pieczywo - 17769 przepisów (strona:532/1185)

Pasta śniadaniowa z tuńczykiem 156

przez siteczko. Łączymy z musztardą oraz majonezem, a następnie z odcedzonym z zalewy i drobno posiekanym tuńczykiem, białkami i szczypiorkiem. Pastę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczywem lub jako dodatek do słonych krakersów. Możemy nią również nadziać połówki białek. A teraz słów kilka o podstawie- w tym wypadku desce, którą możecie obejrzeć na zdjęciach. Jest to mój

Kuchnia w czekoladzie
Pasta warzywna z prażoną kaszą gryczaną 170

Pasta warzywna z prażoną kaszą gryczaną Jestem fanem past kanapkowych. Pasta warzywna, obok hummusu , to moja ulubiona opcja do smarowania pieczywa. Tym razem wyjątkowo zacząłem dzień nie od jaglanicy czy gryczanki , a własnie od pasty warzywnej zrobionej z resztek, które walały mi się po lodówce. Tu troszkę majonezu, tam skrawki pora i selera oraz pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej

Blendman
Bezglutenowa kuchnia 145

produktów, ale również ma za zadanie uzupełnienie białka, witamin (głównie z witaminy B) oraz składników mineralnych (magnez, żelazo, cynk, miedź). Wszystko to jest spowodowane tym, że mąki, jak i pieczywo bezglutenowe zawierają o wiele mniej tych składników, które są bardzo istotne w naszym organizmie. Prawdą jest, że produkty oparte o grykę, amarantus i proso mają ich odrobinę więcej, jednak mimo

Kuchcik gotuje
Bagietki na zaczynie poolish wg Frédérica Laclosa 165

Francji. Chleb na zaczynie poolish był delikatniejszy i mniej kwaśny od powszechnie pieczonego w tym czasie chleba na zakwasie. Dzięki dostępności drożdży, piekarze zaczęli częściej używać poolish i pieczywo tego typu stawało się coraz bardziej popularne. Stosowane poolish można określić jako sposób prowadzenia ciasta będący czymś pośrednim pomiędzy pieczeniem przy użyciu zakwasu, a prostym procesem pieczenia z użyciem drożdży

Przepisy na domowy ser i chleb
Smarowidło z fasoli 191

mieszając. Podsmażoną cebulę z jabłkiem, czosnkiem i przyprawami dodać do masy fasolowej i ponownie, wszystko razem, zblendować. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać po całkowitym wystudzeniu, z ulubionym pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik smarowidła fasolowego. 1 szklanka fasoli = ilość fasoli suchej, przed ugotowaniem. Pastę fasolową przechowywać w szczelnie zakręconym słoiku

Gospodyni Miejska
Jajka z pastą z awokado 189

czosnku przecisnąć przez praskę. Do miski z awokado dodać pokruszone żółtka, paprykę, czosnek i sok z cytryny. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jajka nadziać farszem. Podawać z pieczywem

Ze smakiem i z pasją
TORTILLA Z WOŁOWINĄ I JALAPENO 195

wolowiny, ser oraz plastry jalapeno konserwowego. Całość ciasno zawijam. Następnie zawijam w folię aluminiową lub kroję na pół i wkładam do pudełka na śniadanie. Polecam każdemu. Idealny zamiennik tradycyjnego pieczywa

Gotowanie Patki
TORTILLA Z SEREM WĘDONYM I SZYNKĄ 190

sera wędzonego i kładę plastry szynki. Całość dokładnie zawijam ciasno. I zawijam w folię aluminiową ciasno. Zabieram do szkoły czy pracy na drugie śniadanie. Zdrowsza alternatywa do białego tradycyjnego pieczywa

Gotowanie Patki
Awokado z wędzonym łososiem i jajkiem 167

rozdrobnić blenderem, przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sałatę skropić sosem vinegrette, ułożyć na niej awokado, a na nim wędzonego łososia. Podać z ugotowanym jajkiem i świeżym pieczywem..oprószyć pieprzem.. Smacznego

Gaździnka warzy
Soczysta sałatka z mozzarellą, pomidorami i chrupiącymi grzankami 181

lekką oraz soczystą i pomimo wykorzystania tylko 4 głównych składników tworzy wykwintną i smaczną kompozycję. Jej kluczowymi składnikami są jedynie: pomidory, mozzarella, kilka oliwek oraz- najważniejsze-czosnkowe grzanki z pieczywa (najlepiej czerstwego), które dodają wyrazistego charakteru. Dopełnieniem smaku jest winegret z dodatkiem suszonego oregano i... jest prosto i pysznie! 😋 2 porcje: * pomidory- 250 g * mini mozzarella-125 g * oliwki- około

Kraina Miodem Płynąca
SCHAB NA OSTRO Z KAWĄ I KASZĄ BULGUR 198

zasmażkę,dodajemy 1/2 szkl.wody ,mieszamy,podgrzewamy,znów dodajemy 1/2 szkl.wody i kawę,mieszamy,przyprawiamy solą,pieprzem ,majerankiem,oregano.Do rondla wkładamy mięso i dusimy jeszcze 1 godz.na małym ogniu.Podajemy z pieczywem,ryżem ,ziemniakami lub z kaszą bulgur ,drobno posiekanej mięty i vegety dla smaku .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
CHLEB ŚNIADANIOWY BEZ WYRABIANIA 156

Dziś już co prawda dawno po śniadaniu, ale na jutro przygotowanie takiego chleba będzie błyskawiczne. Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy zamieszać by cieszyć się smakiem domowego pieczywa.  Składniki: 40 dag maki pszennej  t-750 do wyrobu chleba  Młynomag 400 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/8 kostki drożdży- kostka 100 g oliwa z oliwek

Z Majeczką w kuchni
Bułki ” codzienne „ 178

Bułki „codzienne” Fajne , szybkie do wykonania bułeczki z chrupiąca skórką . Nie trzeba być piekarzem ,żeby cieszyć się zdrowym , pachnącym pieczywem codziennie . Bułki mają domieszkę mąki pełnoziarnistej ,żeby podnieść ich walory zdrowotne , nie jest to duży dodatek , gdyż moi chłopcy wola bułki jasne . Cóż nigdy nie jest perfekcyjnie , a dzieciaki nie chcą jeść tylko tych najzdrowszych rzeczy Składniki

Ogrodnik w podróży
ZIOŁOWY SEREK Z AWOKADO 188

jogurtu Greckiego 1 łyżeczka czubrycy  1/2 łyżeczki mielonego czosnku  1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz   PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę , podajemy ze świeżym pieczywem , a do smaku możemy posypać odrobiną aromatycznej czarnuszki :D    SMACZNEGO

Marcepanowa kuchnia
Chlebek bananowy orkiszowy z cynamonem i kurkumą 190

Chlebek bananowy z mąką orkiszową słodzony daktylami i cukrem kokosowym lub trzcinowym to dla nas zdrowsza wersja słodkiego pieczywa. Gdzie tylko możemy dodajemy przeciwzapalne przyprawy więc i w chlebku znajdziecie cynamon i kurkumę. Cenna dla naszego organizmu kurkumina rozpuszcza się tylko w tłuszczach, w połączeniu z olejem kokosowym chlebek staje się pokarmem prozdrowotnym. Ilość dodawanej kurkumy dopasujcie metodą prób

SzczyptaSmaQ