jeśli jest rzadka, zostawiamy na niewielkim ogniu na kolejne 30 min, ale już bez przykrycia. Część płynu odparuje i uzyskamy idealną gęstość zupy. Dobrze smakuje także ze świeżym jasnym pieczywem. Smacznego
Kuchnia od dwojgaprzez godzinę. Sos: Ścieramy na dużych oczkach tarki obranego ogórka i odcedzamy nadmiar soku. Łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Mięso podajemy na ciepło pokrojone w plastry z sosem i pieczywem
Qchnia po prosturzadsze zjawisko, ze względu na stosowanie tłuszczów przeestryfikowanych i/lub frakcjonowanych zamiast uwodornionych), tłuszcze cukierniczych, piekarskich i smażalniczych, w tym popularne frytury używane do głębokiego smażenie frytek czy kotletów pieczywo produkty smażonych przemysłowo (przekąski) żywność typu fast food masło orzechowe zupki chińskie ciastka, biszkopty, herbatniki, paluszki, krakersy chipsy Spożycie trans-kwasów tłuszczowych w Polsce szacuje się
Powiedz dietom nieFormę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy kluski do zarumienia, ok. 10-15 min. PODANIE Upieczone kluski posypujemy posiekanym świeżym koperkiem i podajemy z kawałkiem chrupiącego pieczywa oraz kuflem dobrego piwa. Wpis powstał dzięki uprzejmości firmy Cenega , która jest wydawcą tytułu w Polsce. Grę można zamówić m.in. na Muve.pl. * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania
Nerds KitchenW Nowy Rok wchodzimy z naszą piekarnią u Amber z pysznym domowym pumperniklem w ersji amerykańskiej. Wprawdzie nie jest to klasyczny pumpernikiel, który
Kulinarne przygody Gatitygodziny . Po tym czasie ściągamy folię i pozwalamy zrumienić się wierzchniej warstwie przez około 20 – 30 minut , na koniec doprawiamy pieprzem . Podajemy na gorąco do kaszy lub pieczywa . Smacznego Post Zapiekany królik z rozmarynem i boczniakami pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyCzas zapiekana tak naprawdę zależy od tego czy lubisz bardziej płynne czy scięte żółtko. Podajemy zaraz po przygotowaniu, z ułożona na wierzchu rukolą. Posypujemy grana padano. Podajemy z ulubionymi pieczywem
Moja smaczna kuchniamielonym kminkiem. Użyłam też zdecydowanie więcej kawy. Zamiast zwykłej melasy dodałam kwaskowatą melasę z granatem, bo jak pisałam w poprzednich postach związanych z wypiekiem chleba, nie przepadam za słodkim pieczywem. Efekt taki jak na zdjęciu niżej - pulchny słodki (mimo kwaskowatej melasy) chleb drożdżowy. Zdecydowanie pumpernikiel w stylu amerykańskim, a nie niemiecki razowiec pieczony w niskiej temperaturze przez długie godziny. Składniki
Weekendy w domu i ogrodzieZimową porą często nachodzi nas ochota na coś rozgrzewającego. Fasolkę po bretońsku zrobiłam tak, jak lubimy najbardziej - z niewielką ilością cebuli i drobniutko pokrojonego wędzonego boczku, podaną ze świeżym pieczywem . Pewnie jest tak, że ile kuchni, tyle wersji tej potrawy ;-) Jedno jest pewne - fasolka po bretońsku to pyszne danie i doskonale sprawdza się w chłodne zimowe
babka w formiezagęścić mąką rozmieszaną z odrobiną bulionu, gotować jeszcze ok 5 minut. Kolendrę utłuc z moździerzu, wymieszać z pozostałymi przyprawami, wsypać do zupy. Posolić wg gustu. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Można podać z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego
Obiad gotowypewno nie przekładałam je żółtym serem (nie lubię jego zapachu po kilku godzinach leżakowania w torbie). Dlatego zawsze starałam się by moje kanapki były inne: z razowym pieczywem, kawałkami pieczonego mięsa, omletem i koniecznie z czymś zielonym, choć nie musiało to wcale mieć zielonego koloru, chodzi ogólnie o warzywa - plastry karmelizowanej marchewki, papryka, rzodkiewka, awokado lub nawet garść rukoli. Czasem
Obiad gotowyobieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oliwie - przyprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy jajka, jeszcze trochę doprawiamy i smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji - pod koniec dorzucamy szczypiorek. Podajemy z pieczywem. Smacznego :) P.S. Pamiętajcie - jajka jedzone na śniadanie podkręcają metabolizm! 1 porcja - 214 kcal (z kromką chleba graham z masłem - 317 kcal) - białka - 15,8 g - tłuszcze
Moje Kuchenne Rewelacjepanko i smażone w głębokim tłuszczu. Panko to japońska tarta bułka grubo mielona. W odróżnieniu od tartej bułki, którą uciera się na sucho, panko przyrządza się ze świeżego pieczywa. To nic trudnego zrobić panko samemu. Pszenny chleb pozbawiam skórki, tnę w malakserze, a następnie suszę. W ten sposób otrzymuję grubo mielone panko. Obtoczone w panko japońskie hamburgery są z wierzchu
codojedzeniaczosnkowy to chyba obecnie najbardziej popularny sos używany przez Polaków. Idealnie pasuje zarówno do mięsa z grilla, pizzy, pieczywa czy sałatek. W sklepach możemy kupić już gotowe sosy czosnkowe , tylko ten przygotowany w domu jest znacznie zdrowszy i tańszy. Przygotowując samemu taki sos, mamy pewność jakich składników do jego przygotowania użyliśmy oraz kiedy był on zrobiony. Pamiętajmy, że czosnek
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubię lekkie, ale pożywne obiady. Odrobina jajka, warzyw i kromka żytniego chleba. A wszystko to w jednym, aromatycznym daniu, czyli tosty z cukinią. Warzywa i pieczywo smażone z jajkiem doskonale komponuje się z orzechami i szałwią. Cukinię można przygotować już wcześniej. Później wystarczy wszystko podgrzać, a tost zrobić tuż przed podaniem. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną
rabarbarowo