Placki z dodatkiem sosu meksykańskiego, które podasz jako ciepłe śniadanie, podwieczorek, a nawet obiad. Są banalne w przygotowaniu, a zrobisz je przez cały rok, z rozmaitymi dodatkami. Możesz śmiało dodać do nich posiekaną cebulkę lub pora, szynkę, kiełbasę i/lub świeże warzywa takie jak: paprykę, cukinię, pieczarki, pomidorki.. Podasz je z sosem pomidorowym, ketchupem, sosem czosnkowym lub gęstym jogurtem(...)naturalnym z dodatkiem koperku, kolendry lub natki. Są idealne zapiekane z parmezanem lub mozzarellą. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na placki meksykańskie. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub białego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 3 jajka 6 czubatych łyżek sosu meksykańskiego, spaghetti lub bolońskiego olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: W większej
Zasmakuj KuchniPlacuszki z białego sera można przygotować na słono lub na słodko. Słodka wersja syrników może zawierać rodzynki, skórkę pomarańczową, kawałki czekolady lub inny dodatek do twarogu na słodko. Do placków twarogowych na słono możemy dodać cebulę, koperek, szczypiorek, pokrojoną drobno wędlinę, czosnek. Syrniki choć mają prosty skład, czasem stwarzają problemy. Jak zrobić i z czym podawać syrniki? Placki twarogowe(...)Podstawą placków twarogowych jest jak sama nazwa wskazuje twaróg lub jak kto woli ser biały, jajko i niewielka ilość mąki. Dziwią mnie przepisy gdzie autorzy dodają do syrników tyle samo mąki ( a czasem i więcej) co samego twarogu. Takim plackom daleko do syrników, to już są pszenne placuszki z twarogiem. Aby zrobić ładne syrniki nie trzeba specjalnych umiejętności, potrzebna
Dieta moja pasjaPlacki pszennej tortilli, złociste nuggetsy z kurczaka smażone w chrupiącej panierce oraz kremowe tzatziki z ogórkiem i czosnkiem. To jednej z lepszych wrapów z tortilli jakie jedliśmy. Inspiracją do przepisu stało się nowe menu restauracji McDonald’s i McWrapy Tzatziki, jednak z satysfakcją śmiem stwierdzić że nasze wrapy z sosem tzatziki wyszły o wiele smaczniejsze. Za sprawą proporcji(...)składników tzatziki i sposobu ich przygotowania, sos powstaje niezwykle kremowy i aromatyczny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wrapy z placków tortilli ze złocistym kurczakiem i tzatziki 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Meksykańska Trudność: Łatwe Ilość 8 sztuk Przygotowanie 30 min. Smażenie 10 min. Kalorie 290 kcal Wrapy z tortilli z chrupiącymi nuggetsami z kurczaka i kremowym
ProstePesto.plPlacki z ziemniaków i jabłek – kuchnia podkarpacka Mimo że podkarpacka kuchnia opiera się na daniach przygotowanych z prostych lokalnych składników, wiele z tych dań zaskakuje. Dzieje się tak często, kiedy typowe składniki jakiegoś dania zastępowane są zupełnie innymi, na przykład kiedy kasza udaje mięso albo jabłka udają ukiszone buraki. Osobną grupę stanowią dania przygotowane od podstaw z zupełnie innych(...)składników, które w efekcie przypominają inne, dobrze znane potrawy, na przykład bigos z cebuli, albo kapusta ziemniaczana, w której nie ma grama kapusty. Do tej właśnie kategorii należą placki z ziemniaków i jabłek. Jest to słodki deser przypominający w smaku drożdżowe racuchy, który przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków i startych jabłek. Masę formuje się w niewielkie placuszki, które panieruje
Trzeci talerzPani Walewska – ciasto, które znają i uwielbiają chyba wszyscy. Kruche placki, beza i masa budyniowa a to wszystko przełamane delikatnie kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Obłęd w smaku, raj dla podniebienia. Komplementom dla tego ciasta nie ma końca – być może właśnie dlatego przez wielu nazywane jest „Pychotka”. Deser pięknie prezentuje się na świątecznym stole, doskonale(...)ubijamy sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Pianę dzielimy na 2 części i każdą z nich rozsmarowujemy na podpieczonych i przestudzonych plackach. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150º (z termoobiegiem), zapiekamy ok 15 minut. Studzimy. JEŚLI MAMY TAKĄ MOŻLIWOŚĆ PIECZEMY OBA PLACKI
Fascynacje AniPyszne i bardzo pożywne placki z dodatkiem dwóch serów. Najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym. Pychotka! Składniki (na dwa placki) 2 jajka 100 g sera twarogowego 30 g sera żółtego 30 g mąki pełnoziarnistej (2 pełne łyżki) 30 ml mleka sól do smaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku masło klarowane do smażenia Sposób wykonania: 1. Twaróg, mleko, jajka, sól(...)proszek do pieczenia i mąkę dokładnie zmiksować. 2. Ser żółty zetrzeć na tarce, dodać do ciasta wraz ze szczypiorkiem. 3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła klarownego, usmażyć placki z obu stron na rumiano pod przykryciem i na małym ogniu. Przy przekładaniu placka na drugą stronę można pomóc sobie talerzem. 4. Placki podawać z sosem czosnkowym
Kuchnia domowa AniPani Walewska – ciasto, które znają i uwielbiają chyba wszyscy. Kruche placki, beza i masa budyniowa a to wszystko przełamane delikatnie kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Obłęd w smaku, raj dla podniebienia. Komplementom dla tego ciasta nie ma końca – być może właśnie dlatego przez wielu nazywane jest „Pychotka”. Deser pięknie prezentuje się na świątecznym stole, doskonale(...)ubijamy sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Pianę dzielimy na 2 części i każdą z nich rozsmarowujemy na podpieczonych i przestudzonych plackach. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150º (z termoobiegiem), zapiekamy ok 15 minut. Studzimy. JEŚLI MAMY TAKĄ MOŻLIWOŚĆ PIECZEMY OBA PLACKI
Fascynacje AniJogurtowe placki z truskawkami to pyszna propozycja na śniadanie nie tylko dla dzieci. Moja córka najczęściej takie placuszki zabiera ze sobą w pudełku do szkoły. Szybkie w wykonaniu, puszyste i smaczne . Bardzo lubimy takie placuszki nie tylko na śniadanie czy przerwę szkolną, ale też jako przekąska podczas spaceru lub na podwieczorek . Czy Wasze dzieciaczki również lubią placuszki? Składniki(...)jogurtowe placki z truskawkami : * 2 jajka * 400 jogurtu greckiego * szczypta soli * 1 łyżka cukru pudru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki oleju * 1,5 szklanki mąki pszennej * około 10 większych truskawek * opcjonalnie cukier puder do posypania Wykonanie: Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Całe jajka wbić do miski, wsypać cukier puder, wymieszać mikserem. Dodać jogurt grecki, olej, wsypać
Zrób to smacznieBłyskawiczne placki z kurczaka to ciekawa, prosta i bardzo smaczna propozycja na szybki obiad dla całej rodziny, doskonały pomysł dla osób zabieganych lubiących ekspresowe i proste potrawy. Takie placki p odane z zestawem surówek smakują wyśmienicie. składniki na około 16-20 sztuk 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa 250 g żółtego sera(...)mieszamy. Do mięsa dodajemy starty żółty ser, posiekaną natkę pietruszki, jajka, majonez oraz mąkę ziemniaczaną, całość doprawiamy czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy małe placki z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki zdejmujemy z patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy. Artykuł Błyskawiczne placki
Smakowite DaniaTortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą to pyszna przekąska idealna na imprezę, kolację czy do wzięcia do pracy, szkoły lub na wycieczkę. Jeśli robimy własnoręcznie placki tortilli jest to nieco pracochłonne, ale smak potrawy z pewnością wynagrodzi wysiłek. Z podanych składników wychodzi około 12 sztuk, więc jest to bardzo duża porcja. Z pewnością taniej wyjdzie zrobić placki(...)tyle, no i na pewno o wiele zdrowiej, gdyż te sklepowe zawsze mają dużo chemii w składzie. Składniki na t ortill ę kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą: Placki (12 sztuk o średnicy około 24 cm): 500 g mąki pszennej typ 550 250 ml gorącej wody łyżka oleju łyżeczka soli Sałatka: pół średniej kapusty pekińskiej ćwiartka niewielkiej
e-PrzepisyKulinarneInspiracja na kolację lub lunch prosto z Korei. Placki z kimchi (Kimchi jeon) to takie zagraniczne fuczki, lecz zamiast kapusty kiszonej, główną rolę gra właśnie kimchi . Kimchi coraz łatwiej kupić, ale też można bez problemu przygotować je samemu – ta kiszonka z chilli uchodzi za jedną z najzdrowszych potraw na świecie, więc jeśli lubicie ostre jedzenie, to warto mieć(...)kimchi, które jest mocno ukwaszone – wręcz przeleżane – placuszki będą pracować i będą pulchniejsze. W Korei podjada się je do piwa – znakomicie sprawdzą się na wieczór filmowy! Placki z kimchi (Kimchi jeon) 10-12 sztuk: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ryżowej (lub pszennej) ½ szklanki wody 1 duże jajko 1 szklanka kimchi 3-4 łyżki soku z kimchi
Poezja smakuPuszyste placki na maślance, które przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników i z rozmaitymi owocami lub bakaliami. Smakują posypane cukrem pudrem lub miodem. Placki z owocami to świetna propozycja na śniadanie na ciepło, podwieczorek lub kolację. Smakują na ciepło i zimno, także odgrzane w piekarniku i polane sosem owocowym lub dżemem. Wtedy można traktować je jako(...)mąkę oraz proszek do pieczenia. Śliwki myję, osuszam, pozbawiam pestek i kroję w średnią kostkę, skrapiam sokiem z cytryny. Dodaję do ciasta. Mieszam łyżką. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę placki partiami na złoto. Odsączam na papierowym ręczniku. Posypuję cukrem pudrem. Smacznego
Zasmakuj KuchniPlacki ziemniaczane faszerowane pieczarkami to bardzo smaczna odmiana tradycyjnych placków ziemniaczanych. Nadzienie świetnie komponuje smakowo z ziemniakami. Moje placki rozeszły się w oka mgnieniu po usmażeniu. Wiadomo, najsmaczniejsze są ciepłe. Podałam je z surówką z kapusty pekińskiej, bo akurat na taką miałam składniki w lodówce. Smażyłam placki na mniejszym ogniu. Z tych ilości składników co [...] Artykuł Placki ziemniaczane faszerowane pieczarkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąpracy, byłam tak głodna, że nie miałam ochoty czekać na obiad. Wymyśliłam, że zamiast risotta z dynią, przygotuje tortille z dynią , które znacznie szybciej się przygotowuje. Dodatkowo odkryłam, iż placki tortilli, które usmażymy na odrobinie masła nabierają przepysznego smaku i, co najważniejsze, nie wysuszają się na patelni tak szybko. Stają się chrupiące dopiero na naszych talerzach 🙂 Chrupiącą tortillę(...)morska, świeżo mielony pieprz 2 garście mieszanki sałat z rukolą 2 pomidorki koktajlowe garść pestek dyni chilli w płatkach 3 szczypty mielonego kuminu garść posiekanego świeżego szczypiorku 2 duże placki tortilli Składniki sosu czosnkowego: (2 osoby) 120 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 0,5 – 1 łyżeczki soku z cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Usmażyć dynię
Moja Delicja