pancakes to ulubione danie na śniadanie w naszym domu. Nie zawsze mam czas przyrządzić je w tygodniu ale w weekend nie mam wymówki. Placuszki chia to kolejny przepis na placki tymi popularnymi i bardzo zdrowymi nasionami. Tym razem zrobiłam je z mąki grahamki. Placki są puszyste i pożywne. Lubimy je jeść z jogurtem wymieszanym z miodem(...)jagodowym sosem czy też dżemem. O tej porze używam często mrożonych jagód. Zasypuję je cukrem i gotuję kilka minut. Tak przyrządzone jagody są idealne do placków. Z przepisu poniżej wychodzi 10 puchatych placuszków. Placki podczas smażenia praktycznie podwajają swoją objętość. Placuszki z chia 10 puchatych placków Składniki: 150 g mąki grahamki ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1½ łyżki
codojedzeniapiekarniku, będzie to zdrowe i lekkie danie. Zachęcam do eksperymentowania z różnymi połączeniami smaków. Do placków możemy wykorzystać nie tylko warzywa, ale jak pokazuje dzisiejszy przepis, można włączyć do nich także owoce. Na blogu znajdziecie już kilka innych przepisów na pieczone placki warzywne: z cukinii i ziemniaków ziemniaczano-marchewkowe z batata i kalafiora z cukinii z fetą(...)suszonymi pomidorami PIECZONE PLACKI Z MARCHEWKI, ZIEMNIAKÓW I GRUSZKI Czas przygotowania 45 minut 5 średnich marchewek 2 niewielkie ziemniaki Pół soczystej, słodkiej gruszki 2 jajka 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej/kaszy manny/płatków jaglanych Mozzarella Oregano, pieprz Marchewki, ziemniaki i gruszkę zetrzeć na tatce na dużych oczkach Do startych warzyw dodać jajka oraz mąkę i wymieszać dokładnie Doprawić
HealthyCreationswyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Każdą część ciasta rozwałkować na placek o średnicy formy, podsypując w razie potrzeby mąką. Do tortownicy włożyć pierwszy placek z ciasta i wstawić do piekarnika. Każdy placek piec przez ok. 6 - 7 minut na delikatnie złoty kolor (nie przepiec, bo blaty za mocno stwardnieją). Jeśli mamy(...)tortownice, możemy piec jednocześnie 2 placki. Ostudzić. NASĄCZENIE Lekko podgrzać miód, oddać rum i wymieszać. Za pomocą pędzelka nasączyć każdy placek porcją mieszanki (starajmy się wykorzystać całe nasączenie). MASA KAJMAKOWA Z ORZECHAMI Zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym włożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia i zagotować. Następnie gotować przez ok. 2 i 1/2 godziny na umiarkowanym ogniu (woda
Calzonella.comDzień dobry :-) Powiem Wam, że nie miałam pojęcia, że można zrobić placki z kiszonej kapusty. Jak ją lubię bardzo, to w plackach? Nie wpadłabym na to. Jak dowiedziałam się o tych plackach, to podeszłam do nich sceptycznie, zapytałam domowników co oni na to, pokręcili nosami i koniec końców stwierdzili no dobra - zrób. Placki wypróbowane, smakowały wszystkim(...)cebula 200 g mąki pszennej 150 ml wody 150 ml mleka 1 jajko L sól pieprz kminek (ja nie dałam) 1 łyżeczka masła olej lub masło do smażenia placków 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Kapustę odcisnąć i posiekać, dodać do cebuli. Wlać wodę i dusić do jej odparowania co jakiś czas mieszając. Zostawić
kruche babeczkigrzanki możecie zużyć zarówno biały chleb, bułki, jak i ciemne pieczywo. Pamiętajcie, aby nie wyrzucać łodygi brokuła (do sałatki idą same różyczki), ponieważ w czwartek zrobimy z niej pyszne placki! Składniki / na 2 porcje: różyczki z 1 brokuła (łodygę zostawiamy do placków na czwartek) 100 g jarmużu pociętego na kawałki (ja kupuję taki od razu umyty i pokrojony(...)grzanki z gruszką, jarmużem i gorgonzolą. Dzięki nim zupa przestaje być taka banalna i jest oczywiście bardziej sycąca. ➤ Kliknij - Przepis na prostą zupę dyniową z grzankami Czwartek - Placki z łodygi brokuła i marchewki Łodyga brokuła - zdarzało Wam się wyrzucać ją do kosza? Łodyga brokuła jest jak najbardziej jadalna, według mnie smakuje jak kalarepa. Dotąd kroiłam
Chilli Czosnek i OliwaPlacki z kapusty pekińskiej ,pomysł na obiad Placki z kapusty(...)pekińskiej , brzmi nieco dziwnie ? Być może ale na pewno jest to pyszne danie . Zainspirowane japońskim plackiem o nazwie „Okonomiyaki” . Inspirowany, gdyż wiele zmieniła i dopasowałam pod gusta domowników . Oczywiście też zrobiłam parę rzeczy , żeby sobie ułatwić pracę w kuchni Generalnie te placki weszły na stałe do naszego repertuaru , są po prostu pyszne i smakują wybornie zarówno same
Ogrodnik w podróżykryształ, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ubić na jednolitą masę bez grudek. Na koniec dodać krojone lub cienko tarte jabłka. Wymieszać. Na patelnię wlać olej. Kiedy gorący, nakadać łyżką placki. W zależności od tego jak duże placki chcemy uzyskać tyle ciasta nakładać. Wystarczą dwie pełne łyżki aby powstały nam średniej wielkości placuszki. Placki smażyć na średnim ogniu(...)stron na złoty kolor. Usmażone placki posypać cukrem pudrem i cynamonem. Podawać na ciepło. Racuchy z jabłkiem Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując jabłkowe racuchy posypane cynamonem. Racuchy z jabłkiem Oleju na pateli powinno nie być więcej jak na wysokość jednego centymetra. Placki w oleju nie powinny pływać a być jedynie do połowy zanurzone. Sięgnijmy po miękkie jabłka
mecookslubiła ciasta z dynią. Jeśli jeszcze nie znacie tego ciasta to zachęcam je upiec. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na dyniowe ciasto ! Ale dzisiaj zapraszam na przepis na placek dyniowy z cynamonowym nadzieniem. Cynamonowe nadzienie jest podobne do tego w cynamonowych ślimaczkach. To co właśnie lubię w dyniowych wypiekach to przyprawy korzenne, które nadają ciastu charakter. Placek dyniowy(...)espresso, niedziela…Czyli jest po prostu w dynię! Placek dyniowy Składniki: 100 g serka philadephia 125 g masła, miękkiego 100 g trzcinowego cukru mała puszka skondensowanego mleka, 340 g 250 ml puree z pieczonej dyni 1 jajko 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej po ¼ łyżeczce zmielonego imbiru i gałki muszkatołowej ½ łyżeczki cynamonu
codojedzeniaktórej w oryginalnej wersji dodaje się ciasta naleśnikowego z mąką pszenną. W wersji LCHF używam po prostu odpowiednich zamienników by cieszyć się smakiem tych pysznych placuszków. Składniki na placki z kiszonej kapusty: 300 g odciśniętej z soku kapusty kiszonej 3 jajka 100 ml śmietany 30% 20-30 g mąki kokosowej /opcjonalnie odrobina łupin babki jajowatej (uwaga – mocno chłoną(...)napisałam powyżej. ciasto musi być dobrze przyprawione by nie był zbyt wyczuwalny smak mąki kokosowej lub babki jajowatej. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Ciasto nakładać łyżką formując małe, cienkie placki. Smażyć z obu stron do momentu aż będą rumiane (ok 2-3 minut). Placki z kapusty kiszonej polecam podawać zarówno na ciepło np z rybą, mięsem czy sosami
Ola la LCHFdziecka uwielbiałam smak placków z jabłkiem.. moja mama dość często przygotowywała mi je na śniadanie. Na samą myśl o ciepłych placuszkach posypanych cukrem pudrem cieknie mi ślinka! A Wy? Też lubicie takie placuchy? Już od dłuższego czasu zabierałam się, by wstawić ten przepis dla Was, lecz nigdy nie zdążyłam zrobić plackom zdjęć – znikały w oka mgnieniu(...)razem jednak się udało, więc łapcie najlepszy i najprostszy przepis na placki z jabłkami. Składniki: – 3 jabłka – 4 łyżki mąki (u mnie owsiana) – 150-180ml mleka – 1 jajko Dodatkowo: – surowe ziarna kakao – czekolada gorzka – ksylitol w pudrze Jabłka obieramy, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. W misce
Be Fit Be Strongzbyt gęsto, aby nie przytłoczyć ciasta). Wierzch posypujemy wyjętą z zamrażarki kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 º C na ok. 40 minut (pieczemy do „suchego patyczka”). Upieczony placek zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut. Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Lekko przestudzony oprószamy cukrem pudrem. Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką zachwycił mnie(...)piec ciasta drożdżowe i nawet długie wyrabianie nie jest w stanie mnie zniechęcić. Wprost przeciwnie, fascynuje mnie sposób przechodzenia składników przez wszystkie etapy, od zaczynu (rozczynu) w doskonałe wypieki. Placek wyszedł wysoki, lekki, puszysty, wilgotny, najbardziej aromatyczny jaki sobie można wyobrazić, po prostu ”palce lizać”. Do kawy, herbaty, czy kubka mleka. Skorzystałam z przepisu ze strony „Przyślij przepis” dodanego
mojewypiekiinietylkosłonych. Dlatego zawsze gotuję więcej niż potrzebuję na jeden posiłek. W końcu, gdy mam już ją ugotowaną w lodówce to doskonały pretekst, żeby coś pysznego z niej wyczarować Dzisiejsze Placki z kaszy z kurkami i rozmarynem to danie, które na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom różnych placków. Ich smak przypomina mi smak placków ziemniaczanych, a jak sami zaraz zobaczycie, nie są one tak pracochłonne jak tradycyjne placki ziemniaczane . To co, zapraszam na obiad Placki z kaszy z kurkami i rozmarynem Porcja dla dwóch osób 150 g ugotowanej kaszy
365 dni dookoła kuchniPlacki z serkiem mascarpone to kolejny już przepis na placki, które doskonale sprawdzą się na śniadanie, deser, podwieczorek czy kolację. Doskonałe dla niejadków, można je zapakować w pudełko i zabrać jako przekąskę na spacer czy plac zabaw. Placki wyszły przepyszne, pulchne, nie za słodkie. Na pewno nie raz jeszcze skorzystam z tego przepisu. Wykonane w kilka chwil(...)placków: * 125 g serka mascarpone * 2 jajka * pół szklanki mleka * 1 szklanka mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżeczki cukru waniliowego * 2 łyżeczki cukru * szczypta soli Wykonanie: Jajka wymieszać z mlekiem. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i serek mascarpone. Wszystko dobrze wymieszać. Na rozgrzaną, suchą patelnię łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć placki
Zrób to smaczniePlacki japońskie przedstawiałam już wcześniej, miały dużą oglądalność, zobaczcie je sobie sami. Dziś przedstawiam wersję ekskluzywną, bardzo wykwintną. Po zjedzeniu tych placków buzia i brzuch cieszą się jak szalone. Pomysł na te wypasione placki poddała mi Marieta Marecka i Jej program "365 obiadów Mariety Mareckiej". Jest w plackach wszystko co najlepsze, ale warto pamiętać(...)składniki były najlepszej jakości. Płatki suszonego tuńczyka bonito i mirin do nabycia w Kuchniach Świata lub na allegro. Podobno w Japonii placki okonomiyaki można spotkać na każdym rogu a dodają do nich to co lubisz i uwielbiasz, uwzględniając podstawę czyli kapustę. Okonomiyaki - japońskie placki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemieszamy z pokrojoną drobno mozarlellą. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną bazylią. Dzielimy farsz na 7 części i formujemy kulkę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części. Każdą część wałkujemy na placki. Na środku każdego placka układamy farsz, zwijamy na kształt sakiewki, którą spłaszczamy i wałkujemy. Jemy z ulubionym dipem (np. czosnkowym) i pomidorkami. Placki smarujemy oliwą i grillujemy(...)minuty. Odwracamy placki i grillujemy kolejne 4 minuty
Kuchnia w oparach