bardzo dawno w internecie. Został on przeze mnie zmodyfikowany ponieważ nie lubię niektórych składników - zastąpiłam je tymi, które dla mnie są smaczniejsze od podanych w oryginalnym przepisie :) Składniki na placki ziemniaczane: ok. 500 gramów ziemniaków (u mnie niewiele ponad) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz ziołowy olej rzepakowy(...)posiekany szczypiorek, jogurt naturalny i przyprawy Całość miksujemy - nie musi być dokładnie. Masę przekładamy na talerz, lub do miseczki Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (u mnie margaryna Kasia) Składniki na placki ziemniaczane przekładamy do malaksera i wszystko dokładnie miksujemy. Ja najpierw zmiksowałam na grubo same ziemniaki, a potem dodałam resztę Smażymy jednego placka i przekładamy go na ręcznik papierowy
Szczęśliwa kuchniasprawdzić przepis Karola Okrasy zamieszczony w książce " Kuchnia polska według Karola Okrasy " ( tutaj recenzja książki ). Dla mnie nowością było dodanie do placków ziemniaczanych kminku, w ten sposób jeszcze nigdy placków nie doprawiałam. Natomiast cebulę zazwyczaj ścieram na tarce i dodaję do ziemniaków. PS. Podobnie, jak w przypadku poprzednich, wydanych przez Lidl książek, także i tej nie kupicie w księgarniach. Można(...)moździerz, blacha żeliwna (nie mam blachy żeliwnej, więc wykorzystałam patelnię z bardzo grubym dnem) Przygotowanie Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką pszenną i utartym kminkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na rozgrzanej blasze żeliwnej Nakładamy na rozgrzaną blachę żeliwną placki ziemniaczane o grubości około 0,5 cm, po czym pieczemy je z obu stron na złoty
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię z plackami. Przez cały dzień zajadałam się takim daniem i przyznam, że będzie powtórka i to baaardzo szybko. Zapewniam, że taka wersja każdemu przypadnie do gustu! Polecam! Placki naleśnikowe: 1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 00 od Smaków Południa tak, aby aby było bardziej po włosku) 1 szklanka wody (*) 3/4 szklanki mleka 2 jajka(...)duża) 3 ząbki czosnku 1 słoiczek pomidorów w sosie własnym (polecam ten - klik ) (**) 1/2 łyżeczki papryki w proszku bazylia, oregano, tymianek (wg smaku) sól, pieprz olej Usmażyć placki naleśnikowe. Jajka należy ubić i dokładnie połączyć z mlekiem, wodą, solą oraz sodą oczyszczoną. Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu - wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki
Di gotujePlacki ziemniaczane wg przepisu mojej Babci, dlatego(...)przepis musi być najlepszy! :) W wersji na wytrawnie do placków dodaję jeszcze cebulkę, a w wersji na słodko oczywiście pozostaję wierna przepisowi podstawowemu, a placuszki obficie posypuję cukrem i dodaję śmietanę kwaśną lub kremówkę – w zależności jak bardzo naszła mnie ochota na coś słodkiego z […] The post Placki ziemniaczane – najlepszy przepis! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojezmieniła się też receptura i sposób robienia. Poniższy przepis należy do mojej babci, a przekazała mi go moja mama. Osobiście je uwielbiam, więc mam nadzieję, że i Wam zasmakują. Placki kartoflane są wpisane jako produkt regionalny i tradycyjny w spisie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zapraszam więc do przepisu. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 średnia cebula 1 jajko szczypta(...)soli szczypta cukru szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej typ 500 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej olej do smażenia 1 kwaśna śmietana 12% (do podania z plackami) WYKONANIE Ziemniaki i cebulę obrać, umyć i zmielić lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać szczyptę soli, cukru i proszku do pieczenia, dobrze
Passions hobbies lifeTacos to placki kukurydziane wywodzące się z kuchni meksykańskiej. To proste danie, które składa się z placków wypełnionych farszem. Farsz jest dowolny, mięsny, warzywny a do tego podane są pyszne sosy. Polecam przepis na tacos(...)mocno rozgrzanej patelni, około 1 minuty, z jednej i drugiej strony. Ciepłe placki zwijamy w muszelkę i rozwieszam do ostygnięcia. Ja użyłam do tego kratki z piekarnika. Kiedy placki ostygły i lekko przeschły, układamy je jeden w drugi i pozostawiamy w pojemniku. Przed podaniem lekko podgrzewamy. Placki są delikatne, lekko słodkawe, nadające się do każdego farszu, nawet
Kulinarne Fantazje MarioliPlanowałam zwykły placek z porzeczkami. Ale śliwki kusiły tak bardzo… Potem postanowiłam sprawdzić, jak się placek będzie miał bez glutenu. Ma się bardzo smacznie, choć nie wyrósł tak bardzo, jak z mąki orkiszowej. W smaku niczego mu nie brakuje, w konsystencji, być może, puszystości. Bardziej przypomina półkruche ciasto, niż zwykły placek. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type(...)Recipe","name":"Bezglutenowy placek ze \u015bliwkami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-08-02 15:11:22","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/08\/P8020004-1.jpg","description":null,"recipeYield":"10 ","recipeIngredient":["100 g m\u0105ka kokosowa","200 g m\u0105ka ry\u017cowa","150 g m\u0105ka kukurydziana","1,5 \u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","100 g erytrol (lub inne
Kucharzycanich rozwałkowałam na papierze do pieczenia na kształt foremki. Ułatwi to potem przeniesienie ciasta do foremki. Rozwałkowane ciasto p rzełożyłam na blaszkę i piekłam po kolei wszystkie placki około 20 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu placki przełożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam w piramidę. Wszystko razem zawinęłam w srebrną folię i odstawiłam(...)powideł śliwkowych (najlepsze z domowej spiżarni) włożyłam do garnka z grubym dnem i wstawiłam ma małym gazie na około 7 minut, żeby się dobrze zagrzały. Placki smaruje się ciepłymi powidłami. Czas na złożenie piernika Po odwinięciu placków piernikowych, trzy posmarowałam na przemian powidłami śliwkowymi zaczynając od powideł a środkowy masą orzechową. Przykryłam czwartym plackiem i całość
Kuchnia u KrysiLubicie placki ziemniaczane? Dzisiaj chciałabym wam polecić placki, które co prawda nie posiadają w swoim składzie ziemniaków - ale z pewnością będą pyszną alternatywą dla wszystkich plackożerców :) Podanie ich z kozim, lekko słonym serkiem sprawia - że to połączenie tworzy razem pyszną kompozycję! Składniki: 2 młode cukinie 6 młodych marchewek 4 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki mąki pełnoziarnistej sól(...)dodajemy do starkowanych warzyw. Do nich dodajemy jajko oraz mąkę pełnoziarnistą. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli masa wydaje nam się być zbyt rzadka - możemy dodać więcej mąki. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju - na złoty kolor. Placuszki układamy na talerzu, przesmarowując je kozim serkiem. Wszystko posypujemy posiekanym szczypiorkiem zmieszanym z posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Taste TherapyKlasyczne placki ziemniaczane z kukurydzą to pyszne i chrupiące danie, idealne na obiad lub gorącą kolację. Nie wymagają wiele pracy, są niezwykle sycące i mimo że dość kaloryczne, moja rodzina za nimi przepada. składniki na 4 porcje 8 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia czarny pieprz(...)masy ziemniaczanej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną z zalewy kukurydzę i mąkę pszenną, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy placki z obu stron na złoty kolor, usmażone placki wyjmujemy i odsączamy z namiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Artykuł Placki ziemniaczane z kukurydzą + film pochodzi z serwisu
Smakowite Daniapropozycja na syty obiad i wykorzystanie mięsa z rosołu. (Choć osobiście uwielbiam kurczaka z zupy.) Jest to również pomysł na urozmaicenie klasycznych placków ziemniaczanych. W mojej rodzinie to hit - już od wielu lat. Koniecznie spróbujcie! Pycha! Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Farsz: 1-2 ćwiartki z kurczaka (w zależności(...)pszennej. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i porcjami wykładać solidne porcje masy ziemniaczanej. (Porcje powinny być większe od klasycznych placków ziemniaczanych.) Następnie na plackach ułożyć po odrobinie farszu mięsnego (na samym środku) i przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Placki smażyć do zrumienienia się - z obu stron (na niewielkim ogniu). Podawać
Di gotujeformujemy z nich kulki. Każdą kulkę natłuszczamy olejem i odstawimy pod przykryciem z folii na 15-30 minut. Na lekko natłuszczonym blacie, przygotowane kulki kolejno rozwałkowujemy na cienkie placki o średnicy około 21 cm. Najlepiej rozwałkować 2-3 sztuki na blacie i dopiero zacząć smażyć, a w międzyczasie wałkować kolejny placek. Ostateczny kształt można nadać delikatnie formując(...)dłońmi placek rozwałkowany na natłuszczonym blacie. Placki układamy na rozgrzanej suchej patelni (najlepiej żeliwnej) i smażymy przez około 25 sekund z każdej strony lub do momentu, gdy tortilla wypełni się pęcherzykami powietrza i pokryje brązowymi plamkami. Nie trzymamy placków zbyt długo na ogniu , bo stwardnieją i będą się kruszyć. Odpowiednio dostosowujemy stopień rozgrzania patelni. Jeśli plamki mają zbyt
cool and mintyWitam serdecznie Propozycja na pyszne placki z twarogiem które zaproponuję na dwa sposoby, jedne przygotowałam klasycznie jedynie z twarogiem a do drugich dodałam banana. Placki są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, idealnie nadają się na śniadanie i nie tylko. Od siebie dodam tylko że placki z samym serem najbardziej mi smakują gdy są ciepłe(...)mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 1 jajko 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli mąka do podsypania blatu olej do smażenia Do przygotowania placków z twarogiem i bananami będziemy potrzebować: 250 g białego sera (chudego, półtłustego lub tłustego) 150 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 1 banan 1 jajko 2 łyżeczki cukru szczypta soli
Uwaga Babcia Gotujeprzygotowanie placuszków ciapatek, robię je według przepisu z książki "Potrawy z czterech stron świata". Nie do uwierzenia, jaka dumna byłam, że zmusiłam się do zagniecenia ciasta i upieczenia placków. Uff! Wysiłek nie do opisania! Biorę: - ok. 450g mąki - ok. 300ml ciepłej wody - szczyptę soli - 2-3 łyżki masła klarowanego (topię) Mąkę sypię na stolnicę, dodaję sól i stopniowo mieszam(...)pietruszki pokrojoną średnio, mieszam. Można jeść z ryżem, pieczywem, można odstawić na chwilę, na czas pieczenia ciapatek. Ciasto dzielę na pożądaną liczbę części. Rozwałkowuję cienko, jak na pierogi. Takie placki nie powinny już długo leżeć, wyschną i będą gorzej się piec. Wymagana jest teraz synchronizacja wałkowania z nakładaniem placuszków na gorącą, niczym nie smarowanej patelni. Kładę placki
I tu będę miała takie teNakładając łyżką ciasto, smażyć placki - racuchy na niewielkiej ilości oleju na średnio rozgrzanej patelni. Podawać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. Posypywać cukrem lub cukrem pudrem. Te placki nie są grube i puszyste tak jak tradycyjne racuchy. Są średnio grube, miękkie i delikatne. Można do nich dodawać dowolne owoce sezonowe zamiast truskawek. ...a dla lubiących placki mam jeszcze placki z kiszonej kapusty (fuczki) ... ...albo placki z cukinii
Codzienna kuchnia niecodzienna