pieczywo - 17769 przepisów (strona:526/1185)

Pyszna sałatka z pieczonych buraczków, avocado i rukoli 172

dzieje się tu i teraz. A na blogu mamy dla Was wyjątkową sałatkę z buraczków. W sam raz na Boże Narodzenie. Smakuję solo jak i z dodatkiem pieczywa i wędlin. Wypróbujcie. Polecamy! :) Pyszna sałatka z pieczonych buraczków, avocado i rukoli. Składniki: 2 avocado pokrojone w kostkę 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki upieczonych, obranych i pokrojonych w kostkę buraków

Moja Mama Gotuje
Hinduski kurczak tikka masala 144

około 15-20 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać serek mascarpone. Dokładnie wymieszać i posypać świeżymi liśćmi tymianku lub kolendry. Podawać z ryżem lub z dodatkiem pieczywa. Nie zawsze potrawy dają się estetycznie fotografować. Za to ich smak wynagradza wszystko! Smacznego

Moja Mama Gotuje
Makaron spaghetti z sosem pomidorowo-bakłażanowym 219

pomidorowo-bakłażanowym, na wierzchu układamy pulpety i posypujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy z najlepszymi o tej porze roku, świeżo ukiszonymi ogórkami małosolnymi. Zamiast makaronu do sosu możemy podać świeże pieczywo. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Spaghetti z młodym czosnkiem 196

Składniki (4 porcje): 15 g drobno posiekanego młodego czosnku 15 g posiekanej natki pietruszki 2 duże liście mięty 10 g orzechów włoskich (zalanych wodą, a później prażonych) 1 kromka pieczywa bez skórki 3 łyżki parmezanu oliwa z oliwek makaron spaghetti (u nas bezglutenowy, kukurydziany) Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu blendujemy, aż uzyskamy gładką konsystencje. Następnie wlewamy na głęboką patelnię i delikatnie

Moja Mama Gotuje
Pasta z awokado i makreli -pasta do chleba 244

Lubimy pasty do pieczywa, kombinuję ze smakami. Pastę z awokado i makreli, zrobiłam jakiś czas temu, tak nam zasmakowała że są częste powtórki.  Doskonała pasta nie tylko na kanapki, to doskonały farsz np. do kruchych korpusów, makaronów czy jajek. To że smaczna to jedno, dodatkowo zdrowa, tłuszcz omega 3 i omega 6, zawarty w makreli i awokado jest

Takie tam pichcenie
Bułeczki puszyste, maślane 190

Już nie raz zachęcałam Was do wypieku domowego pieczywa. U mnie jada się domowy chleb, rogale i bułki. Dzisiaj mam dla Was przepis na puszyste, maślane bułeczki. Przepis znalazłam w domu u mojego Taty i przypomniałam sobie, że takie właśnie bułeczki jadłam u moich rodziców. Od razu zrobiłam je  na niedzielne śniadanie. Są pyszne, puszyste i bardzo delikatne. Można

Kuchnia u Krysi
Domowy chrupiący bochenek - drożdżowy razowiec 254

jutra nie musisz chodzić do piekarni i wydawać dużych sum na pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie

Menu Zdrowia
Pasta jaglano-brokułowa 155

czosnkiem oraz cebulą dymką, dodać kanapkowy serek, wlać śmietankę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, zmiksować blenderem do uzyskania konsystencji pasty.  Schłodzić, podawać na bułeczce czy chrupkim pieczywie. Smacznego

Wanilia i Kardamon
PASTA JAJECZNA Z SZYNKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM 295

pastami do chleba to już tak jest, że w sumie cokolwiek się nie dorzuci, to i tak jest smacznie 😊  Przynajmniej dla mnie - miłośniczki wszelakich smarowideł do pieczywa. Tym razem do mojej pasty wykorzystałam oprócz jajek, szynkę drobiową i "dosmaczyłam" pokrojonym drobno ogórkiem konserwowym oraz odrobiną chrzanu.  Wyszło pysznie! 😋  Nie podaję proporcji, bo są one uzależnione od tego

Walijskie Pichcenie
Aioli - król wśród sosów śródziemnomorskich 330

czosnkowy, danie zostanie pokryte cienką skorupką. źródło: taste.com.au Aioli doskonale pasuje także w postaci dipu. Sos jest mniej kaloryczny i może zastąpić majonez. Idealnie komponuje się z grillowanymi ziemniakami, pieczywem i warzywami, rybami i mięsem. "Masło Prowansji" jakim jest sos aioli to król wśród  francuskich sosów.  Ciekawostką jest to, że jeśli sos jest dobrze zrobiony i jest

Gotuję Testuję
Podpłomyki z oregano 160

Ziołowe podpłomyki można podać na śniadanie lub jako dodatek do potraw mięsnych i warzywnych. Najlepsze są oczywiście jeszcze gorące i chrupiące! Na blogu znajdziesz także inne przepisy na pieczywo z patelni: Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z pastą

Moja smaczna kuchnia
pstrąg z patelni.... 149

strony obtoczone dokładnie w mące filety kłaść na gorący olej rzepakowy na patelni, smażyć na rumiano z każdej strony pyszne na szybko pstrągi dna obiad lub na zimno do pieczywa.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
cukinia, ser i pomidorki 151

kroimy i łyżeczką wybieramy gniazda, pozostałe składniki kroimy w mini kostkę...   ...napełniamy gniazdka serem, cebulą, przyprawami... ...na koniec dodajemy pomidorki... z pozostałych produktów i bułek z masłem robimy pieczywo czosnkowe :) Tak przygotowaną cukinię wkładamy do piekarnika na 15 min w 200 st.C zostawiając miejsce na bułki... ...dokładamy bułki i pieczemy jeszcze 3 minuty :) Po tym czasie podajemy gotowe, smaczne

chleba naszego
Jajka po szkocku 148

wersja na ciepło jest zdecydowanie lepsza. Jajka po szkocku powinno się smażyć w głębokim tłuszczu, jednak postanowiłam je nieco odchudzić i upiekłam w piekarniku oraz podałam z chrzanem i pieczywem. Pycha! Przepis na jajka po szkocku Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 500 g mielonego mięsa wieprzowego mała szalotka ząbek czosnku 1 łyżeczka soli

Kuchnia Bazylii
Błyskawiczny piątek - Sałatka z selerem naciowym i mozzarellą 204

czerwonej papryki  * pół zielonego ogórka  * 2 łyżki majonezu * sól, pieprz  Przygotowanie : Wszystkie składniki sałatki pokroić. Dodać kukurydzę i majonez. Sałatkę przyprawić do smaku. Schłodzić. Podawać z pieczywem

Magiczne Życie Marty