, skąd ta nazwa i czy na Węgrzech jest takie danie. Być może w tym przypadku jest jak z rybą po grecku, pierogami ruskimi, karpiem po żydowsku i wieloma innymi rodzimymi potrawami, których nazwy(...)sugerują, iż pochodzą one z kuchni innych narodów:). Tak czy siak, placki są bardzo sycące i tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Składniki (na 4 porcje): 6 ziemniaków typ B-C (ok 1 kg) 1 duża cebula 2 jaja 1 łyżka mąki (bez górki) sól, pieprz do smaku szczypta majeranku szczypta papryki olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć
Obiad gotowyTakie placki delikatne w smaku placki możesz przygotować z ziemniaków, które pozostały z obiadu lub specjalnie ugotowanyć w łupinach. Są bardzo aromatyczne dzięki pieczarkom duszonym w śmietanie. Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami. 1 kg ziemniaków około 3 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wiejskiej śmietanki 1 jajo 1 żółtko 1 duża(...)soli. Jeśli ziemniaki były gotowane w łupinach mąki dodaj mniej, takie z wody - więcej. Uformuj placuszki i smaż je na gorącym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Na plackach ułóż pieczarki duszone w śmietanie, posyp serem i listkami pietruszki. Podawaj placki od razu
Gotuj Sam!pieprz do smaku 1 duża cebula 3 łyżki pestek dyni olej roślinny do smażenia placków pomidorki i bazylia do dekoracji Umyj i obierz ziemniaki. Umyj i obierz z twardej skóry miąższ dyni. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce na placki, zaś dynię w łezkę. Startą warzywa połącz razem(...)jajem i mąką. Dopraw solą i pieprzem - wymieszaj dokładnie. Rozgrzej olej na patelni. Smaż niewielkie placuszki na oleju, na złoty kolor. Przed przewróceniem placków posyp je pestkami dyni. Uładaj placki na ręcznikach papierowych by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj placki udekorowane plasterkami pomidora i listkami bazylii
Gotuj Sam!Będę na pewno główkował jeszcze nad opcjami bezglutenowymi, żeby urozmaicić sobie i Wam dietę. Nie zmienia to jednak faktu, że glutenowa jest najlepsza. Na co zwracać uwagę? Przede wszystkim placki powinny być cienkie. Prawie jak bibułka czy kartka papieru. Ja formuję w rękach, jeśli robię je mniejsze lub za pomocą wałka przy większej średnicy. Nie przeszkadzają mi nierówne placki(...)mogłem ładnie oderwać placków od stolnicy, dlatego zwracajcie na to uwagę. Wtedy nawet najcieńsze placuszki spokojnie podniesiecie i przeniesiecie na patelnię… No i własnie, jak już je przeniesiecie na patelnię ważnym jest, żeby za długo na niej nie siedziały (około 1 min), bo później przy zwijaniu mogą popękać. Artykuł Tortilla meksykańska – pszenne placki pochodzi z serwisu Blendman.pl
Blendmanpatelnię, którą nagrzewałam stopniowo (żeliwo nie lubi szoków temperaturowych) i na gorącą nalałam oliwę oraz ciasto z mąki z ciecierzycy. Więcej przepisów na pizzę najdziesz w dziale: Domowa pizza Placki z ciecierzycy możecie wykorzystać jako spody do dowolnej, Waszej ulubionej pizzy. Gdy farinata się przyrumieni, wyciągnijcie ją na chwilę z piekarnika, obłóżcie wybranymi dodatkami i jeszcze chwilę zapieczcie(...)selera korzeniowego nie miałam ochoty na serową pizzę, dlatego postawiłam na lekkie czerwone pesto z suszonych pomidorów z dodatkiem pieczarek. Smak suszonych pomidorów bardzo dobrze komponuje się z ciecierzycowym plackiem, więc i Wam gorąco polecam taki zestaw. Po upieczeniu na wierzchu farinaty ułożyłam jeszcze sporą garść liści rukoli, następnie zwinęłam w rulon i zjadłam jak naleśnik :))) Co przypomina
Chilli Czosnek i Oliwa