pieczywo - 17769 przepisów (strona:524/1185)

Zapiekany camembert podany na sałacie z zieleniną i pomidorkami koktajlowymi 153

ćwiartki pomidorki koktajlowe, posiekaną pietruszkę i bazylię. Delikatnie wymieszać. Do tego sera nie trzeba sałaty doprawiać.  Upieczony ser przełożyć na talerze i obsypać sałatą. Podawać dodatkowo ze świeżym pieczywem lub tostami. Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fondue serowe 228

sera. Fondue serowe przygotowuje się tradycyjnie w specjalnie do tego przeznaczonym kociołku, stale podgrzewanym, wokół którego zasiadają goście i długimi, cienkimi szpadkami, na które nabijają pokrojone w kostkę, białe pieczywo, wybierają fondue. Składniki: 400 g sera Emmentaler 300 g sera Gruyere 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 Szklanki białego wina (wytrawne) Gałka muszkatołowa 1 ząbek czosnku Biały pieprz 1 duża

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sałatka z buraczków 199

dowolną, posiekaną zieleniną ( u mnie koperek ) oraz z musztardą i olejem. Sałatka jest najlepsza drugiego dnia, a minimum po godzinnym odpoczynku. Można ją podawać do obiadu lub z dowolnym pieczywem

Kulinarne przemyslenia
Fit sałatka z mozzarellą, pomidorami, kiwi i awokado 183

surówkach. Czasem nieco dziwne zestawienie, może zaowocować naprawdę czymś fajnym. Sałatka w zupełności wystarczy za cały obiad, dla potrzebujących czegoś większego, można podać ją z grzankami lub pieczywem czosnkowym. Ja lubię jak mi w sałatach chrupie coś między zębami a tutaj wszystkie składniki w miarę miękkie. Następnym razem dodam podprażone pestki dyni lub słonecznika. Składniki na 1 porcję Drukuj

Mieszam w Garnku
Bułki z kurczakiem i surówką 238

choć bardzo dobrą) wersję hamburgerów. Zamiast mięsa mielonego, mamy pokrojone kawałki kurczaka, zamiast skromnego liścia sałaty, świetna surówka z kapusty, zamiast pustej hamburgerowej bułki ze sklepu – własnoręcznie przygotowane pieczywo z mąki razowej. Oczywiście, kiedy nie mamy czasu, możemy posłużyć się bułkami z piekarni, będzie równie pysznie. ok. 400 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 duża cebula

Smaki Na Talerzu
Czosnkowa pasta kanapkowa z ogórkiem 201

jajkami dodajemy 1 i 1/2 łyżki sosu czosnkowego (płaskiej), pokrojonego w kostkę ogórka kwaszonego. Całość doprawiamy do smaku solą ziołową i czarnym zmielonym pieprzem. Mieszamy, próbujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego

Słodkie okruszki
chleb z zakwasem z ogórków 154

Domowe ogórki kiszone :) robiliśmy w połowie lipca  a zajadamy teraz :) zostaje bardzo dobry zakwas, który warto wykorzystać np. przy wyrobieniu chleba... Polecam wypiekanie domowego pieczywa, na pewno się uda i będzie smakować :) Na 1kg  mąki-może być mieszana np. 650 i 1850- potrzebujemy: a) zaczyn- pół kostki drożdży, łyżkę cukru, pół szkl. ciepłej wody, łyżkę mąki

chleba naszego
Pasztet pieczarkowy - wegański 203

wielką ochota skosztowałam tego rarytasu i przyznam że mile mnie zaskoczył smak. Pasztet ten dla odmiany wcale nie jest mięsny i może posłużyć nie tylko jako smarowidło do pieczywa ale również jako pasta do nadziania babeczek czy warzyw. Grażynce za przepis bardzo dziękuję i dziele się nim z Wami.   Pasztet pieczarkowy - wegański  Składniki : 500 - 600 g pieczarek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowy Pumpernikiel 171

Pumpernikiel jest tradycyjnym pieczywem żytnim pochodzącym z Niemiec (Westfalii). Piecze się go w metalowych zamkniętych formach, w niskiej temperaturze, przez bardzo długi czas. W czasie długiego wypiekania, pod wpływem ciepła w cieście zachodzi szereg reakcji pomiędzy cukrami i białkami (tzw. reakcja Maillarda), odpowiadających za charakterystyczny smak i aromat tego chleba. Jest to jeden z moich ulubionych chlebów, jednak ze względu

Przepisy na domowy ser i chleb
Pasta śniadaniowa z tuńczykiem 166

przez siteczko. Łączymy z musztardą oraz majonezem, a następnie z odcedzonym z zalewy i drobno posiekanym tuńczykiem, białkami i szczypiorkiem. Pastę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczywem lub jako dodatek do słonych krakersów. Możemy nią również nadziać połówki białek. A teraz słów kilka o podstawie- w tym wypadku desce, którą możecie obejrzeć na zdjęciach. Jest to mój

Kuchnia w czekoladzie
Pasta warzywna z prażoną kaszą gryczaną 178

Pasta warzywna z prażoną kaszą gryczaną Jestem fanem past kanapkowych. Pasta warzywna, obok hummusu , to moja ulubiona opcja do smarowania pieczywa. Tym razem wyjątkowo zacząłem dzień nie od jaglanicy czy gryczanki , a własnie od pasty warzywnej zrobionej z resztek, które walały mi się po lodówce. Tu troszkę majonezu, tam skrawki pora i selera oraz pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej

Blendman
Bezglutenowa kuchnia 153

produktów, ale również ma za zadanie uzupełnienie białka, witamin (głównie z witaminy B) oraz składników mineralnych (magnez, żelazo, cynk, miedź). Wszystko to jest spowodowane tym, że mąki, jak i pieczywo bezglutenowe zawierają o wiele mniej tych składników, które są bardzo istotne w naszym organizmie. Prawdą jest, że produkty oparte o grykę, amarantus i proso mają ich odrobinę więcej, jednak mimo

Kuchcik gotuje
Bagietki na zaczynie poolish wg Frédérica Laclosa 173

Francji. Chleb na zaczynie poolish był delikatniejszy i mniej kwaśny od powszechnie pieczonego w tym czasie chleba na zakwasie. Dzięki dostępności drożdży, piekarze zaczęli częściej używać poolish i pieczywo tego typu stawało się coraz bardziej popularne. Stosowane poolish można określić jako sposób prowadzenia ciasta będący czymś pośrednim pomiędzy pieczeniem przy użyciu zakwasu, a prostym procesem pieczenia z użyciem drożdży

Przepisy na domowy ser i chleb
Smarowidło z fasoli 198

mieszając. Podsmażoną cebulę z jabłkiem, czosnkiem i przyprawami dodać do masy fasolowej i ponownie, wszystko razem, zblendować. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać po całkowitym wystudzeniu, z ulubionym pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik smarowidła fasolowego. 1 szklanka fasoli = ilość fasoli suchej, przed ugotowaniem. Pastę fasolową przechowywać w szczelnie zakręconym słoiku

Gospodyni Miejska